15 Ikrafttredelse. Overgangsbestemmelser
Utk. § 11-1 Ikrafttredelse. Overgangsbestemmelser
Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan bestemme at deler av loven kan tre i kraft før andre deler av den.
De som er satt under vergemål etter lov om umyndiggjørelse eller fått oppnevnt hjelpeverge etter vergemålsloven, er under vergemål etter reglene i denne lov. Hjelpevergen betegnes verge og har fortsatt den kompetanse som følger av hjelpevergens mandat.
Denne lovens regler får for øvrig anvendelse på vergemål iverksatt før lovens ikrafttreden.
Bestemmelsen gjelder lovens ikrafttredelse og overgangsbestemmelser.
Etter første ledd skal lovens ikrafttreden bestemmes av Kongen. Det foreslås hjemmel for at deler av loven kan tre i kraft før loven i sin helhet. Utvalget ser at det kan ta noe tid før endringer i organisasjonsformen kan gjennomføres, og det er heller ikke gitt at endringene i forvaltningen av midler som tilhører personer under vergemål. bør tre i kraft sammen med loven for øvrig. Her skal det utformes forskrifter. Forslaget til lovens øvrige regler og endringer i andre lover kan derimot tre i kraft med den organisasjon av overformynderiene som gjelder i dag, med forbehold for reglene om oppnevnelse av verger, se tredje ledd.
Det synes ikke nødvendig å ha særlige overgangsregler. At det i annet ledd bestemmes at de ikke skal skje endringer i vergemålet til de som er umyndiggjort eller har fått oppnevnt hjelpeverge, er forsåvidt overflødig. Men det kan være nyttig at det uttrykkelig blir sagt. Vergemålet må tilpasses etter reglene i den nye loven ved dens ikrafttreden. De endringer som er gjort med hensyn til rettssikkerheten for den som er under vergemål, er utelukkende til dennes gunst.
Ved at utkastet ikke bruker ordet hjelpeverge, vil verge bli den terminologiske betegnelse på de som er oppnevnt som hjelpeverge etter vgml. § 90 a, se nr. 2 annet ledd.