12 Rapportering av data
12.1 Gjeldende rett
I universitets- og høyskoleloven § 8-3 andre ledd er det fastsatt krav til rapportering av regnskap:
«Styret ved private universiteter og høyskoler skal hvert år avlegge årsregnskap med redegjørelse for resultatene av virksomheten og budsjett for kommende år.»
Krav til rapportering av resultat- og regnskapsinformasjon til Database for statistikk om høgre utdanning (DBH) er satt som vilkår for å motta statstilskudd. Rapporteringskravene meddeles private høyskoler i årlige tilskuddsbrev. Institusjoner som mottar tilskudd pålegges å rapportere relevante data til DBH.
Krav til rapportering er ikke regulert i fagskoleloven eller tilhørende forskrifter. Det fremgår av tilskuddsbrevet til private fagskoler som mottar tilskudd at virksomheten pålegges å rapportere data til DBH.
Den nærmere rapporteringsplikten for private høyskoler og fagskoler som mottar tilskudd fremgår av DBH sine nettsider. Krav om regnskapsinformasjon omfatter blant annet halvårsregnskap og årsregnskap etter departementets fastsatte mal, ledelseskommentarer, årsrapport, revidert årsregnskap med styrets og revisors beretning samt særattestasjon fra revisor. De private fagskolene og høyskolene skal rapportere inn regnskapsdata med resultatregnskap, balanse, noter og kontantstrømoppstilling, jf. regnskapslovens bestemmelser. Resultatinformasjonen som skal rapporteres, omfatter i tillegg antall studenter, poengproduksjon og annen relevant informasjon.
Som følge av at rapporteringspliktene er etablert som vilkår for tilskudd, er det i dag ikke krav om at private høyskoler og fagskoler som ikke mottar tilskudd rapporterer data til departementet eller DBH.
12.2 Forslag i høringsnotatet
Departementet foreslo en bestemmelse som pålegger både institusjoner som mottar og ikke mottar tilskudd, å rapportere regnskaps- og resultatinformasjon til departementet. Departementet foreslo at en slik hjemmel bør fastsettes i universitets- og høyskoleloven og fagskoleloven. Departementet foreslo videre en hjemmel til å fastsette nærmere regulering av rapportering i forskrift.
12.3 Høringsinstansenes syn
Det er 19 høringsinstanser som omtaler forslaget til rapportering, og 18 av disse støtter forslaget. Virke har i utgangspunktet ikke innvendinger, men en merknad. Også instansene som støtter forslaget har enkelte merknader til selve rapporteringsforpliktelsene.
NOKUT, Lånekassen, Nettverk for private høyskoler (NPH), Organisasjon for norske fagskolestudenter (ONF), Dronning Mauds Minne Høgskole for barnehagelærerutdanning (DMMH) og Det teologiske menighetsfakultet (MF) er blant høringsinstansene som støtter forslaget fullt ut. NOKUT skriver:
«I høyere utdanning mangler man studentdata fra institusjonene som ikke får statsstøtte, og i tilsynssammenheng er dette uheldig. Derfor støtter NOKUT forslaget om hjemmel til å kunne pålegge alle institusjoner å rapportere dokumentasjon, herunder resultat- og studentdata.»
Lånekassen uttaler i sitt høringsinnspill at de i sin helhet støtter departementets forslag til rapportering, kontroll, revisjon og sanksjoner. NPH skriver i sitt høringsinnspill:
«NPH støtter forslaget …. NPH har tidligere påpekt behov for et forsterket rapporteringskrav også overfor all utdanningsvirksomhet som er NOKUT-godkjent uansett om institusjonen mottar statlig tilskudd eller ikke.»
Også ONF er positive, og skriver:
«ONF støtter forslaget til § 11 i fagskoleloven og ser det som positivt at rapporteringsplikten skal gjelde alle institusjoner som tilbyr fagskoleutdanning.»
Utdanningsforbundet mener departementet bør se til erfaringer fra tilgrensende sektorer:
«Basert på erfaringene innenfor barnehagesektoren og privatskolesektoren, mener Utdanningsforbundet at det bør innføres en pliktig rapportering til tilsynsmyndigheten av alle delregnskap og rettssubjektets regnskap for alle private høyskoler og fagskoler. Utdanningsforbundet mener at en slik løsning i størst grad vil legge til rette for regelverksetterlevelse.»
Abelia, Forum for fagskoler, Noroff Education, og høringsinstansene fra ABN-konsernet har likelydende og omforent innspill knyttet til rapportering. Alle høringsinstansene støtter forslaget om hjemmel for å kunne kreve rapportering. Abelia skriver om omfanget av rapporteringspliktene:
«Abelia støtter departementet sin anbefaling om at alle private universiteter, høyskoler og fagskoler får rapporteringsplikt til departementet, så fremt rapporteringsplikten omfatter informasjon som virksomhetene normalt vil medta (eller vil måtte utarbeide) i forbindelse med avleggelse av sitt årsregnskap, med tillegg av informasjon om budsjetter og ledelseskommentarer som i dag rapporteres til departementet (DBH). Informasjon utover dette vil kunne virke tyngende for institusjoner med små eller outsourcede administrative funksjoner. Utfyllende informasjon bør heller fremvises tilsynsmyndighet på forespørsel.»
Virke har i utgangspunktet ingen merknader til forslaget, men mener at rapporteringskravene bør begrenses ut fra administrative hensyn. VID vitenskapelige høgskole skriver om temaet:
«VID har ingen anmerkninger til departementets forslag, men vil på generelt grunnlag bemerke at informasjonen som skal rapporteres utover allerede myndighetspålagt rapportering bør begrenses av hensyn til det administrative merarbeidet dette medfører på virksomhetsnivå. Det bør også tilstrebes effektive rapporteringsformer som i størst mulig grad standardiseres og digitaliseres, og at data kun rapporteres en gang, ett sted.»
12.4 Departementets vurderinger
Krav til rapportering av data har flere formål. For det første vil rapportering knyttet til økonomiske og administrative sider av driften danne utgangspunkt for tilsynsmyndighetens løpende kontroll med virksomheten. Rapporteringsplikten bidrar til at det kan foretas kontroll med at virksomheten overholder kravene til bruk av tilskudd og egenbetaling og andre krav som følge av regelverket. Data som rapporteres til DBH danner også grunnlaget for departementets årlige tilstandsrapport for henholdsvis høyere utdanning og fagskoler. DBH kan også levere data etter bestilling i forbindelse med departementets utredninger. Dataene har dermed en rolle i departementets strategiske arbeid knyttet til kontroll med og utvikling av hele den høyere utdannings- og fagskolesektoren.
Forslaget om at alle private høyskoler og fagskoler pålegges å rapportere regnskaps- og resultatdata mottar bred støtte i høringen. Det anses som positivt at departementet på denne måten sikrer seg et mer komplett datamateriale for alle institusjoner, uavhengig av om institusjonene får tilskudd eller ikke. Høringsinstansene peker videre på at dette vil bidra positivt både som grunnlag for kontroll og tilsyn, og for å tilrettelegge for bedre regeletterlevelse.
Krav til rapportering av studentdata vil ha en funksjon ved monitorering av sektoren, for eksempel med hensyn til studiepoengproduksjon og antall studenter i ulike utdanninger. Det vil også ha en sentral funksjon ved tilsyn. Departementet legger til grunn at forslaget ikke gir hjemmel til å kreve rapportering på individnivå.
De nærmere kravene til rapportering av regnskapsdata vil i stor grad måtte utformes ut fra øvrige reguleringer. Informasjonen må være tilstrekkelig til å kunne føre kontroll med institusjonene, men samtidig ikke medføre en unødvendig belastning for institusjonene. Institusjoner som ikke mottar tilskudd skal rapportere hvor stor del av et overskudd som disponeres som utdeling. Som pekt på i kapittel 7, mener departementet at denne informasjonen skal gjøres tilgjengelig for studentene.
Enkelte høringsinstanser mener at det ikke bør stilles strengere krav til rapportering av regnskapsdata enn det som allerede følger av krav til regnskap og revisjon i generell lovgivning. Disse mener at det ikke skal stilles krav til materiale som virksomhetene ikke allerede i dag må utarbeide. Departementet viser til at krav om rapportering og spesifikke krav til regnskapet følger som en konsekvens av blant annet kravene til disponering av tilskudd og egenbetaling. Det er behov for dokumentasjon som kan synliggjøre for tilsynsmyndigheten at midlene blir benyttet i tråd med reguleringene.
Departementet mener det er hensiktsmessig å fastsette krav til rapportering av andre data enn regnskapsinformasjon i forskrift slik at disse ikke bare fremkommer i tilskuddsbrevet. Disse kravene vil også gjelde for private høyskoler og fagskoler som ikke mottar tilskudd. Dette er likevel ikke til hinder for at det kan fastsettes krav til rapportering i tilskuddsbrev til høyskoler og fagskoler som mottar tilskudd. Dette vil i tilfelle gjelde informasjon som kun er relevant å kreve for institusjonene som mottar tilskudd.
Departementet viser til lovforslaget til universitets- og høyskoleloven § 8-6 og fagskoleloven § 18.