28 Utenriksminister Jonas Gahr Støres innlegg på det 14. møtet i OSSEs ministerråd, Brussel, 4. desember 2006
Takk, herr formann.
Aller først vil jeg få takke deg for den fremragende jobben du har gjort som formann.
Jeg vil også takke både Det faste råd og Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR) for deres omfattende bidrag til reformarbeidet i OSSE. Jeg håper vi nå kan legge debatten om vår interne organisering bak oss og heller rette oppmerksomheten mot det som er OSSEs hovedoppgave.
I sin sluttrapport understreker reformpanelet at OSSE må fastsette prioriteringer for virksomheten. Det er jeg helt enig i. OSSE kan ikke ta seg av alle problemer.
Vi må fokusere på kjerneoppgavene dersom vi skal kunne ha en viss gjennomslagskraft. Norge er av den oppfatning at OSSE må konsentrere innsatsen om fire områder.
For det første: forebygging og løsning av konflikter.
I Kosovo går vi nå inn i en kritisk periode i prosessen rundt provinsens fremtidige status. OSSE vil få en sentral rolle i arbeidet med å få på plass en løsning her. Jeg ser for meg to hovedområder der OSSE kan bidra spesifikt. For det første med å etablere et godt styresett. OSSE må videreføre arbeidet med å utvikle sterkere og mer kompetente institusjoner, institusjoner som er i stand til å betjene alle deler av befolkningen. Og for det andre med å overvåke og styrke respekten for menneskerettighetene, særlig når det gjelder forholdet mellom de ulike etniske befolkningsgruppene i Kosovo.
OSSE sitter inne med en unik erfaring og ekspertise fra felten i Vest–Balkan. Organisasjonen må nå benytte seg fullt ut av sine folk inne i Kosovo for å sikre en fredelig gjennomføring av en avtale om provinsens fremtidige status.
Den skjøre situasjonen påvirker deltakerstatenes territoriale integritet og suverenitet, og må ikke få lov til å fortsette. Særlig har Moldova rett til utvikling uten fremmede styrkers nærvær på sitt territorium mot landets vilje. Og Georgia har rett til å orientere seg mot Europa uten innblanding utenfra. Det finnes også andre fastlåste konflikter i OSSEs område som ennå ikke har fått sin løsning. Disse konfliktene er til hinder for sosial og økonomisk utvikling, og innebærer en trussel mot sikkerheten i regionen. Det foreligger allerede forslag til løsning.
Flytter vi blikket til OSSEs naboregion i Asia, ser vi at det er behov for et sterkere og bedre samordnet engasjement for å oppnå fred og stabilitet i Afghanistan. Flere av landene som er til stede her i dag, er naboland til Afghanistan og derfor særlig sårbare både i forhold til den ustabile situasjonen og terrorismen i landet og til narkotikahandelen.
Her har OSSE en oppgave å gjøre for å få deltakerstatene til å stå samlet i kampen mot disse destruktive og ulovlige aktivitetene og dermed bidra til å skape et mer stabilt Afghanistan.
La meg rette oppmerksomheten mot et annet og viktig spørsmål: integreringen av kvinner i arbeidet med å forebygge og håndtere konflikt innenfor OSSEs militærpolitiske dimensjon.
Kvinners rolle i tillitskapende arbeid og konfliktløsning må anerkjennes og legges til grunn. Og vi må trappe opp innsatsen for å få gjennomført Sikkerhetsrådets resolusjon 1325.
For det andre er institusjonsbygging og rettssikkerhet en forutsetning for stabilitet og demokrati. Vi må fortsatt ha fokus på menneskerettigheter, pressefrihet og organisasjonsfrihet. Når disse rettighetene tilsidesettes, blir våre felles verdier skadelidende. Når slikt skjer, må vi reagere og si klart ifra.
OSSE må ha en integrert tilnærming som omfatter sivilt politi, påtalemyndighet, domstoler, fengselsvesen og grensekontrollmyndigheter.
Et velfungerende strafferettssystem står sentralt i kampen mot organisert kriminalitet, blant annet handelen med narkotika og mennesker.
Vi må videreføre OSSEs helhetlige og proaktive strategi for å bekjempe menneskehandel. Hittil har handel med mennesker stort sett vært forbundet med seksuell utnytting og tvangsprostitusjon, men fokus må rettes også mot menneskehandel med sikte på tvangsarbeid.
Arbeid under tvang eller sterkt press er et økende fenomen også i vår del av verden. OSSE må innta en førende rolle også her.
For det tredje er vår felles forpliktelse til å styrke demokratiet en av OSSEs kjerneverdier.
Våre felles prinsipper og forpliktelser innenfor den menneskelige dimensjon må gjennomføres fullt ut.
Jeg har full tillit til ODIHRs valgovervåking. Kontoret må også i fortsettelsen sikres mulighet til å utføre denne oppgaven på en uavhengig, upartisk og effektiv måte.
For det fjerde, og avslutningsvis, må vi som sikkerhetsorganisasjon være i stand til å svare på nye trusler mot sikkerheten. Vi må også fokusere på de miljømessige sidene ved sikkerheten.
Vår sikkerhet trues av både klimaendringer og andre miljøproblemer. Energispørsmålet står sentralt og er en side ved sikkerheten som opptar oss alle i særlig grad. På dette området vil vi være tjent med å dele våre erfaringer og synspunkter, enten vi holder til i det høye nord, ved Svartehavet eller Det kaspiske hav.
Norge ser med glede på Kasakhstans kandidatur til formannsvervet i OSSE i 2009. Vi anser deres kandidatur som et tegn på Kasakhstans vektlegging av OSSE og på landets vilje til fullt og helt å rette seg etter Organisasjonens standarder og verdier. Vi oppfordrer Kasakhstan til å gjennomføre sitt program for demokratiske reformer fullt ut.
La meg til sist forsikre vår spanske kollega, Miguel Moratinos, om at han har Norges fulle støtte når han nå overtar det viktige vervet som OSSEs formann for 2007. Din programerklæring inspirerer oss til full innsats i året som kommer.
Takk for oppmerksomheten.