3 Nordisk rett
3.1 Sverige
I Sverige tas det videoopptak av alle avhør av barn under 15 år og av personer med psykiske lidelser eller psykisk utviklingshemming som avhøres som fornærmet eller annet vitne i straffesaker. Det gjøres uavhengig av hva straffesaken gjelder. Det er opp til retten å avgjøre om vitnet må forklare seg personlig under hovedforhandlingen. Etter 35 kap. 14 rättegångsbalken (1942:74) kan retten gjøre unntak fra bevisumiddelbarhetsprinsippet dersom hensynet til vitnet tilsier det. Etter 36 kap. 4 rättegångsbalken kan retten prøve om den som er under 15 år eller personer med psykiske lidelser eller psykisk utviklingshemming skal avhøres under hovedforhandlingen. Dersom vitnene ikke skal forklare seg for retten, kan videoopptak av avhør gjort under etterforskingen benyttes som bevis. Loven angir ikke nærmere i hvilke type straffesaker videoopptak av avhør kan tre i stedet for vitnets personlige forklaring. Det finnes heller ingen formell nedre grense for når barn må forklare seg personlig under hovedforhandlingen. Det blir opp til retten å vurdere ut fra hensynet til vitnet i den enkelte sak. Relevante vurderingstemaer er blant annet barnets alder og modenhet, relasjon til gjerningsmannen og det straffbare forholdets art. Et barn mellom 13 og 14 år vil ofte måtte forklare seg under hovedforhandlingen i saker om mishandling eller seksuelle overgrep dersom gjerningsmannen ikke er nærstående.
Avhørene tas av politietterforskere med spesialutdanning til å avhøre barn. Avhøret ledes av en påtalejurist (åklagaren) som følger avhøret i et tilstøtende rom. Er det oppnevnt bistandsadvokat, har denne også rett til å være til stede i det tilstøtende rommet og til å fremme forslag til spørsmål som skal stilles til vitnet, jf. 23 kap. 10 og 23 kap. 11 i rättegångsbalken. Er barnets opprinnelige verge inhabil i saken, oppnevnes det midlertidig verge. Vergen får også følge avhøret i det tilstøtende rommet, og av og til følger også personer fra barneverntjenesten, barnepsykiatrien eller barneleger avhørene. Det er ingen dommer til stede under avhøret.
Av hensyn til mistenktes rett til en rettferdig rettergang, skal mistenkte gis tilgang til å se opptak av gjennomførte avhør og å be om supplerende avhør der siktedes spørsmål kan stilles til vitnet. Mistenkte skal varsles innen det tas ut tiltale, men først når det er skjellig grunn til mistanke for at vedkommende har begått den straffbare handlingen og varsling ikke lenger kan skade etterforskingen. Forsvarer oppnevnes tidligst på samme tidspunkt som mistenkte underrettes om saken. Avhørsleder skal sørge for dokumentasjon for at mistenkte og forsvareren har fått informasjon om adgangen til å be om supplerende avhør og om de har avslått tilbudet eller om de har latt være å be om supplerende avhør. Se Handläggning av ärenden gällande övergrepp mot barn punkt 5.9. Forsvareren kan følge supplerende avhør i det tilstøtende rommet sammen med avhørslederen. Det er påtalejuristen som avgjør om spørsmålene skal tillates stilt og i hvilken rekkefølge de skal stilles.
3.2 Danmark
I Danmark tas det videoavhør av barn under 12 år som antas å ha vært utsatt for seksuelle overgrep. Det kan også tas videoavhør av vitner som ikke er fornærmet i saken. Videre kan det etter omstendighetene tas videoavhør i andre sakstyper. Om det foreligger særlige omstendigheter, for eksempel med hensyn til barnets utvikling og psykiske tilstand, vil videoavhør dessuten kunne benyttes av barn over 12 år. Reglene om videoavhør av barn har i praksis også blitt anvendt for psykisk utviklingshemmede som er fornærmet i saker om seksuelle overgrep.
Videoopptak fra avhøret vil kunne tre i stedet for barnets personlige forklaring under hovedforhandlingen. En slik ordning innebærer imidlertid et unntak fra bevisumiddelbarhetsprinsippet, og videopptaket kan derfor bare benyttes som bevis i nærmere bestemte tilfeller.
Videoavhør er ikke betinget av uttrykkelig samtykke fra den som har foreldremyndighet, men politiet kan ikke avhøre et barn, hvis den som har foreldremyndigheten klart tilkjennegir at barnet ikke skal avhøres. I de tilfeller den ene av foreldrene er mistenkt i saken og motsetter seg at barnet avhøres av politiet, kan politiet foreta avhør hvis den andre forelderen ikke motsetter seg det. Dersom de som har foreldremyndigheten motsetter seg avhør, kan politiet bringe saken inn for retten for rettslig avhør. Retten kan pålegge barnet å avgi forklaring ved videoavhør.
Videoavhør skal gjennomføres så raskt som mulig, og hvis mulig, innen en uke fra anmeldelsen. Avhøret foretas av politietterforsker med særlig utdanning i å avhøre barn. Hvis opptaket antas å kunne benyttes som bevis under hovedforhandlingen, skal forsvareren være til stede under videoavhøret. Bistandsadvokaten har adgang til å overvære avhør av fornærmede og har rett til å stille spørsmål til fornærmede.
Den mistenkte har ikke adgang til å være til stede ved avhøret, men skal sammen med sin forsvarer få se videoopptak av det gjennomførte avhøret. Siktede kan be om at det tas supplerende avhør av barnet der siktedes spørsmål til barnet kan bli stilt. Begjæring om nytt avhør må i utgangspunktet fremsettes innen to uker. Nytt avhør skal kun foretas dersom det er rimelig begrunnet i siktedes mulighet til å ivareta sitt forsvar. En eventuell tvist mellom påtalemyndigheten og siktede om hvorvidt det skal tas supplerende avhør, kan bringes inn for retten.
Videoavhør skal i utgangspunktet foretas på barnehus. Barnehus ble etablert i Danmark i 2013. Tas avhøret på et barnehus, kan ansatte på barnehuset, politietterforsker, påtalejurist, representanter for helsemyndighetene og kommunale myndigheter utveksle opplysninger om barnet dersom det anses nødvendig av hensyn til barnets helse og utvikling.
3.3 Finland
Etter förundersökningslag (805/2011) kapitel 9, § 4 skal fornærmede og andre vitner avhøres ved videoavhør dersom vitnet på grunn av sin unge alder eller psykiske funksjon sannsynligvis ikke vil kunne forklare seg personlig under hovedforhandlingen. Etter rättegångsbalken (323/1969) kapittel 17, § 11 kan forklaringer avgitt under etterforskingen i utgangspunktet ikke benyttes som bevis under hovedforhandlingen. Unntak gjelder imidlertid avhør som er tatt av barn under 15 år og personer med psykiske forstyrrelser dersom avhøret er tatt opp på video og siktede har fått mulighet til å stille spørsmål til vitnet. Ifølge rättegångsbalken kapittel 17, § 21, nr 1, kan et barn under 15 år eller en person med psykiske forstyrrelser ikke avhøres under hovedforhandlingen med mindre retten finner det hensiktsmessig, beviset har stor betydning for sakens opplysning og det å forklare seg personlig under hovedforhandling ikke antas å påføre vitnet lidelse eller annet men. Bestemmer retten at vitnet skal forklare seg personlig under hovedforhandlingen, kan videoopptak av avhøret anvendes som bevis i tillegg til vitnets personlige forklaring under hovedforhandling, jf. RP 190/2002 rd, side 22.
Videoavhøret tas av etterforskingslederen. Etterforskingslederen kan bestemme at også andre enn politietterforskeren og påtalemyndigheten skal kunne stille spørsmål til vitnet under etterforskingslederens tilsyn. Mistenkte skal i utgangspunktet kunne stille spørsmål til vitnet enten selv eller via sin forsvarer. Avhørsleder kan imidlertid bestemme at spørsmålene skal stilles gjennom denne.
Den finske regjeringen har fremmet et lovforslag (RP 46/2014) der det foreslås en rekke endringer i blant annet rättegångsbalken kapittel 17. Endringene skal etter forslaget tre i kraft 1. juli 2015. Regjeringen foreslår å utvide ordningen med videoavhør til også å gjelde barn mellom 15 og 17 år dersom vitnet har behov for særlig beskyttelse på grunn av personlige forhold eller straffesakens karakter. I tillegg foreslås det at ordningen skal kunne benyttes i enkelte saker som gjelder seksuelle overgrep, uavhengig av vitnes alder.
3.4 Island
Etter islandsk straffeprosesslov § 59 avhøres barn under 15 år som er fornærmet i sak som gjelder seksuallovbrudd av retten. Dersom hensynet til fornærmede eller vitnet tilsier det, kan imidlertid fremgangsmåten også benyttes for fornærmede eller andre vitner i andre type saker og ved avhør av fornærmede og andre vitner helt opp til 18 år. Alder vil imidlertid være et viktig moment ved vurderingen av om det er formålstjenlig av hensyn til vitnet å ta rettslig avhør. Retten skal påse at forklaring avgitt under etterforskingen blir tatt opp på video.
Videoopptaket av forklaringen vil senere kunne benyttes som bevis under hovedforhandlingen. Den avhørte vil imidlertid kunne måtte forklare seg personlig under hovedforhandlingen dersom en av partene krever det eller dersom dommeren beslutter det. Fornærmede under 15 år som er avhørt om en seksualforbrytelse, skal imidlertid ikke måtte forklare seg personlig under hovedforhandlingen, med mindre dommeren finner at særlige omstendigheter taler for det.
Avhørene ledes av en dommer, men dommeren kan tilkalle spesialister til å bistå ved avhøret. Avhører kan både være en psykolog eller politietterforsker med særlig utdanning til å ta avhør av barn. I praksis tas alle avhør av en særlig utdannet avhører som er alene med barnet i avhørsrommet. Dommeren, forsvareren, påtalemyndigheten og bistandsadvokaten følger avhøret via videooverføring i et annet rom. Dommeren kan instruere avhøreren og kan formidle spørsmål fra påtalemyndigheten, forsvarer og bistandsadvokat. Siktede har rett til å overvære avhøret sammen med sin forsvarer, med mindre dommeren finner at siktedes tilstedeværelse vil være en særlig tung belastning for den avhørte eller det kan påvirke den avhørtes forklaring. Avhøret tas opp på video, og praksis er at siktede og hans forsvarer gis mulighet til å se videoopptaket på politistasjonen.
Dommeren avgjør hvor avhøret skal tas, men det anbefales at avhøret tas ved Barnas Hus. Barnas Hus på Island ble opprettet allerede i 1998, og Statens barnehus i Norge bygger på den islandske modellen.