NOU 1995: 19

Statlige tilskuddsordninger til barne- og ungdomsorganisasjoner

Til innholdsfortegnelse

13 Kunngjøringsbrev, retningslinjer og søknadsskjema for stønadsåret 1985

Brev av 4. oktober 1984 fra Kultur- og vitenskapsdepartementet til barne- og ungdomsorganisasjonene

DRIFTSTILSKUDD FOR 1985

Med forbehold om Stortingets samtykke, vil Kultur- og vitenskapsdepartementet i 1985 yde 30,1 mill. kroner i driftstilskudd til sentralleddet i barne- og ungdomsorganisasjonene i henhold til vedlagte retningslinjer.

Søknadsfrist

Søknad om driftstilskudd for 1985 må sendes Kultur- og vitenskapsdepartementet, Ungdoms- og idrettsavdelingen, postboks 8172 Dep., 0034 Oslo 1 innen 1. desember 1984. Søknader som kommer inn etter fristen, vil ikke bli behandlet.

Nye retningslinjer

Retningslinjene er nye. Det tidligere administrasjonstilskuddet til sentralleddet (fast og bevegelig grunnstønad) og tilskuddet til sentrale lederkurs (del av aktivietsstønad) er nå slått sammen og vil bli fordelt til organisasjonene under ett. Driftstilskuddet beregnes på grunnlag av organisasjonenes medlemstall, utbredelse og sentrale aktiviteter etter gitte poengskalaer. Siden det fra 1985 innføres en ny måte å beregne støtten på, er det bestemt at ingen organisasjon vil få redusert sitt tilskudd for 1985 med mer enn 10% i forhold til året før som en direkte følge av forandringer i fordelingssystemet.

Formål

Driftstilskuddet har til formål å sikre at organisasjonene kan drive en rimelig sentral koordinering-, tilrettelegging og opplæringsvirksomhet utfra egne behov og premisser. Statsstøtten skal være en stimulering av aktivitet og bidra til at mangfoldet i organisasjonenes aktiviteter og strukturer bevares. Driftstilskuddet gis som et rammetilskudd som organisasjonen disponerer fritt til driften av sin sentrale virksomhet.

Utviklingsarbeid

På samme måte som i 1984 vil organisasjonene få anledning til å søke om støtte til utviklingsarbeid i organisasjonene. Det vises i denne forbindelse til senere utlysning (med søknadsfrist 1. februar 1985).

Øvre grense for tilskuddet

Driftstilskuddet kan under ingen omstendigheter være større enn 75% av organisasjonens driftsutgifter til sin sentrale virksomhet for barn og ungdom. Siste godkjente regnskap (som organisasjonen skal vedlegge søknaden) legges til grunn for denne beregningen. Som driftsutgifter forstås i denne sammenheng utgifter til sin sentrale administrasjon, kontorhold, landsmøter, styremøter, sentral ledertrening, informasjon, medlemsblad m.v. Investeringer i fast eiendom, avskrivninger, avsetninger til fonds, nedskrivning av tidligere underskudd, forretningsvirksomhet (f.eks. forlagsvirksomhet) m.v. anses ikke som driftsutgifter i denne sammenheng.

Inntrapping/uttrapping

Nye organisasjoner kan ikke påregne å få fullt driftstilskudd første året. Organisasjoner som ikke lenger tilfredsstiller kravene til støtteberettigelse jfr. retningslinjene, kan innvilges et avtrappingstilskudd for ett år før støtten faller helt bort.

Søknadsskjema

Søknad om driftstilskudd skal skrives på vedlagte søknadskjema. Mangelfulle søknader vil ikke bli behandlet. NB: Nødvendige vedlegg skal sendes inn sammen med søknadsskjemaet. Det er ikke nødvendig med eget oversendelsesbrev.

Medlemmer

I beregningsgrunnlaget for driftstilskuddet inngår antall medlemmer under 25 år og som står tilsluttet et lokallag. Som medlem forstås en person som individuelt har meldt seg inn i organisasjonen, enten i form av årlig betalt kontingent eller årlig bekreftet medlemskap.

Departementet må for å kunne kontrollere at organisasjonen fyller de krav som er satt, også få oppgitt organisasjonens totale medlemstall og antall medlemmer under 35 år. Dersom organisasjonen har minst 2/3 av medlemmene sine under 25 år, behøver ikke antall under 35 år registreres.

Organisasjoner som helt eller delvis har medlemmer som er kollektivt tilsluttet andre organisasjoner som også mottar driftstilskudd fra staten, må påse at disse medlemmene bare tas med i søknaden fra èn organisasjon.

Lokallag

Antall aktivt arbeidende lokallag i organisasjonen teller også med ved beregning av driftstilskuddet. Lokallag defineres som en selvstendig enhet med eget demokratisk styre, egne vedtekter, regnskap og årsmelding. Et lokallag må ha minst 10 medlemmer. Virksomhetsgrener (arbeidsgrupper, underavdelinger etc.) som er tilknyttet et lokallag regnes ikke som egne lokallag.

Fylker

I beregningsgrunnlaget for driftstilskudd inngår også antall fylker med minst ett aktivt arbeidende lokallag (jfr. definisjon av lokallag).

Sentrale kurs

I beregninsgrunnlaget inngår sentrale kurs som har som mål å skolere ledere/instruktører i organisasjonsarbeid og som tar opp emner av betydning for den enkelte organisasjon. Kursene skal gå over minimum 3 dager, maksimum 7 dager med minimum 10 deltakere, maksimum 40 deltakere. Det skal være organisert program i minst 12 skoletimer. Sentrale kurs skal planlegges, gjennomføres og oppfølges av sentralleddet i organisasjonen. Sentrale kurs skal ha deltakere fra minst 4 fylker (2 for kurs holdt i Nord-Norge). Poengberegning for sentrale kurs skjer på bakgrunn av rapport for avholdte kurs året før. (Eventuelle kurs i desember tas med på neste års rapport.) Styremøter, utvalgsmøter, årsmøter og rene sommerleire teller ikke.

Vedlegg til søknaden

Det må vedlegges til søknaden en bekreftelse fra registrert revisor på de i søknaden oppgitte medlemstall.

Organisasjonens siste godkjente årsmelding og regnskap skal også vedlegges. Dersom Tilskudd fra Kultur- og vitenskapsdepartementet ikke allerede er spesifisert i regnskapet, vil departementet be om at dette gjøres for framtiden.

Organisasjoner som søker driftstilskudd etter punkt 3 i retningslinjene må i tillegg vedlegge budsjett for kommende år.

Underskrift

Søknaden skal undertegnes av to personer, fortrinnsvis organisasjonens valgte leder (tillitsvalgt) og daglig leder/sekretær (ansatt).

Kontroll

Departementet kan be om ytterligere opplysninger fra organisasjonen dersom det skulle anses som nødvendig. Hvert år vil et visst antall organisasjoner blir trukket ut for kontroll med hensyn til støtteberettigelse og beregningsgrunnlag. Uriktige opplysninger i søknaden kan resultere i at mottatt tilskudd kan bli krevet tilbakebetalt.

Spørsmål

Ungdoms- og idrettsavdelingen står gjerne til disposisjon dersom det er spørsmål i forbindelse med søknaden.

Med hilsen

Sven-Even Maamoen (e.f.)

Finn Grimsgaard

Vedlegg:

Retningslinjer

Søknadsskjema

Poengskala

13A Kultur- og vitenskapsdepartementet UNGDOMS- OG IDRETTSAVDELINGA (STUI) RETNINGSLINJER FOR DRIFTSTILSKOTT TIL BARNE- OG UNGDOMSORGANISASJONAR

Oktober 1984

(Med atterhald om Stortingets samtykke.)

  1. Friviluge, landsomfattande og sjølvstendige organisasjonar av ungdom som arbeider for ungdom med spørsmål som gjeld ungdom, har rett til driftstilskott til sentralleddet dersom organisasjonane har:

    • ei ungdomsretta, ideell målsetjing. Minst 2/3 av medlemmene må vere under 35 år.

    • ei demokratisk oppbygging som sikrar medlemmene lik rett til innverknad på dei vedtak og val organisasjonen gjer. (Barneorganisasjonane kan få dispensasjon frå denne regelen såframt dei er demokratisk oppbygde med like rettar for alle leiarar.)

    • minst 1500 medlemmer under 25 år som individuelt har meldt seg inn i organisasjonen anten i form av årleg betalt kontingent eller årleg stadfesta medlemskap. Medlemmene skal stå tilslutta eit lokallag. (For organisasjonar for funksjonshemma er kravet minst 750 medlemmer.)

    • minst 25 lokallag med eigne, demokratisk valde styre, eigne vedtekter, rekneskap og årsmelding. Eit lokallag skal ha minst 10 medlemmer. Organisasjonen skal ha lokallag i minst 10 fylke.

    • sentralleiing valt av representantar frå lokale og/eller regionale ledd i organisasjonen.

  2. Driftstilskottet til organisasjonane blir rekna ut ved hjelp av poeng for:

    • antall medlemmer (under 25 år).

    • utbreiing (antall lokallag og fylke med aktivitet).

    • aktivitet (deltakardagar på sentrale leiarkurs).

    Departementet fastset etter råd frå Innstillingsrådet for ungdomsmidlane poengskaler for utreikninga.

  3. Andre organisasjonar som driv eit omfattande arbeid blant barn og ungdom, men som ikkje fyller eit eller fleire av krava under punkt 1, kan også søke om driftstilskott dersom organisasjonen har:

    • minst 1500 medlemmar under 25 år som individuelt har meldt seg inn i organisasjonen, anten i form av årleg betalt kontingent eller årleg stadfesta medlemskap. (For organisasjonar for funksjonshemma er kravet minst 750 medlemmar.)

    • verksemd i store deler av landet.

    • eige styre for ungdomsarbeidet.

    • minst 1 fulltidstilsett som har ansvaret for ungdomsarbeidet i organisasjonssekretariatet.

    • eige budsjett og eigen rekneskap for ungdomsarbeidet.

      Driftstilskottet blir fastsett etter ei vurdering av:

    • Medlemstal og utbreiing.

    • Sentrale leiarkurs.

    • Rekneskap og budsjett.

    • Tidlegare mottekne tilskott.

  4. Mindre organisasjonar for funksjonshemma samordnar søknadene gjennom Funksjonshemmedes Fellesorganisasjons Ungdom og får tilskott som under punkt 3.

  5. Det blir ikkje gjeve tilskott frå denne posten til:

    • Idretts- og gymnastikkorganisasjonar.

    • Organisasjonar som tener utanforståande kommersielle interesser.

    Organisasjonar for utdanningssøkjande får berre tilskott til sentrale leiarkurs frå denne posten.

  6. Driftstilskottet kan ikkje vere større enn 75 pst. av organisasjonens driftsutgifter til den sentrale verksemda for barn og ungdom.

  7. Departementet utarbeider søknadskjema og fastset årleg søknadsfrist. Departementet kan fastsette noko meir utfyllande retningslinjer.

Figur  
Figur  
Til forsiden