NOU 1997: 17

Finansiering og brukerbetaling for pleie- og omsorgstjenester

Til innholdsfortegnelse

15 Utvalgets vurderinger og forslag

15.1 Innledning

Utvalget viser til kap. 5 hvor det er gitt en beskrivelse og vurdering av dagens finansierings- og brukerbetalingsordninger i pleie- og omsorgstjenesten. Denne beskrivelsen viser at det i dag er et klart skille i prinsippene og i konkrete utformingen av brukerbetalingsordningene for dem som bor i institusjon (alders- og sykehjem) og dem som bor utenfor institusjon (i eget hjem og i omsorgsboliger). Det er videre et grunnleggende skille mellom beboere i institusjon og i eget hjem (herunder omsorgsboliger) i utgiftsdelingen mellom kommunene og staten når det gjelder helsetjenester og bofunksjonen.

Med dette som utgangspunkt har utvalget i tråd med sitt mandat utredet systemer for mere gjennomgående finansierings- og brukerbetalingsordninger i pleie- og omsorgstjenesten. Utvalget har spesielt lagt ned mye arbeid i å beskrive, vurdere og drøfte ulike implikasjoner av en tjenestebasert brukerbetalingsmodell, hvor et system som mer ligner dagens regelverk for finansiering og brukerbetaling utenfor institusjon i hovedsak gjøres gjeldende i institusjon, jf. kap. 12 og 14.

Utvalget har felles synspunkter og forslag på en del punkter som oppsummeres i avsnitt 15.2. Her presenteres også andre forslag som er uavhengige av modellvalg. Medlemmene Arum og Daleng presiserer i avsn. 15.3 i egen særuttalelse sitt prinsipale syn på brukerbetaling for helse- og sosialtjenester. De mener at pleie-, omsorgs- og helsetjenester bør være gratis for brukerne.

Når det gjelder valg av hovedmodell for finansiering og brukerbetaling for pleie- og omsorgstjenesten, er utvalget delt. Medlemmene Arum, Daleng, Jensen og Johnsen går inn for en tjenestebasert modell som er noe modifisert i forhold til den modellen som er beskrevet i kap. 12. Deres vurderinger og forslag presenteres i avsn. 15.4. Medlemmene Aspås, Lindgren, Risan og Vollan foreslår at dagens ordning videreføres med en del endringer, men at det igangsettes prøveordninger for å belyse nærmere enkelte sider ved en tjenestebasert modell. Deres vurderinger og forslag presenteres i avsn 15.5.

15.2 Forslag som er uavhengig av modell

I dette avsnittet presenterer utvalget de forslag som er uavhengig av hvilken hovedmodell som blir valgt for finansiering og brukerbetaling for pleie- og omsorgs­tjenesten.

Utvalget er enstemmig på følgende punkter og foreslår at:

  • de øvre grensene for boutgifter i bostøtteordningen (boutgiftstaket) økes til kostnadsnivået knyttet til en nøktern bolig.

  • for å synliggjøre bokostnadene i kommunale boliger for eldre og funksjonshemmede bør kommunene beregne disse ut fra periodiserte kapitalkostnader. Eventuell kommunal subsidiering av bokostnader synliggjøres i kommuneregnskapet.

  • det bør stimuleres til bygging av flere omsorgsboliger og tilrettelagte boliger, som i større grad enn i dag organiseres som selveierboliger eller borettslag.

  • staten fastsetter maksimal betaling for pleie og omsorg utenfor institusjon i forhold til inntekten.

  • alminnelig inntekt før særfradrag legges til grunn for brukerbetalingsberegning for pleie og omsorg.

  • husstandens inntekt skal fortsatt ligge til grunn for beregning av brukerbetalingen i hjemmebaserte tjenester.

  • den betalingsfrie perioden settes til én måned for langtidsopphold. Ordningen skal også gjelde for korttidsopphold som går over til langtidsopphold.

  • en aktivitetsbasert finansiering for korttidsplasser og rehabilitering i sykehjem utredes nærmere i forbindelse med utredning av innsatsstyrt finansiering i sykehus og utredning om rehabiliteringsvirksomhet.

  • det ikke gjøres endringer i forvaltningsnivåenes ansvar for finansiering av helsetjenester i pleie- og omsorgstjenesten, jf. drøftingen i kap. 11.

Utvalgets flertall (alle unntatt Arum og Daleng) mener at det fortsatt bør være anledning til å kreve betaling for hjemmesykepleie.

Utvalget går ikke inn for inntektsgraderte betalingssatser for korttids-/dag- og nattopphold i institusjon.

Utvalgets medlemmer Arum, Daleng, Jensen og Johnsen foreslår redusert betaling for flersengsrom.

15.3 Særmerknad fra utvalgets medlemmer Liv Arum og Arild Daleng

Velferdsordninger i et solidarisk samfunn.

I St.meld. nr 35 (1994–95) Velferdsmeldingen og i Regjeringens langtidsprogram understrekes at solidaritetstankegangen skal stå fast som grunnlag for norsk velferdspolitikk. I Velferdsmeldingen understreker Regjeringen at den vil videreutvikle det norske velferdssamfunnet fordi det bygger opp under sentrale verdier i et solidarisk samfunn. Den vil også slå ring om folketrygden. Regjeringen holder fast ved at helse- og omsorgstjenester skal være underlagt offentlig styring (St.meld. nr. 35 (1994–95), s 11).

Disse medlemmer mener at den grunnleggende ideen i et solidarisk samfunn er at vi i fellesskap har økonomisk ansvar for de offentlige ordningene som er etablert bl.a. innenfor pleie- og omsorgssektoren. Dette ansvaret bærer vi ved at alle som har inntekt betaler skatt etter økonomisk evne, og får tilbake velferdstilbud etter behov og opptjente rettigheter. Disse medlemmene mener at bruken av egenbetalingsordningene innen pleie- og omsorgssektoren har ført til at de som har behov for tjenestene også må betale særskilt for dem. Økningen i egenandelene de siste årene er uttrykk for at det norske samfunnet har fjernet seg fra prinsippet om fellesskapsløsninger og et felles, solidarisk finansieringsansvar. Både Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO) og Norsk Pensjonistforbund (NPF) har i sine handlingsprogrammer nedfelt sitt standpunkt mot bruken av egenandeler på helse- og sosialtjenester. Det viser også merknaden fra organisasjonenes representanter i utvalget som i 1988 avga innstilling Egenbetaling i helse- og sosialsektoren (NOU 1988:7):

«En grunnleggende idé bak begrepet 'velferdsstaten' er at helsemessige og sosiale problemer skal løses i fellesskap. Det er ikke enkeltindividets økonomiske situasjon som skal være bestemmende for løsningen av problemer, men det nettverk av ordninger samfunnet har bygd opp. Den belastning som ligger i det å være syk eller av andre grunner ha behov for hjelp fra helse- og sosialsektoren skal ikke økes ved at personen også påføres økonomiske belastninger.»

«Disse medlemmer ser ideen bak 'velferdsstaten' som en av grunnpilarene i den norske samfunnsmodellen. Prinsipielt mener disse at systemet med egen­andeler er et brudd med prinsippet om felleskapsfinansiering... Økningen de senere årene og dagens debatt om å nytte egenandeler for å tilføre sektoren større ressurser representerer derimot en klar holdningsendring.»

Brukerbetaling og rettferdighet.

Disse medlemmene understreker at Norge for tiden er inne i en sterk vekstperiode og at det er i slike perioder vi bør ta de eventuelle økonomiske konsekvensene for offentlige finanser, som det kan innebære å få et mer rettferdig økonomisk system innenfor den offentlige pleie- og omsorgssektoren. Det er et tankekors for disse utvalgsmedlemmene at veksten i brukerbetaling på pleie- og omsorgssektoren skjer i en periode da Norge som nasjon bare blir rikere og rikere.

I Rattsø-utvalgets utredning ( NOU 1997:8) omtales brukerbetaling og rettferdig fordeling:

«Den mest utbredte oppfatning synes imidlertid å være at brukerbetalingsordninger har uheldige konsekvenser for den personlige inntektsfordelingen. Bakgrunnen for dette synet er at tjenesteproduksjonen i større grad finansieres etter bruk, og i mindre grad etter evne, noe som kan føre til en uønsket avvisning av personer med lav inntekt og lav betalingsevne. Dette kan komme i konflikt med nasjonale målsettinger om at grunnleggende velferdstjenester skal være tilgjengelig for alle uavhengig av inntekt.» (s. 111, spalte 1)

Om brukerbetaling skriver Rattsø-utvalget bl a:

«Utvalget vil presisere at brukerbetaling har klare begrensninger for kommunale og fylkeskommunale tjenester. Det skyldes dels at en eller flere av forutsetningene for at prismekanismen skal virke effektivt ikke er oppfylt, og dels et ønske om å ivareta andre samfunnsmessige mål, først og fremst fordelingshensyn.

For enkelte tjenester virker brukerbetaling som en ren skatt. Lavinntektsgrupper rammes relativt hardest når det gjelder tjenester som er pålagt og som er nødvendige i visse situasjoner, eksempelvis hjemmesykepleie ved alvorlig sykdom.» (s 165, 1. spalte)

Inntektsutjevning mellom eldre og funksjonshemmede med lavere og høyere inntekter må, som for landets øvrige innbyggere, skje ut fra likhetsprinsippet gjennom utformingen av den generelle skatte- og avgiftspolitikken. Inntektsgraderte brukerbetalingssystemer bør derfor ikke benyttes innenfor den offentlige pleie- og omsorgssektoren.

Kommunenes tilbud om pleie- og omsorgstjenester er begrenset i forhold til de behov som eksisterer. Tjenestene er rasjonert og tildeles etter en faglig vurdering av den enkeltes behov. Disse medlemmer mener dette offentlige styringsansvar er et av kjennetegnene på velferdssamfunnet og at det må opprettholdes. Kommunene har derfor god kontroll på tildeling av tjenestene.

Når tjenester tildeles av offentlig myndighet, vil et brukerbetalingssystem ikke ha realøkonomiske virkninger, men bare ha overføringsvirkninger; det vil si virke som en skatt. Bruk av brukerbetalingssystem krever derfor en politisk og ikke en økonomisk begrunnelse.

Utvalgets medlemmer Arum og Daleng mener det er behov for en omlegging av brukerbetalingssystemet for offentlige pleie- og omsorgstjenester til et system som bygger på likhetsprinsippet og ivaretar fordelingspolitiske mål. Disse utvalgsmedlemmene mener at alle må ha trygghet for at de får den hjelpen de trenger når de trenger den uansett alder, funksjonshemming, personlig økonomi og bostedskommune.

Kommunenes inntekter.

En av forutsetningene i mandatet til utvalget var at brukerbetalingen for pleie- og omsorgstjenester skulle økes for å tilføre sektoren større ressurser, for igjen å kunne imøtekomme økt etterspørsel av tjenester som følge av økningen i tallet på eldre.

Arbeidet i utvalget har vist at den økonomiske betydningen brukerbetalingen for pleie- og omsorgs­tjenester har i kommunene, er liten. Dette gjelder særlig tjenester til hjemmeboende brukere. Av tabell 4.5 ( kapittel 4) framgår det at brukerbetalingen for hjemmebaserte tjenester i 1993 utgjorde 262 mill. kroner. Disse medlemmene foreslår at pleie- og omsorgstjenester unntas for egenbetaling og at den tapte inntekten dekkes inn ved en økning av skattøret. Beløpet på 262 mill. kroner tilsvarer en økning av det kommunale skattøret på 0.4 %. I dette beløpet er imidlertid ikke innregnet den administrative besparelsen kommunene får ved at de slipper å beregne hva den enkelte skal betale for hvilke tjenester.

Flere undersøkelser har vist at helse- og omsorgssektoren har høy prioritet i befolkningen, og at det er vilje til å betale mere skatt, dersom dette går til slike formål.

Lavinntektsgruppene rammes hardest.

De undersøkelser som utvalget refererer til i kapittel 3, tyder på at det er lavinntektsgruppene som blir mest påvirket av brukerbetaling. Tall fra SSB (1995) viser at det er brukergruppene med inntekt under 3 G (kr 117 690 i 1995) som utgjør 75 % av de som betaler egenandeler for kommunale hjemmetjenester. Det er også fra disse gruppene med lavest inntekt at kommunene henter mer enn halvparten av sine egenandelsinntekter. Videre viser tall fra St.prp. nr. 1 (1996–97) at antall brukere av hjemmebaserte tjenester samlet sett har hatt en nedgang fra 1991 til 1995 på 18,7 %, fra 167 879 mottakere i 1991 til 136 484 i 1995.

Disse medlemmer slutter seg til Rattsø-utvalgets beskrivelse av at brukerbetaling virker som en ren skatt for enkelte tjenester (f.eks. hjemmesykepleie), og mener det ut fra likhetsprinsippet er uakseptabelt å anvende et brukerbetalingssystem med sikte på hel eller delvis kostnadsdekning. Et slikt system representerer en urettferdig særbeskatning av funksjonshemmede og eldre som er avhengig av offentlige pleie- og omsorgstjenester.

Store kommunale forskjeller.

Utredningen beskriver at det eksisterer til dels omfattende forskjeller mellom kommunene når det gjelder brukerbetalingssystemer, og ikke minst når det gjelder betalingsnivåer. Disse medlemmene vil understreke at de brukerbetalingssystemer som eventuelt iverk­settes, må være ensartet for hele landet slik at en unngår de store ulikhetene fra kommune til kommune som brukerne opplever på dette området.

Etterspørselseffekter.

I diskusjonen om utforming av brukerbetalingsordninger og mulighetene for å gi pleie- og omsorgstjenester vederlagsfritt, fokuseres det ofte på at brukerbetalingsordningene er et effektivt virkemiddel mot negative etterspørselseffekter. Disse medlemmene vil peke på at det finnes få sikre belegg for påstander om at lav eller ingen brukerbetaling fører til utilsiktet press for å få tildelt pleie- og omsorgstjenester.

De undersøkelser og den litteratur som utredningen viser til, gir heller ikke entydig støtte til bruk av egenandeler. Ett av mange viktige momenter for disse medlemmene er henvisning til undersøkelser som viser at dagens betalingsordninger i hovedsak rammer de dårligst stilte hardest, og at ordningene derfor har en dårlig fordelingseffekt. Videre er det en kjensgjerning at funksjonshemmedes og alderspensjonisters inntekter er lavere enn for gjennomsnittet i befolkningen. Yngre uføre har dessuten en lavere samlet inntekt enn det som er gjennomsnittet for andre i samme aldersgruppe (SSB 96/48 Eivind Lofthus 'Yngre uførepensjonisters materielle levekår').

Kommunale pleie- og omsorgstjenester er tjenester som organiseres felles og koordineres samtidig som de utøves av ulike faggrupper. Disse medlemmer legger vekt på at de betalingsordningene som benyttes må bidra til et fleksibelt tjenestetilbud. Utformingen av tjenestetilbudet rundt den enkelte må ivaretas gjennom gode medvirkningsprosesser mellom tjenestemottaker og tjenesteyter. Disse medlemmene vil understreke viktigheten av å ta brukermedvirkning på alvor for å sikre kvalitativt gode tjenester i pleie- og omsorgssektoren. Disse medlemmene mener at å unnta pleie- og omsorgstjenester for egenbetaling ikke hindrer utviklingen av fleksible og gode tjenester.

Konklusjon.

Medlemmene Arum og Daleng mener egenandeler for pleie-, omsorgs-, og helsetjenester er prinsipielt feil, både ut fra en solidaritetsideologi og ut fra en politisk vurdering av fordelingshensyn. På denne bakgrunn mener disse medlemmene at:

Eksisterende brukerbetalingsordninger må bygges ned.

  • Pleie-, omsorgs- og helsetjenester skal unntas fra brukerbetaling

  • De betalingsordningene som ev. benyttes skal være felles for hele landet

  • De betalingsordninger som benyttes må ha gode skjermingsordninger av tjenestemottakere med lave inntekter og/eller stort tjenestebehov.

Behovet for en skjermingsordning som omfatter alle typer egenandeler.

I forhold til tjenestemottakere i alle aldre som lever med funksjonshemning eller kronisk sykdom, kan behovet for tjenester bli omfattende. Enkeltmennesker kan samlet sett få en så stor belastning gjennom ulike egenbetalingsordninger at de velger vekk tjenester de trenger for å klare dagliglivets utgifter. Disse utvalgs­medlemmene mener at det er nødvendig å se de ulike egenandelsordningene som er etablert for pleie-, omsorgs- og helsetjenester i sammenheng, og foreslår at de ulike brukerbetalingsordninger og skjermingstiltakene vurderes for å se hvordan de slår ut som en helhet for enkeltbrukere. Disse medlemmene mener det er behov for en samlet skjermingsordning som omfatter alle typer egenandeler for tjenester som funksjonshemmede og kronisk syke i alle aldre er avhengig av.

Utvalgets flertall finner det ikke aktuelt med gratis pleie- og omsorgstjenester. I den videre drøfting støtter medlemmene Arum og Daleng forslaget til en tjenestebasert brukerbetalingsmodell slik den er beskrevet i avsn. 15.4. Disse medlemmer vektlegger spesielt behovet for en bedre skjermingsordning for hjemmeboende med lave inntekter, og behovet for å få en mer enhetlig brukerbetalingsordning som gjelder for hele landet.

15.4 Vurdering og tilrådning fra medlemmene Arum, Daleng, Jensen og Johnsen

15.4.1 Innledning

Medlemmene Arum, Daleng, Jensen og Johnsen foreslår mere grunnleggende endringer i dagens system. Hovedendringen er at en går bort fra et system hvor det betales etter hvor en mottar tjenesten, til et system hvor en betaler etter de tjenestene en mottar. I avsn. 15.4.2 oppsummeres kort hovedproblemene i dagens system. I avsn. 15.4.3 angis de velferdspolitiske prinsipper disse medlemmer baserer sitt forslag på. I avsnitt 15.4.4 presenteres en sammenfatning av forslaget til nytt system – en tjenestebasert brukerbetalingsmodell. Denne er imidlertid ikke identisk med modellen i kap. 12. I avsnitt 15.4.5 presenteres en oversikt over virkninger av forslaget. I avsnitt 15.4.6 presenteres de økonomiske hovedvirkninger. I avsnitt 15.4.7 gir noen avsluttende bemerkninger, mens avsnitt 15.4.8 gir en sammenfatning av den tjenestebaserte brukerbetalingsmodell som foreslås.

15.4.2 Vurdering av nåværende finansierings- og betalingsordninger

Utvalgets utredning viser at det er knyttet flere problemer til dagens system for finansiering og brukerbetaling i pleie- og omsorgstjenesten. Disse medlemmer vil særlig peke på følgende forhold:

(1) Mangel på stabilitet og oversikt

Beskrivelsen og drøftingen i kap. 5 viser at dagens ordninger for finansiering og brukerbetaling er uoversiktlig. Flere av ordningene er vanskelig å forstå og praktisere. Det gjelder særlig vederlagsforskriften for institusjonsopphold. Systemene har vært flikket på og stadig endret. Systemet er derfor preget av ustabilitet og konsekvensene virker tildels utilsiktet. Mangelen på et stabilt finansieringssystem har vært en medvirkende årsak til at en er kommet opp i dagens uføre med manglende tilbud både i form av omsorgsboliger og institusjonsplasser og at mange av institusjonsplassene har en utilfredsstillende bostandard.

(2) Store ulikheter

Dagens betalingssystemer gir store forskjeller i brukerbetaling for personer som mottar samme tjenestetilbud og har samme inntekt. Det er store ulikheter avhengig av om brukerne mottar tjenester i omsorgsbolig i egen bolig eller institusjon, og det er til dels omfattende forskjeller fra kommune til kommune både når det gjelder betalingssystem og betalingsnivå for hjemmebaserte tjenester.

Fig 15.1 illustrerer hvordan brukerbetalingen for brukere i institusjon og omsorgsboliger varierer etter inntekt. Figuren viser at dagens system gir store og systematiske forskjeller. Brukere med lav inntekt kommer økonomisk dårligere ut om de mottar tjenester hjemme eller i en omsorgsbolig enn om de bor i institusjon. Brukere med høy inntekt skal derimot komme bedre ut økonomisk om de mottar tjenester i egen bolig enn i institusjon. Der er imidlertid svært få brukere som i dag betaler høye vederlag i institusjonene.

Figur 15.1 Sammenligning av brukerbetaling i institusjon og brukerens utgifter i
 omsorgsboliger

Figur 15.1 Sammenligning av brukerbetaling i institusjon og brukerens utgifter i omsorgsboliger

Det som er særlig uheldig i dagens system er at pensjonister med pleie- og omsorgsbehov og lave inntekter og som bor i omsorgsboliger, kommer klart dårligst ut. Dersom disse gruppene stilles ovenfor kostnadsdekkende husleie, er det vanskelig å forstå at de kan klare sine økonomiske forpliktelser uten sosialhjelp, kommunale husleietilskudd eller annen bistand.

Hovedårsaken til dette er at bokostnadene i en omsorgsbolig etter Husbankens standard vil medføre en brutto husleie på kr. 52.000 pr. år. Dagens bostøttetak for enslige er på 32.500 kr. pr. år. En minstepensjonist står derfor overfor en kostnadsdekkende husleie etter bostøtte på rundt 40.000 kroner. Dersom disse i tillegg dekker dagens egenandeler for helsetjenester og pleie og omsorgstjenester ( kr. 5 600 i gjennomsnitt) vil de ha igjen rundt 20.000 kroner til å dekke dagliglivets utgifter og forpliktelser. En minstepensjonist/pensjonist med lav inntekt i institusjon kommer f.eks. bedre ut ved at de etter å ha dekket alle sine forpliktelser sitter igjen med et beløp på 18.500 kroner til utgifter utover bokostnader, mat og andre daglige utgifter, helse og pleie- og omsorgstjenester.

I prinsippet skal vederlagsforskriften for institusjon ivareta at brukere med samme inntekt skal betale det samme for institusjonsopphold. Beregningene en har hatt tilgang til indikerer imidlertid at vederlagsforskriften praktiseres noe ulikt fra kommune til kommune. Dette gjelder særlig for personer som har inntekt ut over folketrygden og offentlige pensjonsordninger. Siden brukeren betaler for institusjonsopphold etter inntekt, tas det heller ikke hensyn til standardforskjellene i tilbudene den enkelte mottar. Det betyr at det betales det samme enten en får tildelt ensengsrom eller flersengsrom eller om institusjonen har høy eller lav standard.

For brukere som mottar pleie- og omsorgstjenester i egen bolig eller omsorgsbolig er det store forskjeller i brukerbetaling for brukere med samme tjenester og samme inntekt fra kommune til kommune. Prinsippene for husleiefastsettelse for omsorgsboliger kan også variere fra kommune til kommune.

(3) Fleksibilitet/insentiver

Dagens todelte finansierings. og brukerbetalingsopplegg kan være en hindring for fleksible løsninger innen pleie- og omsorgstjenesten på flere måter. For det første bidrar det til å skape et unødvendig økonomisk/finansielt skille mellom institusjonsomsorg og åpen omsorg. En effektiv ressursbruk i pleie- og omsorgstjenesten er avhengig av et nært og fleksibelt samarbeid mellom alle leddene i omsorgskjeden. Selv om mange kommuner er kommet langt i å utnytte ressursene mer effektivt og fleksibelt innenfor hele omsorgskjeden, vil trolig mange kunne utnytte ressursene bedre og gi bedre tilbud til brukerne ved en mer samordnet bruk av ressursene. En bedre integrasjon vil ikke minst være viktig i de tilfellene institusjon og omsorgsbolig er lokalisert i tilknytning til hverandre.

For det andre har dagens system uheldige insentivvirkninger ved at det for kommunen er mest økonomisk lønnsomt å ha brukere med høye inntekter i institusjon, mens det for brukerne er mest økonomisk lønnsomt å få tilbudet i omsorgsbolig/egne hjem. For brukere med lave inntekter gjør det motsatte forholdet seg gjeldende, jf. fig. 15.1. Selv om dette i dag ikke har så store effekter er det klart uheldig å ha systemer som gir slike insentivvirkninger. Dersom brukerne og kommunene hadde større valgmuligheter ved tildeling av tjenester ville slike insentiver kunne virke svært uheldig.

(4) Synliggjøring

Som påpekt bl.a. i kap. 5 betaler brukerne i institusjon etter dagens ordning et beløp avhengig av inntekten, og mottar et sammensatt tilbud bestående av ulike tjenester. Det er imidlertid liten sammenheng mellom hva brukeren betaler, og hva brukeren mottar. Det er med andre ord svært lite tydelig hva de faktiske kostnadene utgjør både når det gjelder ulike typer tjenester og mengden av disse.

(5) Umyndiggjøring

Dagens betalingssystem i institusjonene har form som en inntektsavkortning. Brukerne sitter igjen med et beløp som har karakter av å være lommepenger. Danskene kalte derfor ordningen for lommepengesystemet. Selv om brukermedvirkning i institusjonene vil være avhengig av en rekke andre forhold som betalingssystem, er det uheldig å ha et system som på sett og vis stimulerer til pasifisering og lav brukermedvirkning.

15.4.3 Inntektsvirkninger for det offentlige ved ulike brukerbetalingsordninger

Utvalgets beregninger viser at inntektene for det offentlige fra brukerbetaling for pleie- og omsorgstjenester er lave. I åpen omsorg utgjorde samlet brukerbetaling for hjemmehjelp og hjemmesykepleie i alt 261,7 mill. kroner i 1993. Det utgjør 3,3 pst. av kommunens utgifter til hjemmehjelp og hjemmesykepleie.

For alders- og sykehjem utgjorde brukerbetalingen i 1993 i alt 1680,7 mill. kroner. Dette betyr at gjennomsnittlig brukerbetaling pr. langtidsbeboer i institusjon var i underkant av 40 000 kroner i 1993. Utvalgets beregninger indikerer at kostnadene til bofunksjonen i institusjonene på landsbasis utgjorde 37 000 kroner i gjennomsnitt, mat og dagliglivets utgifter ( hovedsakelig kost) utgjorde 36 000 kroner i gjennomsnitt. Dette betyr at gjennomsnittlig brukerbetaling ikke fullt ut dekker bokostnadene og dagliglivets utgifter.

Inntektene for det offentlige fra brukerbetaling er primært ikke avhengig av hvilket betalingssystem en velger, men av de satser for brukerbetaling som fastsettes i det system som velges. En kan således få samme inntekter både fra et tjenestebasert brukerbetalingssystem og fra et blandet system. Valg av system for brukerbetaling bør derfor primært baseres på hvilket system som best ivaretar de målsetninger en har for utbygging og drift av pleie og omsorgstjenestene.

15.4.4 Velferdspolitiske prinsipper

Medlemmene Arum, Daleng, Jensen og Johnsen fremmer et forslag som tar utgangspunkt i mål og retningslinjer for den offentlige pleie- og omsorgspolitikk, slik de er nedfelt i Velferdsmeldingen og Stortingets behandling av meldingen og Langtidsprogrammet for perioden 1997–2001.

En har søkt å ivareta de mål for pleie- og omsorgstjenestene og krav til finansierings- og brukerbetalingsordningene i foredraget til utvalgets mandat, jf. kap. 1.

(1) Omsorgspolitiske konsekvenser av betalingssystemer mv.

Finansierings- og brukerbetalingsordningene for de offentlige pleie- og omsorgstjenestene er viktige for hvorledes de faktiske pleie- og omsorgstiltak vil utvikle seg i framtida. Finansierings- og brukerbetalingsordninger vil kunne ha stor betydning for de valg hovedaktørene innenfor pleie- og omsorgssektoren gjør. Slike ordninger bør ikke ses uavhengig av hva slags pleie- og omsorgspolitikk man ønsker å føre. Finansierings- og brukerbetalingssystemet på dette felt vil utgjøre et sett rammebetingelser som vil kunne være med og bestemme utviklingen på dette felt. Dette betyr at ordningene må ta hensyn til de mål og krav som stilles til den offentlige pleie- og omsorgspolitikk.

Disse medlemmer legger til grunn at eldre og funksjonshemmede med behov for pleie- og omsorgstjenester vanligvis foretrekker å bo hjemme. Ved å bygge boliger med livsløpsstandard og omsorgsboliger, kombinert med et godt utbygget hjelpeapparat, kan et slikt hovedmål realiseres. Med eget hjem mener disse medlemmer i det følgende enten brukerens opprinnelig hjem eller omsorgsbolig. For brukere med langtidsopphold i institusjon – sykehjem eller aldershjem – må institusjonsplasser som holder et visst kvalitetsnivå mht. størrelse, toalett mv., også kunne oppfattes som brukerens bolig.

Ved korttidsopphold i institusjon, dvs. i forbindelse med rehabilitering, avlastning mv., er institusjonsplass ikke å betrakte som brukerens permanente bolig.

(2) Likhet og grunnleggende mål for pleie- og omsorgspolitikken

Et hovedmål for disse medlemmers forslag til omlegging av betalingssystemet for offentlige pleie- og omsorgstjenester er å ivareta sentrale likhetshensyn som vårt velferdssamfunn bygger på. Brukerne må tilbys pleie- og omsorgstjenester på like økonomiske vilkår i forhold til inntekt.

Utgangspunktet for det tjenestebaserte brukerbetalingssystem som foreslås i avsn. 15.2.3 nedenfor er å skape en størst mulig grad av rettferdighet og likebehandling mellom brukere i egne hjem og i institusjon. Disse medlemmer mener at et slikt likebehandlingsideal både er et grunnleggende mål for norsk pleie- og omsorgspolitikk, men også er nødvendig for å få til en god pleie- og omsorgspolitikk.

Disse medlemmer mener derfor at man må utvikle ordninger slik at brukerbetalingen for langtidsbrukere i institusjon blir mer lik situasjonen for brukere i egne hjem. Brukere i egne hjem har følgende hovedtyper av utgifter: dagliglivets utgifter, boutgifter, helse- eller medisinutgifter, samt utgifter til pleie og omsorg. En tjenestebasert brukerbetalingsmodell er å anvende en lignende utgiftsinndeling for brukere i institusjon. Dermed skulle betalingssituasjonen for brukere i institusjon bli mer lik situasjonen for brukere i egne hjem og omsorgsboliger.

For å skape større likhet i brukerbetaling fra kommune til kommune foreslås et øvre tak for brukerbetaling for pleie og omsorg i forhold til inntekt som gjelder for aller kommuner. Dette taket foreslås vedtatt av Stortinget på samme måte som det i dag vedtas et tak for egenandeler for helsetjenester.

(3) Desentralisering for god kvalitet

Pleie- og omsorgstrengende har ofte behov for en kombinasjon av ulike pleie- og omsorgstjenester. Den enkeltes behov og lokale forhold ellers vil være be­stemmende for den tjenestekombinasjon som best dekker den enkeltes behov. En god omsorgspolitikk krever derfor en individuell behandling av den enkelte bruker. En slik individuell behandling er ikke forenlig med sentral detaljstyring. En god omsorgspolitikk forutsetter derfor at beslutninger angående fastleggelse av tjenestekombinasjonen for en bruker, foretas av ulike grupper fagfolk og i nært samarbeid med den enkelte bruker.

Disse medlemmer vil derfor presisere at desentralisering og dermed en stor grad av kommunalt selvstyre med hensyn på tilpasningen av disse individualiserte tjenester, er nødvendig for en god omsorgspolitikk. Dette må imidlertid skje innenfor et statlig og velferdspolitisk rammeverk spesielt med hensyn til finansierings- og betalingsordninger, herunder bostøtteordningen.

I en tjenestebasert modell mener disse medlemmer at rettferdighetsprinsippet og likebehandlingsprinsippet, ivaretas gjennom statlige finansieringsordninger og brukerbetalingsordninger innenfor sentralt gitte rammer. Samtidig vil kommunenes muligheter til utforming av sitt tjenestetilbud og utvikling av tjenestekombinasjoner i forhold til lokale behov bli ivaretatt.

Det vil derfor i den tjenestebaserte modell disse medlemmer foreslår være en god sammenheng mellom rettferdighets- og likebehandlingsprinsippet på den ene side, og desentralisering og det kommunale selvstyre på den annen.

(4) Framtidens behov og utfordringer

Fra slutten av åttitallet har det skjedd en dreining i den offentlige pleie- og omsorgspolitikk fra en satsing på institusjonsplasser til en større satsing på hjemmebaserte tjenester med sikte på at brukerne skal kunne velge en mer selvstendig tilværelse i egne hjem eller omsorgsboliger. Etter hvert som standarden i sykehjemmene heves, vil forskjellen mellom en langtids institusjonsplass i enerom og omsorgsbolig med heldøgns servicetilbud, bli mindre. Det må derfor være framtidsrettet å sørge for å redusere de ulikheter som gjelder mellom brukere av institusjon og brukere i egne hjem og omsorgsboliger.

Disse medlemmer mener at sykehjemmene i framtida i større grad enn i dag vil kunne ta seg av korttidsbehovene for pleie og omsorg, dvs. i forbindelse med avlastning, rehabilitering, terminalpleie og lignende. Hovedtyngden av beboerne vil imidlertid også i framtiden kunne være langtidsbeboere.

Det er også grunn til å regne med at framtidas brukere vil stille andre krav til pleie- og omsorgstjenesten enn de som stilles i dag. Slike utviklingstrekk vil gjelde kvaliteten av tjenestene, brukermedvirkning og mulighetene for valgfrihet.

En tjenestebasert brukerbetalingsmodell kan bidra til å sikre et stabilt finansielt grunnlag for utbygging av bofunksjonen tilknyttet pleie- og omsorgstjenestene, både med hensyn på standard og mengde av tjenester.

Dagens system kan gi svært uheldige insentivvirkninger. På grunn av høy brukerbetaling i institusjon for høyinntektsgruppene, vil det i dagens system være økonomisk lønnsomt for kommunene at disse brukerne velger sykehjem. For brukere med høy inntekt vil det imidlertid være langt rimeligere å velge tjenester i eget hjem eller omsorgsbolig. De motsatte økonomiske insitamentene gjør seg gjeldende for lavinntektsgrupper. De må betale mer for tjenestene i omsorgsbolig enn for institusjonsopphold. Dette framgår av figur 15.1. Den viktigste endringen ved et tjenestebasert system er at det for brukeren og kommunen vil virke mer økonomisk nøytralt i forhold til hvor tjenestene gis, enten dette skjer i eget hjem/omsorgsbolig eller i sykehjem. Det vil da i større grad være brukerens behov som avgjør valget. Dette er kanskje ikke så viktig i dag hvor problemet er å få et tilbud. Dersom det i større grad blir valgmuligheter med hensyn til det tjenestetilbud som ytes, blir dette viktigere. Generelt er det viktig å ha systemer som gir brukerne og kommunene de samme økonomiske insentivene.

(5) Andre hensyn

I tillegg til de ovennevnte hensyn har medlemmene Arum, Daleng, Jensen og Johnsen lagt vekt på følgende forhold:

  • Et brukerbetalingssystem må ikke forhindre at brukere med lav inntekt og/eller formue får dekket sine grunnleggende behov for pleie- og omsorgstjenester.

  • Den enkelte bruker skal selv ha hovedansvaret for å dekke dagliglivets utgifter og boutgifter. Det offentlige skal ha ansvaret for å sørge for at de som har utilstrekkelige inntekter kommer i en økonomisk situasjon slik at vedkommende har mulighet for å ta dette ansvar.

  • Det offentlige skal ha styringsansvaret som sikrer at den enkelte bruker så langt som mulig får tildelt helsetjenester, samt pleie og omsorg i samsvar med sitt behov.

  • Et brukerbetalingssystem bør stimulere til medvirkning og brukerinnflytelse.

  • Et brukerbetalingssystem bør være slik at de ulike kostnadselementene fordelt på dagliglivets utgifter, boutgifter, helsetjenester samt pleie og omsorg skal framstå klart. Dette har betydning for den offentlige prioritering. Den enkelte bruker har også krav på å vite hva de ulike betalingsordninger omfatter, og hva man derved betaler for.

  • Et brukerbetalingssystem bør være oversiktlig og enkelt for alle parter. Innkrevings- og kontrollkostnadene bør være små.

  • De enkelte tjenester skal utformes ut fra den enkelte brukers behov. Et brukerbetalingssystem bør derfor utformes slik at det legger til rette for lokale tilpasninger og valgfrihet og det skal ikke legges bindinger på kommunenes organisering av tjenestene.

Disse medlemmer har lagt vekt på at ordningene i hovedsak ikke skal bryte med det hovedsystem for finansiering av kommunene som er basert på kommunale skatter og rammefinansieringssystemet.

15.4.5 Forslag til tjenestebasert brukerbetalingsmodell

Medlemmene Arum, Daleng, Jensen og Johnsen foreslår på denne bakgrunn en tjenestebasert brukerbetalingsmodell, som omfatter fire hovedkomponenter:

(1) Mat og andre daglige utgifter.

  • Brukere i egen bolig betaler disse utgifter selv. Brukere i institusjon belastes slike utgifter i henhold til selvkost.

  • Det etableres ordninger i institusjon som gir grunnlag for økt valgfrihet, samtidig som det bør etableres en eller flere standardløsninger for de brukere som ikke kan eller ønsker å velge selv.

(2) Bolig og husleie.

  • Kommunene gis anledning til å kreve godtgjørelse av langtidsbeboere for bofunksjonen i institusjon ut fra periodiserte kapitalkostnader, og det innføres en egen statlig bostøtteordning i institusjon på linje med bostøtteordningen for beboere som ikke har tilstrekkelige inntekter til å dekke bokostnadene.

  • Bostøtteordningene endres ved at bostøttetakene heves til kostnadsdekkende husleie eller husbankens standardkrav og bostøtteordningene tilpasses slik at beboere med lave inntekter i omsorgsboliger kan betale kostnadsdekkende husleie. Etter dagens standardkrav og kostnader vil det utgjøre en økning i bostøttetaket fra kroner til kroner 52 000. Disse medlemmer mener at dette vil sikre en stabil finansiering av bofunksjonen i en økt satsing på pleie- og omsorgstjenestene i kommunene, enten utbyggingen skjer i form av omsorgsboliger eller sykehjem.

(3) Helse.

  • Det er viktig at brukerbetalingen for helsetjenester, dvs. tjenester som kommer inn under folketrygdens frikortordning for medisinsk undersøkelse og behandling samt livsnødvendige medisiner, blir uavhengig av om brukeren bor i egen bolig eller i institusjon. Brukerbetalingsnivået for helsetjenester gjøres derfor likt i og utenfor institusjon. Dette gjennomføres ved at nåværende brukerbetalingsordning opprettholdes utenfor institusjon, og at brukerbetaling for helsetjenester mv. i institusjon utformes etter en ordning med et eget egenandelstak som blir fastsatt av Stortinget på samme måte som brukerbetaling for brukere utenfor institusjon.

(4) Pleie og omsorg.

  • Pleie og omsorg omfatter de kommunale hjelpetjenester i brukerens hjem eller tilsvarende tjenester i institusjon. Disse tjenester er underlagt et offentlig styringsansvar ved at brukeren tildeles slike tjenester etter en faglig behovsvurdering.

  • Brukere med inntekt under 3 G (det er brutto inntekt, noe som tilsvarer i underkant av 2,5 G i alminnelig inntekt) fritas for betaling for pleie og omsorg. Staten fastsetter maksimal betaling i forhold til inntekt for brukere over 3 G utenfor institusjon. Betalingstak for brukere i institusjon med inntekt over 3 G kan fastlegges slik at institusjonsbeboere kan betale mer enn brukere utenfor institusjon. Kommunene bør selv kunne velge betalingsordninger innenfor de fastsatte betalingstak.

Gjennomføring.

Den tjenestebaserte brukerbetalingsmodell foreslås gjennomført slik:

Modellen innføres bare i institusjon med tilfredsstillende bostandard. Nærmere definisjon av tilfredsstillende bostandard i institusjon må vurderes særskilt. Nærliggende krav vil være at det gjelder enerom med akseptable sanitærforhold og som også gir grunnlag for privatliv. Slike krav kan imidlertid ikke settes så høyt som Husbankens standardkrav til nye institusjoner etter dagens regler. Det forutsettes derfor at det vurderes nærmere hvordan kriterier skal utformes i en egen bostøtteordning for institusjoner.

Det forutsettes ikke at husleieloven skal innføres i institusjon, men det bør arbeides for at beboerne skal få økt innflytelse over sitt eget privatareal. Det viktigste for å nå en slik målsetting er ikke husleieloven, men de holdninger og prinsipper som legges til grunn for driften av institusjonene.

For institusjoner uten tilfredsstillende boforhold, gjøres gjeldende en overgangsordning slik at de berørte kommuner får tid å ombygge sine tilbud. Det bør derfor i en overgangsperiode på 5 år være adgang for kommuner til å bruke vederlagsforskriften som brukerbetalingssystem i institusjon. Etter 5 år bør en tjenestebasert modell innføres som permanent betalingsmodell for brukere med langtidsopphold i institusjon.

Det etableres da en midlertidig ordning for de institusjoner som etter 5 år ikke har kommet opp på en tilfredsstillende bostandard. Denne ordning må sikre at brukernes betaling begrenses i forhold til bo­standarden, slik at den blir rettferdig for beboerne og gir et insentiv til kommunene for å heve bostandarden i sine institusjoner.

15.4.6 Virkninger av den tjenestebaserte brukerbetalingsmodell som foreslås

Medlemmene Arum, Daleng, Jensen og Johnsen vurderer sitt forslag til tjenestebasert brukerbetalingsmodell slik:

(1) Insentiv til økt utbygging.

En tjenestebasert brukerbetalingsmodell vil sikre en stabil finansiering av bofunksjonen i en økt satsing på pleie- og omsorgstjenestene i kommunene, enten utbyggingen vil skje i form av omsorgsboliger, sykehjemsplasser eller andre boformer. Årsaken til dette er at kommunene vil få dekket sine kostnader til bofunksjonen i omsorgsboliger ved kostnadsdekkende husleier og i institusjon gjennom beboernes godtgjørelse for bofunksjonen.

Forslaget vil dermed gi kommunene økonomisk insitament til å sørge for tilfredsstillende bofunksjon i sykehjem og aldershjem. Det vil dessuten være sterkere stimulanser enn i dag til å bygge klausulerte omsorgsboliger og institusjonsplasser. Etter overgangsperioden vil det være direkte ulønnsomt for kommuner å ha langtidsplasser uten tilfredsstillende bofunksjon.

(2) Likebehandling og rettferdighet.

Den tjenestebaserte brukerbetalingsmodell gir så langt råd er samme system for finansiering og brukerbetaling for brukere i egen bolig/omsorgsbolig og i institusjon. Det vil stimulere til fleksibilitet og bedre sammenheng i tjenestetilbudene for pleie- og omsorgsbrukere. Dermed bør man oppnå en bedre ressursutnyttelse, dvs. bedre kostnadseffektivitet, og en bedre tilpasning av tjenestetilbudene til brukernes behov, dvs. prioriteringseffektivitet. På lengre sikt er det grunn til å anta at denne modell vil være et viktig bidrag til en god økonomisk løsning av framtidige pleie- og omsorgsbehov.

(3) Fordelingsvirkninger.

Den tjenestebaserte brukerbetalingsmodell vil gi bedre fordelingsvirkninger ved at brukere med lave inntekter i egne hjem og omsorgsboliger kommer økonomisk bedre ut. Modellen kan innebære at brukere med høye inntekter og langtidsopphold i institusjon i prinsippet vil kunne betale mindre enn i dag. Erfaring med dagens ordning, dvs. vederlagsforskriften, er at svært få brukere betaler høyt vederlag for institusjonsopphold. Det er imidlertid foreslått at det gis anledning til en særskilt inntektsgradert brukerbetaling for pleie og omsorg i institusjon for beboere med høye inntekter. Det vil være opp til den enkelte kommune om den finner det hensiktsmessig å bruke en slik ordning.

En tjenestebasert brukerbetalingsmodell vil gi stor grad av likhet med hensyn til betaling for pleie- og omsorgstjenester for brukere i institusjon og utenfor samt mellom kommuner.

Gratis pleie- og omsorgstjenester for brukere med inntekt under 3 G vil også sikre en bedre fordelingsprofil og sikre at brukerbetalingen ikke blir en urimelig belastning for brukerne med lave inntekter. Undersøkelser viser at det er brukere med lave inntekter som først og fremst avstår fra tjenester de har behov for som følge av brukerbetaling.

(4) Ansvaret for egen livssituasjon.

En tjenestebasert brukerbetalingsmodell vil bidra til en bedre avklaring når det gjelder det personlige ansvar for boutgifter og dagliglivets utgifter, når det gjelder kommunens ansvar for helsetjenestene samt pleie- og omsorgstjenester, og når det gjelder statens ansvar for å sikre innbyggere med lave inntekter et økonomisk grunnlag for en nøktern boligstandard.

(5) Statlig styring.

En tjenestebasert brukerbetalingsmodell vil gi staten relativt sterk innflytelse over kvaliteten av de boligtilbud som gjelder de ulike grupper av pleie- og omsorgstrengende ved de krav som settes for at ulike boligtilbud skal komme inn under bostøtteordningen. Ved omlegging av bostøtteordningen – og eventuelt supplerende ordninger – får staten virkemidler for å påvirke både kvaliteten og omfanget av et hovedelement i den kommunale pleie- og omsorgspolitikk, som er knyttet til selve bofunksjonen. Dette vil f.eks. gi grunnlag for å beholde en tilfredsstillende, men nøktern boligstandard i boformer med bostøtte.

(6) Samlet vurdering i forhold til vurderingskriteriene.

I kap. 3 er det presentert syv kriterier for vurdering av dagens ordning og et nytt potensielt brukerbetalingssystem. Kriteriene er I Brukermedvirkning, II Likhet, III Effektivitet, IV Skjerming, V Synliggjøring, VI Enkelhet og VII Fleksibilitet.

Likhet og skjerming, dvs. II og IV, danner utgangspunktet for den tjenestebaserte brukerbetalingsmodell som disse medlemmer foreslår. Disse medlemmer er av den oppfatning at disse krav ikke er tilfredsstillende oppfylt i dagens system, men i hovedsak vil kunne være det i det forslaget som en fremmer.

Offentlig pleie- og omsorgspolitikk er basert på det prinsipp at det offentlige skal styre og tildele den enkelte tjenester slik at de grunnleggende behov blir dekket. Et system basert på tildeling av tjenester etter omsorgsfaglige kriterier vil bare i begrenset grad åpne for brukermedvirkning (I). Brukermedvirkning må i hovedsak ivaretas på andre måter enn ved utforming av brukerbetalingssystem. Det er imidlertid viktig å utforme brukerbetalingen slik at den ikke er til hinder for brukermedvirkning. Disse medlemmer anser at forslaget til tjenestebasert brukerbetalingsmodell tilfredsstiller et slikt krav.

Disse medlemmer har lagt stor vekt på at den tjenestebaserte brukerbetalingsmodell skal utformes slik at den er enkel og fleksibel, dvs. VI og VII. Den burde være enkel å forstå for brukeren og deres pårørende samt andre aktører innen pleie- og omsorgstjenesten. Den legger til rette for – eller hindrer ikke – individuell tilpasning av tjenestekombinasjoner til den enkelte brukers behov eller utvikling av nye tjenester/tjenestekombinasjoner.

En tjenestebasert modell medfører at det blir samme system i og utenfor institusjon, med unntak av at folketrygdens refusjon for helsetjenester ikke foreslås innført i institusjon. Modellen vil derfor være på linje med den modellen brukerne utenfor institusjon står overfor i dag.

For nye brukere i institusjon burde dette derfor ikke være noen komplisert ordning. For de ansvarlige i institusjonen vil imidlertid overgang til en tjenestebasert modell kunne virke komplisert i forhold til dagens system. Sett fra nye brukeres side vil derfor en tjenestebasert modell kunne være enklere å forstå siden den vil være noenlunde likt med det systemet de er vant til. For kommunene og institusjonene vil det kreve en del merarbeid å innføre en ny modell.

Erfaringene fra Danmark var også at det tjenestebasert systemet syntes å være en fordel for nye brukere. For de som allerede var i institusjonene, betydde det nye systemet mindre. De valgte i stor grad standardpakker. Selv om en også i Danmark har mange beboere med mental svikt, førte systemet ikke til økt bruk av verger. For institusjonene representerte systemet ekstra arbeid i en innføringsfase. Etter innføringsfasen er erfaringen at det ikke skapte vesentlige problemer.

Disse medlemmer er av den oppfatning at den tjenestebaserte brukerbetalingsmodell tilfredsstiller kravet om synliggjøring av kostnadene ved en offentlig pleie- og omsorgspolitikk både i forhold til brukere, kommuner og staten.

15.4.7 Økonomiske virkninger for stat og kommune

En tjenestebasert brukerbetalingsmodell vil gi følgende økonomiske virkninger for stat og kommuner:

(a) Kommunene vil få et potensiale for høyere inntekter til drift av alders- og sykehjem som har tilfredsstillende bostandard. Dersom alle de institusjoner man har i dag tilfredsstiller disse krav, vil merinntekten på årsbasis utgjøre anslagsvis en milliard kroner. Det forutsetter at alle betaler en gjennomsnittlig husleie på 37 000 kroner, 24 000 kroner for mat og andre daglige utgifter og 5 000 for medisiner, til sammen 66 000 kroner pr. år. Med i underkant av 40 000 langtidsbrukere ville det gi inntekter på over 2,5 mrd. kroner pr. år mot ca. 1,5 mrd. kroner ved dagens ordning. Det er da ikke forutsatt betaling for pleie og omsorg, selv om de med inntekt over 3 G er forutsatt å skulle betale for dette elementet. For nye sykehjemsplasser vil inntektene for kommunene bli i overkant av 80 000 kroner pr. plass. Videre vil kommunene kunne ta kostnadsdekkende husleier i klausulerte omsorgsboliger (uten at brukere med lav inntekt blir skadelidende), som vil kunne gi økte inntekter på anslagsvis 500 mill. kroner pr år.

Gratis pleie- og omsorgstjenester for brukere med inntekter under 3 G vil kunne gi en inntektsreduksjon på anslagsvis 100 mill. kroner. Ser man disse virkninger under ett, vil den samlede nettoeffekt for kommunesektoren kunne anslås til 1,4 milliarder kroner.

(b) Statens kostnader knyttet til den foreslåtte modellen vil være knyttet til endringer i bostøtteordningen. Utvalget foreslår at bostøttetakene blir hevet slik at de tilsvarer kostnadene ved en nøktern bolig. De lave bostøttetakene ble også i Stortinget påpekt som en svakhet ved den bostøtteordningen som nå er vedtatt. Denne endringen vil legge grunnlaget for en stabil finansiering av kommunenes utbygging av sykehjem og omsorgsboliger. Spørsmålet er derfor hvilke tilleggskostnader det vil innebære å innføre en egen bostøtteordning i institusjon.

Som det framgår av kap. 12 vil det koste i overkant av 300 mill. kroner å innføre bostøtte i alle institusjoner etter dagens bostøtteordning. Disse medlemmer har imidlertid forutsatt at det blir utformet en tilpasset bostøtteordning for institusjoner som gjør det unødvendig med totalskjerming i forhold til brukerbetaling i institusjon. En slik ordning foreslås også for klausulerte omsorgsboliger. Dette vil innebære at staten tar hovedansvaret for boligsubsidieringen for beboere i institusjoner og omsorgsboliger, inntil pensjonistene er kommet opp på et inntektsnivå der de fullt ut kan dekke sine bokostnader selv.

Med de forutsetninger som ligger til grunn for de økonomiske beregningene, vil en bostøtteordning som gjør det mulig for alle brukere å dekke den forutsatte brukerbetalingen i institusjon, koste rundt 500 mill. kroner pr. år. Dette ville være kostnaden dersom alle institusjoner skulle innføre en tjenestebasert modell. Disse medlemmer har imidlertid forutsatt at bare institusjoner med en viss boligstandard skal kunne gjennomføre en tjenestebasert modell basert på statlig botilskudd. Kostnadene til botilskudd i institusjon vil derfor på kort sikt bli mindre enn 500 mill. kroner. Disse beregningene forutsetter at det er mulig å utforme en egen bostøtteordning for institusjonene som er så treffsikker at den bare gir den dekning som er nødvendig for å overflødiggjøre en annen totalskjermingsordning i institusjon. Det må derfor understrekes at disse medlemmer ikke går inn for en ordning som forutsetter en økning av dekningsprosenten i bostøtteordningen helt opp til 100 pst.

På sikt forutsettes det imidlertid en betydelig opprustning av institusjonene slik at alle langtidsplasser får en tilfredsstillende bostandard. Kostnadene til bostøtte vil derfor øke etter hvert som institusjonene blir ombygd og oppgradert. Etter hvert vil statens kostnader derfor kunne øke noe på mellomlang sikt. På lengre sikt vil imidlertid pensjonistens inntekter øke slik at flesteparten vil kunne dekke sine boutgifter fullt ut selv. Som det framgår av kap. 14 vil statens kostnader til bostøtte i institusjoner i år 2030 være nede i 187 mill. kroner med et lang større antall institusjoner.

Statens kostnader blir i stor grad å dekke behovet for boligsubsidiering for disse plassene inntil pensjonistene kan dekke disse kostnadene selv. Med en bedring i bostøtten vil behovet for øremerkede engangstilskudd til bygging av nye institusjonsplasser og omsorgsboliger, og omgjøring av flersengsrom til ensengsrom falle bort. Disse tilskuddene er i 1997 på over en milliard kroner.

Selv om en opprustning av institusjonene vil innebære betydelige investeringer, er det viktig å huske at disse kostnadene vil bli fordelt over mange år og at pensjonistene etter hvert vil dekke størstedelen av kostnadene gjennom husleien. Det vil være driftsutgiftene ved et økt tilbud innen pleie- og omsorgssektoren som vil representere de tunge kostnadene. Det er viktig at det blir lagt til rette for en stabil finansiering av disse kostnadene i det ordinære inntektssystemet for kommunene. Øremerkede engangstilskudd er en lite egnet finansieringsform i en slik sammenheng.

Disse medlemmer har ikke laget noen eksakt definisjon på hva som er en tilfredsstillende bostandard i institusjon. Mellom 3 og 4 000 plasser er bygd etter Husbankens nåværende standard. Det må antas at også en del av de sykehjemmene som er bygd tidligere har en tilfredsstillende standard med et rimelig boareal og eget bad. Når flersengsrommene er avskaffet, vil også en stor del av de øvrige rommene ha en tilfredsstillende bostandard. Med større utbygging av omsorgsboliger bør flere sykehjemsplasser kunne brukes til korttidsplasser, der det ikke vil være nødvendig med oppgradering til vanlig bostandard. En opprustning av de øvrige institusjonsplassene vil likevel representere betydelige investeringer. Med den prioritet eldrepolitikken har i befolkningen, synes det likevel å være grunnlag for et nasjonalt løft for at alle eldre i institusjon skal få en rimelig boligstandard.

(c) Den tjenestebaserte brukerbetalingsmodell vil ha gunstige fordelingsvirkninger for kommunesektoren. Tilskuddene til kommunene via bostøtten vil bli fordelt i forhold til belastningen ved utbyggingen. Modellen vil således virke rettferdig overfor de ulike kommuner uavhengig av om kommunen allerede har utbygd sine tilbud eller om den må foreta nye investeringer. Modellen vil heller ikke komme i konflikt med det etablerte rammetilskuddssystem. Utgiftene til løpende pleie- og omsorgstjenester vil imidlertid fortsatt måtte dekkes med utgangspunkt i det vanlige inntektssystem for kommunene.

(d) Disse medlemmer vil understreke at det er viktig å skille mellom betalingssystem og betalingsnivå. Et betalingssystem kan generere ulike betalingsnivåer avhengig av hvilke betalingssatser som anvendes. Både i et tjenestebasert system slik det er foreslått her og i det system vi har i dag, vil inntektene til det offentlige fra brukerbetaling være avhengig av de satser som velges. Begge systemer vil derfor i prinsippet kunne gi samme inntektsvirkninger. Valg av system bør derfor gjøres ut fra vurderinger av hvilket system som ivaretar prioriterte hensyn , jf. kap. 3, og er mest egnet til å utvikle pleie- og omsorgstjenestene på en god og effektiv måte i forhold til brukernes behov.

15.4.8 Avsluttende bemerkninger

Medlemmene Arum, Daleng, Jensen og Johnsen vil avslutningsvis peke på at et tjenestebasert brukerbetalingssystem ikke representerer noe helt nytt.

For det første, det er denne type system som gjelder i Norge for pleie- og omsorgstrengende som bor i omsorgsbolig eller egne hjem.

For det annet, i Danmark ble et tilsvarende system etablert som fast ordning fra og med 1995 for alle kommuner etter en lengre overgangsperiode.

For det tredje, de kommuner som ønsker å praktisere en tjenestebasert brukerbetalingsmodell i institusjon, har adgang til det. Forutsetningen er at samlet brukerbetaling i institusjon ikke overstiger den betaling som vederlagsforskriften hjemler.

Det er dessuten flere eksempler på at kommuner indirekte har gått over til et slikt system ved å omgjøre institusjonsplasser til omsorgsboliger med døgntilbud. Derved åpnes muligheten for folketrygdrefusjon til utgifter til medisinsk undersøkelse og behandling og til medisiner. Dersom standarden for dette botilbudet tilfredsstiller kravene til bostøtte, kommer tilbudet også inn under bostøtteordningen. Det kan indikere at en tjenestebasert brukerbetalingssystem i en eller annen form vil tvinge seg igjennom på lengre sikt, uansett hvilke tiltak som treffes i dag.

Dagens system for bostøtte og nivået på bostøtten er imidlertid slik at bruken av en slik modell blir vanskeligere enn det opplegg som er foreslått her. Dessuten vil praktisering av en slik modell i dag – uten sentralt fastlagte rammer – kunne bidra til å skape større forskjeller fra kommune til kommune.

Boks 15.1 Sammenfatning av den tjenestebaserte brukerbetalingsmodell

Et tjenestebasert brukerbetalingssystem kan sammenfattes slik i henhold til dette forslag fra Arum, Daleng, Jensen og Johnsen:

  1. Brukere i egne hjem, dvs. opprinnelig hjem eller omsorgsbolig, får tilgang til en bedre bostøtteordning. Disse brukere blir derved i stand til i større grad å bo i egne hjem, samtidig som pågangen etter institusjonsplasser kan reduseres. En slik omlegging skulle gi positive virkninger for velferden til pleie- og omsorgstrengende samtidig som offentlige finanser blir mindre presset.

  2. Langtidsbrukere i institusjon (sykehjem eller aldershjem) får et selvstendig ansvar for å dekke dagliglivets utgifter og boutgiftene på samme måte som brukere utenfor institusjon. Dette krever at det innføres botilskuddsordning for institusjonene på linje med bostøtteordningen for omsorgsboliger.

    I institusjon dekkes helseutgiftene eller utgifter til medisinsk undersøkelse og behandling samt livsnødvendige medisiner, av en årlig betaling på inntil 5 000 kroner. Utenfor institusjon gjelder dagens regler med frikort på 1 290 kroner.

    Utgifter til pleie- og omsorgstiltak både i og utenfor institusjon skal være gratis for brukere med inntekt på inntil 3 ganger folketrygdens grunnbeløp. For brukere med høyere inntekt tas betaling etter nærmere regler.

    Systemet må inneholde skjermingsordninger slik at ektefelle eller samboer som fortsatt bor i eget hjem når den annen er innlagt i institusjon, kan opprettholde sin bostandard på tidligere nivå.

  3. Kommunene vil få økte inntekter til pleie- og omsorgstjenester ved at brukerne gjennom egenbetaling og bostøtte/botilskudd kan dekke sine kostnader til bofunksjonen i omsorgsboliger og institusjoner.

  4. Staten vil få økte utgifter til bostøtte/botilskudd ved at bostøttetaket heves til kostnadsdekkende husleie/bokostnadene etter Husbankens standardkrav for omsorgsboliger/sykehjem. Etter hvert som pensjonistenes inntekter forbedres, vil behovet for bostøtte/botilskudd reduseres.

  5. Brukerne vil i stor grad likebehandles mht. brukerbetaling i forhold til inntekt uavhengig av den kommune de bor i, og uavhengig av om de mottar tjenester i institusjon eller i omsorgsbolig tilrettelagt for heldøgns omsorg og pleie.

  6. Systemet vil gi kommunene insentiver til å sørge for en akseptabel standard på bofunksjonen for langtidsbeboerne i institusjonene. Staten vil gjennom kriteriene i bostøtten/botilskuddsordningen kunne kontrollere standarden i botilbudene.

15.5 Vurdering og tilråding fra utvalgets medlemmer Aspås, Lindgren, Risan og Vollan

15.5.1 Innledning

Utvalgets medlemmer Aspås, Lindgren, Risan og Vollan vil i dette avsnittet begrunne sin vurdering av den tjenestebaserte modellen slik den er framstilt og nærmere konkretisert i kap. 12 og 14, og gi sine konkrete tilrådinger når det gjelder finansierings- og brukerbetalingsordningene i pleie- og omsorgstjenesten.

Disse medlemmene ser ideologien som ligger bak den tjenestebaserte modellen som interessant. Den nærmere utredning og konkretisering av en tjenestebasert brukerbetalingsmodell – slik utvalget har gjort i kap. 12 og 14 – har imidlertid etter disse medlemmers syn avdekket en rekke problematiske sider og implikasjoner ved modellen av økonomisk, fordelingsmessig, administrativ og juridisk art, som gjør at disse medlemmer ikke kan tilrå den som brukerbetalingsmodell på det grunnlag som foreligger. Disse medlemmer mener at det er flere problemstillinger som krever ytterligere utredning og konkret utprøving i praksis, før det foreligger tilfredsstillende grunnlag til å kunne vurdere modellen i sin fulle bredde. Den tjenestebaserte modellen reiser flere prinsipielle og praktiske problemer i sin konkrete utforming – problemer som en ikke lett ser ved en mer generell presentasjon av den.

Disse medlemmer viser til gjennomgang av dagens ordninger for finansiering og brukerbetaling i kapittel 5 og foreslår visse forbedringer i dagens ordning. Det vises til de generelle vurderinger som er gjort i utredningen, blant annet problemene knyttet til ulike betalingsordninger etter boform. Den tjenestebaserte modellen, slik den er utformet, trenger imidlertid nærmere utredning og utprøving i praksis før det foreligger tilstrekkelig grunnlag for eventuelt å kunne foreta en helhetlig vurdering av modellen. Disse medlemmer foreslår derfor en konkret utprøving av ulike sider av den tjenestebaserte modellen.

15.5.2 Vurderinger av den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen

Disse medlemmer viser til framstillingen i kap. 12 av en tjenestebasert modell, hvor det framgår at modellen ikke representerer vesentlige endringer i forhold til brukerbetalingssystemet utenfor institusjon. Det er først og fremst i institusjon den tjenestebaserte modellen innebærer grunnleggende endringer i forhold til det system for brukerbetaling vi har i dag.

15.5.2.1 Behovet for likt og nøytralt system

Et viktig argument for den tjenestebaserte modellen er at kommunen skal stå overfor like økonomiske rammebetingelser ved valg av sammensetning av tjenestene i pleie- og omsorgstjenesten, ved at betalings systemet og - nivået på betalingen gjøres likt i og utenfor institusjon. Bakgrunnen for dette er ønsket om at kommunens utbygging og drift av tjenestene skal tilpasses brukernes behov, og ikke kommunale lønnsomhetsbetraktninger. Disse medlemmene vil imidlertid vise til at en i utredningen ikke har funnet belegg for at forskjellige finansierings- og brukerbetalingsordninger i særlig grad har medført vesentlige vridningseffekter i kommunens og brukernes valg av tjenester og prioriteringer, jf. kap. 5.

Disse medlemmer vil presisere at det i utgangspunktet er en vesentlig forskjell mellom opphold i institusjoner/boformer regulert i henholdsvis sosial- og kommunehelsetjenesteloven, og det å bo i egen bolig. I de lovregulerte boformene er man under full offentlig omsorg og mottar et helhetlig tjenestetilbud bestående av kost, losji, mat, medisiner, nødvendig helse- og sosialtjenester mv. På denne bakgrunn er det boformer hjemlet i kommunehelsetjenestelovens krav til bemanning, oppgaver som skal ivaretas osv. I egen bolig, herunder omsorgsbolig, har man som hovedregel selv ansvar for bolig og andre livsoppholdsutgifter. Det offentlige kan imidlertid også her bistå med nødvendige helse-, pleie og omsorgstjenester. Det er således slike juridiske forskjeller mellom bolig som er eget hjem og losji i institusjon/lovregulerte boformer som er av betydning – ikke den faktiske utformingen av bofunksjonen.

Driftsutgiftene for en sykehjemsplass for brukere med stor pleietyngde vil være lavere enn driftsutgiftene ved døgnkontinuerlig pleie og tilsyn i egen bolig, jf. kap. 14. For mindre pleietrengende vil hjemmetjenester som regel være mindre kostnadskrevende enn opphold i sykehjem. Kommunens avgjørelser vil først og fremst baseres på slike kostnadsoverveielser og ikke minst hensynet til brukeren selv. Ulike brukerbetalings-, trygde- og bostøtteordninger er trolig relativt underordnede i denne sammenheng.

Selv om finansierings- og brukerbetalingsmessig nøytralitet kan være ønskelig på lengre sikt, er det nødvendigvis ikke slik på kort sikt. Forskjellige finansierings- og betalingsordninger i institusjon og hjemmebaserte tjenester kan være ønskelig for politiske styringsformål i en situasjon hvor det satses på utbygging av begge disse tilbudene. Dette vil kunne gi myndighetene ytterligere frihetsgrader til selektiv omsorgs­politisk stimulering. F. eks. vil det kunne vektlegges politisk at dagens trygdefinansiering og brukerbetaling for helsetjenester utenfor institusjon gir kommunene insitamenter til utbygging av omsorgsboliger, og at dette i noen grad kan være av betydning for å få en ønsket utvikling. Dersom det er ønskelig å stimulere utviklingen i pleie- og omsorgstjenestene i en bestemt retning gjennom finansielle virkemidler, vil ikke kravet om likhet være en nødvendig betingelse for kravet om prioriteringseffektivitet. Ulike finansierings- og brukerbetalingsordninger kan mao. være ønskelig for å oppnå prioriteringseffektive løsninger.

I kapittel 8 drøfter utvalget sykehjemmenes rolle i pleie- og omsorgstjenesten. Behovet for nøytrale ordninger vil avhenge av hvilken funksjon sykehjemmene skal ha i tiden framover. Det er i dag usikkert hvordan fordelingen av det totale tjenestetilbudet mellom institusjon og hjemmetjenester vil utvikle seg. Politiske signaler og tiltak viser at det satses på begge tjenesteformene. Institusjoner står i dag for en stor del av det samlede tjenestetilbudet. Selv ved en eventuell hovedsatsing på hjemmebaserte tjenester, antar disse medlemmer at institusjoner fremdeles vil utgjøre en viktig del av tjenestetilbudet i lang tid framover. I kap. 8 konkluderer utvalget med at jo mer likt tilbudet i og utenfor institusjon blir, jo større grunn vil det være å tilstrebe likhet i betalingsordningene. Behovet for likhet i betalingsordningene vil derimot være mindre, jo mindre hjemmetjenester og institusjonstjenester er alternativer til hverandre. Betalingsordningene bør i en slik situasjon tilpasses de funksjoner som skal ivaretas, og de brukergrupper som er målgruppen for tjenestene. Disse medlemmer mener det er behov for en nærmere avklaring av hvilke funksjoner og tjenester de ulike boformer skal ivareta. En nødvendig betingelse for en tjenestebasert brukerbetalingsmodell vil være at det også i framtida vil være utstrakt bruk av langtidsplasser i institusjon. Disse utvalgsmedlemmer vil i denne sammenheng understreke og vektlegge målsettingen om at eldre og funksjonshemmede som foretrekker det, skal kunne bo hjemme. Det bør derfor også i framtida stimuleres og legges til rette for en slik utvikling.

Disse utvalgsmedlemmer konstaterer at utredningen av den tjenestebaserte modellen i kap. 12 har vist at det på grunn av en del hensyn vil være vanskelig og heller ikke ønskelig å innføre fullt ut like finansierings- og brukerbetalingsordninger i og utenfor institusjon. For å få til et helt likt system når det gjelder finansieringsansvaret, måtte enten kommunen overta finansieringsansvaret for helsetjenester, også utenfor institusjon, eller staten må inn og medfinansiere helsetjenester i institusjon. Ut fra praktiske og helsefaglige vurderinger har utvalget i kap. 12 ansett disse alternativene som mindre aktuelle. Når det gjelder brukerbetalingordningene, er det særlig praktiske hensyn som taler for at ordningene ikke blir helt like i og utenfor institusjon, selv om skillene vil bli mindre.

Ved valg av brukerbetalingsordninger ser disse medlemmer det som viktig å skille mellom betalings system og betalings nivå. Dersom målet er å oppnå større likhet i nivået på brukerbetalingen i og utenfor institusjon, kan dette løses også innenfor dagens ordning. Betalingen for tjenestetilbudet utenfor institusjon kan økes, eller betalingen i institusjon reduseres. Nåværende system gir slik sett full fordelingspolitisk handlefrihet, ved at kommunen innenfor maksimalsatsene kan bestemme nivået på brukerbetalingen for ulike inntektsnivåer. I den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen har en i mindre grad dette virkemidlet, siden denne ordningen bare delvis vil være inntektsgradert. Forsøksordninger og annet videre arbeid kan eventuelt åpne muligheten for å bevare denne fordelingspolitiske handlefriheten også innenfor et tjenestebasert system.

I den tjenestebaserte modellen skal alle betale et fast beløp for helsetjenester i institusjon uavhengig av eget forbruk. Utenfor institusjon skal det betales som i dag, jf. kap. 5. Brukerbetalingssystemet blir derfor fortsatt ulikt. Det er også usikkert om betalingsnivået for den enkelte vil bli mere likt enn i dag, i og med at betalingen i institusjon er uavhengig av den enkeltes forbruk av helsetjenester.

En konsekvens av den tjenestebaserte modellen er at prisen for bofunksjonen vil måtte variere med standard og størrelse. Dette vil kunne bety ulikhet i nivået på betalingen ikke bare i og utenfor institusjon, men også innen den enkelte institusjon og den enkelte kommune. Separat betaling for bofunksjonen, også i institusjon, etter prinsippene skissert i kap. 12, forutsetter at det kan gis bostøtte i institusjon. Gjeldende bostøtteordning omfatter ikke, og vil heller ikke kunne utvides til å omfatte, eksisterende institusjoner pga. krav til boligens størrelse og utforming. Skal bostøtteordningen i institusjon utformes slik at den reduserer den enkeltes behov for totalskjerming, jf. avsnitt 12.7 og 15.4, vil den også måtte være prinsipielt forskjellig fra bostøtteordningen utenfor institusjon. Formålet med gjeldende bostøtteordning er ikke totalskjerming, men å skjerme lavinntektsgrupper mot høye boutgifter. Gjeldende bostøtteordning tar således ikke hensyn til øvrig utgiftsbelastning.

Samme betalingssystem for pleie og omsorg i og utenfor institusjon i den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen slik den er utformet i avsnitt 15.4, vil etter disse medlemmers syn kunne bidra til å forsterke forskjellene i betalingsnivået for slike tjenester i og utenfor institusjon. Forklaringen på dette er at det foreslås at betalingstaket for institusjonsbeboere med inntekt over 3 G, fastlegges slik at de betaler mer enn brukere med samme inntekt utenfor institusjon.

Prisen på mat og andre daglige utgifter skal i den tjenestebaserte modellen kunne variere med standard og forbruk. I utgangspunktet vil dette bety samme prinsipper for betaling i og utenfor institusjon. Når det åpnes for at kommunene kan tilby pakkeløsninger i institusjon for å forenkle praktiseringen av ordningen, er det usikkert i hvilken grad omleggingen faktisk vil bety større likhet i betalingsnivået i og utenfor institusjon.

Etter disse utvalgsmedlemmers syn vil det derfor også med den tjenestebaserte modellen, slik den er utformet, fortsatt være et formelt skille både i finansieringen og brukerbetalingen, avhengig av om tjenestetilbudet mottas i eller utenfor institusjon.

15.5.2.2 System tilpasset brukerne

Det brukerbetalingssystem en skal ha, må være tilpasset brukerne. I dag har anslagsvis 60–70 prosent av beboerne på sykehjem en alvorlig kognitiv svikt, der en stor del av disse har mer eller mindre omfattende somatiske sykdommer. I tillegg er en ikke ubetydelig andel av de øvrige betydelig preget av somatisk sykdom. Disse vil ha vanskeligheter med å forholde seg til et system som i stor grad legger opp til egne valg gjennom brukerbetalingsordningene. Det vises i denne forbindelse til Åse Marit Nygårds (NOVA) uttalelse om disponering av egne ytelser for personer med alvorlig kognitiv svikt i kap. 8.

Brukermedvirkning vil være avhengig av en rekke faktorer og kan oppnås på ulike måter. Brukermedvirkning gjennom brukerbetaling forutsetter at den enkelte har en reell valgmulighet. Det har de ofte i dag ikke, bl.a. fordi tjenestetilbudet er begrenset både geografisk og med hensyn til alternativer. I en situasjon hvor man er svært syk, vil det dessuten sjelden være snakk om at den enkelte kan foreta denne typen valg. Videre vil det i et system hvor tjenestetilbudet er begrenset og hvor det offentlige tildeler tjenestetilbud til den enkelte etter en faglig vurdering av behov, være nødvendig at det er det offentlige har innflytelse over hvor den enkelte skal motta tjenestetilbud og forbruk av tjenester.

Selv om brukerbetalingsordninger i institusjoner etter disse medlemmenes syn vil ha begrenset effekt på brukermedvirkningen, kan det være interessant å se nærmere på effekten av en tjenestebasert modell ut fra dette hensyn, jf. avsn. 15.3.4, blant annet gjennom at det vil være et økt samsvar mellom det en mottar og betaler for.

15.5.2.3 Økonomiske forhold

Etter disse medlemmers syn er det flere problemer av økonomisk og fordelingsmessig art knyttet til en tjenestebasert modell. Det er en klar forutsetning for en slik modell at det fortsatt skal være skjermingsordninger som er like gode som dagens ordninger. Disse skjermingsordningene vil være nødvendige for at den enkelte skal bli i stand til å makte utgiftsnivået knyttet til endrede prinsipper for finansieringen. Modellen innebærer videre at en i større grad overfører finansieringsansvaret knyttet til bofunksjonen, både i kommunens egne institusjoner og i åpen omsorg, fra kommunen til staten. Disse medlemmer vil nedenfor gi en nærmere utdyping av sin vurdering av disse økonomiske og fordelingsmessige virkningene av en tjenestebasert brukerbetalingsmodell.

Inntekts- og fordelingsvirkninger

Bakgrunnen for utvalgets arbeid har vært de demografiske utviklingstrekk som er skissert blant annet i Velferdsmeldingen. Utviklingen i befolkningens alderssammensetning innebærer at det fram mot år 2030 vil være en kraftig vekst i eldrebefolkningen, og særlig i gruppen personer over 80 år. Dette vil innebære en kraftig økning i etterspørselen etter pleie- og omsorgstjenester. En slik utvikling vil bety en ikke ubetydelig vekst i de offentlige utgiftene til pleie- og omsorgstjenester, og stille samfunnet overfor betydelige økonomiske utfordringer. Det vil derfor etter disse medlemmenes syn være uheldig å foreslå ordninger som vil bety svekkede offentlige finanser, ved at velstående brukere får redusert sin brukerbetaling i forhold til gjeldende ordninger.

Inntektene fra brukerbetalingen i institusjonene vil i den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen bli lavere enn etter vederlagsforskriften. Det følger av forutsetningen om at alle med lav inntekt skal komme likt ut i forhold til i dag, mens alle med høyere inntekt vil få en til dels betydelig lettelse. Det er mindre muligheter til å justere sistnevnte forhold vesentlig, når muligheten for å inntektsgradere betalingen er begrenset.

Etter utvalgets beregninger har i dag om lag 70 pst. av institusjonsbeboerne så lav inntekt at de i praksis må skjermes etter vederlagsforskriftens prinsipper i den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen. Et stort flertall vil altså måtte få unntak fra en ordning som er ment å gjelde alle brukerne. For disse vil med andre ord vederlagsforskriften fortsatt måtte gjelde i praksis. Selv om det gradvis vil bli færre som omfattes av vederlagsforskriftens utregningsmåte, vil den i framtida ikke kunne avskaffes helt. Disse medlemmer ser det som problematisk at en tjenestebasert modell innebærer en sosial profil som bryter med de fordelingshensyn som et bredt politisk flertall legger til grunn. I en tenkt situasjon hvor en går til rask innføring av endringer som innebærer en betalingslettelse for velstående, vil det være vanskelig å argumentere for at de med lavere betalingsevne ikke også skal få redusert brukerbetaling.

Statlige og kommunale utgifter

I den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen er det lagt til grunn at dagens bostøtteordning må utvides til å omfatte beboere med lave inntekter i institusjon. Med bakgrunn i at om lag 70 pst. av institusjonsbeboerne har så lav inntekt at de i praksis må skjermes etter vederlagsforskriften, har utvalget i kap. 12 og 14 sett på mulige tiltak for å redusere behovet for totalskjerming, herunder gratis pleie og omsorg for institusjonsbeboere med inntekt under 3 G, økning av de øvre grensene for boutgifter og økning av dekningsprosenten opp mot 100 prosent. Disse medlemmene vil også påpeke at gratis pleie og omsorg for brukere med inntekt under 3 G, er mindre egnet som virkemiddel for å redusere behovet for totalskjerming i institusjon. I kap. 14 er dette beregnet til å redusere behovet for totalskjerming med bare om lag 2 pst. Dersom inntektstapet som følge av gratis tjenester for brukere med inntekt under 3 G, skal kompenseres med økt betaling for de med inntekt over 3 G i institusjon, må brukerbetalingen for denne inntektsgruppen økes med ca. 140 pst i år 2030.

I kap. 12 og 14 er det redegjort for at en endring i bostøtteordningen slik at den også vil gjelde i institusjon, vil medføre en økning i utbetalingen av bostøtte på om lag 650 mill. kroner. Dersom tilsvarende endringer også gjøres gjeldende utenfor institusjon, vil dette totalt sett innebære en økning i utbetalingene til bo­støtte på om lag 2 100 mill. kroner.

Disse medlemmer vil påpeke at en sterk økning av bo­støtten vil være en nødvendig, men ikke tilstrekkelig betingelse for å kunne tilrå den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen. Bostøtteordningen vil imidlertid ikke være tilstrekkelig for å sikre at ingen av brukerne kommer dårligere ut enn etter dagens vederlagsforskrift for institusjonene. Det vil fortsatt være behov for en totalskjermingsordning i sykehjem og aldershjem mv.

En utvidelse av gjeldende bostøtteordning i form av økning av øvre boutgiftstak og dekningsprosent opp mot 100 for å skjerme beboere med lave inntekter, vil for det første innebære at en overfører en stor del av ansvaret for boligfinansiering fra kommunene til staten. Med en dekningsprosent på 100 vil staten dekke utgiftene til bofunksjonen i sin helhet, eventuelt med unntak av en egenandel for brukeren. Dette innebærer en betydelig endring i ansvarsfordelingen mellom stat og kommune. Det vil sannsynligvis virke kostnadsdrivende ved at man får en overvelting av kostnader fra kommune til stat gjennom en form for tredjepartsfinansiering. I tillegg vil en slik fordeling av ansvar kunne gjøre det vanskelig for kommunen å planlegge de økonomiske konsekvenser ved en investering, siden finansieringen gjøres avhengig av beboerens inntekter.

Disse medlemmer vil peke på at staten i dag gir både tilskudd og rimelige lån til kommuner for å stimulere til bygging av omsorgsboliger og sykehjem av kvalitativ god standard. Opp mot 2 000 omsorgsboliger og om lag 900 sykehjemsplasser bygges årlig. Disse medlemmer vil gjøre oppmerksom på at denne kombinasjonen av virkemidler, sammen med bostøtteordningen, har bidratt til at boligdelen av pu–reformen er blitt en suksess. En omlegging av denne virkemiddelbruken med en ensidig satsing på bostøtten, vil etter disse medlemmers syn både på kort og lang sikt kunne svekke det øvrige boligpolitiske opplegget rettet mot funksjonshemmede og eldre. Blant annet vil dette kunne innebære at funksjonshemmede blir mer avhengig av årlig statlig støtte enn de er i dag. I dag kan funksjonshemmede få opptil 50 prosent av godkjente kostnader som tilskudd ved investering i en bolig og dermed bli mindre avhengig av en årlig statlig støtte. Denne tilskuddsordningen blir dermed overflødig ved den skisserte utvidingen av bostøtteordningen.

Institusjonene tilfredsstiller i dag ikke standard og størrelseskrav i dagens bostøtteordning. En egen bo­støtteordning for institusjoner hvor det vil måtte stilles krav til bofunksjonen for å komme inn under bo­støtteordningen, forutsetter en sterk investeringsaktivitet i kommunene på dette området over en 5–års periode. Kostnadene ved investeringene overføres til staten gjennom bostøtteordningen. Disse medlemmer vil peke på at det er en liten andel boenheter av i alt 43 000 enheter i institusjoner og andre boformer hjemlet i hhv. kommunehelsetjenesteloven og sosialtjenesteloven, som oppfyller de fastsatte kravene til bofunksjonen for å få oppstartingstilskudd til nye sykehjemsplasser fra Husbanken. Hvis alle eksisterende institusjonsplasser skal ombygges til dagens standard og størrelseskrav til nye sykehjemsplasser, vil dette innebære en betydelig investeringskostnad i den fore­slåtte femårsperioden. Et meget grovt anslag på den samlede investeringskostnaden om alle eksisterende plasser skal oppgraderes til denne standarden vil være 10 000–20 000 mill. kroner. Utbedringskostnaden for å oppgradere eksisterende institusjonsplasser, varierer fra 100 000 kroner til kostnaden knyttet til et nytt sykehjemsrom, dvs. ca. 830 000 kroner. Hvis andre og mindre standardkrav enn de som i dag stilles for å få oppstartingstilskudd til nye sykehjemsplasser skal legges til grunn, vil selvfølgelig investeringskostnaden kunne bli noe mindre.

Skattefinansierte pleie- og omsorgstjenester

Disse medlemmer vil peke på at kostnadene til pleie- og omsorgstjenesten i kommunene i dag er om lag 24 milliarder kroner. Tar en kun hensyn til den demografiske utviklingen, vil utgiftene til pleie- og omsorgstjenesten være 41 milliarder kroner i 2030. Det er et viktig punkt i utvalgets mandat at den framtidige finansiering av velferdsoppgavene skal ivaretas gjennom hensiktsmessige brukerbetalingssystemer.

Inntektsnivået blant alderspensjonister vil øke sterkt i årene framover, blant annet som en følge av at utbetalingene fra folketrygden vil stige. En slik utvikling gjør at flere pensjonister i framtida vil være i stand til å betale mer for de pleie- og omsorgstjenester de mottar enn de gjør i dag, og slik bidra til at brukerbetalingen kan finansiere en større andel av de samlede utgiftene til pleie- og omsorgstjenestene.

Disse medlemmer anser på denne bakgrunn et alternativ med helt ut skattefinansierte pleie- og omsorgstjenester som lite aktuelt og peker på at en begrenset brukerbetaling, relatert til den enkeltes økonomiske midler og forbruk, gir en god ressursutnyttelse og fordeling. Selv om det samlede bidraget fra brukerbetaling ikke vil utgjøre en stor del av de totale utgiftene til pleie- og omsorgstjenestene, er bidraget like fullt verdifullt. Ved at offentlige forpliktelser kun finansieres via ordinær beskatning, reduseres antall inntektskilder til velferdsinnsats. Det medfører også kostnader å øke det generelle skattenivået, jf. omtale i kap. 3. Selv om det generelle skattesystemet har gode effekter på fordeling, kan bruk av dette alene gi en dårligere fordelingsprofil totalt sett enn om brukerbetaling benyttes som et supplement. Det betinger at en utformer brukerbetalingen slik at de med de høyeste inntektene og det høyeste forbruket betaler mest. Brukerbetaling kan videre sikre bedre fordeling internt i pensjonistgruppa, gitt at skjermingsreglene sikrer pensjonister med lave inntekter og høyt forbruk.

Synliggjøring av kostnader

Etter disse medlemmenes syn kan både forhold knyttet til synliggjøring av kostnader og effektiv ressursbruk i kommunesektoren i stor grad oppnås uavhengig av brukerbetalingsmodell. Det vises her blant annet til at Kommunal- og arbeidsdepartementet forbereder utprøving av et prosjekt i flere kommuner som blant annet har til hensikt å synliggjøre kostnader og bidra til en mer effektiv utnyttelse av kommunale ressurser. Disse medlemmer vil likevel peke på at en tjenestebasert modell i noen grad vil synliggjøre kostnadene bedre for brukerne i og med at både betaling for bofunksjonen og mat og daglige utgifter avspeiler kostnaden med å produsere tjenesten. Hvilke effekter dette vil få for brukernes tilpasninger på lengre sikt, vil være interessant å se nærmere på i forbindelse med et forsøksopplegg.

15.5.2.4 Juridiske forhold

Forholdet til husleieloven

Som beskrevet i kap. 12, omfatter ikke husleieloven institusjonslignende tilbud hvor behandlings- og pleiebehovet- og ikke boligleieforholdet – er det primære formål med tilbudet. Husleielovens bestemmelser gjelder imidlertid for kommunale utleieboliger spesielt tilrettelagt for eldre og funksjonshemmede. Siden avveiningen mellom utleiers og leiers interesser er en annen i spesialtilpassede kommunale utleieboliger enn i ordinære leieforhold, er det i husleieloven gitt en rekke unntaksbestemmelser for slike boligleieforhold. Særreguleringen begrenser leietakerens rettigheter. For eksempel er det ikke adgang til å ta opp i husstanden ektefelle eller slektninger, husstandsmedlemmer har ikke rett til å overta leieforholdet ved leierens død og bytteretten gjelder ikke.

Som beskrevet i kap. 8 vil en forutsetning for innføring av den tjenestebaserte modellen, med bl.a. separat betaling for bofunksjonen, være at tjenestetilbudet i og utenfor institusjon er alternativer til hver­andre. I en slik situasjon kan det være vanskelig å avgjøre om det er behovet for spesialtilpasset bofunksjon eller behovet for pleie og behandling som er det primære formålet med oppholdet i institusjon. Det blir da vanskelig å oppstille allmenngyldige definisjoner for hvor husleieloven skal gjelde. Det kan oppfattes som urimelig at boligleieforholdet ikke reguleres på samme måte i og utenfor institusjon om tjenestetilbudene i større grad er like, og alternativer til hverandre og brukerbetalingssystemet også legges opp i forhold til dette.

Hvis institusjonstilbudet derimot innrettes mot mer helserettede oppgaver, slik at tjenestetilbud i og utenfor institusjon ikke blir alternativer til hverandre, er disse utvalgsmedlemmer av den oppfatning at det er behandlingsbehovet og ikke boligleieforholdet og husleieloven som bør regulere forholdet mellom beboer og institusjonen.

Andre bostøtteregler

Som påpekt i kap. 12, forutsetter den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen særskilte regler for bo­støtte i institusjonene. Gjeldende regelverk for bostøtteordningen stiller krav utover at det skal være en bolig (dvs. strengere avgrensning enn husleielovens definisjon av bolig, jf. avsnitt over). Det kreves i dag at boligen skal være selvstendig, dvs. at boligen skal inneholde mulighet for å dekke alle funksjoner en boenhet skal ha. Boligen skal ha oppholdsrom med kjøkken, separat soverom med vindu og sanitærrom med dusj og wc. I tillegg stilles det arealkrav og krav om atkomstmuligheter. Utvidelse av bostøtteordningen til å omfatte også institusjoner vil således forutsette særskilte regler i bostøtteordningen og bl.a. forutsette presise avgrensninger i forhold til hvilke boliger som skal omfattes av ordningen, krav til boligens utforming m.m.

En klar avgrensning av hva som er institusjonslignende boformer, dvs. boformer hjemlet i hhv. kommunehelsetjenesteloven og sosialtjenesteloven, og hva som er å anse som egen bolig/ikke lovregulert boform, vil således være viktig i forhold til ulike boligsubsidieringsordninger i og utenfor institusjon i den tjenestebaserte modellen.

En klar avgrensning av hva som er institusjonslignende boformer og hva som er egen eller spesialtilpasset bolig, vil også være viktig for å avklare ansvar for finansieringen av helsetjenester samt for personellmessige og funksjonelle krav knyttet til de ulike boformene i dag.

Rettssikkerheten for personer med alvorlig kognitiv svikt

Den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen forutsetter i større grad enn dagens ordning at den enkelte vurderer sitt behov for tjenester og at det skal betales i forhold til dette. Innsikt og forståelse er et vilkår for å kunne gi informert samtykke. Personer med alvorlig kognitiv svikt vil ikke ha den nødvendige innsikt og forståelse i forhold til egen situasjon til å oppfylle de alminnelige krav til samtykke. For å ivareta rettssikkerheten til personer med alvorlig kognitiv svikt, må derfor systemet med verger og hjelpeverger dras sterkere inn enn i dag i forhold til valg av tjenestetilbud og betaling for dette. For å ivareta interessene til gruppen personer med alvorlig kognitiv svikt, bør det derfor etter disse utvalgsmedlemmenes syn avklares om det er ønskelig og praktisk gjennomførbart å trekke verger og vergesystemet så sterkt inn som det kan vise seg nødvendig å gjøre i den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen.

15.5.2.5 Administrative forhold

Den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen vil etter disse medlemmer syn på mange måter framstå som mer komplisert enn vederlagsforskriften for institusjonene. Betalingen deles inn i fire deler og kommunene må beregne og fastsette brukerbetalingen for de ulike komponentene. I tillegg må administrasjonen på institusjonene være behjelpelig med søknader om bostøtte for beboere med lave inntekter.

Skjermingsordningene som skal sikre at ingen kommer dårligere ut enn etter vederlagsforskriften, innebærer at kommunen og brukerne må forholde seg til to beregninger samtidig. Kommunene må i tillegg til beregning av brukerbetaling for de ulike kostnadselementene, også beregne vederlaget etter vederlagsforskriften. Dette vil kunne bli et ressurskrevende administrativt arbeid for kommunen. Dette er imidlertid et problem som på lengre sikt vil bli mindre, ettersom behovet for totalskjerming blir mindre når beboernes inntekter øker.

Den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen vil trolig innebære oppnevning av flere verger for personer med alvorlig kognitiv svikt og brukere som ikke er i stand til å disponere sin egen økonomi. Dette vil være en administrativ merbelastning i forhold til dagens ordning.

15.5.2.6 Oppsummering

Utvalgsmedlemmene Aspås, Lindgren, Risan og Vollan har gjennom sitt arbeid i utvalget kommet til at det ikke foreligger tilstrekkelig grunnlag til å foreslå omfattende endringer i brukerbetalingsordningen i institusjon, og at det er behov for ytterligere utredninger og uttesting av alternative løsninger.

En en del av virkningene av den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen er usikre. Blant annet har en ikke god nok oversikt over de økonomiske konsekvensene verken når det gjelder virkninger for staten, kommunene eller brukerne. Det er her et spesielt problem at de fordelingsmessige virkningene av modellen synes å gå i feil retning ved at brukere med god økonomi vil få sterkt redusert brukerbetaling. Et annet problem er at om lag 60–70 pst. av institusjonsbeboerne i dag er personer med alvorlig kognitiv svikt og at om lag en tilsvarende andel av beboerne i dag vil komme inn under en totalskjermingsordning, slik at en ikke får realisert målene om bl.a. valgfrihet, innflytelse gjennom betaling og synliggjøring av kostnader for disse.

Disse medlemmer vil imidlertid framheve at en tjenestebasert brukerbetalingsmodell har flere positive sider og at flere av de skisserte problemene vil kunne la seg løse på lengre sikt. Framskrivningene i kapittel 4 viser at de store brukergruppene vil få en klar forbedring av sine inntekter. Det er videre grunn til å anta at disse brukerne vil ha andre forventninger og stille andre krav til tjenestetilbudet enn mange av dagens brukere. I en slik situasjon vil grunnlaget for valgfrihet og innflytelse gjennom brukerbetaling kunne være bedre til stede enn i dag, selv med eventuelle sjablonmessige betalingsregler, og spesielt dersom en i mellomtiden har funnet gode alternativer til de sjablonmessige reglene som det i dag er vanskelig å komme utenom.

I et slikt framtidig perspektiv mener disse medlemmer at prinsippene som en tjenestebasert modell bygger på, vil kunne være gunstige. Det anses derfor som viktig at en viderefører arbeidet med å løse de problemene som dette utredningsarbeidet ikke har gitt svar på, bl.a. gjennom en konkret utprøving av sider av modellen.

15.5.3 Nærmere om utprøving av en tjenestebasert modell

15.5.3.1 Generelle vurderinger

Disse medlemmer er, på bakgrunn av det utredningsarbeidet som utvalget har gjennom­ført, kommet til at en tjenestebasert brukerbetalingsmodell reiser flere prinsipielle og praktiske problemer som det er redegjort nærmere for tidligere i dette avsnittet. Problemene er etter disse medlemmers syn av en slik karakter at de ikke finner å kunne ta stilling til om en slik modell er hensiktsmessig som framtidig brukerbetalingsordning innen pleie- og omsorgstjenesten, før viktige sider av den har vært utprøvd i kommuner og tilfredsstillende evaluert. Disse medlemmer tilrår dermed en konkret utprøving av ulike sider av modellen.

15.5.3.2 Premisser og opplegg for en utprøving

Etter gjeldende regelverk for forsøksvirksomhet i offentlig forvaltning kan det settes i gang forsøk når formålet er å utvikle funksjonelle og effektive organisasjons- og driftsformer eller komme fram til en hensiktsmessig oppgavefordeling mellom forvaltningsorganer og -nivåer. I forarbeidene til lov om forsøk i offentlig forvaltning av 1992 (forsøksloven) uttales at det normalt vil være vanskelig å fastslå i hvilken grad målsettingen med en endring kan nås før dette er gjennomført. Det framholdes at dette særlig gjelder i en situasjon preget av usikkerhet med hensyn til valg av handlingsalternativer. På denne bakgrunn uttales det i forarbeidene at det ikke bør stilles for strenge krav til sannsynliggjøring av de effekter en ønsker å oppnå. Disse medlemmer er av den oppfatning at siden brukerbetalingsordningene på dette området nå er gjenstand for nærmere vurdering, vil vilkårene for å prøve ut elementer i eller en samlet tjenestebasert brukerbetalingsmodell følgelig være til stede.

Lov om forsøk i offentlig forvaltning åpner for at det for en periode kan gjøres avvik fra gjeldende lovgivning om oppgavefordeling mellom forvaltningsnivåer og avvik fra statlige kontrollordninger. Det kan imidlertid ikke gjøres unntak fra gjeldende regler dersom det vil innebære innskrenkninger av rettigheter eller utvidelse av plikter som den enkelte har etter lovgivningen. Ved utprøvingsvirksomhet på dette området må det spesielt tas hensyn til det faktum at en stor del av beboerne i institusjon er personer med alvorlig kognitiv svikt, og av den grunn ikke er i stand til å ivareta sine interesser eller foreta valg i forhold til ulike tilbud. Rettssikkerheten for denne gruppen må derfor sikres på en forsvarlig måte. Forsøksloven er ufravikelig med hensyn til å godkjenne forsøk som avviker fra forvaltningslovens saksbehandlingsregler. I et forsøk må derfor kravene til saksbehandling i kommunen og eventuelt klageinstanser være sikret på en minst like god måte som i dag. Forsøksloven stiller videre krav til at det skal utarbeides nærmere regler for gjennomføringen av de enkelte forsøk. Disse skal erstatte de regler som det eventuelt må godkjennes avvik fra. Reglene må godkjennes av Kommunal- og arbeidsdepartementet.

Disse medlemmer legger vekt på at forsøkslovens prinsipper og retningslinjer skal ligge til grunn for den utprøvingen som tilrås. Disse medlemmer har ikke funnet det hensiktsmessig å utarbeide et konkret opplegg eller detaljerte retningslinjer for en utprøving. Dette bør en avklare nærmere når det på bakgrunn av denne utredningen og den påfølgende høringsrunde blir avklart om, og eventuelt hvordan, det skal arbeides videre med en nærmere konkretisering av en utprøvingsvirksomhet som disse medlemmer har foreslått. En vil likevel presisere at utprøvingen bør være statlig ledet, men slik at staten samarbeider med kommunene om et opplegg for utprøving. Primært bør det være kommuner som melder sin interesse som gjennomfører utprøvingsvirksomheten. Det legges videre til grunn at de ulike problemstillingene som ønskes analysert i et slikt opplegg, er godt spesifisert. Det må videre foreligge en klar tidsramme for utprøvingen, det må være klarlagte økonomiske rammer, og det må utarbeides et opplegg for jevnlig evaluering, blant annet ved hjelp av spørreundersøkelser.

Disse medlemmer vil henlede oppmerksomheten på spørsmål som det vil være spesielt aktuelt og viktig å få utprøvd nærmere:

Brukerbetaling for boligfunksjonen

Det er særlig to forhold som det er interessant å se nærmere på når det gjelder boligdelen i tjenestebasert modell. Det første spørsmålet går på ulike virkninger av en ordning med husleie i institusjoner (sykehjem og aldershjem). Det andre spørsmålet gjelder innføring av en bostøtteordning til også å omfatte institusjoner og hvordan en slik ordning faktisk vil fungere som en skjermingsordning. På kort sikt vil det være spørsmål om hvordan bostøtten faktisk vil fungere som skjermingsordning overfor husstander med kombinasjon av lave inntekter og høye boutgifter. Mer langsiktige virkninger må belyses på annen måte enn gjennom utprøving og forsøk.

En synliggjøring av boligkostnadene gjennom innføring av husleie, kan på sikt få husstander til i større grad enn i dag å tilpasse sitt boligkonsum slik at det kan gis pleie og omsorg i eget hjem. Husleien vil variere etter standarden på botilbudet. Dette kan påvirke hvordan den enkelte disponerer sin formue og midler for øvrig. Mer langsiktige atferdsvirkninger både for kommuner og beboere kan imidlertid vanskelig belyses gjennom direkte utprøving. Annen kartlegging, med utgangspunkt bl.a. i utviklingstrekk innen brukergruppene og administrativ erfaring i ulike deler av kommune-Norge, kan bidra til en bredere belysning også av sannsynlige langtidsvirkninger av en omlegging.

Brukerbetaling for helsetjenester

Når det gjelder brukerbetaling for helsetjenester, er det ønskelig å få belyst praktiske og administrative sider ved en ordning der de prinsipper som ligger til grunn for brukerbetalingen i egne hjem/omsorgsboliger, blir anvendt for beboere i institusjon. Følgende spørsmål vil være viktig å få belyst:

  • muligheter og problemer når det gjelder registrering av forbruk av helsetjenester

  • virkninger på selve driften av institusjonene og virkninger på kostnadsutviklingen

  • virkninger på fleksibilitet og kvalitet i helsetilbudet

  • virkninger på forholdet mellom kurativ og fore­byggende virksomhet

I framtida kan det også tenkes forsøksvirksomhet på aktivitetsbasert finansiering i sykehjem basert på et DRG–begrep.

Brukerbetaling for pleie og omsorg

Her kan det være aktuelt å få belyst en ordning der alle betaler et fast inntektsavhengig beløp for slike tjenester. Begrunnelsen for et fast beløp er at alle som bor i institusjon, mottar svært mye pleie og omsorg. Andre alternativer kan også være aktuelle.

Det kan videre være ønskelig å belyse et opplegg hvor man reduserer brukerbetalingen for pleie og omsorg når pårørende går inn og deltar i ulike pleie- og omsorgsfunksjoner, og avlaster det offentlige hjelpeapparat for visse funksjoner.

Brukerbetaling for mat og andre daglig utgifter

I beskrivelsen av denne modellen har en lagt til grunn at selvkost vil danne grunnlaget for hva den enkelte skal betale. Her kan en tenke seg å få belyst hvordan ordninger med stykkprisbasert og forbruksbasert betaling vil kunne fungere, ev. andre måter å utforme betalingssystemene på.

Det finnes forskjellige typer sykehjem i Norge i dag. Disse kan ha et forskjellig tilbud til sine beboere når det gjelder tjenester som kan tenkes å falle inn under dette kategorien. Det finnes varer og tjenester som er en obligatorisk del av institusjonens tilbud og det finnes et ikke-obligatorisk tilbud som alle eller deler av beboerne nyter godt av. Betalingsprinsippene vil kunne være forskjellige ut fra hvilke typer tjenester det er snakk om, jf. omtale i avsnitt 12.2. I utprøvingsøyemed er det viktig å kartlegge hvilket tilbud av mat og dagliglivets tjenester som bør inngå i det obligatoriske tilbudet.

Generelle spørsmål som ønskes belyst

Utgangspunktet for forsøkene er hovedsakelig å belyse om betalings- og finansieringsordningene illustrert i omtalen av den tjenestebaserte modellen oppleves som meningsfylte for brukerne, pårørende, de ansatte og kommunene, og om ordningene er praktiserbare. En kan starte dette arbeidet helt enkelt ved å begrense utprøvingen til hvordan et stykkprisbasert/forbruksbasert system for betaling av mat og and­re dagligdagse utgifter oppleves å fungere av de nevnte aktører. En slik omlegging kan eventuelt tilpasses vederlagsforskriften. En trenger ikke gå over til en tjenestebasert modell for å få dette til hvis det er ønskelig. Utprøvingen kan videre utvides til også å omfatte de andre elementene.

Før en utprøving settes i gang, er det nødvendig å ta stilling til hvem den skal gjelde for. Hvis alle persongrupper er med, bør personlige verger og/eller fagpersonell inn og ta nødvendige avgjørelser for dem som ikke kan ta slike valg selv.

15.5.3.3 Oppsummering vedrørende utprøving av en tjenestebasert modell

Disse medlemmer har ovenfor argumentert for at det bør skje en utprøving av ulike elementer i eller en mer samlet tjenestebasert brukerbetalingsmodell slik denne er konkretisert i kapittel 12. Etter disse medlemmers syn bør en slik utprøving finne sted i et samarbeid mellom statlige myndigheter og interesserte kommuner. Disse medlemmer tenker seg ikke at det skal utarbeides en egen lov som skal kunne hjemle slik utprøvingsvirksomhet. Utprøvingen bør kunne skje med hjemmel i lov om forsøk i offentlig forvaltning. Dette innebærer bl.a. at denne utprøvingen må sikre at den totale skjermingsordning som ligger i vederlagsforskriften vil måtte tilfredsstilles slik at beboere i institusjoner som inngår i slik utprøving, ikke kommer dårligere ut økonomisk enn det som følger av vederlagsforskriftens bestemmelser. Dette innebærer bl.a. at man i de ulike utprøvingsoppleggene må ha avklart på forhånd hvordan forholdet mellom enkeltskjerming for de ulike kostnadselementene skal være i forhold til totalskjermingsordningen.

15.5.4 Vurdering av dagens finansierings- og brukerbetalingsordning med endringer

15.5.4.1 Generelle merknader

Alternativet til innføring av en tjenestebasert modell er å foreta justeringer i dagens modell og videreføre denne. I kap. 13 er det skissert løsninger innenfor dagens ordning i forhold til problemene beskrevet i kap. 5. Utvalgsmedlemmene Aspås, Lindgren, Risan og Vollan mener det kan være hensiktsmessig å se nærmere på virkningene av justering av i dagens modell. Først når det foreligger ytterligere utredning om virkninger av begge alternativer – dvs. en tjenestebasert modell og en justering av dagens modell – foreligger det grunnlag for en evaluering av modellenes egenskaper i forhold til hverandre.

Ved utredning av et alternativt finansierings- og brukerbetalingssystem tas det utgangspunkt i problemer med dagens ordning. Det er da lett å miste av syne de positive egenskaper ved nåværende ordninger. Dagens modell har etter disse utvalgsmedlemmenes syn en rekke positive sider som det kan være ønskelig å videreføre. Dagens brukerbetalingsordning er på en rekke punkter svært godt egnet til å ivareta de overordnede målene for de kommunale pleie- og omsorgs­tjenestene i årene framover, slik de skisseres i Velferdsmeldingen. De overordnede målene er fortsatt å sørge for at alle får et tilfredsstillende og mest mulig likeverdig tilbud uavhengig av bosted, inntekt og sosial status. Disse utvalgsmedlemmer vil framheve at dagens brukerbetalingsmodell med eventuelle justeringer kan ivareta disse målsettingene og krav til framtidige finansierings- og brukerbetalingsordning.

15.5.4.2 Lik betaling mellom kommuner

Velferdsmeldingen og foredraget til utvalgets mandat framhever at likhet i brukerbetalingen mellom kommuner er en målsetting for framtidig brukerbetalingssystem. Dagens til dels store variasjoner i brukerbetalingsordninger og nivå utenfor institusjon er ikke ønskelige, selv om ordningene forutsettes å være slik at de ikke legger bindinger på kommunenes organisering og prioritering av tjenestetilbudet. Dagens brukerbetalingsordning i institusjon vil gjennom sentralt fastsatt forskrift om maksimal brukerbetaling og skjerming i forhold til inntekt i stor grad ivareta hensynet til likhet i brukerbetalingen. Krav om likhet i brukerbetalingen mellom kommuner er videre derfor å være mest sentralt i forhold til helse- og pleie- og omsorgstilbud som også i framtida skal være et offentlig ansvar. For enkelte helsetjenester er det i dag stor grad av likhet i brukerbetalingen utenfor institusjon gjennom frikortordningen. Denne forutsettes videreført. Når det gjelder pleie og omsorg, er det imidlertid store forskjeller i brukerbetalingen, fordi det i dag ikke er noen regulering av satsene utover en skjerming av husstander med inntekt under 2 G. Disse medlemmer tilrår på denne bakgrunn at dagens brukerbetalingsordning for hjemmebaserte tjeneste justeres slik at staten fastsetter maksimal betaling for pleie og omsorg i forhold til inntekten.

15.5.4.3 Lik betaling mellom boformer

I Velferdsmeldingen og foredraget til utvalgets mandat legges det vekt på at finansieringsordningene bør virke nøytralt, slik at det i framtida blir den enkelte brukers behov for tjenester som regulerer tilbudet og ikke kommunens økonomiske tilpasninger.

Som omtalt foran mener disse utvalgsmedlemmer at det er viktig å skille mellom betalingssystem og -nivå. Når det gjelder økonomiske tilpasninger vil det være nivået på betalingen i og utenfor institusjon som vil være sentralt. Disse medlemmer antar at større likhet i betalingsnivået for samme type og omfang av tjenester også til en viss grad kan oppnås innenfor dagens modell. F.eks. kan kommuner etter gjeldende brukerbetalingsordning for pleie og omsorg utenfor institusjon gradere brukerbetalingen etter forbruk. Eksisterende ulikhet i finansieringsordningene mellom ulike boformer på kort sikt kan benyttes som virkemiddel for å oppnå politiske målsettinger innen sektoren, selv om det på lang sikt vil være ønskelig med lik betaling for likt tilbud uavhengig av boform. Dagens ordning med større statlig finansieringsansvar for helsetjenester utenfor institusjon enn i institusjon kan bidra til at kommunene satser på utbygging av tjenestetilbud utenfor institusjon.

15.5.4.4 System tilpasset bruker og tjenestetilbud

I Velferdsmeldingen uttales videre at når flere brukere får tilbud om omsorgsboliger, vil sykehjemmene i større grad kunne innrettes mot mer helserettede oppgaver. Sykehjemmene skal først og fremst tilby oppgaver knyttet til rehabilitering, avlastning, overgangspleie etter sykehusbehandling, krevende langtidspleie og terminalpleie. Det anses videre som hensiktsmessig at aldershjemmenes funksjoner etter hvert erstattes dels av sykehjemmene og dels av omsorgsboligene. Gitt en slik utvikling, hvor terskelen for å få institusjonstilbud også i framtida blir høy og institusjonstilbud først og fremst blir et behandlingssted, vil gjeldende brukerbetalingssystem være tilpasset brukergruppene, oppgavene og driftsformen i institusjonene. Dagens brukerbetalingssystem hvor tilbudet av tjenester ikke gjøres avhengig av den enkeltes betalingsevne eller forbruk av tjenester, men behovet for tjenester, vil være tilpasset brukergruppene. Den enkelte kan få tilstrekkelig og riktig tjenestetilbud uavhengig av betalingsevne og mulighet for å vurdere eget behov for tjenester. Utredningen anslår at ca. 60–70 prosent av dagens institusjonsbeboerne er personer med alvorlig kognitiv svikt. Forutsatt at institusjonene innrettes mot brukere med behov for medisinsk behandling og/eller omfattende pleie og omsorgsbehov, vil fagkunnskap bli enda viktigere enn i dag for å vurdere behovet for nødvendig behandling og pleie og omsorg. Dagens system sikrer at faglig vurdering av behov for tjenester, og ikke den enkeltes betalingsevne og villighet, styrer behandlings- og pleietilbudet.

Om sykehjemmene primært skal ivareta tyngre pleie- og behandlingsoppgaver, vil dette kreve omfattende og sammensatt tjenestetilbud samtidig som det vil innebære utstrakt samarbeid mellom ulike personellgrupper. Dagens brukerbetalingssystem som ikke forutsetter måling av forbruk, men hvor det betales for et helhetlig tilbud, kan i denne sammenheng være administrativt gunstig.

15.5.4.5 Enkelhet

En av innvendingene mot gjeldende brukerbetalingsordning i institusjon er at den har vært vanskelig å forstå og praktisere. Som beskrevet i kap. 5 refererer problemene seg til forståelsen og administreringen av gjeldende regler for beregning av vederlag. Hvis beregningsreglene endres som beskrevet i kap. 9 og 13, slik at alminnelig inntekt etter skatt som hovedregel er beregningsgrunnlag, fradrag for hjemmeboende mv., fastsettes som en prosent av beboers og hjemmeboendes inntekt og fribeløpet oppheves, kan dette bety at dagens ordning blir forholdsvis enkel å forstå og administrere. Hvis hovedtyngden av institusjonsbeboerne må ha omfattende og sammensatt behandlings- og pleietilbud og/eller opphold av kort varighet, vil et inntektsgradert brukerbetalingssystem eller faste døgnpriser for korttidsopphold være forholdsvis enkelt å administrere for kommunen og den enkelte institusjon, sammenlignet med en ordning som forutsetter registrering av forbruk av tjenester også i institusjon. Når beregningene knyttes til inntektsbegrep som nyttes i forbindelse med skatteligningen, vil det samtidig for den enkelte beboer være enklere både i forhold til dagens beregningsregler og en ordning med ulike betalingsprinsipper for de ulike tjenestetilbud.

15.5.4.6 Framtidig ressursbehov

I Velferdsmeldingen og foredraget til utvalgets mandat legges det vekt på at brukerbetalingen i framtida kan finansiere en større andel av de samlede utgiftene til omsorgssektoren. Vederlagsforskriften for institusjonene er utformet slik at personer med behov for et omfattende og helhetlig omsorgs­tilbud fra det offentlige, skal bidra til å dekke en vesentlig del av disse kostnadene når de har økonomiske ressurser til dette. Det vil etter disse utvalgs­medlemmers syn være viktig å opprettholde dette prinsippet om det offentlige skal kunne møte behovet for videre utbygging og økt ressurstilgang til sektoren i årene som kommer. Med en antatt vekst i brukernes inntekter, vil et dagens ordning bidra til at brukerbetalingen i framtida kan dekke en større andel av de samlede utgiftene til omsorgssektoren.

I kap. 10 er det gitt en framstilling av de framtidige inntekter og formuer blant eldre. Det sannsynliggjøres også at de som i dag er middelaldrende sammenligningsvis i større grad vil planlegge sin disposisjon av de økonomiske midler, slik at en blir sikret en god og trygg alderdom. Det framgår også at betalingsvilligheten for å sikre seg en god alderdom vil øke. Det er etter medlemmene Aspås, Lindgren, Risan og Vollans syn viktig at en vektlegger et brukerbetalingssystem som imøtekommer behovene til framtidas eldre. Disse medlemmene vil her særlig peke på at det er viktig at en har ordninger som gjør at en i større grad enn i dag, kan bo i egen tilpasset bolig så lenge som mulig. Dette kan f.eks. skje gjennom at en planlegger sitt boligkonsum slik at en kan flytte til en bolig som er tilrettelagt for heldøgns pleie og omsorg når omsorgsbehovene begynner å melde seg eller i forkant av dette. Det er derfor viktig at en har et godt tilbud av omsorgsboliger, også organisert som borettslags- og selveierleiligheter.

Utvalgsmedlemmene Aspås, Lindgren, Risan og Vollan legger til grunn at bostøtteordningene (utenfor institusjon) uavhengig av modell bør gjennomgås med sikte på å heve boutgiftstaket opp til kostnadene forbundet ved en nøktern bolig, og med hensyn til hvilke boliger som bør falle inn under ordningen. Dette kan være et hensiktsmessig virkemiddel for å sikre at eldre og funksjonshemmede får en god og tilpasset bolig. Bostøtteordningene vil også gjelde andre enn mottakere av pleie- og omsorgstjenester. Disse utvalgsmedlemmene mener derfor ordningene bør gjennomgås av ansvarlig instans (Kommunal- og arbeidsdepartementet) i etterkant av utvalgets arbeid for en helhetlig gjennomgang av bostøtteordningen.

15.5.5 Forslag fra utvalgsmedlemmene Aspås, Lindgren, Risan og Vollan

Det er enighet om forslag til endringer i finansierings- og brukerbetalingssystemet utenfor institusjon. Disse medlemmer viser her til forslagene fra et samlet utvalg i avsnitt 15.3.

Disse medlemmer foreslår videre at dagens brukerbetalingsordning i institusjon videreføres, men med følgende endringer:

  • beboers alminnelige inntekt etter skatt skal som hovedregel legges til grunn for brukerbetalingsberegningen og totalskjerming i institusjon. Dersom brukeren kan dokumentere at dette inntektsbegrepet gir store avvik fra hva brukeren reelt disponerer, vil inntekten som legges til grunn kunne vurderes særskilt

  • fribeløpet oppheves, men beboer skal ikke komme dårligere ut enn etter gjeldende ordning. Dette innebærer at beboer skal betale maksimalt 65 pst. av inntekt inntil folketrygdens grunnbeløp og 85 pst. av overskytende inntekt (ev. med justerte satser).

  • kommunene bør i sin helhet overta beregning av brukerbetalingen for opphold i institusjon, med unntak av de tilfellene der trygdekontorets assistanse fortsatt er nødvendig.

  • det innføres ny beregningsmåte for fradrag for hjemmeboende ektefelle mv. Det forutsettes at hjemmeboendes ektefelle mv. kommer like godt ut som i dag. Fradraget beregnes på bakgrunn av begge ektefellers alminnelige inntekt. Fradraget er ment som et minstefradrag, og kommunen står fritt til å fastsette et større fradrag dersom forholdene tilsier dette.

Disse medlemmer foreslår i tillegg:

  • konkret utprøving av ulike sider ved den tjenestebaserte brukerbetalingsmodellen.

  • utprøving i form av et samarbeid mellom statlige myndigheter og interesserte kommuner

  • utprøving innenfor rammene av lov om forsøk i offentlig forvaltning.

Til forsiden