2 Kunngjøringsbrev, retningslinjer og søknadsskjema for stønadsåret 1995
Brev av 28. oktober 1994 fra Barne- og familiedepartementet til barne- og ungdomsorganisasjonene
UNGDOMSMIDLENE – DRIFTSTILSKUDD FOR 1995
Med forbehold om Stortingets samtykke, vil det bli fordelt driftstilskudd til de frivillige barne- og ungdomsorganisasjonene for 1995 i henhold til de vedlagte retningslinjene. Barne- og familiedepartementet har delegert ansvaret for fordelingen til et eget fordelingsutvalg bestående av representanter for de tilskuddsberettigede organisasjonene. Departementet er ankeinstans.
Søknadsfrist
Søknad om driftstilskudd for 1995 sendes Barne- og familiedepartementet, Barne- og ungdomsavdelingen, postboks 8036 Dep., 0030 Oslo innen torsdag 1. desember 1994(poststemplet 1. desember). Søknaden kan leveres med bud til avdelingen (Møllergt. 4, 3. etg.), men må da være registrert i departementet innen kl. 15.00 1. desember 1994. Søknader som kommer etter fristens utløp, blir ikke behandlet.
Formål
Driftstilskuddet har til formål å legge til rette for barns og ungdoms deltakelse i samfunnslivet gjennom barne- og ungdomsorganisasjonene. Tilskuddet skal sikre og styrke organisasjonene som arena for medbestemmelse og demokrati og som barns og ungdoms redskaper for deltakelse i samfunnet.
Statsstøtten skal bidra til at organisasjonene kan drive en rimelig sentral koordinering, tilrettelegge aktiviteter og drive opplæringsvirksomhet ut fra egne behov og premisser. Slik vil den også være en stimulering av aktivitet og et bidrag til at mangfoldet i organisasjonene bevares. Driftstilskuddet gis som et ubundet rammetilskudd.
Utfyllende kommentarer til retningslinjene for 1995
Retningslinjene for 1995 har fire grupper av stønadsberettigede organisasjoner. I tillegg er det innenfor ungdomsmidlene en gruppe 5 der nye ungdomsbevegelser, grupper og organisasjoner som faller utenfor den faste stønadsordningen, kan søke om tilskudd til prosjekter og, i spesielle tilfeller, til drift av organisasjonen.
Søknadsskjema
Organisasjoner som søker om tilskudd under gruppe 1, 2, 3 eller 4 må fylle ut vedlagte skjema Søknad om driftstilskudd for 1995 (husk at begge sider må fylles ut!). Organisasjoner som ikke mottok driftsstøtte i 1994 må, i tillegg til søknadsskjemaet, fylle ut skjemaet Søknad om stønadsberettigelse (fåes ved henvendelse til Barne- og ungdomsavdelingen).
Organisasjonens siste godkjente årsmelding og revidert regnskap for 1993 skal vedlegges søknaden. Dersom Tilskudd fra Barne- og familiedepartementet ikke er spesifisert i regnskapet, vil departementet be om at dette gjøres for framtida.
Organiasjoner som søker om driftstilskudd i gruppe 3 og 4 må i tillegg legge ved budsjett for 1995.
Tilskuddet til gruppe 5 lyses ut i eget brev.
Spesielle forhold for gruppe 4
Antall lokallag som føres på søknadsskjemaet skal være rene ungdomslag. Tallet på lokallag i hovedorganisasjonen som har medlemmer under 25 år, føres i parentes. Antall fylker en har virksomhet i føres på samme måte.
Ved oppføring av sentrale ledertreningskurs, kan en gi opplysninger om eventuelle merkostnader som følge av at deltakerne er funksjonshemmede.
Øvre grense for tilskuddet
Driftstilskuddet kan ikke være større enn 75% av organisasjonens driftsutgifter til den sentrale virksomhet for barn og ungdom. Som driftsutgifter forstås i denne sammenheng utgifter til den sentrale administrasjon, kontorarbeid, landsmøter, styremøter, sentral ledertrening, informasjon, medlemsblad med videre. Investeringer i fast eiendom, avskrivninger, avsetninger til fond, nedskrivning av tidligere underskudd, forretningsvirksomhet (f.eks. forlagsvirksomhet) med videre, anses ikke som driftsutgifter i denne sammenheng.
Uttrapping
Organisasjoner som ikke lenger tilfredsstiller kravene til støtteberettigelse (jfr. retningslinjene), kan innvilges et uttrappingstilskudd for ett år før støtten faller helt bort.
Overgangsordninger
Enkelte organisasjoner ble flyttet fra gruppe 1 til gruppe 3 i forbindelse med omleggingen av retningslinjene i 1992. De av disse organisasjonene som er i ferd med å gjennomføre endringer i vedtektene for å tilfredsstille kravene i gruppe 1 eller 2, kan av Fordelingsutvalget gis rett til en overgangsordning til endelig vedtak om vedtektsendringer er fattet. Søknad om overgangsordning sendes Fordelingsutvalget (adresse BFD/BUA, postboks 8036 Dep., 0030 Oslo) senest innen 1. desember. Av hensyn til saksbehandlingen ber vi om at søknadene er inne før 15. november.
Kriterier for tildeling av støtte
1. Medlemstall
Organisasjonen skal både oppgi det totale medlemstall og antall medlemmer under 25 år som individuelt har meldt seg inn i organisasjonen og har betalt kontingent eller skriftlig stadfestet sitt medlemskap det siste året. I søknaden for 1995 er det eldste godkjente tidspunkt for registrering av medlemstall 1. november 1993. Organisasjonen kan ikke bruke samme registreringstidspunkt to år på rad. Som vedlegg skal det sendes en bekreftelse fra registrert revisor på det oppgitte medlemstall under 25 år.
Som medlem forstås en person som tilfredsstiller kravene nevnt i retningslinjene, og som har fulle demokratiske rettigheter i organisasjonen. Støttemedlemmer og andre som ikke har sluttet seg til organisasjonens formål og/eller ikke har fulle rettigheter, er ikke å regne som medlemmer i denne sammenheng. Organisasjonen kan innen en virksomhetstype (f.eks. søndagsskole- eller korvirksomhet) velge enten kontingentinnbetaling eller skriftlig bekreftelse på medlemskap. Av bekreftelsen skal det framkomme hvilket år denne gjelder. Frammøteregistreringen skal inneholde oppmøtedato. Det er anledning til å ha spesielle kontingentordninger, som familiemedlemskap, søskenrabatter, kontingentfritak for medlemmer med svak økonomi m.v.
Organisasjoner som helt eller delvis har medlemmer som er kollektivt tilsluttet andre organisasjoner som også mottar driftstilskudd fra staten, må påse at disse medlemmene bare tas med i søknaden fra en organisasjon.
2. Lokallag
Antall aktivt arbeidende lokallag i organiasjonen teller også med ved beregning av driftstilskudd. Lokallag defineres som en selvstendig enhet med eget demokratisk valgt styre, egne vedtekter, regnskap og årsmelding. Det er krav om minst 10 medlemmer i lag som oppgis i søknaden. Virksomhetsgrener (arbeidsgrupper, underavdelinger etc.) som er tilknyttet et lokallag regnes ikke som egne lokallag.
3. Fylker
I beregningsgrunnlaget for driftstilskudd inngår også antall fylker med minst ett aktivt arbeidende lokallag (jfr. definisjonen av lokallag).
4. Sentrale kurs
I beregningsgrunnlaget inngår sentrale kurs som har til formål å skolere medlemmer til å ta lederansvar i organisasjonen.
Kursene skal gå over minimum 2 sammenhengende kursdager (1 overnatting), maksimum 7 kursdager med minst 10 deltakere (kurslederne skal ikke regnes med blant disse). Kursets formål skal framkomme av invitasjonen. Det skal være organisert kursprogram i emner som er relevante for ledertrening i minst 5 klokketimer i gjennomsnitt pr. dag, unntatt er ankomstdagen dersom kurset har mer enn 2 dagers varighet. I kurs med mer enn 3 dagers varighet er det adgang til å ha 1 fridag. Denne dagen inngår da hverken i det totale antallet kursdager eller ved beregning av gjennomsnittstid for organisert kursprogram per dag. For 2 dagers kurs er minimum organisert kursprogram 10 klokketimer.
Kursene kan deles inn i to hovedkategorier (noen kurs kan ha elementer av begge):
Lederkurs, hvor man får opplæring i og/eller lærer å bruke lederferdigheter innen emnene organiasjonskunnskap og ideologi.
Instruktørkurs, hvor man får opplæring i å instruere eller hjelpe til i instruksjon i aktiviteter. Opplæringen bør være av en slik karakter at deltakerne kan instruere andre etter kurset. De innlagte aktivitetene må være praktiske øvelser som har til formål å illustrere emner innen instruktøropplæringen, gi deltakerne praktisk trening i å instruere andre, eller mer grunnleggende trening i nye teknikker.
Sentrale kurs skal planlegges, gjennomføres og følges opp av sentralleddet i organisasjonen. Sentralleddet skal være økonomisk ansvarlig for kurset. Sentrale kurs skal ha deltakere fra minst 4 fylker. Når kurset holdes i Nordland, Troms eller Finnmark, er det tilstrekkelig med deltakelse fra 2 av disse fylkene.
Poengberegningen for sentrale kurs skjer på grunnlag av gjennomførte kurs den siste 12 månedersperioden (f.eks. 1. november 1993-31. oktober 1994). Perioden skal oppgis i søknaden. Kurs kan bare regnes med i en søknad. Styremøter, årsmøter og rene sommerleire kan ikke føres opp.
Underskrift
Søknaden skal undertegnes av to personer, fortrinnsvis organisasjonens valgte leder (tillitsvalgt) og sekretariatleder/sekretær/økonomiansvarlig (ansatt).
Kontroll
Departementet og Fordelingsutvalget kan be om ytterligere opplysninger fra organisasjonen dersom det skulle anses som nødvendig. Hvert år blir et visst antall organisasjoner trukket ut for kontroll av støtteberettigelse og beregningsgrunnlag. Uriktige opplysninger i søknaden kan resultere i at mottatt tilskudd blir krevet tilbakebetalt. Ved kontroll må organisasjonenes sentralledd være i stand til å dokumentere at medlemstallet, tallet på selvstendige lokallag og den oppgitte kursvirksomheten er i overensstemmelse med kravene nevnt foran. Det er derfor viktig at grunnlaget for opplysningene oppgitt i søknaden (f.eks. medlemslister og kursrapporter) tas vare på til Fordelingsutvalget har gjennomført kontrollen. For å kunne dokumentere kursvirksomhet på en tilstrekkelig måte, er det viktig at det eksisterer invitasjon til kurset, program for gjennomføring av kurset, deltakerliste og regnskap for hvert kurs.
Men viktigst av alt:
Husk søknadsfristen: 1. desember 1994!
Utviklingsarbeid
På samme måte som i 1994 vil organisasjonen få anledning til å søke om støtte til utviklingsarbeid. Midlene vil bli lyst ut senere med søknadsfrist 1. mars 1995.
Med hilsen
Inger Johanne Wremer (e.f.)
Birgitte Løes
RETNINGSLINJER FOR DRIFTSTILSKOT TIL BARNE- OG UNGDOMSORGANISASJONAR
Oktober 1994
Barne- og familiedepartementet yter tilskott til drifta av den sentrale verksemda i landsomfattande organisasjonar for barn og ungdom. Tilskotet har til føremål å legge til rette for barn og ungdom si deltaking i samfunnslivet gjennom barne- og ungdomsorganisasjonane. Tilskotet er ubunde, og skal sikre og styrke organisasjonane som arena for medavgjer og demokrati og som barn og ungdom sine reiskapar for deltaking i samfunnet. Organisasjonane som har rett til å søke om tilskot blir delte inn i ulike grupper og får bestemt storleiken på tilskotet etter dei retningslinjene som følgjer.
Gruppe 1
Frivillige, landsomfattande og sjølvstendige organisasjonar av barn og ungdom som arbeider for barn og ungdom med spørsmål som gjeld barn og ungdom, har rett til driftstilskot til den sentrale verksemda, dersom organisasjonane har:
ei barne- og/eller ungdomsretta, ideell målsetjing.
eigne vedtekter eller lover som klargjer organisasjonen sin sjølvstende, organisasjonsform og oppbygging. Vedtektene eller lovene skal skildre lokal- og regionalleddet sin plass i organisasjonen, og dei formelle krava til deira oppbygging og organisasjonsform.
ei demokratisk oppbygging som sikrar alle medlemmene som er fylt 15 år lik rett til innverknad på dei vedtak og val organisasjonen gjer, og rett til å kunne veljast til tillitsverv i organisasjonen.
minst 1500 medlemmer under 25 år som individuelt har meldt seg inn i organisasjonen og har betalt kontingent eller skriftlig stadfesta sitt medlemskap siste året. For dei medlemmene som ikkje betaler kontingent må det vere frammøte på minst 10 aktivitetar i året i tillegg til stadfestinga av medlemskapet. Medlemmene skal stå tilslutta eit lokallag. Minst 2/3 av medlemmene må vere under 25 år.
minst 25 sjølvstendige lokallag med eigne, demokratisk vald styre, eigne vedtekter, rekneskap og årsmelding. Lokallag som skal teljast med i søknaden om tilskott, skal ha minst 10 medlemmer. Organiasjonen skal ha lokallag i minst 10 fylke.
eit landsmøte, årsmøte eller tilsvarande som øvste organet med rett til å fatte endelege avgjerder i alle saker, utan at andre instansar kan overprøve avgjerdene.Representantane med rett til å stemme på landsmøtet eller årsmøtet skal vere valt av og blant medlemmene i organisasjonens lokale og/eller regionale ledd. Likeins kan den valde, sitjande sentralleiinga og representantar valt av og blant dei tilsette møte med stemmerett på landsmøtet eller årsmøtet.
sentralleiinga valt av landsmøtet og som har den øvste styringa i organisasjonen mellom landsmøta.
Driftstilskotet til organisasjonane blir rekna ut ved hjelp av poeng for:
talet på medlemmer (under 25 år).
utbreiing (talet på lokallag og fylke med lokallag).
aktivitet (deltakardagar på sentrale leiarkurs).
Gruppe 2
Frivillige og landsomfattande organisasjonar av barn og ungdom som arbeider for barn og ungdom med spørsmål som gjeld barn og ungdom, har rett til driftstilskot til den sentrale verksemda, dersom organisasjonane har:
ei barne- og/eller ungdomsretta, ideell målsetjing.
eigne vedtekter eller lover som klargjer organisasjonen sin sjølvstende, organisasjonsform og oppbygging. Vedtektene eller lovene skal skildre lokal- og regionalleddet sin plass i organisasjonen, og dei formelle krava til deira oppbygging og organisasjonsform.
ei demokratisk oppbygging som sikrar alle medlemmene som er fylt 15 år lik rett til innverknad på dei vedtak og val organisasjonen kan gjere. Barneorganisasjonar kan få unntak frå denne regelen, såfremt dei er demokratisk oppbygde med like rettar for alle leiarar.
minst 1500 medlemmer under 25 år som individuelt har meldt seg inn i organisasjonen og har betalt kontingent eller skriftlig stadfesta sitt medlemskap siste året. For dei medlemmene som ikkje betaler kontingent må det vere frammøte på minst 10 aktivitetar i året i tillegg til stadfestinga av medlemskapet. Medlemmene skal stå tilslutta eit lokallag. Minst 2/3 av medlemmene må vere under 25 år.
minst 25 sjølvstendige lokallag med eigne, demokratisk valde styre, eigne vedtekter, rekneskap og årsmelding. Lokallag som skal teljast med i søknaden om tilskot, skal ha minst 10 medlemmer. Organisasjonen skal ha lokallag i minst 10 fylke.
eit landsmøte, årsmøte eller tilsvarande som øvste organ med rett til å fatta alle avgjerder for arbeidet til organisasjonen. Dette er likevel ikkje til hinder for ideologiske og prinsippielle bindingar mellom barne- og ungdomsstrukturen og moderorganisasjonen. Ein kan også opne opp for organisatoriske bindingar regionalt. Representantane med rett til å stemme på landsmøtet eller årsmøtet skal vere valt av og blant medlemmene i organisasjonens lokale og/eller regionale ledd. Likeins kan den valde, sitjande sentralleiinga og representantar valt av og blant dei tilsette møte med stemmerett på landsmøtet eller årsmøtet.
sentralleiinga valt av landsmøtet og som har den øvste styringa i organiasjonen mellom landsmøta.
Driftstilskotet til organisasjonane blir rekna ut ved hjelp av poeng for:
talet på medlemmer (under 25 år).
utbreiing (talet på lokallag og fylke med lokallag).
aktivitet (deltakardagar på sentrale leiarkurs).
Gruppe 3
Frivillige og ideelle organisasjonar med ei demokratisk oppbygging og som driv eit omfattande arbeid blant barn og ungdom, men som ikkje fyller eit eller fleire av krava for gruppe 1 eller 2, kan søke om driftstilskot til den sentrale verksemda for barn og ungdom dersom organisasjonen har:
minst 1500 medlemmer under 25 år som individuelt har meldt seg inn i organisasjonen og har betalt kontingent eller skriftlig stadfesta sitt medlemskap siste året. For dei medlemmene som ikkje betaler kontingent må det vere frammøte på minst 10 aktivitetar i året i tillegg til stadfestinga av medlemskapet. Medlemmene skal stå tilslutta eit lokallag.
lokallagsbasert verksemd i store delar av landet.
eige styre for barne- og/eller ungdomsarbeidet.
minst 1 heiltidstilsett som har ansvaret for barne- og/eller ungdomsarbeidet i organisasjonssekretariatet. For organisasjonar som fell utanfor gruppe 1 eller 2 på grunn av kravet til utbreiing eller kravet om at 2/3 av medlemmene skal vere under 25 år, er det ikkje krav om eigne tilsette.
budsjett, arbeidsplan, årsmelding og rekneskap for barne- og/eller ungdomsarbeidet.
Driftstilskotet blir fastsett etter ei vurdering av:
den demokratiske oppbygginga til barne- og ungdomsarbeidet
talet på medlemmer (under 25 år)
utbreiing (talet på lokallag og fylke med lokal verksemd)
>aktivitet (deltakardagar på sentrale leiarkurs)
rekneskap og budsjett
tidlegare mottekne tilskott.
Gruppe 4
Organiasjonar for funksjonshemma ungdom som ikkje fyller krava til stønad i gruppe 1 eller 2, kan søke om driftstilskot til den ungdomspolitiske verksemda, dersom organisasjonen har:
minst 100 medlemmer under 25 år som individuelt har meldt seg inn i organisasjonen og har betalt kontingent eller skriftlig stadfesta sitt medlemskap siste året. For dei medlemmene som ikkje betaler kontingent må det vere frammøte på minst 10 aktivitetar i året i tillegg til stadfestinga. Medlemmene skal stå tilslutta eit lokallag.
lokallagsbasert verksemd
eige styre for barne- og/eller ungdomsarbeidet
budsjett, arbeidsplan, årsmelding og rekneskap for barne- og/eller ungdomsarbeidet
Organisasjonar som ikkje er reine barne- og/eller ungdomsorganisasjonar (jfr. krava i gruppe 1 og 2) skal ha minst 1 heiltidstilsett som har ansvaret for barne- og/eller ungdomsarbeidet i sekretariatet.
Driftstilskotet blir fastsett etter ei samla vurdering. Det vert lagd vekt på dei same kriteriane som i gruppe 3.
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjons Ungdom kan få tilskot etter ei særskild vurdering.
Gruppe 5
Nye organisasjonar, ungdomsrørsler og grupper som ellers ikkje fyller krava til stønad i gruppe 1, 2 eller 3, kan søke om tilskott til drifta til særskilte tiltak. Tilskot blir ikkje gitt til organisasjonar og tiltak der det er naturleg at kommunar eller fylkeskommunar gir stønad.
Tiltak som fremjer samarbeid mellom organisasjonane regionalt kan og få tilskot, etter søknad frå barne- og ungdomsråd på fylkesplan.
Generelle merknader
Det blir ikkje gjeve tilskot til:
interesseorganisasjonar av ungdom i utdanning.
idretts- og gymnastikkorganisasjonar.
organisasjonar som tener utanforståande kommersielle interesse.
Samarbeidsorganisasjonar der medlemsorganisasjonane får driftstilskot frå ungdomsmidlane, kan ikkje få tilskot.
Driftstilskotet kan ikkje vere større enn 75% av organisasjonens driftsutgifter til den sentrale verksemda for barn og ungdom.
Ein organisasjon kan berre få tilskot frå ei av dei fem gruppene.
Departementet utarbeider søknadsskjema og fastset årleg søknadsfrist. Departementet gir noko meir utfyllande forklaringar på korleis dei ulike kriteria for tilskot skal tydast.