26 Erklæring fra ministerrådsmøtet i Brussel om oppslutning om og fremme av internasjonale bestemmelser mot terrorisme
Vi, medlemmene av OSSEs ministerråd, gjentar at vi er fast bestemt på å bekjempe alle former for og utslag av terrorisme som en forbrytelse som ikke kan rettferdiggjøres, uansett motiv og opphav, og på å videreføre og styrke OSSEs antiterrorvirksomhet i tråd med gjeldende OSSE-forpliktelser.
Vi understreker at tiltak som settes inn i denne kampen, må gjennomføres med full respekt for rettsstatens normer og i samsvar med våre forpliktelser etter folkeretten, særlig internasjonale menneskerettigheter, internasjonalt vern for flyktninger og internasjonal humanitærrett.
Vi er overbevist om at det er viktig å styrke de internasjonale bestemmelsene mot terrorisme, bestemmelser som er nedfelt i universelle konvensjoner og protokoller om å forebygge og bekjempe terrorisme, aktuelle resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, FNs globale antiterrorstrategi, som nylig ble vedtatt, i tillegg til regionale og bilaterale rettslige instrumenter om terrorisme.
Vi oppfordrer deltakerstatene i OSSE til å gjennomføre aktuelle sikkerhetsrådsresolusjoner om bekjempelse av terrorisme.
Vi noterer med tilfredshet at det er oppnådd betydelig fremgang med hensyn til å etterleve forpliktelsen fastsatt på ministerrådsmøtet i Bucuresti om å bli part i de tolv FN-konvensjonene og –protokollene mot terrorisme, idet 46 av deltakerstatene er part i samtlige tolv gjeldende instrumenter.
Vi oppfordrer de deltakerstater som ennå ikke er part i de gjeldende universelle konvensjonene og protokollene mot terrorisme, til å gjøre sitt beste for omgående å bli det og til å gjennomføre dem, særlig ved å kriminalisere handlinger knyttet til terrorisme i sin nasjonale lovgivning.
Vi oppfordrer på ny OSSEs deltakerstater til å vurdere å bli part i den internasjonale konvensjonen mot kjernefysisk terrorisme og i FNs konvensjoner mot grenseoverskridende organisert kriminalitet og mot korrupsjon, og støtter fortsatt innsats for å få vedtatt en omfattende konvensjon om internasjonal terrorisme på vilkår som fremmer det internasjonale samfunns antiterrormål.
Vi oppfordrer deltakerstatene til å vurdere å bli part i regionale og subregionale rettslige instrumenter om terrorisme eller rettslig samarbeid i straffesaker som er vedtatt av organisasjoner vi er medlem av, og, når det er nødvendig å supplere gjeldende rettslige instrumenter, til å inngå bilaterale avtaler om gjensidig juridisk bistand og utlevering for å kunne samarbeide fullt ut, i samsvar med de regler som kommer til anvendelse etter nasjonal rett og folkeretten, for å finne dem som begår, står bak, støtter eller finansierer terrorhandlinger, og å stille dem for retten ut fra prinsippet om at vedkommende skal utleveres eller straffeforfølges.
Vi skal fortsette å utveksle informasjon, blant annet gjennom Det faste råd og Forum for sikkerhetssamarbeid, om fremdriften i bestrebelsene på å bli part i internasjonale, regionale og bilaterale rettslige instrumenter til bekjempelse av terrorisme, om rettslig samarbeid i straffesaker og om utviklingen innenfor den nasjonale terrorlovgivningen.
Vi ser med glede på det arbeidet som OSSEs strukturer, institusjoner og feltoperasjoner, i samarbeid med FNs kontor mot narkotika og kriminalitet (UNODC), Europarådet og andre relevante regionale organisasjoner, hittil har nedlagt for å styrke det rettslige regimet mot terrorisme ved å bidra til at deltakerstatene gjennomfører sine forpliktelser i henhold til universelle og regionale instrumenter mot terrorisme som de er part i, og ved å tilrettelegge for rettslig samarbeid internasjonalt i straffesaker, og vi oppfordrer dem til å fortsette dette arbeidet.
Vi vil også videreutvikle samarbeidet og dialogen om oppslutning om og fremme av internasjonale bestemmelser mot terrorisme med våre samarbeidspartnere i middelhavsområdet og i Asia.