NOU 2010: 5

Aktiv deltakelse, likeverd og inkludering— Et helhetlig hjelpemiddeltilbud

Til innholdsfortegnelse

11 Regelverket på hjelpemiddelområdet

11.1 Innledning

Utvalget viser til kortere omtale av regelverket i kapitlene 4 (dagens system), 12 (dagliglivet), 13 (oppvekst, utdanning og læring) og 14 (arbeidsliv). I kapittel 11.3 – 11.9 har utvalget en mer omfattende gjennomgang av gjeldende rett med hovedvekt på folketrygdlovens ytelser. Innledningsvis redegjøres det for et forskningsoppdrag som utvalget har initiert og det gis en oversikt over internasjonale forpliktelser og en historisk gjennomgang av rettsutviklingen, jf. kapittel 11.1 – 11.2.

Utvalget er bedt om å utrede og komme med tilrådinger om fremtidig regelverk på hjelpemiddelområdet, og det vises til utvalgets vurderinger i kapittel 11.10 og oppsummering av tilrådinger i kapittel 11.11. Utvalget foreslår at det nedsettes et lovutvalg som utreder hjelpemiddelområdet.

11.1.1 Forskningsoppdrag

Arbeids- og inkluderingsdepartementet inngikk 12. november 2008 en forskningskontrakt med Universitetet i Bergen, Det juridiske fakultet, med professor Jan Frithjof Bernt som prosjektleder. Oppdragets tittel var «En juridisk betenkning om rettighetslovgivning, rettigheter og skjønnsanvendelse som virkemidler på hjelpemiddelområdet» med målsetting at prosjektet først og fremst skulle gi en oversikt og drøfting av balansen mellom likebehandling, rettighets- og regelstyring på den ene siden og skjønnsmessige og individuelt tilpassede løsninger for brukerne på den annen. Forsker Beate S. Birkenfeldt har utført oppdraget i samarbeid med prosjektleder. Betenkningen ble levert 24. august 2009. Den tar utgangspunkt i at rettskravet på individuelt tilpasset dekning av behovet for hjelpemidler må ha et omfang og en kvalitet som sikrer at sentrale menneskerettighetsbestemmelser er oppfylt. Menneskerettighetene som rettslig grunnlag vurderes og det gis en presentasjon av sentrale regelverk som skal sikre rettighetene til funksjonshemmede. Betenkningen gjennomgår også dagens norske hjelpemiddelregler og ser nærmere på de mest sentrale i lys av menneskerettighetsforpliktelsene. Betenkningen tar for seg problemstillinger knyttet til regelstyring kontra faglig skjønn, samt organisering av hjelpemiddelområdet. I en avsluttende kommentar tilrås at det settes i gang et videre utredningsarbeid med sikte på en generell lov om hjelpemidler til funksjonshemmede.

11.1.2 Om internasjonale forpliktelser

Som vist til i kapittel 3 om utvalgets verdigrunnlag er den europeiske menneskerettskonvensjonen av 1950 (EMK) inkorporert i norsk rett gjennom lov 21. mai 1999 nr 30 om styrking av menneskerettighetenes stilling i norsk rett (menneskerettighetsloven). Norge er bundet av flere internasjonale konvensjoner som forplikter konvensjonspartene til å sikre ikke-diskriminering, blant annet på grunnlag av nedsatt funksjonsevne. FN-konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter 1(ØSK) ble vedtatt 16. desember 1966 og trådte i kraft 3. januar 1976. Den er blant de sentrale konvensjonene som er inkorporert i norsk lov gjennom menneskerettsloven og gjelder som norsk lov. Det følger av menneskerettsloven § 3 at bestemmelsene i disse konvensjonene ved motstrid skal gå foran bestemmelser i annen lovgivning, dvs. at konvensjonsbestemmelsene har forrang i tilfelle det blir konstatert at de er i konflikt med annen lovgivning. Artikkel 11 i ØSK forstås som en rett til en minimumsstandard av nødvendige basisgoder og muligheter for deltakelse i hverdagsliv og samfunnsliv, og at enhver skal gis mulighet til å nyte basisnødvendigheter under verdige forhold. Sentrale rettigheter i konvensjonen er retten til helse (artikkel 12), retten til utdanning (artikkel 13 og 14) og retten til arbeid (artikkel 6). Som konvensjonspart har Norge forpliktet seg til å sette alt inn på at rettigheter som er anerkjent i konvensjonen gradvis blir gjennomført fullt ut med alle egnede midler, og da særlig ved lovgivningsvedtak, jf. ØSK artikkel 2 nr 1. Norge som stat er også forpliktet til å garantere at de rettigheter som er anerkjent blir utøvet uten forskjellsbehandling og med lik rett for kvinne og mann. Staten er forpliktet til å respektere og beskytte menneskerettighetene, men også legge til rette for oppfyllelse av rettigheter. Konvensjonen overvåkes av en egen ekspertkomité, ØSK-komiteen. Statene skal rapportere særskilt om hvordan rettighetene er oppfylt i forhold til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter (SP) med to tilleggsprotokoller er inkorporert i norsk lov gjennom menneskerettsloven. Den inneholder flere bestemmelser av betydning for vernet mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne, men inneholder ikke bestemmelser som spesielt omhandler rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, slik den gjør for kvinner, barn og etniske, religiøse og språklige minoriteter. Mange av rettighetene er imidlertid særlig aktuelle for personer med funksjonsnedsettelse, jf. Artikkel 6 som beskytter retten til liv (relevant ved spørsmål om medisinsk behandling av nyfødte med sterke funksjonsnedsettelser), Artikkel 7 som forbyr tortur og annen nedverdigende eller umenneskelig behandling (spesielt viktig for personer med nedsatt funksjonsevne i institusjon og fanger med psykiske eller fysiske funksjonsnedsettelser) og Artikkel 17 som beskytter privatlivet (viktig bestemmelse for personer som er avhengige av assistanse og spesielt for de som bor i institusjon). Konvensjonen håndheves at FNs menneskerettighetskomité og tilsyn skjer ved behandling av periodiske rapporter.

FNs barnekonvensjon, som også er inkorporert i norsk rett gjennom menneskerettsloven, skiller seg ut ved at den spesifikt angir funksjonsnedsettelse («disability») som diskrimineringsgrunnlag. Konvensjonens artikkel 23 omhandler rettighetene til barn med nedsatt funksjonsevne. Statene er gjennom denne bestemmelsen forpliktet til å anerkjenne at

«et barn som er psykisk eller fysisk utviklingshemmet, bør ha et fullverdig og anstendig liv under forhold som sikrer verdighet, fremmer selvstendighet og bidrar til barnets aktive deltakelse i samfunnet».

Artikkel 23 nr 3 sier at

«Idet det anerkjennes at funksjonshemmede barn har særlige behov, skal hjelp som ytes i samsvar med nr 2 gis gratis når dette er mulig, samtidig som foreldrenes eller andre omsorgspersoners økonomi tas i betraktning, og hjelpen skal innrettes slik at funksjonshemmede barn har effektiv adgang til og mottar undervisning, opplæring, helsetjenester, rehabiliteringstjenester, forberedelse til arbeidslivet og rekreasjonsmuligheter på en måte so best mulig fremmer barnets sosiale integrering og personlige utvikling, herunder dets kulturelle og åndelige utvikling.».

Siden barn med funksjonsnedsettelser er særlig beskyttet etter en spesiell bestemmelse, må statene rapportere særskilt om oppfyllelsen av disse forpliktelsene til FNs barnekomité. Norge rapporterer til FN hvert 5. år om norsk oppfølging og FNs ekspertkomité, barnekomiteen, gir deretter anbefalinger til norske myndigheter om områder den mener bør forbedres

EMK håndheves av Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD). EMDs dommer er juridisk bindende for de statene som har sluttet seg til konvensjonen. Domstolens avgjørelser har stor betydning når innholdet av konvensjonens bestemmelser skal fastlegges.

FNs konvensjon om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne ble vedtatt av FNs hovedforsamling 13. desember 2006. Konvensjonen slår fast at de alminnelige menneskerettigheter skal gjelde også for mennesker med nedsatt funksjonsevne. De landene som ratifiserer konvensjonen skal « treffe alle lovgivningsmessige, administrative og andre tiltak som er nødvendige for å virkeliggjøre de rettigheter som er nedfelt i denne konvensjon», det vil si en folkerettslig forpliktelse til å etterleve konvensjonens bestemmelser. Norge signerte konvensjonen 30. mars i 2007 sammen med 80 andre land og EU-landene. Barne- og likestillingsutvalget utreder om lovgivningsmessige og/eller andre tiltak bør eller må gjøres før ratifisering. Utvalget er kjent med at regjeringen tar sikte på at konvensjonen skal legges fram for Stortinget for ratifikasjon våren 2010.

Det overordnede målet for EUs politikk overfor personer med funksjonsnedsettelse er et samfunn som er åpent og tilgjengelig for alle. Hindringer og barrierer skal identifiseres og fjernes. EUs strategi har tre fokusområder: Samarbeid mellom Kommisjonen og medlemslandene, Full deltakelse for mennesker med funksjonsnedsettelser og Sektoransvarsprinsippet i utarbeidelse av politikken. Det siste betyr at det enkelte Generaldirektorat skal foreslå lover og iverksettelse av politikk på sine respektive områder, og har blant annet gitt seg utslag i sentrale transportdirektiver som også er gjennomført i norsk rett.

EUs politikk for personer med funksjonsnedsettelser skal forhindre diskriminering og legge til rette for selvstendige liv og aktiv samfunnsdeltakelse. Kjernen i EUs strategi er Handlingsplan for personer med nedsatt funksjonsevne (2004 – 2010). Innen 2010 ønsker EU kommisjonen å se forbedringer i utsiktene til arbeid ogtilgjengelighet og muligheten til selvstendig liv. Planen sikter mot å integrere spørsmål som berører funksjonshemmedes levekår i all relevant EU politikk og forbedre tilgjengeligheten av bebyggede omgivelser, transport og IKT. Kommisjonen forbereder en ny strategi for 2010 – 2020.

Amsterdam-traktatens art 13 verner mot diskriminering og gir beskyttelse mot forskjellsbehandling 2. Den er ikke en del av EØS-avtalen, og gjelder derfor ikke som norsk rett. Stortinget har imidlertid samtykket i innlemming i EØS-avtalen av fellesskapshandlingsprogrammet om motkjemping av diskriminering (2001 – 2006) som ble vedtatt av Rådet 27. november 2000. Gjennomføringen av dette i norsk rett gjorde det ikke nødvendig med lov- eller forskriftsendringer. Regjeringen uttalte også i forbindelse med dette samtykket at det uavhengig av programmet er ønskelig at Norge på disse områdene har lovgivning som tilsvarer EU-regelverket og pekte på endringene i arbeidsmiljøloven for å sikre gjennomføring av rådsdirektiv 2000/78/EF om forbud mot diskriminering i arbeidslivet og 2000/43/EF om likebehandling uavhengig av rase eller etnisk opphav. Man kan si at man gjennom endringer i henholdsvis arbeidsmiljøloven og diskriminerings- og tilgjengelighetsloven har implementert intensjonene som ligger til grunn for direktivene 3.

Den 2. juli 2008 innførte EU kommisjonen en antidiskrimineringspakke under dens fornyede sosiale agenda. Pakken består at et forslag til et nytt direktiv om likebehandling, som forbyr diskriminering på grunn av alder, funksjonshemming, seksuell orientering, religion, eller overbevisning utenfor ansettelsesforhold og en meddelelse, som er et omfattende tiltak i kampen for antidiskriminering og fremme av like muligheter.

Som en følge av erkjennelsen at lovgivning i seg selv ikke er tilstrekkelig, benytter EU i tillegg til diskrimineringslovgivning også mer «frivillige» konsensuspregede virkemidler. Dette kan for eksempel være informasjonsutveksling, gjensidig læring og kunnskapsbygging, men også mer forpliktende virkemidler der medlemslandene kommer til enighet om felles retningslinjer eller standarder gjennom den åpne koordineringsmetoden (The Open Method of Coordination (OMC)). Her arbeider EU sammen med og støtter medlemslandene i å utvikle sin politikk, innenfor et integrert rammeverk. Det finnes ikke en egen åpen koordineringsmetode for spørsmål relatert til personer med funksjonsnedsettelse, men gjennom OMC innenfor sosialpolitikk, arbeid og utdanning fremmes også spørsmål som berører funksjonshemmedes levekår. Dette er ikke en del av EØS avtalen, men gjennom EØS avtalen er Norge med og finansierer PROGRESS (2007 – 2013) som er et EU program som finansierer aktiviteter som skal understøtte EUs mål innenfor arbeid, sosialpolitikk og like muligheter, herunder forhindre diskriminering. Dette gir Norge mulighet til å delta i de ulike aktivitetene som finansieres gjennom programmet.

Den europeiske sosialpakt tilsvarer langt på vei FNs konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK). Sosialpakten er den viktigste avtalen på det sosiale området i Europarådet. Den omfatter barns og ungdoms rettigheter, familie- og likestillingsrettigheter, vern av arbeidstakere ved opphør av arbeidsforhold, vern av organisasjonsfrihet og retten til arbeid, sikring mot sosial utestenging og retten til bolig. Norge har ratifisert store deler av den reviderte sosialpakten, som håndheves gjennom rapportering fra statene.

Menneskerettighetsbestemmelsene kan ses på som rettslige grunnverdier, relevant for retten til hjelpemidler 4. De handler om rett til bevegelsesfrihet og handlingsfrihet, om likestilling, som kan knyttes opp til positive rettigheter som rett til arbeid og utdanning, men også forbudet mot diskriminering som gir rett til frihet fra forskjellsbehandling. Sist, men ikke minst, pekes det på retten til verdighet i betydningen av det å kunne bevare sin personlige integritet og være i stand til å utvikle seg og retten til et privatliv.

Utvalget legger til grunn at staten gjennom gjeldende norsk lovgivning ivaretar sine menneskerettighetsforpliktelser.

11.2 Historikk

Mot slutten av 1800-tallet økte oppmerksomheten omkring og arbeidet for uføre. Fattighjelp, som var den forsørgelsen arbeidsudyktige kunne få, var en mager og nedverdigende form for bistand som de aller fleste forsøkte å unngå. Men for å klare seg selv måtte uføre ha et støtteapparat rundt seg. Mye av omsorgen for uføre skjedde på privat initiativ, dels som en del av religiøst fundert sosialarbeid, dels innenfor mer generell filantropi. Flere organisasjoner tok opp arbeidet for funksjonshemmede som døve, blinde og vanføre – som var den tidens begrep for bevegelseshemmede 5.

Et organisert arbeid for vanføre startet først opp i 1892 6 da Arbeidsskolen for vanføre ble åpnet i Oslo. Skolen ble opprettet på initiativ av Agnes og Nanna Fleischer med støtte fra private bidrag. I det andre driftsåret bevilget Stortinget det første statsbidrag. Søstrene Fleischer samarbeidet med kirurgen Bülow-Hansen, som drev en ortopedisk klinikk og her ble det gitt nødvendige operasjoner og tilpasset proteser. I 1893 ble «Foreningen til understøttelse av trengende vanføre» opprettet og i 1902 ble «Sophies Minde» (Arbeidsklinikk for vanføre) med plass til 60 elever, åpnet i Oslo. Klinikken ble oppført ved hjelp av en jubileumsgave som ble samlet inn i anledning av kong Oscar II’s regjeringsjubileum i 1897. I 1931 var Centralanstalten fullført, og det ble gitt undervisning i håndverks- og andre praktiske fag ved klinikkens skole. Klinikken ga blant annet behandling etter poliomyelitt og på poliklinikken kunne alle vanføre bli undersøkt gratis og få legekyndig veiledning i forbindelse med innleggelse, anskaffelser av bandasjer og proteser m.v.

I 1916 oppnevnte Forsvarsdepartementet et Centralstyre for vanføre til å forestå og lede arbeidet med de vanføre i fred og krig. Centralstyret tok blant annet initiativ til at det fra 1917 fantes kommunale vanførenemnder i de fleste kommuner. Forsorgen for de vanføre var et kommunalt ansvar. Centralstyret ble i 1920 overført til Sosialdepartementet, jf. St.prp. nr. 126 (1920) Om bevilgning av Statskassen til Centralstyret for Vanføre. Proposisjonen omhandler også en henstilling frå Centralstyret til statsmyndighetene om å ta opp til behandling spørsmålet om en ordning for å skaffe vanføre hjelp til legebehandling, utdannelse og erverv, så de i størst mulig grad kunne bli selvhjulpne. Det ble foreslått at ordningen burde bygges på lovbestemmelser, slik at stat, fylke og kommunen kunne ta del i utgiftene i et visst forhold.

I april 1924 la et utvalg oppnevnt av Sosialdepartementet frem et utkast til lov om vanføre. Det følger av Ot. prp. nr 41 (1936) om lov om vanføre at behandlingen av saken ble utsatt på grunn av vanskelige økonomiske forhold, og på grunn av at man ønsket å se på erfaringene med Centralanstaltens virksomhet. I 1934 ble saken tatt opp på ny og 31. mars 1936 ble nevnte proposisjon fremmet og loven ble vedtatt 19. juni 1936. Det ble ansett særlig viktig å få inn lovbestemmelser som sikret rett til utdannelse og nødvendig lege- og sykehusbehandling. Vanføreloven bestemte også at det skulle skaffes «nødvendig og hensiktsmessig bandasje (protese)» og utgiftene skulle utredes av kommunen med bidrag fra staten.

Det første skrittet i retning av en uføretrygd (utenom trygd for yrkesskader som ble innført i 1894) kom i 1936 ved lov midlertidig lov om hjelp til blinde og vanføre. 7 Sociallovkomiteen 8 bemerker den omveltningen som har skjedd i forholdet til blinde etter at den første blindeskolen ble opprettet i Paris i 1784. Land etter land opprettet blindeskoler og ordnet etter hvert blindeundervisning gjennom lov. Norge fikk sin første lov på dette området 8. juni 1881, senere avløst av lov 4. juni 1915 med senere tilleggslover.

Vanføreloven av 5. desember 1958 nr 1 avløste vanføreloven av 1936 9, men medførte ikke endringer i midlertidig lov om hjelp til blinde og vanføre av 1936. Loven styrket blant annet retten til undervisning og yrkesopplæring og innførte rett til rullestol og andre tekniske hjelpemidler. Loven medførte at bestemmelsene om økonomisk behovsprøving av utgiftene til proteser, støttebandasjer og lignende ble opphevet og kommunen ble pålagt å dekke utgiftene mot 4/10 refusjon fra staten.

Den midlertidige trygdeloven om hjelp til blinde og vanføre ble opphevet fra 2. januar 1961, da lov 22. januar 1960 nr 2 om attføringshjelp og lov 22. januar 1960 nr 1 om uføretrygd trådte i kraft. Etter attføringsloven kunne det ytes blant annet bidrag til dekning av utgifter ved anskaffelse av spesielle tekniske hjelpemidler, for eksempel for døve og blinde når dette var av vesentlig betydning for ervervsmessig attføring 10. Etter uføretrygdloven kunne det blant annet ytes lån eller bidrag til anskaffelse av tekniske hjelpemidler i ervervsøyemed 11.

I 1966 og 1970 ble trygdelovene samlet i én lov, lov av 17. juni 1966 nr 12 om folketrygd, den første samlingen av stønads- og trygdelover. Loven videreførte bestemmelser om adgang til å gi stønad til hjelpemidler som var nødvendige for å kunne gjennomføre yrkesmessig attføring. I 1971 fikk folketrygdloven bestemmelser som ga rett til hjelpemidler også for de som på grunn av sykdom, skade eller lyte hadde begrenset evne til å kunne greie seg i dagliglivet 12.

Den 28. februar 1997 ble det vedtatt en helt ny folketrygdlov som trådte i kraft 1. mai 1997. Formålet med denne loven var først og fremst forenkling og modernisering.

I lovgivningen har tiltak og tilbud til personer med funksjonsnedsettelser gått fra spesialiserte løsninger knyttet til type og grad av funksjonsnedsettelse, supplert med frivillig innsats og veldedighet til normalisering og sosial integrering. I St.meld. nr. 88 (1966 – 67) Om utviklingen av omsorgen for funksjonshemmede het det:

«Et viktig prinsipp i den nye tankegangen er normalisering. Dette vil si at en ikke skal trekke unødvendige skillelinjer mellom funksjonshemmede og andre når det gjelder medisinsk og sosial behandling, oppdragelse, utdanning, sysselsetting og velferd».

Manneråk-utvalget 13 ble oppnevnt for å utrede funksjonshemmedes rettigheter i en større sammenheng og foreslå ulike strategier og virkemidler for å fremme funksjonshemmedes deltakelse og likestilling i samfunnet. Sosialdepartementet la 13. juni 2003 fram en stortingsmelding 14 med Regjeringens forslag til strategier, mål og tiltak i politikken for personer med nedsatt funksjonsevne. Lov 20. juni 2008 nr. 42 om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven) trådte i kraft 1. januar 2009.

11.3 Gjeldende rett – folketrygdloven

De viktigste bestemmelsene om stønad til hjelpemidler følger av folketrygdloven kapittel 10, men suppleres av bestemmelser i sosialtjenesteloven, kommunehelsetjenesteloven, spesialisthelsetjenesteloven og arbeidsmiljøloven m.fl.

11.3.1 Formål

Folketrygdloven § 1 – 1 er en overordnet og generelt utformet formålsbestemmelse som ikke gir særlige føringer for tolkingen av bestemmelsene i kapittel 10. Etter innføringen av arbeidsavklaringspenger, arbeidsevnevurderinger og aktivitetsplaner i nytt kapittel 11, har kapittel 10 fått overskriften «Stønad for å kompensere for utgifter til bedring av arbeidsevnen og funksjonsevnen i dagliglivet». Etter § 10 – 1 presiseres formålet etter lovendringen slik: «Formålet med ytelser etter dette kapitlet er å kompensere for bestemte utgifter til bedring av arbeidsevnen og funksjonsevnen i dagliglivet for medlemmer som har sykdom, skade eller lyte.» Heller ikke denne formålsbestemmelsen er egnet til å gi særlige føringer når det gjelder tolkingen av retten til stønad etter kapittel 10.

Lovers formål (eventuelt det formålet som er kommet til uttrykk i en enkelt lovbestemmelse) har betydning for tolkningen. Bernt-utvalget 15 foreslår følgende formål i utkastet til lov om sosial- og helsetjenester i kommunene:

«Formålet med denne loven er å bidra til å sikre trygge og forsvarlige levekår og fremme folkehelse og gode sosiale og miljømessige forhold ved opplysning og annen forebyggende virksomhet, økonomisk stønad og andre sosial- og helsetjenester. Det skal legges vekt på å utvikle og styrke sosialt fellesskap og solidaritet i nærmiljøet.»

Bernt-utvalget har videre gjennom et forslag til krav til hvordan tjenestene skal gis, foreslått blant annet følgende bestemmelser: «Tjenestetilbudet skal bygge på respekt for mottakerens menneskeverd og personlige integritet. Det skal ta sikte på å styrke mottakerens mestrings- og funksjonsevne, og hans eller hennes evne til en selvstendig og meningsfylt tilværelse i fellesskap med andre.»

I den nye loven om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen 16 (delvis oppfølging av Bernt-utvalget) har § 1 har fått følgende utforming:

«Formålet med loven er å bedre levekårene for vanskeligstilte, bidra til sosial og økonomisk trygghet, herunder at den enkelte får mulighet til å leve og bo selvstendig, og fremme overgang til arbeid, sosial inkludering og aktiv deltakelse i samfunnet. Loven skal bidra til likeverd og likestilling og forebygge sosiale problemer.»

I lovproposisjonen (forarbeidene) styrkes betydningen av formålsbestemmelsen ved at departementet blant annet sier at bestemmelsen vil være retningsgivende for prioriteringer generelt og for tolkning av den enkelte bestemmelse. Lovens formål er utvidet i forhold til gjeldende sosialtjenestelov (som det flyttes bestemmelser fra) med tanke på å fremme overgang til arbeid, og utvidelsen skal støtte opp under egen forsørgelse ved arbeid, og understreke at økonomisk stønad er ment som en midlertidig ytelse. Bestemmelsen er også ment å understreke at oppfyllelsen av lovens formål krever at kommunen i arbeids- og velferdsforvaltningen samarbeider med blant annet andre deler av kommunen og med Arbeids- og velferdsetaten.

11.3.2 Særlig om kravet om medlemskap og opphold i Norge

Kravet om medlemskap og opphold i Norge

Det er et vilkår etter folketrygdloven § 10 – 2 at brukeren har vært medlem av trygden i tre år før han eller hun setter fram krav om en ytelse, eller at vedkommende har vært medlem i trygden i minst ett år umiddelbart før han eller hun setter fram krav om en ytelse, og i denne tiden har vært fysisk og psykisk i stand til å utføre et normalt inntektsgivende arbeid. Inngangsvilkårene kan oppfylles ved sammenlegging av norsk tid og tid i andre EØS-land, jf. rådsforordning (EØF) nr. 1408 art. 18. Det kreves ikke rent faktisk at vedkommende har vært i arbeid. Oppholdskravet lå i folketrygdloven fra 1967 og ble i hovedtrekk videreført i 1997-loven. Trygdelovutvalget (NOU 1990:20 Forenklet folketrygdlov) fant det hensiktsmessig at et generelt vilkår om opphold i Norge for attføringsstønadene ble opprettholdt fordi det handler om stønader tilpasset norske forhold, og stønader som er avhengig av nær oppfølging fra myndighetenes side. Det ble pekt på at ordningene med gjenbruk av tekniske hjelpemidler også forutsetter opphold i Norge. Utvalget foreslo imidlertid en innstramming i forhold til gjeldende praksis gjennom vilkår om medlemskap under utenlandsopphold. Utvalget mente at personer som ikke er medlem av trygden vanligvis har så liten tilknytning til Norge at det ikke foreligger noen grunn til å yte de aktuelle stønadene. Forslagene ble fulgt opp av departementet i Ot. prp. nr. 29 (1995 – 96) Om ny lov om folketrygd. Etter folketrygdloven § 10 – 3 første ledd er det et vilkår for rett til hjelpemidler at medlemmet oppholder seg i Norge. Det følger imidlertid av § 10 – 3 annet ledd (slik det lyder etter endringslov 19. desember 2008 nr 106 om arbeidsavklaringspenger m.m.) at medlem med rett til helsetjenester i utlandet etter § 5 – 24 får dekket utgifter til høreapparat og ortopediske hjelpemidler m.m. under opphold i utlandet og at det for andre stønader etter § 10 – 7 kan gjøres unntak fra oppholdskravet når særlige grunner gjør det rimelig. Arbeids- og velferdsetaten legger i sin praksis knyttet til unntakshjemmelen vekt på varigheten og formålet med utenlandsoppholdet.

Adgangen til å ta med hjelpemidler fra Norge til utlandet er avhengig av flere forhold, blant annet av om flyttingen er midlertidig eller mer permanent og om flyttingen skjer til land innenfor eller utenfor EØS-området. Det eksisterer ikke noen felles EU- eller EØS-trygdeordning, og det er derfor opp til hvert enkelt land å bestemme hvilke trygdeordninger som skal etableres. Det er imidlertid fastsatt fellesskapsbestemmelser om koordinering av trygd i rådsforordning (EØF) nr. 1408/71 og i den såkalte gjennomføringsforordningen, rådsforordning (EØF) nr. 574/72. Formålet er å sikre at en person som har flyttet til eller oppholder seg i et annet medlemsland, ikke kommer dårligere ut enn en person som alltid har bodd og arbeidet i ett enkelt medlemsland. Spørsmålet om å ta med hjelpemidler under opphold i utlandet er komplisert: Når en person flytter til et land innenfor EØS-området mer permanent, skal hjelpemidler som hovedregel ytes fra det landet hvor personen tar bopel. Hvis personen fortsatt er trygdet i sitt hjemland, mottar for eksempel full alderspensjon, kan myndighetene i det landet vedkommende flytter til, kreve utgiftene betalt av vedkommendes hjemland. Det gjelder likevel unntak for en del kroppsnære hjelpemidler, for eksempel proteser, som kan medtas ved flytting.

Etter utvalgets syn er det behov for en vurdering av adgangen til å ta med hjelpemidler til utlandet, både i forbindelse med midlertidig og mer permanent opphold. Muligheten for å bringe med seg hjelpemidler til utlandet er et viktig spørsmål for personer under utdanning. Dersom personer med funksjonsnedsettelse skal ha samme muligheter som andre til å gjennomføre studier i utlandet, er det avgjørende å kunne bringe med seg hjelpemidler. Adgangen til å ta med hjelpemidler til utlandet reiser omfattende spørsmål, blant annet fordi det handler om et bredt stønadstilbud etter ulik lovgivning og avhengig av om det handler om midlertidig eller permanent flytting. Det har også betydning om medlemskapstilknytning til folketrygden opprettholdes og det handler om ulike ordninger og handlingsrom for nasjonale regler avhengig av om flyttingen skjer innenfor eller utenfor EØS-området. Utvalget konstaterer at regjeringen er klar over at økt mobilitet i befolkningen påvirker bruken av trygde- og velferdsordningene og at det er behov for å vurdere konsekvensene av at det er blitt enklere å flytte mellom land, både midlertidig og permanent og at studenter, arbeidstakere og pensjonister tilbringer i stadig utstrekning perioder av sitt liv i utlandet. Dette er noe av bakgrunnen for at Regjeringen den 5. mai 2009 oppnevnte et utvalg med professor Grete Brochmann som leder, som skal se nærmere på hvordan globaliseringen påvirker våre velferdsordninger og gi mer kunnskap om hvordan den norske velferdsmodellen fungerer i en tid med økt inn- og utvandring. Utvalget skal legge fram sin utredning innen 6. mai 2011. Gjennomgangen av velferdsordningene vil også fange opp folketrygdens kapittel om hjelpemidler.

Utvalget går derfor ikke nærmere inn på en vurdering av vilkårene for å ta med stønader på hjelpemiddelområdet til utlandet, men forutsetter at dette vil bli fulgt opp og sett i sammenheng med oppfølgingen av en NOU om velferd og migrasjon.

11.3.3 Nærmere om inngangsvilkårene

Sykdom, skade, lyte

Etter bestemmelsene i §§ 10 – 5 og 10 – 6 forutsettes det årsakssammenheng mellom sykdom, skade eller lyte og nedsatt inntektsevne eller vesentlig innskrenkede muligheter for å velge yrke eller arbeidsplass (§ 10 – 5 første ledd bokstavene a og b) og nedsatt funksjonsevne i dagliglivet (§ 10 – 6 første ledd).

De helserelaterte ytelsene i folketrygdloven har alltid hatt et medisinsk inngangsvilkår, dokumentert gjennom erklæring fra lege, og redusert arbeidsevne av andre årsaker har ikke gitt rett til ytelser. Hvilken betydning vilkåret har hatt, har imidlertid variert noe og i flere sammenhenger er det pekt på at sykdom er et problematisk tildelingskriterium. Det vises til NOU 2007:4 Ny uførestønad og ny alderspensjon til uføre, se særlig kapittel 5.3 Uføreordningen i folketrygden og kapittel 11.4 Det medisinske inngangsvilkåret. Dette utvalget mente at det fortsatt bør være et medisinsk inngangsvilkår til uføreordningen, men pekte samtidig på at det kan være hensiktsmessig å nedtone det medisinske inngangsvilkåret i uføresaker, i betydningen av å legge til rette for prosesser som i større grad retter oppmerksomheten mot de mulighetene som finnes i arbeidslivet. Utvalget mente også at arbeidsevnevurderinger må være det sentrale verktøyet for å avklare den enkelte arbeids- og inntektsevne og dermed også avklare behovet for inntektssikring. Det mente videre at arbeidsevnevurderingene som verktøy i Arbeids- og velferdsetaten foreløpig ikke har en kvalitet som gjør det aktuelt å vurdere å sløyfe det medisinske inngangsvilkåret.

I folketrygdlovens nye kapittel 11 om arbeidsavklaringspenger opprettholdes kravet om årsakssammenheng mellom nedsatt arbeidsevne og sykdom, skade eller lyte. Departementet mener at det i dette fortsatt skal ligge at det ikke kreves at helseproblemene skal være en hovedårsak til redusert arbeidsevne, men de må være en vesentlig medvirkende årsak og det skal fortsatt handle om en rent medisinsk vurdering av årsakssammenheng.

Varig- og vesentlighetskrav

Både i forhold til stønad til bedring av funksjonsevnen i arbeidslivet og i dagliglivet er det et varighetskrav knyttet til funksjonsnedsettelsen som i praksis tolkes til 2 – 3 år. I forhold til § 10 – 5 første ledd bokstav b er det ikke stilt krav om varighet, men sett i sammenheng med vilkårene i bestemmelsen må det forutsettes at rent forbigående problemer ikke gir rett til stønad, jf. vilkåret om at mulighetene til å velge yrke eller arbeidsplass må være vesentlig innskrenket og kriteriene i bestemmelsens annet ledd (alder, utdanning, yrkesbakgrunn, arbeidsmuligheter på hjemstedet m.m.).

Etter § 10 – 5 bokstav a må sykdom, skade eller lyte ha medført nedsatt evne til å utføre inntektsgivende arbeid, og i denne sammenheng skal det også legges vekt på kriteriene i bestemmelsens annet ledd. Etter § 10 – 6 er det et vilkår at sykdom, skade eller lyte har medført at funksjonsevnen i dagliglivet er vesentlig nedsatt.

Tiltak som er nødvendige og hensiktsmessige

Det er også et inngangsvilkår for rett til stønad etter folketrygdloven at tiltak vurderes som nødvendig og hensiktsmessig for at medlemmet skal bli i stand til å skaffe seg eller beholde høvelig arbeid eller for å bedre funksjonsevnen i dagliglivet eller for at vedkommende skal kunne bli pleid i hjemmet. Det handler her om en konkret vurdering av det individuelle behovet, hvor det særlig blir lagt vekt på formål og nytteverdi. Som Birkenfeldt 17 peker på, er nytteverdien et sentralt vurderingstema både i forhold til vilkårene i §§ 10 – 5 og 10 – 6 om varighet og vesentlighet og i forhold til om tiltak vurderes som nødvendig og hensiktsmessig. Vurderingen bygger på et behovsprinsipp i forhold til hvilke hjelpemidler som vil bedre funksjonsevnen i arbeidslivet. Når det gjelder dagliglivet, er selve muligheten til fungering det viktigste vurderingstemaet.

11.3.4 Stønadsformene

Stønadstilbudet reguleres i § 10 – 7, som bestemmer at et medlem som fyller vilkårene for stønad til bedring av funksjonsevnen i arbeidslivet eller i dagliglivet kan få stønad i form av utlån av, tilskudd til eller lån til ulike former for «hjelpemidler». Folketrygdloven bruker «kan»-formen i forhold til stønader til hjelpemidler, det vil si at det i utgangspunktet er opp til etatens frie skjønn og med utgangspunkt i stønadstilbudet, å avgjøre hvilken stønad som kan gis når inngangsvilkårene er oppfylt. I relevante NOU-er er «retten» til stønad framstilt forskjellig: I NOU 2001:22 Fra bruker til borger omtales stønadene i folketrygdloven som en rettighet når vilkårene er oppfylt uten at rettighetsproblematikken drøftes. I NOU 2005: 8 Likeverd og tilgjengelighet pekes det på at bestemmelsen etter ordlyden ikke er utformet som et rettskrav, men at det er gitt retningslinjer for å sikre ensartet rettsanvendelse.

Stønadstilbudet er svært omfattende. Det handler i § 10 – 7 første ledd bokstav a) om tekniske og praktiske hjelpemidler av enhver art, mens bokstavene b) til i) handler om konkrete hjelpemidler eller tjenester (til å dekke behov både i dagligliv og arbeidsliv). Etter § 10 – 7 annet ledd kan det gis særskilt stønad til bedring av funksjonsevnen i arbeidslivet og etter tredje ledd til opplæringstiltak i dagliglivet. Det er et betydelig rom for faglig skjønn med hensyn til hvilke former for stønad som kan gis: Med hjemmel i § 10 – 7 fjerde ledd har Arbeidsdepartementet gitt et omfattende og detaljert forskriftsverk:

Forskrift av 25. mars 1997 nr 264 om inngåelse av pris- og leveringsavtaler for førerhunder til synshemmede.

Forskrift av 15. april 1997 nr 318 om stønad til hjelpemidler mv. til bedring av funksjonsevne i arbeidslivet og i dagliglivet og til ombygging av maskiner på arbeidsplassen.

Forskrift av15. april 1997 nr 319 om stønad til lese- og sekretærhjelp for blinde og svaksynte.

Forskrift av 15. mai 1997 nr. 320 om stønad til tolkehjelp for hørselshemmede.

Forskrift av15.april 1997 nr. 321 om stønad til tolke- og ledsagerhjelp for døvblinde.

Forskrift av 18. april 1997 nr 336 om stønad til dekning av utgifter til ortopediske hjelpemidler, brystprotese, ansiktsdefektprotese, øyeprotese og parykk.

Forskrift av 18. april 1997 nr 337 om stønad til høreapparat og tinnitusmaskerere.

Forskrift av 15. desember 2000 nr 1303 om stønad til kjøp av bil til funksjonshemmede – prisgrense.

Forskrift 8. mars 2003 nr 290 om stønad til motorkjøretøy eller annet transportmiddel.

Med hjemmel i arbeids- og velferdsforvaltningsloven § 12 er det i tillegg gitt forskrift av 15. april 1997 nr 322 om faglig utvalg for førerhundspørsmål og forskrift av 15. april 1997 nr 323 om hjelpemiddelsentralenes virksomhet og ansvar.

Etter folketrygdloven § 10 – 17 faller retten til ytelser etter kapittel 10 bort i den utstrekning ytelsene faller inn under ytelsene i annen lovgivning.

11.4 Arbeidsmarkedsloven

Arbeidsmarkedslovens formål er å bidra til å oppnå et inkluderende arbeidsliv gjennom et velfungerende arbeidsmarked med høy yrkesdeltakelse og lav arbeidsledighet, jf. § 1 i loven. Departementet kan etter § 12 gi nærmere regler om arbeidsmarkedstiltakene og fastsette nærmere formål, innhold, personkrets og organisering av tiltakene (uten å definere tiltak nærmere). Forskrift av 11. desember 2008 nr 1320 om arbeidsrettede tiltak mv. har som formål å styrke tiltaksdeltakernes muligheter til å få eller beholde arbeid ved å fastsette hvordan ulike arbeidsrettede tiltak eller andre tjenester skal være utformet. Det er en forutsetning for deltakelse i tiltak at det vurderes som nødvendig og hensiktsmessig for at deltakeren skal skaffe seg eller beholde inntektsgivende arbeid.

11.5 Kommunehelsetjenesteloven og spesialisthelsetjenesteloven

Helsetjenestens formål er å fremme folkehelse og trivsel og gode sosiale og miljømessige forhold, og å søke å forebygge og behandle sykdom, skade eller lyte. Den skal spre opplysning om og øke interessen for hva den enkelte selv og allmennheten kan gjøre for å fremme sin egen trivsel og sunnhet og folkehelsen.

Kommunene har med hjemmel i kommunehelsetjenesteloven blant annet ansvaret for medisinsk habilitering og rehabilitering, herunder formidling av hjelpemidler.

Forskrift av 28. juni 2001 nr 765 om habilitering og rehabilitering er gitt med hjemmel i både kommunehelsetjenesteloven og spesialisthelsetjenesteloven og gjelder habiliterings- rehabiliteringstjenester etter begge lover. Formålet med forskriften er å sikre nødvendig tilbud av tjenester som kan bidra til stimulering av egen læring, motivasjon, økt funksjons- og mestringsevne, likeverd og deltakelse. Forskriften skal sikre at tjenestene tilbys og ytes ut fra et brukerperspektiv, samordnet, tverrfaglig og planmessig, i eller nærmest brukerens vante miljø og i en for brukeren meningsfylt sammenheng. Forskriften fastslår at tjenestetilbudet (etter begge lover) skal omfatte alle personer som har behov for habilitering og rehabilitering på grunn av medfødt eller ervervet funksjonshemning eller kronisk sykdom og det skal også omfatte personer som står i fare for å utvikle varig funksjonshemning eller kronisk sykdom.

Kommunens ansvar i forhold til hjelpemidler og ergonomiske tiltak er presisert i § 11, som fastslår at kommunen skal sørge for formidling av nødvendige hjelpemidler og for å tilrettelegge miljøet rundt den enkelte. Kommunen skal vurdere hjelpemidler som ett av flere alternative tiltak på grunnlag av brukerens samlede behov, og om nødvendig skal kommunen be om bistand fra Arbeids- og velferdsetaten eller fra andre relevante instanser. Kommunens ansvar omfatter hjelpemidler og ergonomiske tiltak ved midlertidige behov (under 2 år) og statlig finansierte hjelpemidler etter folketrygdloven kapittel 10 ved varige behov (over 2 år).

Etter kommunehelsetjenesteloven § 2 – 1 første avsnitt har enhver rett til nødvendig helsehjelp i den kommune der han eller hun bor eller midlertidig oppholder seg. Den som oppfyller lovens vilkår har et rettskrav på nødvendig hjelp fra kommunen, jf. pasientrettighetsloven § 2 – 1, men det innebærer ikke at vedkommende har et ubetinget rettskrav på en bestemt tjeneste. Det er i utgangspunktet forvaltningen som ut fra opplysningene i saken fatter beslutning om hvilke tjenester som skal tilbys, men likevel slik at det skal tas hensyn til søkerens ønsker.

Kommunens ansvar omfatter hele formidlingsprosessen, det vil si avdekking og utredning av behovet, nødvendig utprøving, bistand i forbindelse med søknad om hjelpemidler, tilpassing, montering og enklere service og reparasjon, samt motivasjon og opplæring av bruker i hjelpemidlets funksjon.

For hjelpemidler ved midlertidig behov, kan kommunen følge opp ansvaret for enkelte deler av prosessen ved å inngå samarbeid med andre instanser, for eksempel andre kommuner, private leverandører eller produsenter av hjelpemidler. Kommunens ansvar for formidling av hjelpemidler og tilrettelegging gjelder uavhengig av om hjelpemiddelbehovet er knyttet til hjem/nærmiljø, skole, fritid m.v.

Det følger videre av felles habiliterings- og rehabiliteringsforskrift at kommunen og det regionale helseforetaket skal sørge for at den enkelte bruker kan medvirke ved gjennomføringen av eget habiliterings- og rehabiliteringstilbud og at man med gjennomføring mener planlegging, utforming, utøving og evaluering. Kommunen og det regionale helseforetaket bør dessuten legge til rette for at brukerrepresentanter deltar i planlegging, utvikling og evaluering av denne virksomheten, jf. § 5 i forskriften. Videre pålegges kommunen å samarbeide med sosialtjenesten ved behov og skal også vurdere å henvise til spesialisthelsetjenesten. Tilsvarende skal det regionale helseforetaket sørge for blant annet samarbeid med kommunen og andre etater når det er nødvendig.

Staten ved de regionale helseforetakene har ansvaret for at det tilbysspesialisthelsetjeneste i og utenfor institusjon, jf. § 2 – 1a i spesialisthelsetjenesteloven.Dette ansvaret omfatter behandlingshjelpemidler, det vil si hjelpemidler som er egnet til opprettholdelse eller helbredelse av helsetilstand og funksjon. Lovens formål er etter § 1 – 1 særlig å fremme folkehelsen og motvirke sykdom, skade, lidelse og funksjonshemning, bidra til å sikre tjenestetilbudets kvalitet, til et likeverdig tjenestetilbud, til at ressursene utnyttes best mulig, til at det tilpasses pasientenes behov og at det blir tilgjengelig. Det har vært en diskusjon om pleie, omsorg og forebygging er oppgaver for spesialisthelsetjenesten. Pleie, omsorg og forebygging er ikke primæroppgaver for spesialisthelsetjenesten, men det skal likevel ytes pleie og omsorg i forbindelse med behandling av den enkelte pasient. Det er dessuten en forutsetning at spesialisthelsetjenesten skal bruke sin kompetanse til forebyggingsarbeid både individuelt overfor den enkelte pasient og generelt gjennom veiledning av kommunehelsetjenesten, jf. Ot. prp. nr. 10 (1998 – 99) om lov om spesialisthelsetjenesten m.m.

Den som oppfyller lovens vilkår har et rettskrav på nødvendig hjelp fra spesialisthelsetjenesten, jf. pasientrettighetsloven § 2 – 1, men det innebærer ikke at vedkommende har et ubetinget rettskrav på en bestemt tjeneste. Det er i utgangspunktet forvaltningen som ut fra opplysningene i saken fatter beslutning om hvilke tjenester som skal tilbys, men likevel slik at det skal tas hensyn til søkerens ønsker. § 2 – 1 tredje ledd hjemler forskrift av 1. desember 2000 nr 1208 om prioritering av helsetjenester og rett til helsehjelp.

Forskrift av 28. juni 2001 nr 765 om habilitering og rehabilitering er gitt med hjemmel i både kommunehelsetjenesteloven og spesialisthelsetjenesteloven. Gjennom en felles forskrift knyttes et bredt habiliterings- og rehabiliteringsansvar sammen, basert på samarbeid. Se kapittel 11.8.1 om individuell plan.

11.6 Sosialtjenesteloven

Formålet med sosialtjenesteloven er å fremme økonomisk og sosial trygghet, bedre levevilkårene for vanskeligstilte, bidra til økt likeverd og likestilling og forebygge sosiale problemer. Loven skal bidra til at den enkelte får mulighet til å leve og bo selvstendig og til å ha en aktiv og meningsfylt tilværelse i fellesskap med andre. Mens kommunehelsetjenesteloven bestemmer at kommunens helsetjeneste skal omfatte pleie og omsorg knyttet til helsefaglige oppgaver, er andre typer omsorg (for eksempel hjemmehjelp, omsorgsboliger og hjelpemidler) hjemlet i sosialtjenesteloven.

Sosialtjenesteloven § 4 – 2 pålegger kommunen å ha bestemte sosiale tjenester, men etablerer ikke rett for brukerne til disse tjenestene. § 4 – 3 bestemmer imidlertid at de som ikke kan dra omsorg for seg selv, eller som er helt avhengig av praktisk eller personlig hjelp for å greie dagliglivets gjøremål, har rettskrav på hjelp etter § 4 – 2 bokstav a – d. Sosiale tjenester etter § 4 – 2 bokstav a handler om praktisk bistand og opplæring (herunder hjelpemidler) og nevner særlig brukerstyrt personlig assistanse (BPA) til dem som har et særlig hjelpebehov på grunn av sykdom, funksjonshemming, alder eller av andre årsaker. Det er kommunen som avgjør hvilke tjenester som skal tilbys, men kommunen skal etter sosialtjenesteloven § 8 – 4 rådføre seg med brukeren og legge stor vekt på brukerens synspunkter.

Helse- og omsorgsdepartementet la i høringsnotat 29. juni 2007 fram forslag om sterkere rettighetsfesting av ordningen med BPA. Forslaget innebærer blant annet en rett for bruker med omfattende tjenestebehov, som oppfyller vilkårene etter sosialtjenesteloven §§ 4 – 3 og 4 – 2 a, til å kreve at tiltakene og tjenester skal organiseres som BPA.

11.7 Arbeidsmiljøloven og diskriminerings- og tilgjengelighetsloven

11.7.1 Arbeidsmiljøloven

Etter arbeidsmiljøloven har arbeidsgiver et tredelt ansvar for organisering og tilrettelegging: Arbeidsgiver har en generell plikt til å drive et systematisk arbeid med forebygging og tilrettelegging for å sikre et fullt forsvarlig arbeidsmiljø for alle arbeidstakere (§ 4 – 1), en generell plikt til å organisere og tilrettelegge arbeidet for den enkelte ut fra alder, kyndighet og øvrige forutsetninger (§ 4 – 2) og endelig en plikt til individuell tilrettelegging av arbeid for arbeidstakere med redusert arbeidsevne på grunn av sykdom eller andre helsemessige forhold (§ 4 – 6).

Etter § 4 – 6 skal arbeidsgiver blant annet, så langt det er mulig, iverksette nødvendige tiltak for at arbeidstaker skal kunne beholde eller få et passende arbeid ved redusert arbeidsevne som følge av ulykke, sykdom, slitasje eller lignende. Arbeidsgivers plikter gjelder både ved varig redusert arbeidsevne og ved kortere sykefravær. Bestemmelsen tar særlig sikte på tilbakeføring av sykmeldte arbeidstakere. Tilretteleggingskravet er vidtrekkende, men ikke absolutt; det skal legges til rette «så langt det er mulig». Det betyr at det skal foretas en konkret helhetsvurdering, der virksomhetens art, størrelse, økonomi og arbeidstakers forhold må veies opp mot hverandre.

Med hjemmel i folketrygdloven er gitt en forskrift om tilretteleggingstilskudd 18. Formålet med tilskuddet er å legge til rette for at arbeidstakere som på grunn av sykdom, skade eller lyte har redusert arbeidsevne kan opprettholde arbeidsforholdet. Dette tilskuddet kan gis i forhold til en rekke tilretteleggingstiltak, herunder hjelpemidler (forutsatt at stønad ikke ytes etter § 10 – 7). Det handler om en ordning som kan være et viktig supplement til arbeidsmiljølovens, diskriminerings- og tilgjengelighetslovens og folketrygdens tiltak (hjelpemidler), men den forskjellsbehandler virksomhetene, for så vidt som den kun omfatter virksomheter som har inngått IA-avtale. Rammen for ordningen var i 2009 på om lag 330 mill. kr.

11.7.2 Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven

Diskriminerings- og tilgjengelighetsloven trådte i kraft 1. januar 2009. Den har som formål å fremme likestilling og likeverd, sikre like muligheter til samfunnsdeltakelse for alle, uavhengig av funksjonsevne, og å hindre diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne. Loven skal også bidra til nedbygging av samfunnsskapte, funksjonshemmende barrierer og hindre at nye skapes. Loven gjelder på alle samfunnsområder, men omfatter ikke familieliv og andre forhold av personlig karakter. Det betyr at den gjelder for både offentlig og privat sektor og den regulerer også arbeidslivet og boligsektoren (se nedenfor om § 12 i loven).

Etter lovens § 4 første ledd er diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne forbudt. Begrepet nedsatt funksjonsevne er ikke definert i loven, men det fremgår av forarbeidene at det favner vidt. Diskrimineringsgrunnlaget omfatter både fysiske, psykiske og kognitive funksjonsnedsettelser. Det er ikke oppstilt krav til varighet eller alvorlighetsgrad, men det forutsettes en avgrensning mot rent forbigående eller bagatellmessige forhold som ikke påvirker funksjonsevnen i nevneverdig grad 19.

Offentlig og privat virksomhet rettet mot allmennheten har etter § 9 en plikt til generell tilrettelegging (universell utforming). Slik virksomhet skal arbeide aktivt og målrettet for en utforming eller tilrettelegging av hovedløsningen i fysiske forhold slik at virksomhetens alminnelige funksjon kan benyttes av flest mulig og slik at det etableres en likeverdig og ikke-stigmatiserende tilgjengelighet for flest mulig. Universell utforming innenfor offentlig virksomhet og privat virksomhet rettet mot allmennheten er viktig for å sikre en likeverdig samfunns- og yrkesdeltakelse uavhengig av funksjonsevne. Offentlig virksomhet forvalter felles ressurser og har en rekke tilbud rettet mot allmennheten, blant annet skoler, barnehager, sykehus, NAV-kontorer, fritidsklubber, idrettsanlegg og kulturbygg. Private virksomheter som henvender seg til allmennheten med tilbud og tjenester, som butikker, restauranter og transportmidler pålegges også en aktivitetsplikt.

Av særlig interesse for hjelpemiddelområdet er § 12 om plikt til individuell tilrettelegging av arbeidsplass og arbeidsoppgaver. Bestemmelsens første ledd viderefører arbeidsmiljøloven § 13 – 5 om vern mot diskriminering. Etter § 12 har arbeidsgiver en plikt til å foreta rimelig individuell tilrettelegging av arbeidsplass og arbeidsoppgaver for å sikre at arbeidstaker eller arbeidssøker med nedsatt funksjonsevne kan få eller beholde arbeid, ha tilgang til opplæring og annen kompetanseutvikling samt utføre og ha mulighet til fremgang i arbeidet på linje med andre. Plikten gjelder så langt det er rimelig, men ordlyden er ikke ment som noen begrensing i forhold til tidligere bestemmelse i arbeidsmiljøloven. Plikten må også ses i sammenheng med § 12 femte ledd som unntar tilrettelegging som innebærer en uforholdsmessig byrde. Det følger av forarbeidende til loven at denne begrensningen må ses som en sikkerhetsventil og at den ikke må tolkes for vidt. Det legges likevel ikke opp til at det skal foretas en tradisjonell «kost/nytte vurdering». I utgangspunktet må man akseptere at individuell tilrettelegging medfører økte kostnader i forhold til personer uten nedsatt funksjonsevne. Ved vurderingen av om tilretteleggingen innebærer en uforholdsmessig byrde skal det også legges vekt på virksomhetens ressurser. Det betyr at det må stilles strengere krav til en stor og ressurssterk bedrift enn til en mindre med dårlig økonomi. Det samme må gjelde i forhold til kommuner med ulik størrelse og økonomisk situasjon. Kostnadene vil alltid være et grunnleggende moment i vurderingen av om tiltaket må anses som en «uforholdsmessig byrde». Kostnadene må likevel ikke ses isolert i forhold til virksomhetens ressurser, men også ses i forhold til den enkelte som nyter godt av tilretteleggingen. Det må også tas med i vurderingen om andre kan ha nytte av tiltakene i form av bedret tilgjengelighet. Offentlige støtteordninger må også vektlegges. Om offentlige støtteordninger dekker deler av, eller hele utgiften ved individuell tilrettelegging, skal det selvsagt mer til for at slik tilrettelegging blir ansett som en uforholdsmessig byrde. Dette gjelder særlig på arbeidslivets område 20. Etter § 12 sjette ledd regnes brudd på plikten til individuell tilrettelegging som diskriminering. Likestillings- og diskrimineringsombudet skal håndheve brudd på plikten, og kan blant annet pålegge retting, jf. § 16 første ledd. I noen tilfeller kan brudd på plikten utløse krav på oppreising, jf. § 17 første ledd.

11.7.3 Forholdet mellom tilrettelegging på arbeidsplassen etter arbeidsmiljøloven, diskriminerings- og tilgjengelighetsloven og folketrygdloven

Arbeidsmiljøloven § 4 – 6 tar særlig sikte på tilbakeføring av sykmeldte arbeidstakere og gir arbeidsgiver en tilretteleggingsplikt når arbeidstaker underveis i et arbeidsforhold får redusert arbeidsevne som følge av ulykke, sykdom, slitasje eller liknende.

Diskrimineringsloven § 12 omfatter ikke bare de som har en funksjonsnedsettelser og er i arbeid, men også de som har nedsatt funksjonsevne når de søker arbeid, f eks personer med medfødt funksjonsevne. Behovet for tilrettelegging må være av en viss styrke og varighet for å begrunne krav om individuell tilrettelegging. Tilretteleggingsplikten i denne loven har ikke som formål å gi særlige rettigheter, men å sikre like muligheter for blant annet funksjonshemmede arbeidstakere. Likebehandlingskravet kan kreve at arbeidsgiver iverksetter tiltak. Plikten til individuell tilrettelegging er plassert i diskriminerings- og tilgjengelighetsloven for å synliggjøre det menneskerettslige perspektivet ved manglende individuell tilrettelegging.

Tilretteleggingsplikten etter diskriminerings- og tilgjengelighetsloven og etter arbeidsmiljøloven er delvis overlappende. Midlertidig redusert arbeidsevne reguleres etter arbeidsmiljøloven som er ment å ha et vidt nedslagsfelt, men hvor formålet er å motvirke sykefravær og uførhet. Arbeidsgivers plikter etter diskriminerings- og tilgjengelighetsloven er mer omfattende, f eks i forhold til tilgang til opplæring og annen kompetanseutvikling.

Folketrygdlovens bestemmelserom stønad til hjelpemidler, ombygging av maskiner og tilrettelegging av fysisk miljø på arbeidsplassen kommer til anvendelse når tilretteleggingsplikten etter arbeidsmiljøloven og diskriminerings- og tilgjengelighetsloven er oppfylt, jf. folketrygdloven § 10 – 17 om at retten til ytelser etter kapittel 10 faller bort når ytelsene kommer inn under ansvarsområdet i annen lovgivning. Tilretteleggingstilskuddetetter folketrygdloven (til IA-virksomheter) kommer til anvendelse når tilretteleggingsplikten etter arbeidsmiljøloven, diskriminerings- og tilgjengelighetsloven og folketrygdloven § 10 – 7 er oppfylt.

11.8 Rett til individuell plan og arbeidsevnevurdering

11.8.1 Individuell plan

Det følger av arbeids- og velferdsforvaltningsloven § 15 tredje ledd at alle som har behov for langvarige og koordinerte helse- og sosialtjenester har rett til å få utarbeidet en individuell plan. Denne retten må ses i sammenheng med bestemmelsene i første og annet ledd om at enhver som henvender seg til NAV-kontoret har rett til informasjon om forvaltningens tjenester og ytelser, at kontoret tidligst mulig skal avklare brukerens helhetlige behov og at tjenestetilbudet så langt som mulig skal utarbeides i samarbeid med brukeren.

Den individuelle planen skal utarbeides i samarbeid med bruker og NAV-kontoret skal samarbeide med andre tjenesteytere om planen for å bidra til et helhetlig tilbud for den det gjelder. Det vises til tilsvarende bestemmelser om individuell plan i kommunehelsetjenesteloven, spesialisthelsetjenesteloven, psykisk helsevernlov og sosialtjenesteloven. Etter forskrift 23. desember 2004 nr 1837 om individuell plan etter helselovgivningen og sosialtjenesteloven har den delen av tjenesteapparatet som brukeren henvender seg til, en selvstendig plikt til å sørge for at arbeidet igangsettes uavhengig av om bruker mottar eller har mottatt bistand fra andre. Arbeidsdepartementet er i gang med å utarbeide utkast til forskrift som knytter arbeids- og velferdsforvaltningslovens bestemmelse om individuell plan til helse- og sosiallovgivningen.

Med virkning fra 1. januar 2010 har barneverntjenesten i kommunen plikt til å utarbeide og følge opp individuell plan for barn med behov for langvarige og koordinerte tjenester når det er nødvendig for å skape et helhetlig tilbud for barnet. Kommunens plikt gjelder de tilfellene hvor barn med behov for langvarige barneverntiltak også trenger langvarige tiltak fra andre tjenester. Barne- og likestillingsdepartementet har varslet at det vil utarbeide forskrift om når individuell plan skal utarbeides og om planens nærmere innhold og utforming.

11.8.2 Arbeidsevnevurdering som redskap og metode og aktivitetsplan

Stortinget har vedtatt en bestemmelse om rett til vurdering av behov for bistand for å beholde eller skaffe seg arbeid og rett til aktivitetsplan, jf. arbeids- og velferdsforvaltningsloven ny § 14 a, som trådte i kraft 1. mars 2010. Det handler her om rettigheter som supplerer § 15 om samarbeid med bruker og individuell plan. Alle som henvender seg til NAV-kontoret har rett til å få vurdert sitt bistandsbehov, og brukere med behov for mer omfattende vurdering av dette, skal få en skriftlig vurdering av blant annet bistandsbehovet, for eksempel når arbeidsevnen av ulike årsaker er nedsatt. I disse tilfellene kan bistand for å komme i arbeid være vesentlig, og hensiktsmessige og målrettede virkemidler bør iverksettes snarest mulig. I de tilfellene hvor NAV-kontoret ikke har kompetanse til å vurdere det konkrete fysiske eller ergonomiske tilretteleggingsbehovet, vil det henvende seg til nærmeste hjelpemiddelsentral. Ved mer sammensatte arbeidsevnevurderinger og avklaring av tilretteleggingsbehov vil også Arbeidsrådgivningskontorene (ARK) og Senter for yrkesrettet attføring være viktige samarbeidspartnere for NAV-kontoret. Arbeids- og velferdsetaten har ansvar for at aktivitetsplan blir utarbeidet og bruker har rett til å delta i utarbeidelsen av planen. Hvis bruker samtidig har krav på individuell plan, skal forvaltningen legge til rette for at planene blir samordnet.

11.9 Rettssikkerhet

11.9.1 Innledning

I forvaltningsretten er begrepet rettssikkerhet tradisjonelt benyttet om et sett med virkemidler som skal sikre at den enkelte borger får oppfylt sine rettigheter i forhold til det offentlige. Rettssikkerhet innebærer blant annet at den offentlige myndighetsutøvelsen skal være forankret i på forhånd gitte rettsregler, slik at borgerne på den måten kan forutberegne sin rettsstilling og innrette seg i tillit til dette. Begrepet rettssikkerhetskrav benyttes om fordringer til rettssystemet (materielle regler), mens rettssikkerhetsgarantier benyttes om normer for hvordan kravene oppfylles, så som saksbehandlingsregler, tilsyn og kontroll (prosessuelle regler). Rettssikkerhetskrav er således de innholdsmessige krav til eller skranker for den offentlige myndighetsutøving som følger av grunnleggende krav til rettsordenen ut fra rettsstatlige og velferdsstatlige idealer. Med rettssikkerhetsgarantier siktes det til normer som sikrer gode og rette avgjørelser i forvaltningen og i domstolene. Dette kan være saksbehandlingsregler som tjenesteyterne skal følge, eller at mottakerne skal ha anledning til å klage på tjenestene dersom de mener tjenesteyteren har gjort feil. Eksistensen av et overordnet system for tilsyn og kontroll, uavhengig av om den enkelte mottaker fremmer en formell klage, er også en del av dette 21.

11.9.2 Klageorganer

Vedtak i klagesaker etter folketrygdloven og sosialtjenesteloven følger i utgangspunktet forvaltningsloven, med mindre annet er bestemt i den enkelte lov.

Klage på enkeltvedtak etter folketrygdloven (hjelpemiddelområdet) går etter fornyet behandling i den instansen i etaten som har fattet vedtaket, til NAV Klageinstans Øst. En sentralisering av klagebehandlingen fra 1. januar 2008 var først og fremst begrunnet i behovet for å sikre likebehandling og ensartet praksis i hjelpemiddelsentralene og forvaltningsenhetene.

Avslag på klage til NAV Klageinstans kan påklages til Trygderetten. Både ved klage til NAV Klageinstans og anke til Trygderetten kan alle sider av saken prøves, inkludert skjønnutøvelsen. Trygderetten kan ikke omgjøre et vedtak til ugunst for den som har anket saken. En anke over Trygderetten avgjørelse går direkte til lagmannsretten.

Klage på enkeltvedtak etter sosialtjenesteloven som gjelder hjelpemidler, og som er fattet av NAV-kontoret eller annen enhet i kommunen, går etter fornyet behandling til fylkesmannen som klageinstans. Fylkesmannen kan prøve alle sider ved vedtaket, men kommunens frie skjønn kan bare overprøves dersom fylkesmannen finner at skjønnet er åpenbart urimelig. Vedtaket kan ikke endres til skade for klager, med mindre dennes interesser må vike for hensynet til andre privatpersoner eller offentlige interesser. Fylkesmannens vedtak kan bringes inn for de ordinære domstolene. En klagesak kan også bringes direkte inn for domstolene, det vil si at det ikke er noe vilkår at saken er prøvd for fylkesmannen først.

Klage på enkeltvedtak etter arbeidsmarkedsloven går til NAV Klageinstans, og kan deretter bringes inn for de ordinære domstolene. Arbeidsmarkedsloven har flere unntak og begrensninger i forhold til forvaltningsloven, blant annet kan avslag på søknad om et konkret arbeidsmarkedstiltak ikke påklages 22.

Etter kommunehelsetjenesteloven skal forvaltningslovens regler om klage gjelde med de særreglene som følger av §§ 2 – 1 og 2 – 4. Etter kommunehelsetjenesteloven gjelder klageadgangen «avgjørelsen» om rett til helsehjelp, slik at det er adgang til å klage både der det treffes formelle enkeltvedtak og der det tas uformelle avgjørelser om helsehjelp.

Kommunehelsetjenesteloven har en «to-trinns» klageordning. Den som søker helsehjelp, kan først påklage avgjørelsen til det organet kommunestyret bestemmer. Går avgjørelsen klager imot eller avvises klagen, kan det klages videre til Helsetilsynet i fylket. I kommunehelsetjenesteloven er det ikke gitt særregler om klageinstansens kompetanse. Dette betyr at reglene i forvaltningsloven skal gjelde. En klagesak etter kommunehelsetjenesten kan bringes inn for domstolene når klageadgangen er uttømt.

Etter kommuneloven er det et obligatorisk krav at det gjennomføres forvaltningsrevisjon i kommunene.

Klage på enkeltvedtak som gjelder behandlingshjelpemidler etter spesialisthelsetjenesteloven kan påklages til Helse- og omsorgsdepartementet. Helse- og omsorgsdepartementet utreder imidlertid klagesystemet, jf. omtale av rapport fra Helsedirektoratet om behandlingshjelpemidler fra juli 2008 nedenfor.

Denne gjennomgangen viser at det er betydelige forskjeller både med hensyn til klageorgan, organets kompetanse i klagesaker og selve klageordningen (fram mot eventuell domstolsbehandling) når det gjelder tiltak og tjenester som faller inn under «hjelpemidler». Reguleringen av hjelpemiddeltilbudet i ulik lovgivning under stat og kommune, med ulike klageordninger, skaper en uoversiktlig situasjon for brukerne og myndighetene, og ordningene ivaretar ikke hensynet til at hjelpemiddelbehovet bør vurderes i sammenheng med andre tjenester i et helhetlig perspektiv.

11.9.3 Hovedtrekk andre rettssikkerhetstiltak

Tilsyn og internkontroll

Begrepet tilsynbrukes i ulike betydninger. I St.meld. nr. 17 (2001 – 2002) Om statlig tilsyn er det definert slik:

«Tilsynsbegrepet kan i vid forstand forstås som et fellesbegrep for all aktivitet eller virkemiddelbruk som iverksettes for å følge opp et lovverks intensjoner. Kjernen i tilsynsrollen er imidlertid den konkrete kontrollen av virksomhetenes etterlevelse av en norm som allerede er fastsatt ved lov, forskrift eller enkeltvedtak, samt reaksjoner ved avvik.»

Formålet med tilsyn er å styrke tjenestene og dermed også rettsikkerheten for brukerne.

Det statlige tilsynet på sosial- oghelseområdet er hjemlet i sosialtjenesteloven § 2 – 7, i lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen § 9 og i § 2 i lov 30. mars 1984 nr 15 om statlig tilsyn med helsetjenesten. Fylkesmannen fører tilsyn med sosiale tjenester og Helsetilsynet i fylket med helsetjenester.

Statlig tilsyn er ett av flere virkemidler for å følge opp intensjonene i lovverket. Tilsyn og rådgivning basert på erfaringer fra tilsyn skal medvirke til at befolkningens behov for tjenester blir ivaretatt, at tjenestene blir drevet på en faglig forsvarlig måte, at svikt i tjenesteytingen forebygges og at ressursene i tjenestene blir brukt på en forsvarlig og effektiv måte. Sosialtjenesten og helsetjenesten er regulert av lovgivning som forplikter alle som yter tjenester. Regelverket har krav om hvilke tjenester som skal være på plass, hva som er forsvarlige tjenester, om saksbehandling, rettigheter osv. Tjenesteyterne, både private og offentlige, har ansvar for å overholde kravene i regelverket. Som sikkerhet fører myndighetene tilsyn med at dette skjer, og med at alle som yter tjenester selv kontrollerer at virksomheten er i tråd med kravene (internkontroll – se nedenfor). Tilsynet retter seg mot virksomheter og på helseområdet også mot helsepersonell, som er forpliktet etter helsepersonelloven. Tilsyn kan foregå som en planlagt aktivitet (planlagt tilsyn), som en reaksjon på hendelser (hendelsesbasert tilsyn) og med et overordnet perspektiv (områdeovervåkning).

Statens helsetilsyn har det overordnede faglige tilsynet med kommunale sosial- og helsetjenester. Dette innebærer ansvar for den overordnede styringen av tilsynet og kommer blant annet til uttrykk gjennom styring av prioritering av områder og tema for tilsyn, metode- og policyutvikling og harmonisering av tilsynsutøvelsen 23. Statens helsetilsyns ansvar er hjemlet i lov 30. mars 1984 nr. 15 om statlig tilsyn med helsetjenesten, i sosialtjenesteloven § 2 – 7 og lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen § 10. I praksis betyr dette at Statens helsetilsyn er overordnet myndighet for fylkesmannen og Helsetilsynet i fylkene hva gjelder tilsyn.

Regjeringen la 11. desember 2009 fram Meld. St. 7 (2009 – 2010) Gjennomgang av særlovshjemler for statlig tilsyn med kommunene. Meldingen har sin bakgrunn i Innst. O. nr 19 (2006 – 2007) hvor regjeringen ble gitt i oppdrag å foreta en samordnet og helhetlig gjennomgang av alle reglene i sektorlovgivningen som gir hjemmel for statlig tilsyn med kommunene. Det vises også til Ot. prp. nr 97 (2005 – 2006) om innføring av et nytt kapittel 10 A i kommuneloven om statlig tilsyn med kommunesektoren. Kapittel 10 A inneholder felles regler om rammer, prosedyrer og virkemidler for statlig tilsyn med kommunesektoren. Reglene har som mål å gjøre statens tilsyn med kommunene mer oversiktlig, enhetlig og forutsigbart. Det nye kapitlet 10 A legger opp til at det er særlovene som skal angi hvilke områder det skal føres tilsyn med og kommuneloven fastsetter hvordan tilsyn skal gjennomføres (rammer og myndighet for tilsyn, saksbehandlingsregler, klage og virkemiddelbruk). Tilsynsreglene i kommuneloven er gitt en utforming som forutsetter at det er fylkesmennene som skal føre alt statlig tilsyn med at kommunene oppfyller sine lovpålagte kommuneplikter. Helse- og omsorgsdepartementet redegjør i meldingens kapittel 12.1 om forholdet til blant annet kommunehelsetjenesteloven og sosialtjenesteloven. Det understrekes at gjeldende tilsyn med helse- og sosialtjenesten foregår i tråd med de hovedprinsippene som er lagt til grunn i kommuneloven kapittel 10 A. Av hensyn til sammenhengen med aktørpliktene i helsetjenesten og forholdet mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, vil departementet videreføre dagens ordning med et helsetilsyn i hvert fylke som egen tilsynsmyndighet for helsetjenesten og direkte underlagt Statens helsetilsyn. Helse- og omsorgsdepartementet viser imidlertid også til det pågående arbeid med helse- og sosiallovgivningen (oppfølgingen av Bernt-utvalget 24) og oppfølgingen av St.meld. nr. 47 (2008 – 2009) Samhandlingsreformen. Det arbeides ut fra en intensjon om at forslag til lovendringer kan fremmes overfor Stortinget i 2010, og det opplyses at dette blant annet gjelder endringer i lovgivningen som skal tydeliggjøre de kommunale oppgavene, slik som vurdering av ny helse- og omsorgslov. Helse- og omsorgsdepartementet vil i denne sammenhengen fremme forslag til endringer i tilsynsbestemmelsene med sikte på å harmonisere helse- og sosiallovgivningen med kommuneloven kapittel 10 A.

Internkontroll er den enkelte virksomhetens eget kontrollsystem. Slik kontroll er hjemlet i sosialtjenestens § 2 – 1 annet ledd om plikt til å føre internkontroll på de lovområder som omfattes av fylkesmannens tilsyn. På helsetjenesteområdet er internkontroll hjemlet i lov om statlig tilsyn § 3. Det er gitt en felles forskrift 20. desember 2002 nr 1731 om internkontroll i sosial- og helsetjenesten. Formålet er

«å bidra til faglig forsvarlige sosial- og helsetjenester og at sosial- og helselovgivningen oppfylles gjennom krav til systematisk styring og kontinuerlig forbedringsarbeid i tjenestene.»

Med internkontroll forstås systematiske tiltak som skal sikre at virksomhetens aktiviteter planlegges, organiseres, utføres og vedlikeholdes i samsvar med krav fastsatt i eller i medhold av sosial- og helselovgivningen. Hensikten med internkontroll er å oppnå kvalitetsforbedring.

Tilsyn og internkontroll i Arbeids- og velferdsetaten

Tilsynsansvaret for den statlige delen, Arbeids- og velferdsetaten, reguleres av Arbeidsdepartementets alminnelige ansvar for kontroll av underliggende virksomhet, jf. Reglement for økonomistyring i staten (fastsatt ved kronprinsregentens resolusjon) og Bestemmelser om økonomistyring i staten (gitt av Finansdepartementet) 12. desember 2003. Økonomireglementet gir i § 15 bestemmelser om kontroll med at underliggende virksomheter utfører sine oppgaver på forsvarlig måte og i henhold til § 14. I § 14 pålegges alle virksomheter å etablere systemer og rutiner som har innebygd intern kontroll. Ordningen med fylkesmannstilsyn og kommunal plikt til å føre internkontroll i ny lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen, etablerer ulike tilsyns- og internkontrollordninger for kommunal og statlig del av NAV-kontoret.

Pasient- og brukerombudet

Ordningen med et pasient- og brukerombud i hvert fylke er hjemlet i pasientrettighetslovens kapittel 8. Ombudets arbeidsområde omfatter statlige spesialisthelsetjenester, kommunale helsetjenester (med unntak av privat virksomhet som del av helsetjenesten i kommunene, jf. kommunehelsetjenesteloven kapittel 4) og sosiale tjenester etter sosialhelsetjenesteloven. Pasient- og brukerombudet skal arbeide selvstendig og uavhengig for å ivareta pasientens og brukeres behov, interesser og rettssikkerhet overfor helsetjenesten og sosialtjenesten, og for å bedre kvaliteten i tjenestene. Det kan gi informasjon om rettigheter til pasienter, brukere og pårørende og kan bistå med å formulere og videreformidle spørsmål eller klage til rette instans.

Likestillings- og diskrimineringsombudet og nemnda

Diskrimineringsombudsloven, som gir regler om organiseringen av og virksomheten til ombudet og nemnda, bestemmer at de skal føre tilsyn med og medvirke til gjennomføringen av regelverket etter lov 20. juni 2008 nr 42 om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven). Ombudet tar opp saker av eget initiativ eller etter henvendelse fra andre, men skal ikke behandle en sak dersom den er avgjort av en domstol eller brakt inn for en domstol til avgjørelse. Nemnda får saker til behandling enten ved at en av partene klager på Ombudets uttalelser eller hastevedtak, eller ved at ombudet bringer saken inn for nemnda.

Sivilombudsmannen

Sivilombudsmannen skal arbeide for at det i den offentlige forvaltning ikke blir gjort urett mot den enkelte borger og at embets- og tjenestemenn og andre som virker i forvaltningens tjeneste ikke gjør feil eller forsømmer sine plikter, jf. lov 22. juni 1962 nr 8 om Stortingets ombudsmann for forvaltningen. Kontrollen utøves på grunnla av innkomne klager, men Sivilombudsmannen kan også ta opp saker av eget tiltak. Hvis det klages over en avgjørelse som det er adgang til å få overprøvd av et høyere forvaltningsorgan, skal Ombudsmannen ikke behandle klagen med mindre han finner særlig grunn til å ta saken opp straks. Kontrollen omfatter ikke domstolenes virksomhet, det vil si heller ikke avgjørelser som ved klage, anke eller annet rettsmiddel kan bringes inn for en domstol.

11.10 Utvalgets vurderinger av regelverket

11.10.1 Innledning

I mandatet er det presisert at dagens organisering, ansvarsdeling og samarbeidsflater mellom stat, kommune og andre aktører kan skape uklarheter og gråsoner som resulterer i arbeids- og tidskrevende saksbehandling, som igjen kan føre til andre uklarheter for brukerne og forvaltningen. Det pekes også på at manglende samordning kan bidra til at kostnadene blir høyere enn nødvendig.

Utvalget er bedt om å utrede og komme med tilrådninger om fremtidig regelverk som ivaretar følgende hensyn:

  • Sikre et juridisk ramme- og regelverk som ivaretar behovet for nødvendig fleksibilitet og som gir rom for gode individuelt tilpassede løsninger for brukere

  • Sikre effektive og robuste løsninger som håndterer krav til kvalitet og tilgjengelighet, rettssikkerhet og likebehandling

  • Sikre nødvendig kostnadskontroll og -effektivitet, herunder unngå kostnadsoverveltning mellom forvaltningsnivåer

  • Avstemme brukernes forventninger og opplevelse av nivå, service og kvalitet på ytelser og tjenester med tilgjengelige ressurser

Kjerneverdiene aktiv deltakelse, likeverd og inkludering danner grunnlaget for utvalgets tilrådinger når det gjelder regelverket for hjelpemidler. Det overordnede målet er at mennesker med funksjonsnedsettelser skal ha muligheter til personlig utvikling, deltakelse og livsutfoldelse på linje med andre samfunnsborgere. Utvalget legger til grunn at regelverket er en viktig del av rammebetingelsene som kan sikre disse mulighetene.

Som mandatet fastslår, er dagens system på hjelpemiddelområdet ikke en konsekvens av en helhetlig vurdering, men av et sett med enkeltbeslutninger. Området samlet sett framstår som komplisert og uoversiktlig og det er behov for en helhetlig gjennomgang. Utvalget mener dette er en dekkende beskrivelse også av regelverket, og viser til sin gjennomgang av noen områder i dette kapittelet. Utvalget ser ikke på seg selv som et lovutvalg, og det har ikke vært mulig å gjennomgå og få en fullstendig oversikt over dagens omfattende regulering og praktiseringen av regelverket. Dette har også sammenheng med at det ikke bare er lover og forskrifter som regulerer området, men også retningslinjer, rundskriv og beslutninger m.m. Utvalget antar dessuten at en gjennomgang av Trygderettens avgjørelser på hjelpemiddelområdet kan gi viktig informasjon om problemområder som det også bør tas hensyn til i et videre utredningsarbeid.

På denne bakgrunnen går utvalget i dette kapitlet gjennom en del områder og tilrår endringer og legger premisser for endringer, samtidig som det forutsetter at det settes ned et lovutvalg som utreder fremtidig lovgivning på hjelpemiddelområdet.

11.10.2 Sterkere sektoransvar

Hjelpemiddelområdet kan ikke skilles ut som et selvstendig politikkområde. Hjelpemidlene inngår som viktige virkemidler i, og henger derfor sammen med, politikken på en rekke områder innenfor ulike sektorer som helse- og omsorg, arbeidsliv, barnehage, utdanning, boligspørsmål m.m.

Utvalget vil trekke fram at dagens regulering av hjelpemiddelområdet i folketrygden er preget av at det er utviklet over lang tid og uten en vurdering av behovet for tilpasninger og integrering i forhold til utviklingen i samfunnet, reformer på ulike områder og behovet for forenkling og modernisering. Den kommunale helse- og sosialtjenesten ble tilført nye store oppgaver gjennom forvaltningsreformer i 1980-og 1990-årene. Kommunehelsetjenesteloven, sykehjemsreformen og reformen for mennesker med psykisk utviklingshemming har lagt grunnlaget for et omfattende tjenestetilbud på lokalt nivå til alle innbyggerne i kommunen, uavhengig av alder, diagnose, økonomi, sosial status eller andre forhold. Utviklingen av omsorgstilbudet kan nedfelles i viktige trekk som for eksempel desentralisering gjennom at oppgaver er overført til kommunen fra statlig og fylkeskommunalt nivå, integrering og avinstitusjonalisering 25.

Regjeringen har erkjent at samhandlingsutfordringene mellom stat og kommune består: I St.meld. nr. 47 (2008 – 2009) Samhandlingsreformenpekes det på enigheten om at det offentlige skal ta ansvar for at befolkningen tilbys gode og likeverdige helse- og omsorgstjenester og at hovedutfordringene er knyttet til at behovet for koordinerte tjenester ikke besvares godt nok, at tjenestene preges av for liten innsats for å begrense og forebygge sykdom og at demografisk utvikling og endring i sykdomsbildet gir utfordringer som vil kunne true samfunnets økonomiske bæreevne. I stortingsmeldingen pekes det på hjelpemidlenes betydning og dagens arbeidsdeling og samarbeidsflater mellom stat, kommune og andre aktører er en sentralt tema. Helse- og omsorgsdepartementet varsler i Prop. 1 S (2009 – 2010) at det vil bli fremmet lovforslag overfor Stortinget i 2010 som følger opp samhandlingsreformen. Det gjelder blant annet endringer i kommunehelsetjenesteloven som skal tydeliggjøre de nye kommunale oppgavene, vurdering av ny felles helse- og sosiallov for kommunene (oppfølging av Bernt-utvalget) og lovgrunnlaget for den nye samarbeidsordningen mellom kommuner og helseforetak. Basert på omtalen av hjelpemidlenes betydning og dagens arbeidsdeling/samarbeidsflater i meldingen, forutsetter utvalget at stønad til hjelpemidler vil være tema i den varslede oppfølgingen av reformen.

Utvalget har i kapittel 9 foreslått at ansvaret for basishjelpemidler i dagliglivet (til å dekke midlertidige og permanente behov) overføres til kommunene. Et tydeligere sektoransvar på dette området vil bety forenkling og sikre et langt mer helhetlig ansvar. Forslaget baserer seg på at ansvaret for hjelpemidler til å dekke mer komplekse og sammensatte behov, fortsatt skal være et statlig ansvar.

Gjennomgangen av enkeltområder i dette kapitlet viser at sektoransvarsprinsippet ikke er gjennomført når det gjelder ansvaret for stønader til hjelpemidler. Til tross for en betydelig utvikling av kommunale helse- og sosialtjenester og et omfattende tjenestetilbud på kommunalt nivå, medfører regulering av rettigheter i folketrygdloven at kommunene ikke har det fulle ansvaret for funksjonshemmede i forhold til helse- og sosialtjenester. Det er etablert spesialordninger i folketrygdloven som enten fungerer som supplement til kommunale tjenester eller overlapper kommunalt ansvar og etablerer gråsoner. Som drøftet i kapitlene 8 (reformbehovene) og 9 (organisasjonsmodeller) vil en finansiering over folketrygden av stønader som kommunen i prinsippet administrerer, gjennomgående gi lav kostnadseffektivitet og dårlige incentiver for eksempel i forhold til gjenbruk. Det er som hovedregel en fordel for brukeren og en forutsetning for god inkludering, at brukerens rett til stønad til hjelpemidler er en integrert del av helse- og sosialtjenestene.

I St.meld. nr. 9 (2006 – 2007) Arbeid, velferd og inkludering, jf. kapittel 11 Nye arbeidsrettede tiltak og tjenester, foreslår Regjeringen blant annet å videreutvikle og fornye arbeidsrettede tiltak og tjenester. Det vises til at grenseflaten mellom brukere i ulike målgrupper ofte er flytende, at målgruppetilhørighet kan skifte over tid, og at etableringen av en ny etat innebærer at flere virkemidler samles under samme tak. Det gir økte muligheter for å se virkemidlene i sammenheng og tilpasse tilbudet til den enkelte brukers bistandsbehov. Meldingen legger opp til å sikre lik tilgang til tjenester og arbeidsrettede tiltak basert på arbeidsevne, ressurser og behov. Et bedre og mer individtilpasset tiltakstilbud skal gi Arbeids- og velferdsetaten en mer oversiktlig og ryddig verktøykasse.

Som en oppfølging av meldingen er stønad til arbeidstrening, fadder, skolepenger, semesteravgift og eksamensgebyr, jf. tidligere §§ 11 – 6 og 11 – 8 i folketrygdloven opphevet, og erstattet av bestemmelser om tilskudd i forskrift av 11. desember 2008 nr 1320 om arbeidsrettede tiltak mv., gitt med hjemmel i arbeidsmarkedsloven.

Basert på at folketrygdloven formål er å gi økonomisk trygghet ved å sikre inntekt og kompensere for særlige utgifter, videreføres bestemmelser som kompenserer for merutgifter som påføres når en person er under utredning eller gjennomføring av et arbeidsrettet tiltak. Dette gjelder blant annet stønad til bøker og undervisningsmateriell og reiseutgifter m.m., jf. forskrift av 10. februar 2010 nr 153 om tilleggsstønader etter folketrygdlovens kapittel 11 (jf. sammenhengen med innføringen av arbeidsavklaringspenger fra 1. mars 2010).

Som Regjeringen peker på i meldingen, oppstår behovet for bistand når det er et gap mellom den enkeltes forutsetninger og arbeidslivets krav. Gapet kan reduseres både gjennom tiltak for å styrke individets forutsetninger og gjennom tiltak for å endre arbeidslivets krav. Meldingen omtaler ikke hjelpemidler i arbeidslivet, og utvalget vil derfor trekke fram disse hjelpemidlene som en type tiltak og tjenester som kan fylle gapet mellom den enkeltes forutsetninger og arbeidslivets krav, og følgelig er viktig å ha med i verktøykassa. Retten til arbeidshjelpemidler har størst verdi når den bidrar til at en arbeidsgiver kan inkludere en arbeidstaker med funksjonsnedsettelse og når NAV-kontoret kan bruke arbeidshjelpemidler aktivt, kanskje sammen med annen arbeidsrettet bistand. Arbeidshjelpemidlene må være synlige både for etaten og for brukerne. Det vises til ambisjonen om at det på NAV-kontoret skal være et tilnærmet helhetlig og koordinert tjenestetilbud der tiltak og tjenester kan vurderes samlet.

Folketrygdloven er i hovedsak en inntektssikringslov som i tillegg skal bidra til å utjevne inntekt og levekår over den enkeltes livsløp og mellom grupper av personer. Stønader til hjelpemidler handler om en type fysisk tilrettelegging og bistand i form av personlig hjelp, tekniske løsninger/gjenstander og ergonomiske tiltak m.m. Vurderingen av det konkrete bistandsbehovet skjer ofte i en helhetlig sammenheng hvor også andre tiltak og tjenester kan ha betydning.

Etter utvalgets vurdering mening tilsier hensynet til å finne gode, individuelt tilpassede løsninger for brukerne at folketrygdens regelverk på hjelpemiddelområdet gjennomgås med utgangspunkt i sektoransvarsprinsippet for å sikre likebehandling av personer med nedsatt funksjonsevne. Et sterkere og klarere sektoransvar vil også bidra til bedre kostnadskontroll og større kostnadseffektivitet.

11.10.3 Områder med overlappende ansvar/gråsoner m.m.

Etter folketrygdloven § 10 – 17 faller retten til ytelser etter kapittel 10 bort i den utstrekning ytelsene faller inn under ytelsene i annen lovgivning. Det er likevel på flere områder spørsmål om overlappende ansvar/gråsoner og uklare ansvarsforhold. Utvalget vil trekke fram noen områder:

Hjelpemidler i arbeidslivet

Stønad til hjelpemidler i arbeidslivet og ombygging av maskiner og tilrettelegging av fysisk miljø på arbeidsplassen

Etter folketrygdloven §  10 – 7 første ledd bokstav a) kan det gis hjelpemidler for at medlemmet skal kunne skaffe seg eller beholde høvelig arbeid og §  10 – 7 annet ledd gir også rett til stønad til ombygging av maskiner og tilrettelegging av fysisk miljø på arbeidsplassen. Stønadene er nevnt i forskrift av 15. april 1997 nr 318 om stønad til hjelpemidler mv. I § 2 i forskriften presiseres det at det kan gis stønad i form av hjelpemidler for at medlemmet skal kunne få eller beholde høvelig arbeid eller gjennomføre utdanning eller arbeidstrening og § 5 sier at ombygging av maskiner og tilrettelegging av fysisk miljø skal skje i samråd med hjelpemiddelsentralen. Her er det for øvrig spørsmål om forholdet mellom lov og forskrift. Det stønadstilbudet som følger av § 10 – 7 annet ledd hjemler ikke tilskudd til å gjennomføre utdanning eller arbeidstrening som synes å følge av § 2 i forskriften.

Utvalget mener at de samme grunnene som tilsa flytting av attføringsstønadene fra folketrygden til arbeidsmarkedsloven (forskrift) og forenkling og forbedring av arbeidsmarkedstiltakene, tilsier at stønader til hjelpemidler etter folketrygdloven § 10 – 7 første ledd bokstav a til bedring av funksjonsevnen i arbeidslivet og § 10 – 7 annet ledd samles i arbeidsmarkedsloven, med styrking at helhetlige tiltak overfor personer med nedsatt funksjonsevne som målsetting. Utvalget vil også trekke fram tjenester etter § 10 – 7 første ledd (rettet mot døvblinde og syn- og hørselshemmede ) hvor også hensynet til en helhetlig innsats overfor brukergruppen tilsier at stønadene (når gjelder arbeidslivet) flyttes til en ny arbeidsmarkedslov. Det vises til omtalen av forutsetningene for en slik flytting under overskriften Særlig omarbeidsmarkedsloven nedenfor.

Utvalget vil også vise til at det med hjemmel i folketrygdloven er gitt en forskrift omtilretteleggingstilskudd. Formålet med tilskuddet er å legge til rette for at arbeidstakere som på grunn av sykdom, skade eller lyte har redusert arbeidsevne kan opprettholde arbeidsforholdet. Dette tilskuddet kan gis i forhold til en rekke tilretteleggingstiltak, herunder hjelpemidler (forutsatt ikke gitt etter folketrygden § 10 – 7 eller faller inn under arbeidsgivers plikter etter arbeidsmiljøloven).

Tilretteleggingstilskuddet er det mest brukte virkemiddelet under IA-avtalen, og bruken av og erfaringene med tilretteleggingstilskuddet har vært positiv, jf. SINTEFs rapport: Evaluering av IA-avtalen (2001 – 2009) av 22. juni 2009.

Det handler med andre ord om en supplerende ordning, dog slik at den er begrenset til IA-virksomheter, det vil si private og offentlige virksomheter som har inngått IA-avtale. I denne sammenheng er det interessant å se nærmere på hvilke virksomheter som har inngått IA-avtale: SINTEF opplyser i sin evalueringsrapport at de nyeste tallene viser at 56 pst av arbeidstakerne i Norge arbeider i virksomhet med IA-avtale. I statlig forvaltning og fylkeskommunal forvaltning er under en prosent av arbeidstakerne utenfor IA-avtalen, og i kommunal forvaltning er omtrent to prosent ansatt i virksomhet som ikke er omfattet av avtalen. Oppslutningen er betydelig lavere i privat sektor og offentlig næringsvirksomhet, der kun 36 pst av de ansatte er omfattet av IA-avtale. Den laveste andelen finnes i virksomhet knyttet til primærnæringene, der kun 16 pst av de ansatte er i IA-virksomheter. Tallmaterialet om oppslutningen rundt IA-avtalen forteller samtidig noe om hvilke arbeidsgivere som har størst utbytte av ordningene under avtalen, herunder tilretteleggingstilskuddet. SINTEF viser i sin evaluering til at det er et dilemma at enkelte virkemidler ikke er generelle. Det oppleves av flere som problematisk at man ikke gir alle virksomheter tilgang til det man har tro på at virker. I evalueringen sier SINTEF for øvrig at det er tydelige behov for mer målrettet differensiert arbeid med sektor- og næringsspesifikke strategier på alle delmålene i IA-avtalen.

Utvalget mener at det er grunn til å vurdere bruken av tilretteleggingstilskuddet i forhold til det som er Regjeringens overordnede mål for politikken på Arbeidsdepartementets ansvarsområde, nemlig at den skal bidra til like muligheter for arbeid, velferd og et inkluderende samfunn gjennom å ta i bruk og utvikle de virkemidler en samlet arbeids- og velferdspolitikk, arbeidsmiljø- og sikkerhetspolitikk og innvandrings- og integreringspolitikk gir. I Prop. 1 S (2009 – 2010), Arbeidsdepartementets budsjettproposisjon, pekes det også på viktigheten av å skape et mer inkluderende arbeidsliv basert på enkeltmenneskets ressurser og verdighet. Et inkluderende arbeidsliv innebærer å forebygge helseskader og utstøting fra arbeidslivet og det skal legges til rette for at de som helt eller delvis ikke kan utføre sine vanlige arbeidsoppgaver, fortsatt skal kunne delta i arbeidslivet. Det vises også til at tilretteleggingskravet etter arbeidsmiljøloven § 4 – 6 er vidtrekkende, men ikke absolutt, det skal legges til rette «så langt det er mulig». For små virksomheter som heller ikke er med i IA-avtalen, kan tilrettelegging bety en økonomisk belastning som den enkelte virksomhet ikke kan bære.

Utvalget mener at tilretteleggingstilskuddet kan utgjøre et viktig supplement til arbeidsgivers ansvar og til arbeidshjelpemidlene, men at dette tilskuddet kan gjøres mer målrettet, blant annet når det gjelder bruken av hjelpemidler, og at det bør hjemles i en ny arbeidsmarkedslov. Det bør utgjøre en del av et samlet arbeidsrettet tilbud for å styrke innsatsen for at personer som står utenfor arbeidslivet kan få nødvendig og hensiktsmessig bistand. Utvalget er særlig opptatt av at det gjøres mer for arbeidssøkende ungdom med funksjonsnedsettelser og personer som i dag har midlertidige eller varige uføreytelser, men som gjerne vil inkluderes i arbeidslivet.

Særlig om arbeidsmarkedstiltaket varig tilrettelagt arbeid (VTA)

Folketrygdloven § 10 – 5 fjerde ledd bestemmer at det ikke gis hjelpemidler til bedring av funksjonsevnen til personer som mottar alderspensjon, uførepensjon eller AFP som gir pensjonspoeng. Det er gjort unntak for personer som mottar uførepensjon, forutsatt at stønaden til hjelpemiddel vil føre til at uførepensjonen faller bort eller blir redusert.

Varig tilrettelagt arbeid (VTA) er et statlig arbeidsrettet tiltak som skal gi tilbud om sysselsetting til personer med små utsikter til arbeid innenfor ordinært arbeidsliv. Det er nærmere regulert i forskrift av 11. desember 2008 nr 1320 om arbeidsrettede tiltak mv. VTA skal bidra til å utvikle ressurser hos deltakerne gjennom kvalifisering og tilrettelagte oppgaver og VTA-virksomhetene driver produksjon av varer og tjenester for salg på det åpne markedet. Målgruppen er personer som har eller i nær framtid forventes å få innvilget varig uførepensjon, og gir følgelig ikke rett til stønad etter folketrygdloven § 10 – 5 fjerde ledd. VTA er ikke tidsbegrenset, men det skal likevel vurderes overføring til andre arbeidsmarkedstiltak eller til ordinært arbeid. VTA er knyttet til egne virksomheter i skjermet sektor, men det kan også tilbys tiltaksplasser innenfor ordinære virksomheter.

Prosjektet Arbeidsplasstilrettelegging for sterkt fysisk funksjonshemmede, til daglig kalt Marensroprosjektet, har henvendt seg til utvalget og etterlyst hjelpemidler for personer med VTA. Dette begrunnes med at manglende rett til hjelpemidler utgjør en flaskehals for integrering av sterkt funksjonshemmede i ordningen. Det foreslås konkret et unntak i loven som medfører at personer i tiltaket VTA og med uførepensjon, kan få stønad til hjelpemidler.

Utvalget ser betydningen av at arbeidsmarkedsbedrifter kan tilby best mulige tiltak og tjenester i forhold til sin målgruppe. Utvalget vil peke på at deltakelse i VTA i en del tilfeller kan være en inngangsmulighet til arbeid på et eller annet nivå, og at deltakelse i VTA i seg selv kan være en medvirkende årsak til at personer ikke får behov for andre ytelser. Utvalget ser derfor nytten av at hjelpemidler vurderes som en del av det helhetlige tilbudet som virksomhetene skal tilby til brukerne. Utvalget viser til at regjeringen den 29. januar 2010 nedsatte et offentlig utvalg som skal vurdere arbeidsmarkedstiltakene overfor personer med nedsatt arbeidsevne. Utvalget skal vurdere rollen skjermede virksomheter (arbeidsmarkedsbedrifter og vekstbedrifter) har i attføringsarbeidet og alternative modeller for hvordan behovet til målgruppen kan dekkes i framtiden. Arbeidet skal være sluttført ved utgangen av 2011. En viktig utfordring for utvalget er å komme med forslag som kan bidra til at flere kommer inn i arbeidslivet. I tillegg til å vurdere virkemiddelbruken overfor personer med nedsatt arbeidsevne, skal utvalget gjennomgå og vurdere skjermede virksomheters rolle i arbeidsmarkedspolitikken. Dette utvalget skal også vurdere om virksomhetene leverer tjenester som er fleksible og godt tilpasset dagens og morgendagens arbeidsliv, samt vurdere innholdet og kvaliteten av virksomhetenes arbeid og komme med forslag til forbedringer.

Utvalget legger til grunn av gjennomgangen av virkemiddelbruken i skjermede virksomheter overfor personer med nedsatt arbeidsevne også vil omfatte hjelpemidler.

Funksjonsassistent i arbeidslivet og brukerstyrt personlig assistanse (BPA)

Funksjonsassistent i arbeidslivet – budsjettstyrt forsøksordning

Siden 1997 har det vært i gang et forsøk med ordningen funksjonsassistent i arbeidslivet. Forsøket var først administrert av Sosial- og helsedirektoratet, deretter av Trygdeetaten, men ligger nå under NAV Hjelpemiddelsentral i Møre og Romsdal. Målgruppen for ordningen er personer med sterk fysisk funksjonsnedsettelse.

Funksjonsassistansen ytes primært av en person som er ansatt på arbeidsplassen, men det er også mulig å ansette egen assistent, for eksempel for selvstendig næringsdrivende, oppdragsmottakere og frilansere. Ordningen omfatter også arbeidssøkende, som kan få forhåndstilsagn om assistanse når de fyller vilkårene. Assistenten skal ikke utføre stønadsmottakers ordinære arbeidsoppgaver, men bistå med praktisk hjelp i forbindelse med arbeidsoppgavene og personrettet aktivitet knyttet til påkledning, hygiene, mat og liknende. Stønad til funksjonsassistent kan bare gis dersom andre tiltak ikke kan avhjelpe behovet for assistanse. Det betyr at det skal foretas en vurdering av om arbeidsgivers tilretteleggingsplikt er oppfylt og om lovhjemlede tiltak vil kunne avhjelpe behovet for bistand.

Etter oppdrag fra Arbeids- og velferdsdirektoratet ble ordningen evaluert av Econ Pöyry i 2008. Evalueringen viser at ordningen bidrar til at personer med sterke funksjonsnedsettelser kommer i (og blir værende i) arbeid, at det er få brukere av ordningen og at kriteriene for å bli omfattet av ordningen bør utvides. Direktoratet har som følge av evalueringen tilrettelagt for bedre informasjon om ordningen, særlig overfor fylker hvor bruken er begrenset, men det foreligger foreløpig ikke noen utredning eller vurdering av konsekvensene av å utvide og lovfeste ordningen.

Etter utvalgets mening må oppfølgingen av prøveordningen fra 1997 og spørsmålet om å utvide og lovfeste en ny ordning prioriteres høyt. Blant annet bør det vurderes om funksjonsassistentordningen også kan erstatte lese- og sekretærhjelpsordningen (i arbeidslivet). Det vil være naturlig å vurdere denne stønaden som alternativ eller supplerende i forhold til stønadstilbudet i arbeidslivet, og en ny ordning hører etter utvalgets mening hjemme sammen med arbeidshjelpemidler i en revidert arbeidsmarkedslov.

Brukerstyrt personlig assistent (BPA)

Etter sosialtjenesteloven skal de kommunale tjenestene blant annet omfatte brukerstyrt personlig assistanse (BPA) til dem som har et særlig hjelpebehov på grunn av sykdom, funksjonshemming, alder eller av andre årsaker.

Brukerstyrt personlig assistanse følger de vanlige reglene for bistand etter sosialtjenestelovens kapittel 4. Kommunen har en plikt til å ha et tilbud om tjenesten og kommunen avgjør i utgangspunktet om dette er en hensiktsmessig tjeneste i det enkelte tilfelle. Kommunen har plikt til å rådføre seg med brukeren og skal legge stor vekt på brukerens synspunkter.

Muligheten til å få brukerstyrt personlig assistanse er ikke begrenset til bestemte funksjonshemminger, diagnoser eller liknende så lenge funksjonshemningen ikke er til hinder for å utøve nødvendig brukerstyring. Ordningen medfører at brukeren selv fungerer som arbeidsleder for assistentene. Kommunen kan være arbeidsgiver for assistenten, alternativt kan dette overlates til bruker eller andelslag.

Helse- og omsorgsdepartementet har foreslått å rettighetsfeste ordningen med brukerstyrt personlig assistent, og varslet at spørsmålet vil bli vurdert i det pågående arbeid med å utrede en ny helse- og sosiallov (oppfølgingen av Bernt-utvalget) hvor siktemålet er en lovproposisjon til Stortinget i 2010.

Ordningen omfatter ikke perioder hvor bruker befinner seg innenfor annen organisert virksomhet som for eksempel arbeid. Det vil imidlertid i mange tilfeller være hensiktsmessig å samordne ulike assistenttiltak slik at brukeren får et begrenset antall personer å forholde seg til.

Sosialtjenesteloven bestemmer i § 3 – 2 at sosialtjenesten skal samarbeide med andre sektorer og forvaltningsnivåer når dette kan bidra til å løse de oppgavene som den er pålagt etter loven. Samarbeid mellom den kommunale sosialtjenesten og Arbeids- og velferdsetaten om assistentordninger vil være et godt eksempel her.

Arbeids- og utdanningsreiser – budsjettstyrt forsøksordning

Siden 2001 har det vært i gang forsøk med ordningen arbeids- og utdanningsreiser. Ordningen administreres av NAV Forvaltning Lillehammer og den praktiske koordineringen er lagt til kjørekontorene i de regionale helseforetakene.

Målgruppen for ordningen er personer som har funksjonsnedsettelser som gjør det umulig for dem å bruke offentlig transport i forbindelse med arbeid og utdanning. Målet er at funksjonsnedsettelsen ikke skal føre til at de må takke nei til arbeid eller utdanning på grunn av manglende transport. Ordningen praktiseres fleksibelt og basert på et prinsipp om at man forsøker å tilpasse retningslinjene til brukernes behov. En gjennomført kartlegging viser at arbeids- og utdanningsreiser er et godt virkemiddel i forhold til å bidra til økt deltakelse i arbeidslivet.

Etter utvalgets vurdering er det behov for at også denne ordningen følges opp med sikte på en vurdering av om den bør gjøres permanent (lovfestes).

Særlig om arbeidsmarkedsloven

Formålet med loven er å bidra til at arbeidsmarkedet fungerer best mulig ved at sysselsettingen i befolkningen er høy og arbeidsledigheten holdes på et lavt nivå. Loven skal bidra til at arbeidssøkere får jobb, at arbeidsgivere får arbeidskraft og at skadevirkninger av arbeidsledighet forebygges og dempes. På denne måten skal loven også bidra til et inkluderende arbeidsliv, det vil vi et arbeidsliv som i størst mulig grad gir alle mennesker med en viss arbeidsevne mulighet til å skaffe seg lønnet arbeid. Gjennom forskrift til loven er det gitt bestemmelser om en rekke arbeidsrettede tiltak som skal bidra til at formålet nås. Det kan handle om tiltak til avklaring av den enkeltes arbeidsevne og eventuelle ytterligere behov for bistand for å komme i eller beholde arbeid, hvor avklaringen skal være individuelt tilpasset og kan inneholde gjennomgang av og veiledning i forhold til delen enkelte muligheter på arbeidsmarkedet. Det kan handle om arbeidsrettet rehabiliteringstiltak, arbeidspraksis, oppfølgingstiltak, arbeid med bistand med sikte på integrering av personer med nedsatt arbeidsevne i ordinært arbeidsliv, opplæringstiltak (herunder utdanning), bedriftsintern opplæring, ordning med tidsbegrenset lønnstilskudd, tiltak i arbeidsmarkedsbedrift og varig tilrettelagt arbeid (VTA). Det gis tilskudd til «tiltaksarrangør», som kan være alt fra virksomheter/organisasjoner som gjennomfører arbeidsrettede tiltak i samarbeid med Arbeids- og velferdsetaten og arbeidsgiver som får tilskudd som ansvarlig for bedriftsintern opplæring, til et undervisningssted hvor en person får ordinær utdanning.

Formålet med bestemmelsene i folketrygdloven om arbeidshjelpemidler er å bidra til at arbeidssøkere med funksjonsnedsettelse får arbeid eller beholder arbeid, og i tillegg kan arbeidsmarkedstiltakene være svært viktige for denne gruppen. Utvalget mener at en lovfesting av retten til arbeidshjelpemidler i arbeidsmarkedsloven vil bety at alle virkemidlene samles i én lov, og det vil gi økte muligheter for å tilpasse et individuelt tilbud til den enkelte brukers bistandsbehov. Det vises til St.meld. nr. 9 (2006 – 2007) Arbeid, velferd og inkludering og regjeringens ambisjon om å videreutvikle og fornye arbeidsrettede tiltak og tjenester. Etter utvalgets vurdering kan arbeidshjelpemidler gjennom en mer sentral og tydelig plassering i regelverksammenheng være med å bidra til slik videreutvikling og fornying. Forutsetningen for dette forslaget fra utvalgets side er at retten til arbeidshjelpemidler ikke svekkes i forhold til innholdet i rettighetene slik de er utformet i folketrygdloven i dag. Utvalget mener at arbeidshjelpemidler bør hjemles i et eget kapittel i arbeidsmarkedsloven med en egen formålsbestemmelse og utvalget viser særlig til at det forutsettes at dagens klage- og ankeadgangen etter folketrygdloven videreføres i «ny» og mer effektiv arbeidsmarkedslov.

Hjelpemidler i dagliglivet

Definisjonsproblemer knyttet til «dagligliv»

Det følger av folketrygdloven § 10 – 6 at det kan gis stønad til bedring av funksjonsevnen i dagliglivet. I Ot. prp. nr. 10 (2003 – 2004) om lov om endringer i folketrygdloven og enkelte andre lover, som ble fremmet 17.10.2003, skriver departementet at formålet med stønaden er å finansiere tiltak som hjelper funksjonshemmede å fungere bedre i dagliglivet og redusere den sosiale risikoen som funksjonshemningen medfører. Departementet redegjør videre for at trygdeetatens fortolkning har vært opplevd som snever i forhold til hva som inngår i en naturlig del av dagliglivet. Trygderetten har avsagt kjennelser i flere saker der Rikstrygdeverkets vedtak er omgjort og begrepet «dagligliv» er fortolket mer utvidende enn det som følger av trygdeetatens retningslinjer, slik at også fritidsaktiviteter er omfattet. Departementet viser i proposisjonen til at en utvidelse av anvendelsesområdet kostnadsmessig vil utgjøre betydelige beløp og at en utvidelse til kun å gjelde visse typer aktiviteter ikke vil virke rettferdig overfor brukerne. Videre sies det at alternativet vil være at alle fritidsaktiviteter som krever spesialutstyr dekkes dersom det er av stor betydning for den enkelte å kunne utføre slike aktiviteter. Departementet uttaler at en slik utvidet fortolkning vil innebære betydelige avgrensningsproblemer og at det derfor ikke finner det økonomisk forsvarlig å legge om trygdeetatens praksis. For å unngå en utvidet fortolkning, foreslår departementet derfor i proposisjonen å definere «dagliglivet» i forskrift slik at tidligere praksis opprettholdes, det vil si at dagliglivet ikke skal anses å omfatte hjelpemidler i forbindelse med rekreasjon, fritidsinteresser, trening mv. Foreslått lovendring ble vedtatt, og § 10 – 6 fikk et nytt tredje ledd om at departementet kan gi forskrift om stønad etter denne paragrafen fra 1. januar 2004. Det er imidlertid ikke gitt noen forskrift for å unngå en utvidet fortolkning av begrepet «dagligliv».

I forbindelse med praktiseringen av regelverket er «dagligliv» utvidet på to områder: Det ene handler om spesiallaget utstyr eller ordinært utstyr som er spesialtilpasset for deltakelse i sport og lek, det andre handler om utstyr (ikke spesialtilpasset) til trening, stimulering og lek. For begge områder er det av økonomiske grunner satt en aldersgrense på 26 år. Utgifter til begge disse formålene har hatt en sterk økning de siste årene.

Spesialtilpasset utstyr for lek og sport (aktivitetshjelpemidler)

Dette er hjelpemidler som kompenserer for en funksjonsnedsettelse i forhold til deltakelse i fritidsaktiviteter som lek og sport, og som lånes ut av hjelpemiddelsentralene. Mange av hjelpemidlene er kostbare sammenlignet med prisene som ellers betales for utstyr til samme eller tilsvarende fritidsaktiviteter, og de må ofte tilpasses individuelt. Det er i tillegg et kompetansekrevende område for Arbeids- og velferdsetaten i forhold til behovet for å holde seg oppdatert på produktspekter og nyutvikling på området. Brukerorganisasjonene har mange år arbeidet aktivt for å få fjernet aldersgrensen på 26 år.

Utgiftene til aktivitetshjelpemidler var i 2009 på om lag 13 – 15 mill. kr. Det er usikre anslag knyttet til konsekvensen av fjerning av aldersgrensen, men Arbeids- og velferdsetaten anslår at det kan handle om en utgiftsøkning på mellom 15 og 25 mill. kr.

Utvalget antar at denne type spesialutstyr fortsatt bør reguleres i folketrygdloven og tilrår at aldersgrensen på 26 år oppheves. En oppheving av aldersgrensen må likevel ses i sammenheng med og behovet for en avklaring av hva «aktivitetshjelpemidler» skal omfatte. Utvalget antar også at det ligger innsparingsmuligheter i en gjennomgang av retten til ordinært utstyr til trening, stimulering og lek som foreslås overført til kommunene, se neste punkt.

Utstyr til trening, stimulering og lek

I 1992 ble det åpnet for å gi stønad til hjelpemidler for barn inntil 12 år til trening, stimulering og aktivisering av den motoriske funksjonsevnen. Aldersgrensen ble hevet til 18 år i 1996 og 26 år i 2003. Det ble også gjort en utvidelse slik at det kan gis hjelpemidler til å opprettholde eller bedre både den motoriske og den kognitive funksjonsevnen. Den siste hevingen av aldersgrensen ble gjort med den begrunnelse at man ønsket å gi stønad også til de som ble uføre i ungdommen, spesielt trafikkskadde.

Etter utvalgets mening er dette et tilbud som har nær sammenheng med ansvaret for forebyggende helsearbeid, behandling, rehabilitering og habilitering som ligger i kommunehelsetjenesten og/eller spesialisthelsetjenesten. Forskrift 28. juni 2001 nr 765 om habilitering og rehabilitering, som er gitt med hjemmel i både kommunehelsetjenesteloven og spesialisthelsetjenesteloven gjelder habiliterings- rehabiliteringstjenester etter begge lover.

Tjenestetilbudet og ytelsene skal omfatte alle personer som har behov for habilitering og rehabilitering på grunn av medfødt eller ervervet funksjonshemming eller kronisk sykdom. Tilsvarende skal gjelde for personer som står i fare for å utvikle varig funksjonshemming eller kronisk sykdom. Såkalte treningshjelpemidler i folketrygden kan bli valgt ut fra at det har folketrygden som finansieringskilde og brukeren får dermed ikke en helhetlig behovsvurdering fra helsesiden. Det vil imidlertid i forhold til denne stønaden være helt nødvendig å vurdere de hjelpemidlene som gis i dag i forhold til grensene for det offentliges ansvar, jf. at det etter hvert er blitt alminnelige at folk skaffer seg treningsutstyr, deltar på helsestudio med mer. Det vises ellers til at utgiftene i 2009 kan anslås til mellom 49 og 53 mill kr.

Etter utvalgets vurdering bør ansvaret for denne stønaden flyttes til kommunehelsetjenesten (deler kan også gjelde spesialisthelsetjenesten) og den bør gis etter en helhetlig vurdering av brukerens nødvendige behov og uavhengig av en bestemt aldersgrense. Utvalget antar at en nødvendig gjennomgang av området kan bety at en fjerning av aldersgrensen ikke vil ha økonomiske konsekvenser.

Tilskudd til opplæringstiltak til bedring av funksjonsevnen i dagliglivet

Folketrygdloven § 10 – 7 tredje ledd gir rett til opplæringstiltak til bedring av funksjonsevnen i dagliglivet. Stønaden er nærmere regulert i forskrift 15. april 1997 nr. 318 om stønad til hjelpemidler mv., jf. §§ 6 og 7 som begrenser stønaden til å gjelde (1) opplæring ved tilpassingskurs for hørselshemmede, synshemmede og døvblinde etter takster fastsatt av Arbeids- og velferdsdirektoratet, dog slik at formålet skal være å styrke medlemmets evne til å klare seg i dagliglivet eller arbeidslivet og (2) opphold ved folkehøgskole

«dersom oppholdet er nødvendig og hensiktsmessig som et ledd i medlemmets utvikling av personlig selvstendighetsgjøring for å klare dagliglivets gjøremål».

Det gis også stønad til reiseutgifter, oppholdsutgifter og utgifter til ledsager. Tilskuddet (1) brukes til en rekke ulike opplærings- og opptreningstilbud, men omfatter bare personer med sansetap. Slik lovhjemmelen for forskrifter er utformet, hjemler den imidlertid verken begrensning av tilskuddet til opplæringstiltak i forhold til bestemte funksjonsnedsettelser eller utvidelsen til å omfatte tilskudd til bedring av evnen til å klare seg i arbeidslivet. Når det gjelder (2) folkehøyskoleopphold, er det også grunn til å stille spørsmålstegn ved begrensningen av opplæringstiltak til en type skoletilbud, hvilket synes å forutsette at det kun er folkehøyskoler som kan tilby et opplæringstiltak som kan bedre medlemmets funksjonsevne i dagliglivet, jf. lovens krav. For øvrig bestemmer sosialtjenesteloven (§ 4 – 2 om tjenester) at sosiale tjenester skal omfatte praktisk bistand og opplæring til dem som har et særskilt hjelpebehov på grunn av sykdom, funksjonshemming, alder eller andre årsaker og det menes her opplæring i forhold til dagliglivets behov.

Forskrift 28. juni 2001 nr 765 om habilitering og rehabilitering, som er gitt med hjemmel i både kommunehelsetjenesteloven og spesialisthelsetjenesteloven, gjelder habiliterings- rehabiliteringstjenester etter begge lover. I følge forskriftens § 2 er habilitering og rehabilitering

«tidsavgrensede, planlagte prosesser med klare mål og virkemidler, hvor flere aktører samarbeider om å gi nødvendig bistand til brukerens egen innsats for å oppnå best mulig funksjons- og mestringsevne, selvstendighet og deltakelse sosialt og i samfunnet.»

Tjenestetilbudet og ytelsene skal omfatte alle personer som har behov for habilitering og rehabilitering på grunn av medfødt eller ervervet funksjonshemming eller kronisk sykdom. Tilsvarende skal gjelde for personer som står i fare for å utvikle varig funksjonshemming eller kronisk sykdom. Kommunen har ansvaret for at alle som bor eller oppholder seg i kommunen tilbys nødvendig utredning og oppfølging ved behov for habilitering og rehabilitering. Det regionale helseforetaket skal sørge for at personer med fast bopel eller oppholdssted i helseregionen tilbys og ytes nødvendig habilitering og rehabilitering i spesialisthelsetjenesten (i og utenfor institusjon).

Utvalget mener at en situasjon med dobbelthjemling av ansvar er problematisk av flere grunner. Den kan på den ene siden føre til at kommunene (sosialtjenesteloven) og spesialisthelsetjenesten fraskriver seg ansvar og legger det økonomiske ansvaret på staten, på den andre siden forskjellsbehandles én gruppe i forhold til andre. Det skapes med andre ord betydelig uklarhet både for bruker og forvaltning. Det er også uheldig at det er gitt forskrifter som ikke har klar hjemmel i loven. Slik folketrygdloven er utformet, faller dessuten retten til ytelser dessuten bort når de hører inn under ansvarsområdet i annen lovgivning. Det er derfor grunn til å rydde opp på dette området og tydeliggjøre kommunens og spesialisthelsetjenestens ansvar uavhengig av type funksjonsnedsettelse. Oppryddingen kan skje gjennom at omtalte bestemmelser i folketrygdloven oppheves og at de midlene som Arbeids- og velferdsdirektoratet bruker i dag overføres til tiltak i regi av kommunene og spesialisthelsetjenesten med sikte på å samle styrke et helhetlig tilbud uavhengig av funksjonsnedsettelse og hindre ansvarsfraskrivelser mellom sektorer.

Hjelpemidler og tilrettelegging i grunn- og videregående skole

Etter folketrygdloven § 10 – 7 første ledd bokstav a ytes det stønad til skolehjelpemidler (som også omfatter barnehagebarn), med unntak av læremidler. Stønad til læremidler hører under kommunenes og fylkeskommunenes ansvarsområde, jf. lov 17. juli 1998 nr 61 om grunnskolen og den vidaregåande opplæringa. Bakgrunnen for at «skolehjelpemidler» ble flyttet fra kommune/fylkeskommune til stat fra 1. januar 1997 var særlig at oppsplittet ansvar på flere forvaltningsnivåer skapte uheldige gråsoner og lite rasjonell utnyttelse av de samlede ressurser og ulik behandling av funksjonshemmede skoleelever. Departementet understrekte i Ot. prp. nr 4 (1996 – 1997) om lov om endringer i folketrygdloven og i enkelte andre lover at kommuner og fylkeskommuner fortsatt skal ha alt ansvar for diagnostisering og tilrettelegging av undervisning av funksjonshemmede elever og uttalte: «Videre skal ansvaret for at skolebygninger og miljøet for øvrig er tilpasset funksjonshemmede, fortsatt være plassert på henholdsvis kommuner og fylkeskommuner. Selv om hjelpemidlene vil bli skaffet til veie gjennom folketrygden, vil formidling, opplæring og oppfølgning av hjelpemidler i undervisningen være et ansvar for kommunesektoren. Hjelpemiddelsentralen vil imidlertid fungere som en ressurs for kommuner/fylkeskommuner i forhold til råd og veiledning i enkeltsaker.»

Overføringen fra kommune/fylkeskommune til stat har ført til nye gråsoneproblemer, for eksempel når det gjelder å ta stilling til hva skal omfattes av læremidler som kommune/fylkeskommune har ansvaret for og hva er skolehjelpemiddel som staten har ansvaret for. I forhold til datahjelpemidler i skolen er det også et spørsmål om hvor langt det offentliges ansvar skal rekke. For å redusere folketrygdens utstyr til standard IT-utstyr for elever med lese- og skrivevansker ble det innført en tilskuddsordning fra 1. januar 2003. Ordningen medfører at datautstyret blir elevens eiendom og det kan fornyes etter fire år. Etter 1. august 2007 er imidlertid fylkeskommunen pålagt å holde elever under videregående opplæring med nødvendige digitale læremidler og digitalt utstyr. Nevnte tilskuddsordning gjelder derfor fortrinnsvis for elever før de kommer til videregående skole. Tilskuddsbeløpet er gradvis blitt redusert. På bakgrunn av tall fra SSB som viser at PC-tettheten i husholdninger med barn er over 90 prosent, er det etter utvalgets syn grunn til å vurdere en gradvis avvikling av tilskuddsordningen til ordinært datautstyr.

På denne bakgrunnen mener utvalget at oppfølgingen av Midtlyngutvalget også er interessant for hjelpemiddelområdet. Det vises til at Midtlyngutvalget foreslår at retten i dag til spesialundervisning i opplæringsloven § 5 – 1 erstattes av en rett til ekstra tilrettelegging i opplæringen. Den foreslåtte tilretteleggingen skal omfatte tiltak i form av personellressurser (færre elever per lærer enn i ordinær opplæring, tilleggslærere, assistenter eller annet personell, kompetanse og kompetanseheving), materielle ressurser (ulike typer hjelpemidler, fysisk tilpasning av undervisningsrom, spesialiserte læremidler) og organisatorisk tilrettelegging. Midtlyng-utvalget understreker at det ikke er noe skille mellom tilpasset opplæring og ekstra tilrettelegging i opplæringen. Det er hele tiden snakk om én opplæring, som skal være tilpasset, men for noen elever vil tilpasningen kreve ekstra tilrettelegging.

Utvalget forstår forslaget fra Midtlyng-utvalget som et forslag om et sterkere sektoransvar som også skal omfatte hjelpemidler og støtter dette. Utvalget foreslår videre at kommunens og fylkeskommunens ansvar for opplæring blir tydeliggjort i barnehageloven og i opplæringsloven.

Tilrettelegging av bolig

Kommunen har etter sosialtjenesteloven (og lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen) hovedansvaret for å medvirke til å skaffe boliger til de som ikke selv kan ivareta sine interesser på boligmarkedet. Ansvaret omfatter også å medvirke til å skaffe boliger med særlig tilpasning og med hjelpe- og vernetiltak for dem som trenger det på grunn av alder, funksjonshemming eller av andre årsaker. Medvirkningsansvaret innebærer også at kommunen har et ansvar overfor brukerne gjennom å bistå med råd og veiledning, tilrettelegging og finansiering der dette ikke kan dekkes på annen måte.

Etter folketrygdloven § 10 – 7, jf. § 10 – 6, kan det gis stønad til tilrettelegging av bolig i form av løsørepregede hjelpemidler eller utstyr, for eksempel trappeheiser og prefabrikkerte rullestolramper. Folketrygdloven hjemler ikke tilskudd til bygningsmessige endringer som for eksempel utvidelser av døråpninger og fjerning av terskler og lignende. Husbanken og kommunene samarbeider om løsninger for de som trenger tilrettelagt bolig. Med virkning fra 1. januar 1978 ble stønad til bygningsmessige tiltak og sanitærtekniske endringer i bolig og bygging av bolig for funksjonshemmede overført fra folketrygden til Husbanken. De som har behov for tiltrettelegging av bolig kan søke om bygningmessige endringer fra Husbanken i form av grunnlån, startlån og boligtilskudd. Ved vurderingen av spørsmålet om utgiftene i det enkelte tilfelle skal dekkes av folketrygden eller hører inn under Husbankens ansvarsområde, legges det vekt på hvorvidt tiltaket anses som ledd i en boligendring eller oppføring av ny bolig/tilbygg/utbedring eller om det gjelder anskaffelse/installasjon av utstyr (løsøre) med henblikk på å avhjelpe en funksjonshemming. Forskjellen mellom ordningene er også at finansieringsordningene i Husbanken er behovsprøvde, i motsetning til hjelpemidlene fra folketrygden. I NOU 2001:22 Fra bruker til borger konkluderes det med at det oppsplittede finansieringsansvaret ofte resulterer i at løsninger blir valgt ut fra mulig betalingskilde, og ikke ut fra hvilken kilde som er mest formålstjenlig for brukeren.

Som en del av Prosjekt bustadtilpassing har Husbanken og Arbeids- og velferdsetaten en forsøksordning i utvalgte kommuner som gjelder bedre tilrettelegging av boliger for personer med nedsatt funksjonsevne. Prosjektet har hatt fokus på samarbeidet mellom de ulike aktørene på kommunalt nivå og staten ved Husbanken og Hjelpemiddelsentralen. Gjennom forskrift av 7. september 2004 nr 1248 (forsøkshjemmel) er det åpnet for at brukere som fyller kriteriene for å få trappeheis og/eller løfteplattform, men som ønsker og er tjent med å få boligen tilrettelagt på ett plan, kan velge tilskudd i stedet for hjelpemiddel. Stønaden er begrenset oppad til det trappeheisen/løfteplattformen ellers ville ha kostet og fører dermed tilsynelatende ikke til merutgifter for folketrygden. Tilskuddet kan inngå i en felles finansieringsplan sammen med midler fra Husbanken/kommunen og egenfinansiering. Dette er en ordning som er blitt godt mottatt, men det kan stilles spørsmål ved om den ikke bygger opp under valg av løsninger ut fra betalingskilden, i dette tilfellet folketrygden.

St.meld. nr. 25 (2005 – 2006) Mestring, muligheter og mening beskriver de langsiktige utfordringene for framtidens kommunale omsorgstjenester og angir både strategier og konkrete tiltak fram til 2015. Omsorgsplan 2015 oppsummerer tiltakene. Ett av dem er det nye investeringstilskuddet til sykehjem og omsorgsboliger fra Husbanken, jf. forskrift av 25. februar 2004. Tilskuddet er samtidig et ledd i en langsiktig plan for å sikre at kommunene er godt forberedt på den betydelige veksten i antall eldre i årene som kommer. Regjeringen sier også i meldingen under overskriften Framtidas boformer:

«Bostøtte, tilskuddsordninger og betalingsordninger bør innrettes slik at de stimulerer til at flere private boliger blir tilrettelagt for eldre og personer med nedsatt funksjonsevne. Det skal lønne seg å tilrettelegge egen bolig eller bygge nye boliger med god tilgjengelighet og «smart» husteknologi.»

Regjeringens satsing er knyttet til sykehjem og omsorgsboliger, og utvalget legger til grunn at satsingene fra det offentlige i framtiden må knyttes til de gruppene som av ulike grunner har problemer med å ivareta sine interesser på boligmarkedet selv og som må ha en tilrettelagt bolig. I disse tilfellene er det behov for rett til bistand. Utvalget vil imidlertid peke på at den betydelige veksten i antall eldre i årene framover krever at de som selv kan ivareta sine interesser på boligmarkedet, må forventes å gjøre dette uten bistand for myndighetene, for eksempel gjennom å skaffe seg en mer egnet bolig når situasjonen krever det.

Etter utvalgets vurdering er det behov for ordninger som representerer forutsigbarhet og klare rettigheter for brukerne, samtidig som løsninger ikke velges ut fra finansieringsmulighetene i enkelttilfeller. Det er behov for å styrke retten til bistand fra kommunen til de som ikke er i stand til å skaffe seg tilrettelagt bolig selv.

Utvalget antar videre at det er naturlig å se på trappeheis og løfteanordninger som bygningsmessige endringer og tilrettelegging av bolig som hører inn under Husbankens ansvarsområde, det vil si at disse ordningene bør flyttes. Dette må utredes videre. Videre er det behov for et styrket samarbeid mellom kommunen og Husbanken.

Særlig om behandlingshjelpemidler, ortopedi og hørselsområdet

Behandlingshjelpemidler

Ansvaret for behandlingshjelpemidler med tilhørende forbruksmateriell ble overført fra tidligere Rikstrygdeverket til de regionale helseforetakene med virkning fra 1. januar 2003, jf. St.prp. nr. 1 (2002 – 2003) for budsjetterminen 2003 (Sosialdepartementet). Det ble vist til at behandlingshjelpemidler er en del av et aktivt medisinsk behandlingsopplegg som tilbys av spesialisthelsetjenesten. De regionale helseforetakene skal sørge for at personer med fast bopel eller oppholdssted innen helseregionene tilbys spesialisthelsetjeneste i og utenfor institusjon (også spesialistbehandling som foregår i hjemmet). Dette innebærer at bruker har krav på behandlingshjelpemidler dersom dette er nødvendig i forbindelse med medisinsk behandling. Midlene som ble overført skal dekke utgiftene til innkjøp, resirkulering, vedlikehold, reparasjon, installering, montering, tilpassing, utlevering og administrasjon av behandlingshjelpemidler.

Overføringen medførte at ansvaret for behandlingshjelpemidler med tilhørende utstyr og forbruksmateriell ble samlet hos de regionale helseforetakene. Helsetjenesten er i stadig utvikling og endring. Som for andre områder innenfor spesialisthelsetjenesten gjelder ansvaret også når det skjer endringer som følge av medisinsk og teknologisk utvikling. De regionale helseforetakene må, som for all annen behandling, vurdere om nye typer behandlingshjelpemidler skal tilbys, og til hvilke pasienter.

Arbeids- og velferdsetaten og de regionale helseforetakene har rapportert om uklarheter når det gjelder ansvaret for behandlingshjelpemidler og tilhørende utstyr etter ansvarsoverføringen. Bakgrunnen er at etaten fortsatt administrerer enkelte behandlingshjelpemidler, jf. Vedlegg 7 til § 10 – 7 a m.v. (Arbeids- og velferdsetatens retningslinjer i rundskriv) til tross for at ansvaret er overflyttet til spesialisthelsetjenesten. Det er utarbeidet en uttømmende liste over de behandlingshjelpemidlene som kan gis. Denne praksisen har skapt en uklar rettslig situasjon, idet Trygderetten med utgangspunkt i retningslinjene har konkludert med at et konkret behandlingshjelpemiddel likevel unntaksvis skal behandles som et hjelpemiddel etter folketrygdloven (TRR-2008 – 2479). Den praksisen som er etablert medfører også at behandlingshjelpemidler i stor grad omfatter samme type utstyr som gis til trenings- og stimuleringsformål. Helsedirektoratet fikk i oppdrag å avklare spørsmål knyttet til behandlingshjelpemidler og en arbeidsgruppe la fram en rapport i juli 2008. I rapporten er vurderingen at alle behandlingshjelpemidler må defineres som spesialisthelsetjenestens ansvar, med mindre de er regulert i folketrygdloven, hvilket antas å være i samsvar med forutsetningen for overføringen. Helse og omsorgsdepartementet arbeider med en oppfølging av rapporten, og vil også vurdere systemet for klage.

Utvalget legger til grunn at det ikke minst av hensyn til brukere, men også spesialisthelsetjenesten og Arbeids- og velferdsetaten, er behov for en snarlig opprydding som på en egnet måte tydeliggjør spesialisthelsetjenestens helhetlige ansvar for behandlingshjelpemidler i og utenfor institusjon.

Ortopediske hjelpemidler – delt ansvar

Personer med nedsatt funksjonsevne kan etter folketrygdloven § 10 – 7 første ledd få stønad til utgifter til ortopediske hjelpemidler, slik som proteser, korsetter, støtteskinner og ortopediske sko. Utgifter til brystproteser, øyeproteser, parykker og ansiktsdefektproteser dekkes helt eller delvis.

Det er legespesialister på området som søker om ortopediske hjelpemidler for bruker, mens de ortopediske verkstedene lager proteser eller ortoser basert på henvisningene. Arbeids- og velferdsetaten gjør vedtak om stønad basert på sakkyndig uttalelse og utbetaler stønaden. Etaten har i liten grad mulighet til å overprøve de faglige vurderingene som foretas av spesialisthelsetjenesten, noe som medfører at det blir svak kontroll av utbetalingene. Ortopediske hjelpemidler produseres og leveres i dag av 21 ortopediske verksteder. To av disse er aksjeselskap eiet av helseforetak, mens de resterende verkstedene er privateide. Den umiddelbare effekten av dette er at det offentlige i liten grad er engasjert i eller bruker ressurser på planlegging og drift av ortopediske verksteder. I stedet har forvaltningen fokus på regulering og kontroll.

Dagens refusjonssystem for ortopediske hjelpemidler gir i liten grad incitament til kostnadseffektivitet. En viktig fordel ved systemet er imidlertid at valg av materialer og teknologiske løsninger i all hovedsak blir et resultat av en faglig vurdering fra spesialisthelsetjenesten av brukerens behov, og ikke av økonomiske forhold. Dette har gjort at kvaliteten på ortopediske hjelpemidler er høy, og at leveringstiden kort.

Hørselsområdet – delt ansvar

I 2002 ble det på oppdrag fra Helsedepartementet og Sosialdepartementet utarbeidet en plan for utvikling og organisering av tjenestetilbudet; «Et helhetlig rehabiliteringstilbud til hørselshemmede». Det ble i 2007 utarbeidet av tidligere Sosial- og helsedirektoratet i 2007 en større rapport på bakgrunn av arbeidet til en bredt sammensatt arbeidsgruppe. Rapporten « Å høre og bli hørt. Anbefalinger for en bedre høreapparatformidling» var bestilt fra Helse- og omsorgsdepartementet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet i 2006. Rapporten tok opp en rekke sentrale problemstillinger på hørselsområdet, og kom med forslag til konkrete forbedringer blant annet med hensyn til samhandling og regelverksutvikling. Det ble også foreslått en helt ny modell for høreapparatorganiseringen, med blant annet etablering av en nasjonal høreapparatsentral, et omfattende gjenbrukssystem og en tilskuddsmodell. Dette forslaget ble ikke fulgt opp av Arbeids- og inkluderingsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet. En rekke tiltak ble imidlertid igangsatt fra 2009. Blant annet etableres det forpliktende samarbeidsavtaler mellom Arbeids- og velferdsetaten, spesialisthelsetjenesten om kommunene på system- og brukernivå med ansvars- og oppgavefordeling. Høreapparatene skal bli brukers eiendom, og det skal etableres rutiner for å øke effektiviteten i systemet og hindre svakheter i økonomistyringen. Høreapparater formidles av spesialisthelsetjenesten eller private øre, nese, hals spesialister. Det er de regionale helseforetakene som har ansvar for formidling, tilpasning, service og reparasjoner.

På samme måte som for ortopediske hjelpemidler, har Arbeids- og velferdsetaten i liten grad mulighet til faglig å overprøve søknadene eller rekvisisjonene, noe som medfører at det er svak kontroll knyttet til utbetalingene. Formidling av høreapparater foregår som regel før man har vurdert aktuelle hørselshjelpemidler som kan komme i tillegg (teleslynger, varslingssystemer etc.), selv om det kan være behov for å vurdere høreapparater og hjelpemidler i sammenheng.

Forslag om samling av ansvar på områdene ortopedi og høreapparater

Utvalgets flertall(medlemmene Lars-Erik Borge, Espen Bratberg, Alice Kjellevold, Toril Lahnstein, Rannveig H. Pedersen, Anita Røraas og Audun Østerås) mener at hensynet til kostnadseffektivitet og mest mulig helhetlig ansvar der beslutningene i realiteten treffes, tilsier at vedtaks- og finansieringsansvaret for ortopediske hjelpemidler og høreapparater legges til spesialisthelsetjenesten. Man vil da få én instans med et helhetlig og faglig ansvar for området, som også i større grad kan ta ansvar for at det foretas kvalifiserte vurderinger ved tilståelse av ulike produkter.

Utvalgets mindretall (lederen Arnt Holte) vil ikke støtte forslaget om å overføre finansieringsansvaret for ortopediske hjelpemidler samt høreapparater fra folketrygdloven til spesialisthelsetjenesteloven. Mindretallet mener at både høreapparater og ortopediske hjelpemidler klart faller inn under definisjonen av hjelpemidler, og at det derfor er prinsipielt riktig at disse finansieres over folketrygden på lik linje som andre tekniske hjelpemidler. Mindretallet mener at en overføring av finansieringsansvaret for ortopediske hjelpemidler og høreapparater til helseregionene kan føre til at det primært legges til grunn en vurdering av den helsemessige effekten av hjelpemidlet. Denne kan i enkelte tilfeller tenkes å avvike fra en vurdering der en legger hovedvekten på hvorvidt hjelpemidlet vil redusere funksjonsnedsettelsen for eksempel i en yrkessammenheng eller utdanningssituasjon.

11.10.4 Rettigheter og faglig skjønn

Utvalget mener at det, uavhengig av lovhjemling, er behov for en rettighetsregulering på hjelpemiddelområdet som gir stort rom for faglige vurderinger og utøvelse av et faglig skjønn. I denne skjønnsanvendelsen må en sikre brukerens medvirkning og brukerens innsikt og kompetanse skal regnes som del av det faglige skjønnet. Et større innslag av faglig skjønn kan kreve en rettslig regulering som i mindre grad fastsetter detaljerte regler om hvilke former for hjelp og stønad som skal gis og reiser spørsmål om rettigheter kan knyttes til en rettslig standard med økt fokus på resultat. Det sentrale kjennetegnet ved begrepet rettslig standard er behovet for vurderinger av en annen karakter i tillegg til de juridiske, nemlig etiske vurderinger, helsefaglige vurderinger eller politiske vurderinger. Utvalget mener videre at det er behov for en vurdering av kravene til kompetanse i tjenestene og til faglig veiledning.

helse- og sosialtjenesteområdet har brukeren krav på tjenester når inngangsvilkårene er oppfylt, men i utgangspunktet ikke et ubetinget rettskrav på en bestemt tjeneste. Bernt-utvalget peker på at selv om utgangspunktet er valgfrihet innenfor faglige forsvarlighetsrammer når det gjelder hvordan tjenestemottakerens behov skal dekkes, foreligger det enkelte bestemmelser som legger føringer for hvordan kommunene skal løse oppgavene. Kommunehelsetjenesteloven pålegger blant annet kommunen plikt til å sørge for sykehjem eller annen boform for heldøgns omsorg og pleie. Tilsvarende er kommunene i sosialtjenesteloven pålagt å sørge for plass i institusjon eller bolig med heldøgns omsorgstjenester og brukerstyrt personlig assistanse 26.

Bernt-utvalget har valgt å foreslå en rettighetsmodell 27 for helse- og sosialtjenester fra kommunene som utvalget mener det er nærliggende å vurdere i forhold til rett til hjelpemidler. Etter dette forslaget er grunnvilkåret for et rettslig krav på tjenester at det er tale om «nødvendig hjelp». I dette ligger det to krav: For det første må det være tale om et behov som knytter seg til en minstestandard for helse, funksjonsevne eller sosiale forhold. Denne minstestandarden defineres av et faglig forsvarlighetskrav slik dette har utkrystallisert og utviklet seg i tjenestepraksis, tilsynspraksis og rettspraksis. Dernest må det være tale om et behov som tjenestemottaker ikke med rimelighet kan forventes å være i stand til å oppfylle selv. Dette siste kravet er for hjelpemidlenes vedkommende sammenlignbart med det som er omtalt som «innslagspunktet» nedenfor under overskriften «Offentlig ansvar for hjelpemidler». Bernt-utvalget angir i en rettighetskatalog tjenester som kommunen har rettslig plikt til å gi den som oppfyller lovens vilkår, og den er gjort mest mulig generell og resultatrettet i utformingen. Brukerstyrt personlig assistent er imidlertid omtalt som en selvstendig rettighet.

Bernt-utvalgets forslag til rettighetsmodell ligger tett opp til den rettighetsmodellen som Birkenfeldt presenterer under kapittel 5.5.3 i sin betenkning, se særlig sidene 49 – 50. Hun peker på at konkrete lovfestede rettigheter knyttet til presist angitte situasjoner kan sikre borgerne rettigheter, samtidig som en slik regelstyring i mange sammenhenger vil være lite hensiktsmessig og kan trekke oppmerksomheten bort fra den faglige vurderingen som må ligge til grunn for de tildelingsbeslutninger som tas. Videre vises det til at utviklingen har gått i retning av at man i stedet for detaljerte regler om betingelser og ytelser, knytter det offentliges plikter og borgernes rettigheter til en rettslig standard som refererer seg til de krav man ut fra faglighet og menneskeverd finner å måtte stille til karakteren og omfanget av velferdsstatlige ytelser som borgerne er sterkt avhengig av. Fokus rettes på resultatet, det rettslige kravet er knyttet til det å få den hjelp man trenger for å overvinne et helseproblem, et sosialt problem eller en funksjonshemming. Birkenfeldt viser blant annet til pasientrettighetsloven som gir borgeren krav på «nødvendig helsehjelp» (§ 2 – 1 første og andre ledd), noe som ut fra § 1 – 1 må forstås som et krav på «tilgang på helsehjelp av god kvalitet», sosialtjenesteloven § 4 – 3 som fastsetter et krav på hjelp etter lovens § 4 – 2 for den «som ……. er helt avhengig av praktisk hjelp for å greie dagliglivets gjøremål» og i vår sammenheng folketrygdloven §§ 10 – 5 og 10 – 6, jf. § 10 – 7 første ledd. Denne modellen gir besluttende organer et betydelig rom for faglig skjønn med hensyn til hvilke former for hjelp eller stønad som skal gis, og det vises til katalogen over virkemidler i henholdsvis kommunehelsetjenesteloven § 1 – 3 andre ledd, spesialisthelsetjenesteloven § 2 – 1 a første ledd, sosialtjenesteloven § 4 – 2 og folketrygdloven § 10 – 7 første ledd.

Utvalget tilrår at Bernt-utvalgets rettighetsmodell legges til grunn også for utformingen av rett til stønader til hjelpemidler i ny lovgivning. Dagens rettigheter etter folketrygdloven inneholder imidlertid et bredt spekter av stønadsformer og det vil være nødvendig å foreta en mer konkret vurdering av utformingen av nye regler på enkeltområder. Utvalget vil også understreke betydningen av at brukerens rett til medvirkning blir lovfestet.

11.10.5 Andre føringer i forhold til behovet for lovendringer

Om behovet for formålsbestemmelse

Folketrygdloven kapittel 10 om hjelpemidler sier i dag at formålet med stønaden er å kompensere for bestemte utgifter til bedring av funksjonsevnen. Etter utvalgets vurdering bør bestemmelser om stønader til hjelpemidler være knyttet til formålsbestemmelser som kan styrke måloppnåelsen, forutsetningsvis utformet noe forskjellig avhengig av om hjelpemidlet er knyttet til arbeidsliv eller dagligliv. Samtidig bør det tas hensyn til at behovet for hjelpemidler i mange sammenhenger vil representere ett av flere behov som skal dekkes med hjemmel i samme lov. Utvalget vil for eksempel anta at Helse- og omsorgsdepartementet vil følge opp Bernt-utvalget og vurdere innholdet i en formålsbestemmelse i ny helse- og omsorgslov som vil handle om mange tjenester, og hvor hjelpemidler vil være én type tjeneste/tiltak. Det kan da være grunn til å vurdere om hensynet til behovet for en mer synlig formålsbestemmelse i forhold til hjelpemidler skal påvirke utformingen av den alminnelige formålsbestemmelsen i loven eller om det skal knyttes en særskilt formålsbestemmelse til et kapittel om hjelpemidler i loven. Tilsvarende vil gjelde i forhold til plasseringen av ansvaret for hjelpemidler i arbeidslivet i arbeidsmarkedsloven.

Utvalget mener uansett at en formålsbestemmelse knyttet til rettigheter for personer med nedsatt funksjonsevne må bygge opp under at regelverket skal sikre likeverd og individuelt tilpassede løsninger i samarbeid med bruker, som kan styrke brukerens funksjons- og mestringsevne som grunnlag for aktiv deltakelse i samfunnet. En formålsbestemmelsen må samtidig, avhengig av lovplassering, utformes mer konkret i forhold til relevant lovs ansvarsområde. Det vises her som eksempel til ny lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen, hvor betydningen av formålsbestemmelsen er styrket for å fremme måloppnåelsen, jf. omtalen i kapittel 11.3.1.

Om brukermedvirkning, individuell plan, aktivitetsplan og koordinator

Brukermedvirkning er lovfestet i relevant lovgiving på ulik måte i dag:

Arbeids- og velferdsforvaltningsloven kan brukes som et eksempel på lovgivning som tar sikre på å sikre brukermedvirkning på systemnivå når den bestemmer at representanter for brukerne skal medvirke i forbindelse med planlegging, gjennomføring og evaluering av etatens tjenester. Det følger av forarbeidene til loven at brukermedvirkning på systemnivå for kommunenes del vil bli regulert i avtalen med Arbeids- og velferdsetaten 28. Tilsvarende bestemmer forskrift om habilitering og rehabilitering for kommunehelsetjeneste og spesialisthelsetjenesteområdet at kommunen og regionalt helseforetak skal legge til rette for at brukerrepresentanter deltar i planlegging, utvikling og evaluering av virksomhetene.

Arbeids- og velferdsforvaltningsloven ivaretar hensynet til brukermedvirkning på individnivå gjennom en bestemmelse om at brukerens helhetlige behov skal avklares tidligst mulig og at tjenestetilbudet så langt som mulig skal utformes i samarbeid med brukeren. Det følger av merknadene til § 15 i loven at

«personer som av ulike årsaker er falt ut av eller ikke er kommet inn på arbeidsmarkedet, skal møte et offentlig tjenestetilbud som kan yte rask og individuelt tilpasset hjelp i en slik situasjon. Målet om en helhetlig arbeids- og velferdsforvaltning betyr at forvaltningen skal ha fokus på hele mennesket og brukerens samlede bistandsbehov.»

Forskrift om habilitering og rehabilitering bestemmer at den enkelte bruker skal medvirke ved gjennomføring av eget habiliterings- og rehabiliteringstilbud og sosialtjenesteloven bestemmer at tjenestetilbudet så langt som mulig skal utformes i samarbeid med tjenestemottaker og at det skal legges stor vekt på hva vedkommende mener. Denne bestemmelsen er også videreført for sosiale tjenester lagt til NAV-kontoret, det vil si at lovgiver her har valgt en delvis dobbelthjemling av medvirkningsansvaret på individnivå.

Utvalget mener at det er en svakhet ved bestemmelsen om brukermedvirkning i arbeids- og velferdsforvaltningsloven: Den handler på systemnivå om Arbeids- og velferdsetaten som pliktsubjekt og fanger følgelig også opp hjelpemiddelsentralene. Brukermedvirkningen på individnivå er imidlertid knyttet til NAV-kontoret som pliktsubjekt og det kan bli oppfattet som om hjelpemiddelsentralene faller utenfor kravet. Dette kan åpenbart ikke ha vært meningen og bør rettes opp.

Utvalget legger stor vekt på at brukermedvirkning (uavhengig av lovhjemling) både på system- og individnivå blir lovfestet og på en måte som kan sikre medvirkning på et tidlig tidspunkt som forutsetning for det endelige resultatet, nemlig individuelt tilpassede løsninger for bruker.

Individuell plan, aktivitetsplan og koordinator

Retten til individuell plan for den som har behov for langvarige og koordinerte tjenester er ikke lovfestet i folketrygdloven og det er ikke vanlig å utarbeide slik plan ved behov for hjelpemidler etter folketrygdloven kapittel 10. Retten til individuell plan er nå lovfestet i arbeids- og velferdsforvaltningsloven § 15 tredje ledd. NAV-kontoret er imidlertid pliktsubjekt, og det bør derfor på egnet måte tydeliggjøres at dette også er Arbeids- og velferdsetatens ansvar i saker som behandles andre steder i organisasjonen enn ved et NAV-kontor. Tilsvarende uklarhet er også skapt i forhold til retten til aktivitetsplan etter ny § 14a, som bygger på at en sak behandles ved NAV-kontoret, dog slik at Arbeids- og velferdsetaten pålegges et ansvar for at aktivitetsplan blir utarbeidet.

Barnehageloven og opplæringsloven mangler bestemmelser om individuell plan, men både Midtlyng-utvalget og Flatø-utvalget, som begge avga sine innstillinger i 2009, har foreslått at det tas inn bestemmelser om slik plan i lovverkene for barnehage og skole. Formålet er å sikre bedre koordinering av innsats og overganger i opplæringsløpet. Midtlyng-utvalget foreslår også at bestemmelsene i dagens særlover om individuell plan harmoniseres og viser til at en fellesbestemmelse om individuell plan i aktuelle lovverk etter utvalgts oppfatning vil ha en viktig pedagogisk effekt og gi flere profesjoner og instanser et aktivt forhold til verktøyet. Det framheves også at individuell plan bør videreutvikles som verktøy. Forskrift om individuell plan bestemmer at det til enhver tid er én tjenesteyter som har hovedansvaret for å koordinere tiltak og tjenester, det vil si at dette ikke skal belastes for eksempel foreldre. Midtlyng-utvalget foreslår likevel at området styrkes med en rett til tjenestekoordinator (personlig koordinator) ved behov for langvarige og koordinerte tjenester og uavhengig av om brukeren har individuell plan. Begrunnelsen for dette er behovet for å motvirke at foreldre må påta seg en belastende administratorrolle overfor det offentlige hjelpeapparatet. Det vises også til forslaget i Samhandlingsreformen om at pasienter med behov for koordinerte helse- og omsorgstjenester får en person som kontaktpunkt i tjenestene.

Utvalget vil framheve individuell plan som et viktig verktøy i og vil støtte Midtlyng-utvalget og Flatø-utvalgets forslag om individuell plan, og Midtlyng-utvalgets forslag om koordinator slik det er beskrevet foran, jf. også forslaget i Samhandlingsreformen. Utvalget mener, i likhet med Midtlyng-utvalget, at individuell plan bør knyttes til en fellesbestemmelse i alle aktuelle lovverk fordi dette kan ha en viktig pedagogisk effekt og kan styrke mer aktiv bruk av og samarbeid om dette verktøyet.

Om det medisinske inngangsvilkåret i folketrygdloven

Det kan se ut som mye av bakgrunnen for det medisinske inngangsvilkåret i folketrygdloven ligger i et behov for å avgrense mot rett til ytelser ved arbeidsuførhet som skyldes andre problemer, for eksempel sosiale eller økonomiske, jf. her folketrygdloven § 8 – 4 første ledd, hvor dette også sies uttrykkelig.

Utvalget mener at det er grunn til å stille spørsmål ved om det på hjelpemiddelområdet er det samme behovet for å opprettholde kravet om at funksjonsevnen må være redusert som følge av sykdom, skade eller lyte. For det første vil det ordinært ligge sykdom, skade eller lyte bak behovet for et hjelpemiddel og det er i praksis en vurdering av funksjonsnedsettelsen og av om tiltak er nødvendige og hensiktsmessige som er avgjørende for utfallet i saken. Det innhentes funksjonsvurderinger fra ergoterapeuter, fysioterapeuter, pedagoger og andre spesialister som grunnlag for vurdering av behovet. I enkelte sammenhenger kan det være behov for en vurdering fra lege, hvor legeerklæringen ikke gir tilstrekkelig med opplysninger (for eksempel om graden av redusert syn). For det andre kan man vanskelig tenke seg at en person som har en vesentlig funksjonsnedsettelse, uavhengig av årsakssammenheng, ikke skal få bistand ved stønadsbehov. Situasjonen er ikke sammenlignbar med den som foreligger når det er snakk om inntektssikringsordninger. I mange sammenhenger vil det være en flytende overgang mellom funksjonsnedsettelser som skyldes sykdom, skade eller lyte og redusert funksjonsevne som skyldes svekkelse som følge av høy alder. Endelig kan det vises til at annen relevant lovgivning ikke stiller krav om årsakssammenheng mellom sykdom, skade eller lyte og redusert funksjonsevne som vilkår for rett til tjenester. Etter kommunehelsetjenesteloven har enhver rett til nødvendig helsehjelp og etter sosialtjenesteloven er den personkretsen som sosiale tjenester skal omfatte løst formulert, jf. begrepene «andre årsaker» og «sosiale problemer». Det antas at de tilstander som er nevnt mer er eksempler på årsaker til stønadsbehov enn avgrensningskriterier 29.

Utvalget mener på denne bakgrunn at framtidig lovgivning knyttet til hjelpemidler ikke skal stille som vilkår for rett til stønader at det foreligger årsakssammenheng mellom sykdom, skade eller lyte og redusert funksjonsevne. Etter utvalgets vurdering vil dette ikke bety at flere får rett til stønad til hjelpemidler enn etter gjeldende lovgivning og forslaget har derfor ingen økonomiske konsekvenser.

Særlig om varighetskravet

Etter gjeldende lovgivning omfatter kommunens ansvar hjelpemidler og ergonomiske tiltak ved midlertidige behov (under 2 år) og staten har ansvaret for hjelpemidler etter folketrygdloven kapittel 10 ved varige behov (over 2 år). En flytting og samling av ansvar for hjelpemidler i dagliglivet som i dag er kommunens ansvar ved midlertidige behov, vil derfor overflødiggjøre et varighetskrav som inngangsvilkår.

Når det gjelder hjelpemidler i arbeidslivet, er det som nevnt foran ikke et varighetskrav i loven i forhold til en situasjon hvor sykdom/skade/lyte har redusert mulighetene til å velge yrke eller arbeidsplass vesentlig, men det forutsettes at rent forbigående problemer ikke gir rett til stønad. Når en person « har fått sin evne til å utføre inntektsgivende arbeid varig nedsatt» som loven sier, handler det om et varighetskrav på om lag to år.

Utvalget vurderer det som viktig at Arbeids- og velferdsetatens har sterkere fokus på bruk av hjelpemidler i et helhetlig tilbud til personer med nedsatt funksjonsevne. Utvalget mener derfor at det ikke bør stilles et varighetskrav som utelukker aktiv bruk av hjelpemidler som kan bidra til at brukeren får arbeid eller kan beholde høvelig arbeid. Det er naturlig å avgrense mot rent forbigående problemer, men etaten bør kunne vurdere om konkret bruk av hjelpemidler er nødvendig og hensiktsmessig også i en situasjon hvor den reduserte funksjonsevnen ikke nødvendigvis kan antas å ville komme til å vare i to år eller mer.

Om behovet for et forsvarlighetskrav

Sosialtjenesteloven pålegger ikke sosialtjenesten en uttrykkelig plikt til forsvarlig tjenesteyting, men på bakgrunn av forarbeider og sammenholdt med lovens formål og rettspraksis, er det blitt innfortolket et forsvarlighetskrav. I ny lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen 30er kravet til kommunen om forsvarlige tjenester lovfestet. Her vises til at forsvarlige tjenester må være tilgjengelige og at de må holde et kvalitativt nivå som er i samsvar med samfunnsutviklingen og gjeldende norm for godt sosialfaglig arbeid. Formålsbestemmelsen i lovutkastet anviser at tjenestene ikke må være statiske, men tilpasses den generelle velferdsutviklingen. Det innebærer et ansvar for at tjenestene er forsvarlige både når det gjelder innhold og omfang. Kommunen vil også være ansvarlig for å organisere virksomheten slik at den sikrer at tjenestene som ytes er forsvarlige. Forskrift om habilitering og rehabilitering 31 bestemmer at tjenestene som tilbys skal være forsvarlige. Arbeids- og velferdsforvaltningsloven har ikke lovfestet krav om forsvarlige tjenester knyttet til etatens tjenester ved NAV-kontoret og kravet er heller ikke lovfestet i folketrygdloven.

I relevant helse- og sosiallovgivning er det med andre ord lovfestet et forsvarlighetskrav, som gjerne beskrives som en rettslig standard knyttet til tilfredsstillende kvalitet, tilgjengelighet (ytelse til rett tid) og i tilstrekkelig omfang 32. Tjenestetilbudet skal også så langt som mulig utformes i samarbeid med klienten og det skal legges stor vekt på hva klienten mener, jf. sosialtjenesteloven § 8 – 4. Det skjønnet som utøves når det vurderes om forsvarlighetskravet er oppfylt, kalles gjerne rettsanvendelsesskjønn og er (i motsetning til et såkalt fritt skjønn) fullt ut overprøvbart på samme måte som inngangsvilkårene til stønaden. Dette betyr at den stønaden som er gitt ikke må falle inn under en faglig forsvarlig minstestandard, som må vurderes konkret i den enkelte sak.

Etter utvalgets vurdering bør bestemmelser om stønader til hjelpemidler (uavhengig av lovhjemling) omfatte lovpålegg om at tjenestene skal være forsvarlige. Et lovfestet forsvarlighetskrav vil styrke brukernes rettssikkerhet, jf. også sammenhengen med internkontroll og tilsyn i forhold til lovpålagte plikter.

Om behovet for prosessuelle og personelle regler

Utvalget tar utgangspunkt i at de prosessuelle reglene i forhold til ny lovgivning vil følge forvaltningslovens regler og gi betryggende sikkerhet for saksbehandlingen. Utvalget legger også vekt på at relevant lovgivning både på helse- og sosialtjenesteområdet og på arbeids- og velferdsforvaltningsområdet har bestemmelser i dag om brukermedvirkning på system- og individnivå, som forutsettes videreført.

Etter sosialtjenesteloven har kommunen ansvaret for nødvendig opplæring av sosialtjenestens personell og personalet har en plikt til å delta i opplæringen og etter kommunehelsetjenesteloven har kommunen plikt til å medvirke til undervisning og praktisk opplæring og skal sørge for at ansatt helsepersonell får påkrevet videre- og etterutdanning. I sitt forslag til lov om sosial- og helsetjenester i kommunene foreslår Bernt-utvalget en videreføring gjennom lovfesting av kommunens ansvar for at sosial- og helsetjenestens personell får den nødvendige opplæring, herunder etter- og videreutdanning. Det betyr igjen at personalet vil være forpliktet til å delta i opplæring som anses nødvendig for å holde kvalifikasjonene ved like. Bernt-utvalget begrunner dette som nødvendig for å opprettholde og styrke kommunens mulighet til å gi gode og forsvarlige tjenester. Dette prinsippet er også fulgt i ny lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen, hvor kommunens ansvar for nødvendig opplæring av kommunens personell i arbeids- og velferdsforvaltningen er lovfestet.

Opplæring og kompetansebygging er en viktig forutsetning for gjennomføringen av NAV-reformen. Arbeids- og velferdsforvaltningsloven lovfester ikke etatens plikt til opplæring, men Arbeids- og velferdsetatens plikt til å sikre at ansatte til enhver tid har tilstrekkelig og nødvendig kompetanse for å utføre oppgavene etter loven, følger av etatens arbeidsgiveransvar. Dette ansvaret ligger også på kommunene, men man har altså valgt å lovfeste det i helse- og sosiallovgivningen.

Etter utvalgets vurdering er arbeidsgiveransvaret for nødvendig opplæring og kompetansebygging og arbeidstakeransvaret for å holde seg faglig á jour på sitt ansvarsområde en viktig forutsetning for at forvaltningens skal gi gode og forsvarlige tjenester, og det er grunn til å foreslå å lovfeste kravet i relevant lovgivning. Utvalget mener at det for Arbeids- og velferdsetatens ansvarsområde er naturlig å vurdere dette i arbeids- og velferdsforvaltningsloven for å tydeliggjøre at de samme kravene gjelder for både statlig og kommunal virksomhet.

Offentlig ansvar for hjelpemidler

Slik folketrygdlovens kapittel om hjelpemidler er utformet, er det et vilkår for stønad at hjelpemiddeltiltak vurderes som nødvendige og hensiktsmessige. Det er en flytende overgang fra denne vurderingen til vurderingen av hvilke tiltak som skal gis den enkelte. Et detaljert regelverk i lov og forskrift, supplert av omfattende rundskriv og Arbeids- og velferdsetatens praktisering, representerer myndighetenes syn på nivået, eller det som eventuelt kan ses på som innslagspunktet for rett til stønad når vilkårene er oppfylt. Utvalget tenker da på en nedre grense, det vil si en avgrensning mot hjelpemidler som kan være til nytte i arbeidsliv og dagligliv, men som det er vanlig at folk anskaffer selv (eventuelt har alternativer til), uavhengig av om funksjonsevnen er nedsatt eller ikke. Som drøftet i kapittel 10 er det på dette området hele tiden en utvikling: På den ene siden utviklingen i velferdssamfunnet, på den andre produktutviklingen. I vurderingen av dette innslagspunktet spiller det en rolle hva det er rimelig at det offentlige skal ta finansieringsansvaret for. I vurderingen av hvilke tiltak det offentlige hjelpemiddeltilbudet skal bestå av, må trekkes en klarest mulig grense. I utgangspunktet skal brukeren ha en forsvarlig tjeneste, og et individuelt tilpasset tilbud hvor det også skal legges vekt på brukers syn. Forvaltningen skal ha kompetanse i forhold til riktig valg av løsning. Det skal treffe valg av løsning basert på forsvarlighet og faglige vurderinger, men må også tas økonomiske hensyn. Bernt-utvalget foreslår at det må være tale om å dekke et behov som «tjenestemottaker ikke med rimelighet kan forventes å være i stand til å oppfylle selv».

Utvalget mener at hensynet til rettssikkerhet, forutberegnelighet, likebehandling og kostnadskontroll tilsier at det utformes regler i ny lovgivning tydeliggjør det offentliges ansvar for hjelpemidler i tråd med Bernt-utvalgets forslag.

Om rettssikkerhet

Klage og anke – tilsyn og internkontroll

Utvalget vil understreke betydningen av at det opprettholdes et effektivt og godt klage- og ankesystem på hjelpemiddelområdet, og legger til grunn at dette hensynet ivaretas i tilknytning til en revisjon av lovgivningen på hjelpemiddelområdet. Dette betyr at klageinstansen har rett og plikt til å prøve alle sider av et vedtak, herunder skjønnsutøvelsen.

Utvalget vil peke på at pasientrettighetsloven gir pasienten rett til å påklage manglende oppfyllelse av retten til medvirkning og informasjon, og en klage kan rettes til Helsetilsynet i fylket. Etter utvalgets vurdering bør en tilsvarende regel vurderes knyttet til rett til stønader til hjelpemidler.

Som nevnt foran i kapittel 11.9.3 inneholder nytt kapittel 10 A i kommuneloven felles regler om rammer, prosedyrer og virkemidler for statlig tilsyn med kommunesektoren (herunder kommunens virksomhet i NAV-kontoret). Tilsynsreglene i kommuneloven er gitt en utforming som forutsetter at det er fylkesmennene som skal føre alt statlig tilsyn med at kommunene oppfyller sine lovpålagte kommuneplikter og fylkesmennene kan pålegge retting. Eksistensen av et overordnet system for tilsyn og kontroll, uavhengig av om den enkelte bruker fremmer en klage eller ikke, er også en viktig del av rettssikkerheten, og utvalget vil videre understreke betydningen av gode tilsyns- og kontrollordninger på hjelpemiddelområdet.

11.11 Utvalgets tilrådinger

Dagens regelverk i folketrygden gir omfattende rettigheter til stønad til hjelpemidler i dagligliv og arbeidsliv. Regelverket framstår, både for brukeren og forvaltningen, som komplisert og uoversiktlig gjennom omfattende regulering i lov, forskrifter, rundskriv med mer. Det er preget av at det har vokst fram gjennom enkeltbeslutninger på bekostning av helhets- og sektoransvarstenkning. Det er dessuten problematisk at regelverket suppleres av beslutninger om rett til stønader fattet på departements- og direktoratsnivå. Plasseringen av et særskilt ansvar for hjelpemidler i folketrygdloven skaper uklarheter, gråsoner og fare for kostnadsoverveltning mellom forvaltningsnivåer, og motarbeider det utvalget ser på som kjerneverdiene på området: Aktiv deltakelse, likeverd og inkludering.

Utvalget mener at et sterkere sektoransvar vil kunne bidra til mer helhetlige løsninger og mer rasjonell utnyttelse av dagens ressurser på hjelpemiddelområdet. Ett eksempel er kommunenes ansvar for helse- og omsorgstjenester, hvor målet for kommunene er å tilby helhetlige tjenester som er tilpasset brukernes individuelle behov. Etter utvalgets vurdering kan dette målet best nås ved at hjelpemidler i dagliglivet, uavhengig av om behovet er varig eller ikke, omfattes av kommunens ansvar (se utvalgets forslag nedenfor). Utvalget mener at dagens regulering i folketrygdloven etablerer unødvendige skiller mellom tiltak og tjenester til brukere med funksjonsnedsettelser og andre brukere, og at hensynet til helhet og integrering tilsier statlige spesialordninger kun når sterke grunner krever slik særskilt regulering. Utvalget legger vekt på at lovfesting av ansvar i sektorlovgivningen også på en bedre måte vil synliggjøre ansvar.

På denne bakgrunnen vil utvalget foreslå følgende endringer i forhold til dagens regulering i folketrygdloven:

  • Ansvaret for basishjelpemidler til bedring av funksjonsevnen i dagliglivet overføres til kommunene

  • Ansvaret for utstyr til trening, stimulering og lek overføres til kommunene (deler kan også gjelde spesialisthelsetjenesten) og aldersgrensen oppheves

  • Ansvaret for tilskott til opplæringstiltak i dagliglivet overføres til henholdsvis kommunen og spesialisthelsetjenesten (avhengig av en vurdering av ansvarsplassering)

  • Spesialisthelsetjenestens ansvar for hjelpemidler i og utenfor institusjon tydeliggjøres i spesialisthelsetjenesteloven

  • Sterkere sektoransvar for opplæringshjelpemidler (må vurderes i sammenheng med oppfølgingen av Midtlyng-utvalget)

  • Flytting av ansvaret for trappeheis og løfteanordninger utredes med tanke på overflytting til Husbankens ansvarsområde

  • Hjelpemidler til å bedre funksjonsevnen i arbeidslivet flyttes til en ny arbeidsmarkedslov

Utvalgets flertall(medlemmene Lars-Erik Borge, Espen Bratberg, Alice Kjellevold, Toril Lahnstein, Rannveig H. Pedersen, Anita Røraas og Audun Østerås foreslår at ansvaret for ortopediske hjelpemidler og høreapparater flyttes til spesialisthelsetjenesteloven, mens utvalgets mindretall(lederen Arnt Holte) foreslår at disse ordningene opprettholdes i folketrygdloven.

Utvalget har i kapittel 9 lagt til grunn av ansvaret for mer komplekse og sammensatte behov fortsatt skal være et statlig ansvar. Dette gjelder også spesialtilpasset utstyr for lek og sport (aktivitetshjelpemidler), hvor det også er foreslått at aldersgrensen oppheves.

I forhold til stønader etter folketrygdloven på områder som utvalget ikke har omtalt særskilt, legges det til grunn at det foreslåtte lovutvalget vil gjennomgå disse med utgangspunkt i om særskilte grunner tilsier fortsatt regulering i folketrygdloven eller om hensynet til sterkere sektoransvar tilsier flytting til annen lovgivning.

Utvalget foreslår videre at

  • kommunens og fylkeskommunens ansvar for opplæring tydeliggjøres i barnehageloven og opplæringsloven

  • retten til bistand fra kommunen (etter sosialtjenesteloven) til de som ikke er i stand til å skaffe seg tilrettelagt bolig selv, styrkes

  • en utredning av forsøksordningen med funksjonsassistent prioriteres med sikte på lovfesting av rett til slik ordning i ny arbeidsmarkedslov

  • forsøksordningen med arbeids- og utdanningsreiser følges opp med sikte på vurdering av om bør gjøres permanent (lovfestes)

  • tilretteleggingstilskuddet målrettes bedre, at det omfatter også arbeidssøkere og gjøres tilgjengelig for alle arbeidsgivere i ny arbeidsmarkedslov

  • det i forhold til dagens varighetskrav knyttet til arbeidshjelpemidler åpnes for fleksibilitet

Utvalget ser positivt på at stønad til arbeidshjelpemidler vurderes i forhold til VTA og forutsetter at det utvalget som skal vurdere virkemiddelbruken i skjermede virksomheter også vurderer hjelpemidler.

Utvalget støtter Midtlyng-utvalget og Flatø-utvalgets forslag om individuell plan i lovverkene for barnehage og skole. Det samme gjelder forslaget om personlig koordinator. Utvalget mener, i likhet med Midtlyng-utvalget, at individuell plan bør knyttes til en fellesbestemmelse i alle aktuelle lovverk, ikke minst for å sikre mer aktiv bruk av og samarbeid om dette verktøyet.

Videre foreslår utvalget følgende premisser for ny lovgivning (uavhengig av sektorplassering og lovhjemmel):

  • Formålsbestemmelse som bygger opp under likeverd, inkludering, aktiv deltakelse og brukermedvirkning

  • Rettskrav på ytelser

  • Rettighetsregulering med stort rom for faglige vurderinger og utøvelse av faglig skjønn

  • Sterk vekt på brukermedvirkning på system- og individnivå for å sikre individuelt tilpassede løsninger for bruker

  • Lovfestet rett til å påklage manglende oppfølging av rett til medvirkning og informasjon

  • Det stilles ikke krav om årsakssammenheng mellom sykdom, skade og lyte og redusert funksjonsevne som vilkår for rett til stønader

  • Lovfesting av krav om forsvarlige tjenester

  • Gode tilsyns- og internkontrollordninger

  • Effektivt klage- og ankesystem med full overprøving

  • Tydeliggjøring av arbeidsgivers ansvar for opplæring (samme krav for statlig og kommunal virksomhet)

  • Det offentlige ansvaret for stønad til hjelpemidler begrenses til kompensasjon for de følgene funksjonsnedsettelsen har for den enkelte og som det ikke er rimelig at den enkelte tar ansvar for selv

Det har ikke vært mulig for utvalget å gjennomgå og få en fullstendig oversikt over dagens omfattende regulering og praktiseringen av regelverket i folketrygdloven og annet relevant regelverk. Utvalget mener det er behov for en utredning av framtidig lovgivning som også omfatter en gjennomgang av Arbeids- og velferdsetatens praksis og Trygderettens avgjørelser, og foreslår derfor at det settes ned et lovutvalg. Et lovutvalg bør også se nærmere på betydningen av supplerende stønadsordninger som f eks grunnstønad etter folketrygdloven, som skal kompensere for nødvendige ekstrautgifter knyttet til ulike hjelpemidler, og skattelovens bestemmelser om særfradrag.

Fotnoter

1.

Se Birkenfeldt side 8 flg og side 43 flg

2.

Se Birkenfeldt side 9 flg

3.

Se Birkenfeldt side 10

4.

Se Birkenfeldt side 16 flg

5.

Se «Langsomt ble landet et velferdssamfunn – Trygdens historie 1894-1994» av Øyvind Bjørnson og Inger Elisabeth Haavet. Boken ble skrevet på oppdrag fra Sosialdepartementet til Trygdejubileet høsten 1994 i sammenheng med hundreårsdagen for den første trygdeloven, ulykkesforsikringsloven, av 1894.

6.

Ot. prp. nr 41 (1936) Om lov om vanføre, se også vedlegg om Vanføreforsorgen i Norge.

7.

Ot.prp. nr 37 (1936) Om ei millombels lov om trygd til blinde og vanføre

8.

Sociallovkomiteen av 1935. Innstilling II. Om hjelp til blinde og vanføre.

9.

Ot.prp. nr 41 (1958) Om lov om vanføre

10.

Ot.prp. nr 17 (1965–66) Om lov om folketrygd, kapittel IX.

11.

Ot.prp. nr 17 (1965–66) Om lov om folketrygd, kapittel X.

12.

Ot. prp. nr 6 (1970–71) Om lov om endringer i lov om folketrygd

13.

NOU 2001:22 Fra bruker til borger – En strategi for nedbygging av funksjonshemmende barrierer

14.

St.meld. nr. 40 (2003–2003) Nedbygging av funksjonshemmende barrierer

15.

NOU 2004:18 Helhet og plan i sosial- og helsetjenestene

16.

Ot.prp. nr. 3 (2008–2009), se side 42

17.

Se Birkenfeldt side 26 flg

18.

Forskrift 19. desember 2003 nr 1671 om tilretteleggingstilskudd

19.

Se Ot. prp. nr. 44 (2007–2008) om lov om forbud mot diskriminering på grunn av nedsatt funksjonsevne (diskriminerings- og tilgjengelighetsloven)

20.

Se kapittel 8.6.4.2 i Ot. prp. nr. 104 (2002–2003) Om lov om endringer i lov 4. februar 1977 nr. 4 om arbeidervern og arbeidsmiljø mv. (likebehandling i arbeidslivet)

21.

Se kapittel 6.4 i NOU 2004:18 Helhet og plan i sosial- og helsetjenestene

22.

Se kapittel 7 i Ot.prp. nr 62 (2003–2004) Om lov om arbeidsmarkedstjenester

23.

Forarbeider er Ot. prp. nr. 105 (2001–2002) om lov om endringer i lov 30. mars 1984 nr. 15 om statlig tilsyn med helsetjenesten og i enkelte andre lover

24.

NOU 2004:18 Helhet og plan i sosial- og helsetjenesten, Samordning og samhandling i kommunale sosial- og helsetjenester

25.

St.meld. nr. 25 (2005–2006) Mestring, muligheter og mening

26.

NOU 2004:18 Helhet og plan i sosial- og helsetjenesten, side 66

27.

NOU 2004:18 Helhet og plan i sosial- og helsetjenesten, side 132 merknader til § 3-1

28.

Se Ot. prp. nr 47 (2005–2006) Om lov om arbeids- og velferdsforvaltningen side 80

29.

Kjønstad m.fl. Sosial trygghet og rettssikkerhet s. 94

30.

Ot. prp nr 103 (2008–2009) som flytter de individuelle ­tjenestene: Opplysning, råd og veiledning, økonomisk ­stønad og kvalifiseringsprogram og stønad fra sosial­tjeneste­loven til ny (egen) lov

31.

Forskrift 28. juni 2001 nr 765 (gitt med hjemmel i kommunehelsetjenesteloven og spesialisthelsetjenesteloven)

32.

NOU 2004:18 Helhet og plan i sosial- og helsetjenestene

Til forsiden