NOU 1995: 19

Statlige tilskuddsordninger til barne- og ungdomsorganisasjoner

Til innholdsfortegnelse

6 Kunngjøringsbrev for stønadsåret 1981

Brev av 8. desember 1980 fra Kirke- og undervisningsdepartementet til ungdomsorganisasjonene og Statens ungdomsråd

FORDELING AV BEVILGNING TIL UNGDOMSARBEIDET 1981

Stortinget har bevilget kr. 19 427 000 til barne- og ungdomsorganisasjonene for budsjettåret 1981. Bevilgningen på kap. 376, underpost 70 er fordelt på følgende tiltak:

Tabell  

70.1Grunnstønadkr. 13 694 000
70.2Aktivitetsstønad
a) Lederutdanningkr. 4 663 000
b) og c) Fellestiltak og andre tiltakkr. 870 000kr. 5 533 000
70.3Landsrådet for Norske Ungdoms­organisasjonerkr. 200 000
Tilsammenkr. 19 427 000

I forhold til bevilgningen i 1980 kan det synes som grunnstønadsposten er skåret ned. Nedgangen her skyldes at kr. 954 000 nå er overført til et annet kapitel i departementets budsjett for de utdanningssøkendes organisasjoner.

Etter forslag fra en arbeidsgruppe i departementet og etter en høringsrunde i Statens ungdomsråd, LNU-organisasjonene og andre stønadsberettigede organisasjoner, ble forslaget til nye retningslinjer for fordelinga av ungdomsmidlene lagt fram for Stortinget ved budsjettbehandlingen for 1981. Stortinget ga tilslutning til forslaget og nye regler for fordelingen av ungdomsmidlene gjelder f.o.m. 1981.

Organisasjonene kan søke om midlene etter følgende retningslinjer:

Stønadstype 1:

Grunnstønad:

Det fordeles to former for grunnstønad: Fast og bevegelig grunnstønad.

Den faste grunnstønaden er på kr. 100 000 til hver stønadsberettiget organisasjon.

Den bevegelige grunnstønaden blir regnet ut etter stadfestet medlemstall over 1500 og under 70 000 pr. 31. desember 1979. Den bevegelige stønad kommer i tillegg til den faste grunnstønaden, og er ment som en utjamningsstønad mellom store og små organisasjoner.

Stønadsberettiget til fast og bevegelig grunnstønad etter stønadstype 1 er frivillige, landsomfattende, selvstendige organisasjoner av ungdom som arbeider for ungdom med spørsmål som angår ungdom. Organisasjonene må ha en ungdomsrettet ideell målsetting som medlemmene slutter seg til ved innmelding. Minst 2/3 av medlemsstokken må være under 35 år.

For øvrig gjelder følgende krav:

Organisasjonene må:

  1. Ha en sentralledelse som er valgt av representanter fra organisasjonens lokale og/eller regionale ledd. En hovedorganisasjon kan ha representasjon i ledelsen, men formannen/lederen og minst halvparten av sentralledelsen må være valgt på eget landsmøte eller på egen sesjon av hovedorganisasjonens landsmøte.

  2. Bygge sin virksomhet på aktivt arbeidende lokallag, minst 25 lag i minst 10 fylker. Det er ikke tilstrekkelig å skille ut de unge medlemmene lokalt i egne ungdomsavdelinger.

  3. Ha minst 1500 (organisasjoner for funksjonshemmede minst 750) individuelle betalende medlemmer under 25 år som:

    1. står tilsluttet en lokal- eller kretsorganisasjon

    2. har betalt medlemskontingent til organisasjonen for foregående år

    3. har lik rett til innflytelse på formålet og virksomheten/vedtak og valg i organisasjonen.

      Barneorganisasjonene kan få dispensasjon fra denne regelen såfremt de er demokratisk oppbygd med lik rett for alle ledere.

Medlemstallet må være attestert av registrert revisor.

Det ytes ikke grunnstønad det året en organisasjon blir godkjent som stønadsberettiget. Året etter utbetales halv fast grunnstønad, og det påfølgende år full fast grunnstønad og bevegelig grunnstønad. Denne regelen vil for 1981 ikke gjelde for organisasjoner som tidligere år har mottatt fast og bevegelig grunnstønad av ungdomsmidlene, og som for 1981 godkjennes i stønadstype 1.

Organisasjoner som gjennom årsberetning, revidert årsregnskap, medlemsoppgaver eller liknende viser at de ikke lenger fyller kravene til grunnstønad, kan få halv fast grunnstønad i 1981 før stønaden faller bort.

Organisasjoner som helt eller delvis har medlemmer som er tilsluttet andre organisasjoner som får grunnstønad av ungdomsmidlene, må påse at disse medlemmene bare teller i en av organisasjonene.

Stønadstype 2:

Grunnstønad:

Organisasjoner som driver et omfattende arbeid blant ungdom og som har mange unge medlemmer kan søke om grunnstønad etter stønadstype 2.

Organisasjonen må ha:

  1. Eget styre eller ungdomsutvalg for ungdomsarbeidet med minst en fulltidsansatt i sekretariatet som har ansvaret for ungdomsarbeidet.

  2. Eget budsjett og regnskap for ungdomsarbeidet.

  3. Minst 1500 (organisasjoner for funksjonshemmede minst 750) individuelle, betalende medlemmer under 25 år.

  4. Virksomhet i store deler av landet.

Stønaden til hver organisasjon blir fastsatt på grunnlag av innsendt regnskap for ungdomsarbeidet foregående år, samt budsjett for ungdomsarbeidet i kommende år (1981). Stønaden fastsettes etter en vurdering av innsendte dokumentasjoner, men kan ikke overstige 75% av det framlagte budsjettet.

Organisasjoner som mottar stønad av andre kapitler i Kirke- og undervisningsdepartementets budsjett som også tilfaller ungdomsarbeidet, må spesifisere dette i regnskap og budsjett.

Mindre organisasjoner for funksjonshemmede kan samordne sine søknader gjennom ungdomskomiteen i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Også disse organisasjonene må fylle ut søknadsskjema og sende inn de øvrige dokumentasjonene.

Følgende organisasjoner kan overhodet ikke motta grunnstønad av type 1 eller 2:

  • Organisasjoner som tjener utenforstående kommersielle interesser.

  • Utdanningssøkendes organisasjoner.

  • Idretts- og gymnastikkorganisasjoner.

Vedlagt kunngjøringa er to søknadsskjemaer for grunnstønad. Organisasjoner som ikke blir vurdert som stønadsberettiget i stønadstype 1, vil få sin søknad vurdert også i forhold til stønadstype 2, dersom organisasjonen ønsker dette.

Underpost 70.2 Aktivitetsstønad

Støndasberettigede organisasjoner må være godkjent i stønadstype 1 eller stønadstype 2.

Organisasjoner for ungdom i utdanning som varer i minst to år, kan også søke om aktivitetsstønad såfremt de har 1500 medlemmer under 25 år og ellers tilfredsstiller kravene i stønadstype 2.

Det kan gis aktivitetsstønad til:

  1. Lederutdanning

    Stønad blir gitt som tilskott til sentrale og regionale ungdomslederkurs i barne- og ungdomsorganisasjonene.

    1. Et sentralt kurs omfatter deltakere fra hele landet. Invitasjonene til kursene må sendes inn med rapporten for 1981. Kurset må være planlagt og ledet av sentralleddet i organisasjonen. Varighet: 3-10 dager. Antall deltakere en får støtte til: 40. Stønadssatser: kr. 75 pr. deltaker pr. døgn og inntil kr. 130 i reisestøtte.

    2. Et regionalt kurs omfatter deltakere fra en region/landsdel. Kurset må være planlagt av sentralleddet i organisasjonen, mens ledelsen kan delegeres til et fylkeslag. Varighet: 2-5 dager. Antall deltakere som en får støtte til: Opp til 40. Stønadssatser: kr. 50 pr. deltaker pr. døgn og inntil kr. 50 i reisestøtte.

    3. Reisestønad kan ikke nyttes til dekning av oppholdsutgiftene og omvendt.

    4. Minst 6 timer pr. dag må nyttes til forelesninger/gruppearbeid i nærmere presiserte emner.

    5. For å få støtte må kursene omfatte to eller flere av følgende emner:

    • Organisasjonskunnskap

    • Metoder innenfor ungdomsledernes arbeidsfelt

    • Taleteknikk

    • Forvaltningsoppgaver i sammenheng med lags- og organisasjonslivet (herunder også orientering om støtteordninger m.m.)

    • Instruksjon i leik og dans

    • Skolering i grunnleggende emner for organisasjonen (livssyn og/eller samfunnskunnskap).

    Søknad om lederutdanningsmidler føres på vedlagte skjema.

    Organisasjoner som fikk lederutdanningsmidler i 1980 og som ikke rapporterer for bruken av disse, vil ikke få tildelt lederutdanningsmidler for 1981.

    Eget rapportskjema er vedlagt.

    Det gjøres også oppmerksom på at det hvert år trekkes ut seks organisasjoner til nærmere kontroll av bruken av lederutdanningsmidlene. Deltakerlister og regnskapsbilag for de enkelte kursene skal da sendes inn. Organisasjonene må være forberedt på å bli trukket ut for denne kontrollen.

  1. Fellestiltak, åpne for alle

    Kurs og seminar som faller inn under bokstav a, kan ikke få tilskott under bokstav b. Det samme gjelder lokale og regionale tiltak som får stønad fra kommuner og fylkeskommuner.

    Med fellestiltak menes:

    1. Tiltak/prosjekter der mer enn to stønadsberettigede organisasjoner samarbeider. I søknaden må det klart framkomme at begge organisasjonene er innforstått med søknaden.

    2. Tiltak/prosjekter der de øvrige stønadsberettigede organisasjonene inviteres. Invitasjonen formidles via Statens ungdoms- og idrettskontor.

  2. Andre tiltak etter konkret vurdering

    Etter dette punktet kan det ikke ytes stønad til følgende tiltak:

    • Administrasjon og innkjøp av utstyr til organisasjonen. Dette gjelder også finansiering av kontorhold i sammenheng med prosjekt som får stønad under bokstav c.

    • Medlemsblad/publikasjoner, brosjyrer til internt bruk og valgmateriell

    • Utarbeiding av studieopplegg til internt bruk i organisasjonen.

Søknader under pkt. b og pkt. c finnes det ikke eget søknadsskjema for. Søknader om disse midlene må inneholde følgende opplysninger:

Tiltakets art:

En nøyaktig redegjørelse for det tiltak det søkes om tilskott til. Det må opplyses om hvilke

samarbeidsorganisasjoner som er med i prosjektet, eventuelt om invitasjon skal sendes alle organisasjonene i det sentrale ungdomssamarbeidet.

Omkostningsoverslag:

Nøyaktig omkostningsoverslag. Det er ikke tilstrekkelig å oppgi en rund sum.

Finansieringsplan:

Denne må vise hvordan tiltaket er tenkt gjennomført økonomisk sett. Få tydelig fram egeninnsatsen sett i forhold til søknadssummen. Ta med eventuelle kommunale bidrag, andre bidrag, dugnad, annen statsstøtte m.v.

Regnskap og rapport fra innvilget stønad i 1980 må foreligge før ny stønad vil bli innvilget.

Søknadsfrist og rapporteringsfrist er for alle stønadsposters vedkommende 15. februar 1981.

Statens ungdoms- og idrettskontor vil minne om at fristen må overholdes. Søknader som kommer etter fristen vil ikke komme med ved årets fordeling (søknader poststemplet 15. februar eller levert med bud innen kl. 1545 15. februar godkjennes).

Til orientering for organisasjonene vedlegges også et Råd og vink-hefte om ungdomsmidlene som ble brukt ved årets instruktørkurs.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Statens ungdoms- og idrettskontor

Bjarne Ingsøy

Hanne Finstad

Til forsiden