St.meld. nr. 27 (2006-2007)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2006

Til innholdsfortegnelse

33 Erklæring fra Moldovas delegasjon

Takk.

Jeg slutter meg til de foregående talerne og beklager at Ministerrådet på sitt årlige møte ikke har vært i stand til å vedta ministererklæringen og en erklæring om Moldova. Moldovas delegasjon har arbeidet konstruktivt og målrettet for å oppnå enighet om disse viktige dokumentene. Men til tross for disse bestrebelsene har vi for fjerde år på rad ikke et politisk sluttdokument å vise til. Det er mitt oppriktige håp at dette ikke skal bli en tradisjon i vår organisasjon.

Selv om Moldovas delegasjon har sluttet seg til erklæringen som ble avgitt på vegne av Den europeiske union, ønsker jeg å rette oppmerksomheten mot visse sentrale spørsmål som Moldova mener det er svært viktig at Ministerrådet tar i betraktning.

Moldova er fast bestemt på å finne en politisk løsning basert utelukkende på fredelige midler og på respekt for mitt lands suverenitet og territoriale integritet. Forhandlingenes endelige mål må være å få fastsatt hva slags status Transnistria skal ha innenfor Republikken Moldova. Moldova er rede til å gjenoppta forhandlingene i formatet 5+2 så snart som mulig. En viktig forutsetning for å få til en rask, endelig og varig politisk løsning på dette problemet er at alle dem som deltar i forhandlingsprosessen, blir enige om hvilke prinsipper som skal legges til grunn for en løsning.

Vi verdsetter Den europeiske unions og De forente staters betydning for den fremgang som er oppnådd, både med hensyn til å løse konflikten og sett i en bredere regional sammenheng. Vi vil særlig berømme EUs sendelag for grensebistand til Moldova og Ukraina, og imøteser en forlengelse av sendelagets mandat.

Vi ber om at den nåværende fredsbevarende styrken i sikkerhetssonen snarest mulig erstattes av en ny og flernasjonal styrke med et passende internasjonalt mandat. Vi gjentar at Den russiske føderasjon snarest, fullt ut og betingelsesløst må trekke sine militære styrker ut av Republikken Moldovas territorium, i samsvar med de forpliktelser Russland påtok seg i Istanbul i 1999. Dermed vil de nødvendige forutsetninger være til stede for at Moldova kan ratifisere den tilpassede CFE-avtalen.

Det autoritære Tiraspol-regimets destabiliserende og ensidige handlinger overfor lokalbefolkningen i sikkerhetssonen innebærer en alvorlig krenkelse av grunnleggende menneskerettigheter og bør fordømmes av oss alle. Vi ber i så måte alle interesserte aktører om å bistå til demokratisering i Transnistria i Moldova. Vi oppfordrer myndighetene i Transnistria til å sørge for fri bevegelighet for personer og varer på tvers av elven Dnjestr/Nistru, og til å gå i gang med demilitariseringen innenfor en ramme av tillits– og sikkerhetsskapende tiltak.

Jeg ber om at denne erklæring vedlegges dagens journal.

Takk for oppmerksomheten.

Til forsiden