20 Økonomiske og administrative konsekvenser
20.1 Innledning
Etter departementets syn vil lovforslaget bidra til en effektivisering av det norske verdipapirmarkedet. I forslaget oppheves Verdipapirsentralens lovbestemte monopol, og dermed åpnes det for konkurranse i markedet for registreringstjenester. Videre legger forslaget til rette for integrering av de ulike deler av «verdipapirkjeden». Etter departementets syn vil forslaget kunne komme utstedere og investorer til gode i form av bedre tjenester og lavere pris. Ulike momenter vil kunne gjøre seg gjeldende i denne sammenheng, og det vises bl.a. til kapittel 4.1.4 for noen betraktninger omkring opphevelse av monopolet til VPS og den endrede konkurransesituasjonen i markedet.
20.2 Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige
Etter lovforslaget vil VPS' enerett oppheves, og verdipapirregistreringsvirksomhet vil bli konsesjonspliktig. Dette medfører at myndighetene vil kunne måtte forholde seg til flere verdipapirregistre. Videre foreslås det at enkelte regler for virksomheten som i dag er lovfestet, skal fastsettes av det enkelte register. Disse reglene skal godkjennes av Kredittilsynet. Dette vil etter omstendighetene kunne medføre noe økt ressursbruk i Kredittilsynet.
Etter lovforslaget skal selskap som driver verdipapirregister være underlagt tilsyn av Kredittilsynet. Som følge av at VPS etter gjeldende rett er underlagt tilsyn av Kredittilsynet, antar departementet at nødvendige strukturer og rutiner i hovedsak er etablert for slikt tilsyn. Det er derfor grunn til å tro at man til en viss grad kan benytte disse ved tilsyn av flere verdipapirregistre, i den grad dette skulle bli aktuelt. Departementet viser for øvrig til at Kredittilsynets utgifter utlignes på tilsynsobjektene, jf. kredittilsynsloven § 9. Eventuelle nyetableringer eller annen økning av aktivitetsnivået vil derfor trolig ikke føre til økte utgifter for det offentlige.
I kapittel 17 omtales prosessen med å omdanne VPS til et allmennaksjeselskap. Det er grunn til å anta at denne omdanningen vil generere et betydelig salgsproveny. Det foreslås at salgsprovenyet skal fordeles mellom statskassen og et finansmarkedsfond som ble opprettet i forbindelse med omdannelsen av Oslo Børs. For en nærmere omtale av prosessen vises det til kapittel 17.
20.3 Økonomiske og administrative konsekvenser for det private
Etter departementets syn vil lovforslaget gi grunnlag for økt konkurranse og kostnadseffektivitet i det nasjonale verdipapirmarkedet, med bedre produkter og lavere pris for brukerne som mulig resultat. Videre vil lovforslaget kunne gi verdipapirregistrene fleksibilitet med hensyn til hvordan virksomheten innrettes. Det vises til kapittel 10 som bl.a. omhandler departementets vurdering av reguleringen av det enkelte verdipapirregisters innretning av registrene.
Departementet har i kapittel 5 og 6 vurdert ulike organisasjonsformer for verdipapirregistre. I denne vurderingen har flere hensyn gjort seg gjeldende. Det har bl.a. blitt lagt vekt på at verdipapirregistre bør organiseres slik at virksomheten får en hensiktsmessig organisering som ivaretar hensynet til et sikkert, effektivt og velfungerende verdipapirmarked, samtidig som det tas hensyn til den fremtidige utviklingen i dette markedet, herunder å ivareta konkurranseevnen til norske aktører. Etter departementets syn vil organisering som allmennaksjeselskap ivareta slike hensyn.
En omdannelse av VPS til allmennaksjeselskap vil, for en avgrenset periode, kunne være ressurskrevende for sentralen. Videre vil overgangen til ny rammelovgivning trolig kunne medføre noe merarbeid for VPS.
Departementets lovforslag legger opp til at det skal være mulig å etablere nye verdipapirregistre i tillegg til VPS. Eventuelle nyetableringer vil imidlertid i en overgangsperiode kunne kreve tilpasning for markedsaktørene, ved at disse må forholde seg til flere registre. Som nevnt mener imidlertid departementet at forslaget vil kunne komme brukerne til gode i form av bedre tjenester og lavere pris.