4 Hurtigbåtdrift i enkelte andre land
4.1 Hong Kong
Hong Kong er en av verdens travleste havner for hurtigbåter. Et hundretalls hydrofoilbåter og katamaranbåter hadde i 1991 over 80 000 anløp/avganger til/fra Hong Kong og transporterte ca. 16 millioner passasjerer. I tillegg kommer hurtigbåttrafikk internt i Hong Kong med i overkant av 10 millioner passasjerer.
Hong Kong er assosiert medlem av IMO og i den grad bestemmelsene i internasjonale konvensjoner ikke er praktisk anvendbare, legges IMO's hurtigbåtkode til grunn for Hong Kong's sjøfartslovgivning.
For å redusere faren for kollisjon/grunnstøting er all trafikk med hurtiggående passasjerfartøy pålagt å følge spesielle ruter. I store deler av Hong Kongs farvann er det innført hastighetsrestriksjoner for konvensjonelle fartøy (8-10 knop). Hurtiggående passasjerfartøy må søke om dispensasjon fra disse bestemmelsene. Som vilkår for å utstede slik dispensasjon stiller Hong Kong Marine Department (HKMD) krav til utstyr, bemanning, mannskapskvalifikasjoner, arbeidstid m.v. Dispensasjon blir gitt etter sikkerhetsinspeksjon som omfatter bl.a. gjennomføring av Failure Mode and Effect Analysis (FMEA). Hong Kong Marine Department har utviklet egne prosedyrer for FMEA. Den nye hurtigbåtkoden inneholder prosedyrer for FMEA.
HKMD stiller spesielle kvalifikasjonskrav til offiserene om bord i bl.a. katamaraner og fartøy drevet av gassturbiner. For å kunne tjenestegjøre om bord i slike passasjerfartøy må offiserene ha fartøy- og rutespesifikke sertifikater (Type Rating Certificates). Fra 1. januar 1993 omfatter bestemmelsen alle typer hurtiggående passasjerfartøy. Disse sertifikatene vil få to års gyldighet.
HKMD stiller spesielle krav til utstyr og bemanning for trafikk i mørke. Fartøyet må være utstyrt med spesielt nattsyn-utstyr og det må være en ekstra offiser på broen for å bemanne dette utstyret. Videre er det krav om bruk av taleregistrator på broen under nattjeneste. Opptak fra taleregistratoren leveres til HKMD, som oppbevarer opptakene i en uke.
I arbeidet med å utvikle sikkerhetsstandarder og rutiner fremhever HKMD betydningen av et godt samarbeid med de relevante næringsinteresser. Dette samarbeidet er institusjonalisert gjennom en High Speed Craft Consultative Committee (HSCCC). Alle operatører samt representanter for arbeidstakerorganisasjonene er representert i HSCCC, som møter månedlig.
4.2 Storbritannia
Storbritannia har en særskilt lovgivning for luftputefartøyer som er nedfelt i Hovercraft Act 1968 og The Hovercraft General Order 1972. Bl.a. må luftputefartøyene ha et særskilt sikkerhetssertifikat og Operating Permit. Andre typer hurtigbåter er underlagt det lovverket som gjelder for passasjerskip generelt.
4.3 USA
Etter det utvalget kjenner til er det bare et fåtall større hurtiggående passasjerfartøy i drift i USA. IMO-koden for hurtigbåter legges til grunn for regelverket ved siden av enkelte særkrav.
4.4 Hellas
De greske sikkerhetskravene til hurtigbåter tilsvarer kravene i hurtigbåtkoden. Det kreves dessuten at fartøyene er registrerte i anerkjente skipsregistre. I tillegg har Hellas seilingsforbud i dårlig vær. I praksis gjennomføres dette slik at de lokale havnemyndigheter forbyr fartøyene å forlate havnen. For hurtigbåter er det særlig bølgehøyden som er avgjørende.