11 Formaning og forsikring
11.1 Gjeldende rett
Etter straffeprosessloven § 128 skal rettens leder formane vitnene til å forklare den fulle sannhet uten å skjule noe. Han skal forholde vitnene det ansvar som følger med falsk forklaring og forsikring. Etter dommeravhørforskriften § 12 andre ledd skal formaningen ved dommeravhør tilpasses vitnets alder og utviklingsnivå.
Etter straffeprosessloven § 131 skal rettens leder før forklaring avgis spørre vitnet: «Forsikrer du at du vil forklare den rene og fulle sannhet og ikke legge skjul på noe?» Til dette svarer vitnet stående: «Det forsikrer jeg på ære og samvittighet.» Etter straffeprosessloven § 132 avgis ikke forsikring av vitne som er under 14 år eller på grunn av forstandssvakhet eller av andre årsaker ikke kan ha noen klar forståelse av forsikringens betydning. Forsikring avgis heller ikke dersom vitnet kan kreve seg fritatt fra forklaring for eksempel fordi mistenkte er nærstående, jf. § 123.
Etter straffeloven 2005 er avgivelse av forsikring ikke avgjørende for straffeansvar.
11.2 Arbeidsgruppens forslag
Arbeidsgruppen mener det ikke er behov for å endre reglene om formaning i straffeprosessloven. Om forsikring skriver arbeidsgruppen i punkt 3.6:
«Mange er usikre på om et barn på 14 år som avhøres ved dommeravhør skal avgi forsikring, og om det i så fall er dommeren eller avhøreren som skal avkreve det. Bestemmelsene tar heller ikke stilling til om voksne psykisk utviklingshemmede som ikke er umyndiggjort skal avgi forsikring. Dette er en usikkerhet som kan påvirke avhøret negativt.»
I punkt 8.4.6 skriver de videre:
«Arbeidsgruppen er imidlertid uansett av den oppfatning at aldersgrensen for å avkreve forsikring bør tilsvare den strafferettslige lavalder, og foreslår derfor aldersgrensen i § 132 nr. 1 endret til 15 år.»
11.3 Høringsinstansenes syn
Bare et fåtall av høringsinstansene har uttalt seg om formaning eller forsikring. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet, Oslo politidistrikt og Statens barnehus i Oslo, Østfold politidistrikt, Barnehusene i Tromsø, Bergen, Trondheim, Hamar, Stavanger, Kristiansand og Ålesund, Fellesskap mot seksuelle overgrep, Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging – region Midt og Stine Sofies Stiftelse støtter alle at aldersgrensen for å avgi forsikring endres til 15 år slik at den tilsvarer den strafferettslige lavalder.
11.4 Departementets vurdering
Departementet er enig med arbeidsgruppen i at barn fortsatt bør formanes og at formaningen bør være evnetilpasset. Det er departementets klare inntrykk at formaningen i dag fungerer godt og at avhørerne lykkes i å få barn og særlig sårbare voksne til å forstå alvoret i det de skal forklare og viktigheten i å snakke sant uten at vitnene blir forvirret.
I likhet med høringsinstansene, støtter departementet arbeidsgruppens forslag om å sette aldersgrensen for forsikring til 15 år. Forsikring vil gjerne virke fremmed og forvirrende på barn, og det er en fordel å unngå forsikring ved tilrettelagte avhør. Selv om avgivelse av forsikring ikke er avgjørende for straffeansvar etter straffeloven 2005, vil forsikring gjøre vitnet ekstra oppmerksom på viktigheten av å forklare seg sant. Derfor mener departementet at reglene om forsikring bare bør gjelde for de barna som kan straffes for falsk forklaring, det vil si barn over 15 år. Det innebærer at barn over 15 år vil måtte avgi forsikring når de avhøres ved tilrettelagt avhør. Det vil også særlig sårbare voksne, med mindre de «på grunn av forstandssvakhet eller av andre årsaker ikke kan ha noen klar forståelse av forsikringens betydning», jf. § 132 første ledd nr 1. Departementet foreslår at forsikringen tas av avhører.