NOU 2000: 11

Politikerutvalget— Arbeidsvilkårene for regjeringsmedlemmer, statssekretærer og politiske rådgivere

Til innholdsfortegnelse

21 Utkast til reglement for departementenes politiske ledelse

Reglement for departementenes politiske ledelse er gitt av Statsministerens kontor .... i medhold av kongelig resolusjon ....

1. Virkeområdet

Dette reglementet omfatter departementenes politiske ledelse, dvs regjeringens medlemmer, statssekretærer og politiske rådgivere.

2. Henvisning til lov og instrukser m.v. som omfatter den politiske ledelse

Foruten reglementet vil arbeidsvilkårene til den politiske ledelse blant annet være avhengig av de til enhver tid gjeldende regler som følger av:

Grunnloven

Instruks for regjeringens medlemmer

Reglement for departementenes organisasjon og saksbehandling

Håndbok for politisk ledelse

Ved tiltredelse skal den politiske ledelse undertegne taushetserklæring.

3. Årsgodtgjørelse og lønn

For regjeringens medlemmer

Stortingets presidentskap har oppnevnt en lønnskommisjon som med Stortingets samtykke fastsetter den årlige godtgjørelsen for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer. Årsgodtgjørelse utbetales som lønn.

Herfra trekkes pensjonsinnskudd til Statens Pensjonskasse.

Politiske rådgivere og statssekretærer

Politiske rådgivere og statssekretærer får sin godtgjørelse administrativt fastsatt av Statsministerens kontor.

Herfra trekkes pensjonsinnskudd til Statens Pensjonskasse.

Om utbetaling

Godtgjørelser utbetales samtidig med lønn for tilsatte i staten. For tiden den 12. hver måned. Det utbetales et likt beløp hver måned, uten ferielønnstillegg eller utbetaling av feriepenger.

Er det en måned utbetalt for meget godtgjørelse kan det beløp som er utbetalt for mye trekkes fra ved senere utbetalinger.

Definisjoner

Når dette reglementet bruker uttrykket lønn, eller viser til bestemmelser i statens tariffavtaler som gjør det, menes både årsgodtgjørelse og lønn som omtalt i dette punkt.

4. Arbeidsmiljøloven og tjenestemannsloven

Arbeidsmiljøloven og tjenestemannsloven gjelder ikke for departementenes politiske ledelse.

5. Om statens tariffavtaler

Departementenes politiske ledelse omfattes ikke av Hovedtariffavtalen eller av statens særavtaler, men disse gis tilsvarende anvendelse i den utstrekning de er nevnt særskilt nedenfor. Hvor regler i statens tariffavtaler får tilsvarende anvendelse, er det de til enhver tid gjeldende regler som får anvendelse. Når det vises til Fellesbestemmelsene er dette fellesbestemmelsene i Hovedtariffavtalen i staten. Opphører en tariffavtale vil departementenes politiske ledelse ikke lenger ha tilsvarende rettigheter.

6. Dekning av utgifter til barnetilsyn

Statsråder kan på nødvendige tjenestereiser få dekket merutgifter til barnetilsyn, evt reise- og oppholdsutgifter for en praktikant. Ekstrautgifter for barnet kan også dekkes. Ordningen gjelder inntil barnet er ett år. Tilsvarende gjelder statssekretærer som reiser i statsrådens sted.

Unntaksvis kan ektefelle/samboer eller annen som deler den daglige omsorgen være med på reise for å ta hånd om barnet, og få dekket reise- og oppholdsutgifter. Dette begrenses til å gjelde de tilfeller der det er viktig at barnet er med på reisen eksempelvis for å opprettholde en ammeperiode. Tapt arbeidsinntekt for ledsager skal ikke skal dekkes.

7. Rettigheter knyttet til legebehandling

Departementenes politiske ledelse har tilbud om alminnelige legetjenester, i henhold til den enhver tid gjeldende avtale som Statsministerens kontor har inngått med et legesenter. Politikerne betaler selv for tjenesten.

8. Bolig, – diett og hjemreiseutgifter

Departementenes politiske ledelse er omfattet av den til enhver tid gjeldende bolig-, diett- og hjemreiseordning.

9. Ferierettigheter

Ferieloven omfatter ikke departementenes politiske ledelse. Det gis normalt adgang til å avvikle det antall feriedager ferieloven eller statens tariffavtaler bestemmer. Ved fratreden utbetales et beløp tilsvarende feriepenger eller det overføres et feriepengegrunnlag tilsvarende ferielovens/statens tariffavtalers bestemmelser. Dette gjelder ikke ved tilbakevending til verv som stortingsrepresentant.

10. Permisjoner

Fødselspermisjon

I forbindelse med fødsel kan det gis permisjon i inntil 42 uker med full lønn eller inntil 52 uker med 80   % lønn. Fødselspermisjon med lønn kan forlenges med 5 uker (7 uker ved 80   % lønn) for hvert barn som fødes ut over ett ved samme fødsel.

Er vilkårene for fødselspenger i folketrygdloven oppfylt, gis full lønn i samsvar med Fellesbestemmelsene § 19. Dette gjelder selv om vedkommende politiker fratrer i perioden .

Rett til lønn fra Statsministerens kontor bortfaller, hvis vedkommende mottar annen lønn, næringsinntekt eller lignende.

Fedre som er innvilget lønnet permisjon tilsvarende Hovedtariffavtalen, i et tilfelle som ikke omfattes av reglene i folketrygdloven, har rett til lønn ut den påbegynte permisjonstid.

Fedre bør som hovedregel få omsorgspermisjon ved fødsel for å ta hånd om mor og barn.

Det skal ikke gis etterlønn i et tilfelle hvor det gis lønn under fødselspermisjon. Dersom permisjonstiden utløper innenfor den perioden man ellers kunne tilstås etterlønn, kan det ut fra en nærmere vurdering gis etterlønn i denne perioden.

Adopsjonspermisjon

Ved adopsjon av barn under 15 år kan det gis permisjon i inntil 39 uker med full lønn eller inntil 49 uker med 80   % lønn. Adopsjonspermisjon med lønn kan forlenges med 5 uker (7 uker med 80   % lønn) for hvert barn utover ett som adopteres samtidig.

Er vilkårene for adopsjonspenger i folketrygdloven oppfylt, gis full lønn i samsvar med Fellesbestemmelsene § 19. Dette gjelder selv om vedkommende politiker fratrer i perioden .

Rett til lønn fra Statsministerens kontor bortfaller, hvis vedkommende mottar annen lønn, næringsinntekt eller lignende.

Det skal ikke gis etterlønn i et tilfelle hvor det gis lønn under adopsjonspermisjon. Dersom permisjonstiden utløper innenfor den perioden man ellers kunne tilstås etterlønn, kan det ut fra en nærmere vurdering gis etterlønn i denne perioden.

Velferdspermisjon

Når viktige velferdsgrunner foreligger, kan det tilstås velferdspermisjon med lønn i inntil to uker i kalenderåret, jf. Fellesbestemmelsene § 22.

Fravær pga sykt barn

Permisjon med lønn for omsorg for sykt barn kan gis etter reglene i Fellesbestemmelsene § 20.

Amming

Politiker som ammer sitt barn skal få lagt arbeidsforholdene til rette slik at dette fortsatt kan gjennomføres.

Militær og sivil verneplikt

Statsråder og statssekretærer er fritatt for avtjening av militær og sivil verneplikt både i krig og fred.

Politiske rådgivere som blir innkalt til repetisjonsøvelser og annen kortvarig tjeneste, gis normalt permisjon med lønn etter Fellesbestemmelsene § 21.

11. Fravær på grunn av sykdom

Ved sykdom gis full lønn i inntil 49 uker og 5 kalenderdager, jf. Fellesbestemmelsene § 18 som gis tilsvarende anvendelse.

Retten til lønn under sykdom opphører fra den dag stillingen fratres. Det kan i tilfelle gis etterlønn etter pkt. 19.

12. Tjenestereiser

Ved tjenestereiser legges reglene i Regulativ for reiser innenlands for statens regning og Regulativ for reiser i utlandet for statens regning til grunn.

Statsråder

Statsrådenes reiser regnes som tjenestereiser. Unntatt er reiser av rent privat art som ikke har sammenheng med embetet som statsråd.

Statssekretærer og politiske rådgivere

For statssekretærer og politiske rådgivere regnes reiser til landsmøter, valgmøter og andre rent partipolitiske møter ikke som tjenestereiser. I de tilfeller det skal behandles saker vedrørende eget departement, eller hvor det samtidig utføres andre tjenstlige oppdrag i forbindelse med reisen, kan reisen likevel anses som tjenestereise. Dersom det er tvil om hele eller deler av en reise kan anses som tjenestereise, avgjøres saken av vedkommende statsråd.

13. Gaver og honorarer.

Tjenestemannsloven § 20 gjøres tilsvarende gjeldende for statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere. Erindringsgaver i forbindelse med besøk i og fra utlandet og enkle erkjentlighets­gaver kan mottas.

For foredrag innenfor eget saks-/ansvarsområde skal det ikke tas imot honorar. For foredrag, artikler mv utenfor eget saks-/ansvarsområde kan det vurderes å ta imot honorar. Uavhengig av dette kan det tas imot honorar for artikler der disse sedvanemessig honoreres.

14. Dekning av utgifter til telefon, tekniske hjelpemidler (f.eks tilknyttet hjemmekontor) og sosiale ytelser

Departementenes politiske ledelse får dekket utgifter til tjenestetelefon, personsøker og telefaks etter reglene som gjelder for statstilsatte. Mobiltelefon til tjenstlig bruk tilstås i tillegg til boligtelefon. Nødvendig datautstyr og tekniske hjelpemidler til bruk hjemme, skal tilbys den enkelte.

Lønnslån kan gis etter Fellesbestemmelsene § 9. Boliglån i Statens Pensjonskasse gis etter de til enhver tid gjeldende regler.

Erstatning for tap av private eiendeler gis etter regler i kongelig resolusjon 10. juni 1983.

Når det gjelder dekning av visse utgifter til klær, aviser og ulike sosiale ytelser for øvrig, vises til Håndbok for politisk ledelse.

15. Pensjon

Departementenes politiske ledelse er innmeldt i Statens Pensjonskasse, jf. lov av 28. juli 1949 nr 6.

Regjeringsmedlemmenes pensjonsrett er regulert i lov om pensjonsordning for statsråder av 14. desember 1951 nr 11. Ordningen med avtalefestet pensjon (AFP) gjelder ikke.

16. Gruppelivsforsikring og yrkesskade

Departementenes politiske ledelse har gruppelivsforsikring tilsvarende Hovedtariffavtalens fellesbestemmelser § 23. Dette gjelder ikke valgte stortingsrepresentanter som er omfattet av Stortingets gruppelivsforsikring.

Fellesbestemmelsene § 24 om yrkesskadeerstatning gjelder tilsvarende for departementenes politiske ledelse.

17. Adgang til å inneha bistillinger, bierverv, styreverv eller andre lønnede oppdrag

Statsråder, statssekretærer eller politiske rådgivere må ikke inneha bistillinger, bierverv, styreverv eller andre lønnede oppdrag som kan virke hemmende på deres ordinære arbeid med mindre det foreligger særlig pålegg eller tillatelse.

18. Avskjed og fratredelse

For statsråder og statssekretærer gjelder Grunnloven § 22 første ledd. Statssekretærer og politiske rådgivere fratrer alltid senest samtidig med statsråden, jf. Reglement for departementenes organisasjon og saksbehandling.

19. Etterlønn

Reglene om etterlønn fastsettes av Stortinget. Retten til etterlønn er avhengig av det til en hver tid gjeldende stortingsvedtak.

20. Avgjørelsesmyndighet etter dette reglement

Avgjørelser etter dette reglement treffes av Statsministerens kontor, som kan delegere avgjørelsesmyndighet til fagdepartementene.

Søknader om permisjon for statssekretærer og politiske rådgivere skal fremmes via vedkommende statsråd med dennes tilråding.

Statsministerens kontor har fullmakt til å foreta senere endringer i reglementet.

Til forsiden