3 Drøfting av sentrale mål, begreper og hensyn
3.1 Hovedmål for pleie- og omsorgstjenesten
I Velferdsmeldingen uttales følgende som hovedmål for pleie- og omsorgstjenesten:
«alle skal sikres et tilfredsstillende og mest mulig likeverdig tilbud av pleie- og omsorgstjenester, uavhengig av bosted, inntekt og sosial status.»
Brukerne av pleie- og omsorgstjenestene har ofte svært forskjellige og til dels sammensatte behov. Utformingen av tjenestene må baseres på dette, slik at alle får et mest mulig tilfredsstillende og likeverdig tilbud, uavhengig av bosted, inntekt og sosial status.
Deltakelse og likestilling vektlegges også i meldingen:
«Regjeringens mål for den framtidige tjenesteutbyggingen er at både eldre og funksjonshemmede skal få anledning til å leve et mest mulig fullverdig liv, med deltakelse og likestilling i samfunnet.»
Likeverdige muligheter, rettigheter og plikter er viktige prinsipper i velferdsstaten.
Alle skal ha mulighet til en mest mulig selvstendig livsform som gjør det mulig å bo og ha tilhørighet i sitt lokalmiljø. Deltakelse og likestilling i forhold til ulike miljø og samfunnspåvirkning skal gjelde også funksjonshemmede og eldre. Brukermedvirkning må være sentralt i utviklingen av tiltak og tjenester for eldre og funksjonshemmede. Dette innebærer bl.a. at disse gruppene må tas med på råd og ha innflytelse på utforming av tjenester og tiltak.
Videre legges det i meldingen vekt på:
..... et variert og fleksibelt tilbud som sikrer et kvalitativt godt tilbud til alle.
Kommunene skal også i framtida ha ansvar for at det er et forsvarlig og kvalitativt godt tilbud av pleie- og omsorgstjenester til eldre og funksjonshemmede. Målet må være å skape et variert og fleksibelt tilbud som kan ivareta hensynet til befolkningens endrede behov og krav, som sikrer gode tjenester for alle brukergrupper, og som særlig ivaretar hensynet til de svakeste gruppene. Av dette følger at ansvaret for organiseringen av tjenestene fortsatt bør være kommunal, og at kommunene må stå fritt til måten de velger å organisere sine tjenester ut fra lokale behov og ressurser. Dette må skje i samarbeid med brukerne og deres organisasjoner, slik at brukernes behov dekkes best mulig.
I forbindelse med Stortingets behandling av Velferdsmeldingen våren 1996 var det enighet om disse hovedmålene (Innst. S. nr. 180 (1995-96)). Disse generelle målsettingene vil ligge til grunn for pleie- og omsorgspolitikken i årene som kommer. Det innebærer at, finansierings- og brukerbetalingsordningene bør utformes slik at de bidrar til å sikre et fleksibelt og velfungerende tilbud av pleie- og omsorgstjenester. Finansierings- og brukerbetalingssystemene er ett av flere virkemidler for å realisere målene. Eksempler på andre forhold er personellets kompetanse, organiseringen av tjenestene, og ikke minst hvordan det legges til rette for å gi den enkelte innflytelse over egen situasjon og hverdag. Det er derfor en rekke forhold knyttet både til den enkelte bruker og til det offentlige apparatet som er avgjørende for å sikre en høy grad av måloppnåelse. Det er samspillet mellom disse ulike faktorene som i siste instans vil være avgjørende for hvorvidt hovedmålene nås innen pleie- og omsorgstjenesten.
3.2 Om eget og offentlig ansvar
Eget ansvar
Som enkeltmennesker har alle et ansvar for eget liv og helse og for å planlegge sitt liv med sikte på å være mest mulig selvhjulpen. Dette gjelder både ansvar for å fremme egen helse og tilrettelegge en hensiktsmessig bolig, som gjør at en så langt råd er kan opprettholde en selvstendig tilværelse selv når helsen svikter. Samtidig må det understrekes at ikke alle har det samme utgangspunktet helsemessig, økonomisk eller på annen måte til å være selvhjulpen, eller ta fullt ut personlig ansvar for bofunksjonen. Mange funksjonshemmede har ikke tilstrekkelig inntekt som gir mulighet til boligplanlegging uten boligstøtte. Et selvstendig liv med ansvar for egen situasjon forutsetter for mange funksjonshemmede at de også sikres bistand, f.eks. gjennom hjemmebaserte tjenester. Umyndiggjøring og pasivisering av den enkelte må unngås. Utformingen av ulike offentlige tiltak og ordninger må ta hensyn til dette, slik at flest mulig får mulighet til å ta ansvar for eget liv, får delta og ha en selvstendig tilværelse basert på de forutsetninger hver enkelt har.
Det personlige ansvaret uttrykkes i mandatet på følgende måte når det gjelder brukerbetalingens størrelse:
«De bør bidra til at brukerbetalingen i framtida kan finansiere en større andel av de samlede utgiftene til omsorgssektoren, og avklare på hvilke områder slik brukerbetaling vil være mest aktuelt.»
Kravet om realisering av eget ansvar kan oppfylles på flere måter. F.eks. vil videreføring av dagens brukerbetalingsordninger innebære at brukerfinansieringsandelen totalt sett vil øke i årene som kommer. Dette følger av at det generelle inntektsnivået for kommende pensjonister vil være høyere enn for dagens pensjonister. Utvalget tolker imidlertid kravet om større brukerfinansieringsandeler som et mål for å øke brukerbetalingens andel av den samlede finansiering ut over den økning som følger av et høyere inntektsnivå for framtidige brukere.
Økt personlig ansvar for bokostnadene er i mandatet antatt å kunne innebære en samlet økning i brukerbetalingsandelen innen pleie- og omsorgssektoren. Økt personlig ansvar for boligfunksjonen er i denne sammenheng spesielt påpekt som et bidrag til å kunne frigjøre offentlige ressurser som kan anvendes til pleie- og omsorgstjenesten. I foredraget til mandatet er dette formulert på følgende måte:
«Ordningene bør virke slik at de kan bidra til å vri den kommunale ressursbruk fra boutgifter til pleie- og omsorgstjenester. Dette forutsetter en klargjøring av det personlige ansvaret for å dekke bokostnader og at det offentlige praktiserer dette slik at den enkelte tar hensyn til det, bl.a. i beslutninger om sparing og overføring av formue til arvinger før en blir pleietrengende.»
I Innst. S. nr. 180 (1995-96) uttaler Stortingets sosialkomite at:
«Bostandarden er sentral for eldres funksjonsevne. Komiteen mener derfor at hver enkelt, i den grad en har mulighet, også har et ansvar for å planlegge sin alderdom med tanke på framtidig behov for bostandard.»
Finansierings- og brukerbetalingsordninger som medfører økt personlig ansvar for bokostnader kan være en måte å øke brukerbetalingen innen pleie- og omsorgssektoren.
Offentlig omsorg – privat omsorg
Framtidige finansierings- og brukerbetalingssytemer bor ifølge foredraget til mandatet støtte opp under samspillet mellom offentlig og privat omsorg. Det heter:
«De bør lette mulighetene for et samspill mellom offentlig og privat omsorg, spesielt muligheten for at ektefeller/samboerpar som ønsker det, kan bo sammen også i de tilfeller der den ene trenger intensiv pleie.»
Som vist i avsnitt 4.4 er den private omsorgen, og da særlig privat omsorg ytt i husholdet, av betydelig omfang. Hovedvekten av den private omsorgen er ektefelleomsorg. Både sett fra brukernes side, og ikke minst sett fra et samfunnsøkonomisk perspektiv, er det viktig å vedlikeholde og stimulere denne omsorgen. For mange brukere vil bistand, hjelp og støtte fra ektefellen/samboeren fortsatt være ønskelig selv om en har behov for offentlige tjenester i tillegg. Dette vil også bidra til å avlaste det offentlige. For å få til et godt samspill mellom det offentlige, private omsorgsytere og brukerne er det mange faktorer som er avgjørende, som f.eks. tilrettelagte boliger, avlastningsordninger, klarhet i hva hhv. det offentlige og den private omsorgsyteren skal bidra med, forutsigbarhet når det gjelder offentlige tjenester ved endrede behov, etc. Det viktigste grunnlaget for et godt samspill vil nok ligge i organiseringen av tjenestene, boligtilbudet og i kommunikasjonsprosessen mellom de ulike aktørene. Men også utformingen av finansierings- og brukerbetalingsordningene har betydning i et slikt samspill.
Det offentliges ansvar
Når evnen og muligheten til egenomsorg reduseres, trer det offentliges ansvar inn. I sosialtjenesteloven og kommunehelsetjenesteloven er det fastslått at kommunene har hovedansvaret for at det tilrettelegges et tjenestetilbud som sikrer et godt tilbud for alle. Dette betyr at selv om enkelte av pleie- og omsorgstjenestene utføres av private aktører, er det fortsatt det offentlige som har hovedansvaret for pleie- og omsorgstilbudet og at god kvalitet på tjenestene sikres. Personer som av sosiale, helsemessige, økonomiske eller andre årsaker ikke er selvhjulpne, må sikres tilfredsstillende tilbud.
Pleie- og omsorgstjenesten må styrkes i årene som kommer, både for å fange opp udekket behov i dag, og for å møte en økende og mer variert etterspørsel etter tjenester, bl.a. som følge av veksten i det totale antall eldre over 80 år.
Trygghet er et nøkkelord innenfor pleie- og omsorgstjenesten. Brukerne, men også pårørende, må ha trygghet og tillit til at de får nødvendige tjenester til rett tid av kompetent personale. Denne tryggheten må gjelde uavhengig av om tjenestene gis i institusjon, omsorgsbolig eller i egen bolig. Institusjoner har nok for mange framstått som en større garantist for at tjenester ytes, enn når tjenestene ytes i omsorgsboliger eller i eget hjem. Det er viktig at den samme tillit og trygghet for tjenester også er til stede for tjenester gitt utenfor institusjon. Dette kan være helt avgjørende for å kunne dekke det økende omsorgsbehovet.
Finansieringsordningene bør utformes slik at de legger grunnlag for en variert utbygging av tjenestetilbudet slik at brukernes valgmuligheter kan øke. Dette betyr utbygging av hjemmebaserte tjenester og varierte botilbud. I Velferdsmeldingen er det lagt følgende premisser for bruk av sykehjem:
«Kommunene bør i framtida i større grad rette sykehjemstilbudet mot korttidsopphold, terminalpleie og midlertidig opphold etter sykehusbehandling.»
Dette forhindrer imidlertid ikke at det også i framtida vil kunne være behov for permanente sykehjemsplasser for sterkt pleietrengende.
3.3 Sentrale begreper
3.3.1 Pleie- og omsorgstjenester
Denne utredningen gir en beskrivelse av og vurderer ulike sider ved dagens finansierings- og brukerbetalingsordninger i pleie- og omsorgstjenesten, og fremmer forslag til endringer i disse. Pleie- og omsorgstjenester er i utredningen brukt om tjenester overfor ulike grupper av hjelpetrengende knyttet til stell, pleie, tilsyn og praktisk hjelp til renhold og andre daglige gjøremål.
Mottakergruppene er sammensatte, men kan avgrenses til personer som ikke er selvhjulpne på grunn av sykdom, funksjonshemming eller høy alder. Fokus i denne innstillingen legges på personer som mottar eller trenger pleie- og omsorgstjenester grunnet funksjonssvikt i høy alder, eller medfødte eller påførte funksjonshemninger.
Omsorgstjenester kan utføres under meget forskjellige organisatoriske forhold. Det kan skje gjennom en offentlig organisert virksomhet, gjennom frivillige organisasjoner, av private personer innen og mellom husholdninger, og som tjenester tilbudt i et marked. Utvalget har i denne innstillingen viet størst oppmerksomhet til offentlig organisert virksomhet, og da i første rekke de pleie- og omsorgstjenester som kommunene har ansvaret for. For øvrig vies privat omsorg også oppmerksomhet, men da først og fremst i et samspill mellom privat omsorg ytt innen husholdet og den offentlige omsorgen.
Tjenester ytt ved sykehjem og aldershjem, hjemmehjelp og hjemmesykepleie er de viktigste tjenestene som kommunene tilbyr innenfor pleie og omsorg. Det er disse tjenestene som krever storparten av kommunenes ressurser, og det er disse tjenestene som de fleste oppfatter som de grunnleggende pleie- og omsorgstjenestene. I tillegg har vi en rekke ordninger som det også vil være naturlig å se i sammenheng med pleie- og omsorgstjenestene, f.eks. allmennlegevirksomhet, fysioterapi, ergoterapi, medisiner, hjelpemidler, kontantstøtteordninger, boligtiltak, etc. Utvalget vil vurdere problemstillinger knyttet til disse tjenestene i den grad de er relevante for finansierings- og brukerbetalingsordningene for pleie- og omsorgstjenestene.
En entydig og klar avgrensning av hvilke tjenester som faller inn under begrepet pleie- og omsorgstjenester lar seg vanskelig gjøre, og er kanskje heller ikke hensiktsmessig. Organisatoriske endringer og utvikling av nye tjenesteformer kan med en for stram tilnærming og presisering av begrepet falle utenfor definisjonen. En entydig avgrensning av pleie- og omsorgstjenester i forhold til både sosialtjenester og helsetjenester er også praktisk vanskelig. I enkelte sammenhenger vil helsetjenester, som f.eks. legetjenester, oppfattes som en del av pleie- og omsorgstjenestene (f.eks. legetjeneste i tilknytning til alders- og sykehjem), mens det i andre sammenhenger vil være naturlig å klassifisere legetjenester forskjellig fra hva man tradisjonelt oppfatter som pleie- og omsorgstjenester.
Utvalget legger til grunn et brukerperspektiv hvor brukerne har ulike og sammensatte behov, og bør medvirke i utformingen av eget hjelpetilbud. For å dekke ulike behov er det viktig at kommunene har bygd ut en sammenhengende kjede av tjenester. Tjenestene må sett fra brukernes side framstå som koordinerte. Tiltakene vil variere avhengig av brukernes behov, og vil kunne være helsetjenester, sosialtjenester eller tjenester som tradisjonelt oppfattes som pleie- og omsorgstjenester, som f.eks. hjemmehjelp og aldershjem.
Selv om utvalget legger en bred tilnærming til grunn for forståelsen av pleie- og omsorgstjenester er hovedvekten lagt på tjenester som framgår av eksisterende lovgivning. Lov om helsetjenesten i kommunene og Lov om sosiale tjenester m.m. er det sentrale lovgrunnlaget.
Etter § 1-3 i lov om helsetjenesten i kommunene skal kommunene ha bl.a. følgende deltjenester:
allmennlegetjeneste, herunder også legevaktordning
fysioterapitjeneste
sykepleie, herunder helsesøstertjeneste og hjemmesykepleie
sykehjem eller boform for heldøgns omsorg og pleie
I lov om sosiale tjenester § 4-2 er det gitt en opplisting av hva de sosiale tjenester skal omfatte:
praktisk bistand og opplæring til dem som har et særlig hjelpebehov pga. sykdom, funksjonshemming, alder eller andre årsaker
avlastningstiltak for personer og familier som har et særlig tyngende omsorgsarbeid
støttekontakt for personer og familier som har behov for dette pga. funksjonshemming, alder eller sosiale problemer
plass i institusjon eller bolig med heldøgns omsorgstjenester til dem som har behov for det pga. funksjonshemming, alder eller av andre årsaker
lønn til personer som har et særlig tyngende omsorgsarbeid
De fleste kommuner vil imidlertid også ha andre tjenester og serviceordninger enn tjenester som er nevnt i disse to lovene, og som naturlig bør oppfattes som en del av pleie- og omsorgstjenestene.
Et viktig skille går mellom institusjonsbaserte tjenester og hjemmebaserte tjenester. Dette skillet er viet betydelig oppmerksomhet i mandatet og dermed også i denne utredningen. Dette skyldes først og fremst at dagens brukerbetalings- og finansieringsordninger varierer etter om tjenestene ytes i eller utenfor institusjon.
3.3.2 Boligtiltak
Det samlede tilbud en bruker kan motta fra det offentlige, er ofte mer omfattende enn hva en vanligvis oppfatter som rene pleie- og omsorgstjenester. I utvalgets mandat legges det særlig vekt på boligfunksjoner og boligfinansiering. I institusjonene er bofunksjonen en viktig del av det samlede tilbudet.
Utvalget har i sitt arbeid lagt til grunn at bofunksjonen og tiltak rettet mot denne bør holdes atskilt fra pleie- og omsorgsbegrepet, og mener at det bør arbeides for et klarere skille mellom pleie- og omsorgstjenestene på den ene siden, og boligtiltak på den andre siden.
3.3.3 Kostnadselementene
Offentlig pleie og omsorg er et flertydig begrep. Brukt i vid forstand omfatter det alle tjenester eller tiltak som er nødvendig for at en pleie- og omsorgstrengende får dekket sine behov. I mandatet er utvalget bedt om å se på en dekomponering av pleie og omsorg i vid forstand i fire elementer eller komponenter. Det skilles i mandatet mellom boutgifter, dagliglivets utgifter, helseutgifter og de rene pleie- og omsorgsutgifter.
Boutgiftene gjelder utgifter til bolig, samt lys og oppvarming.
Dagliglivets utgifter gjelder utgifter til mat, toalettartikler, klær og skotøy samt andre mindre utgiftsposter som hører med i hverdagen.
Helseutgiftene gjelder utgifter til legehjelp, fysioterapi, medisiner, hjelpemidler mv. Helseutgiftene i forbindelse med pleie og omsorg omfatter ikke fylkeskommunale utgifter.
Pleie- og omsorgsutgiftene gjelder det kommunale tjenesteansvar ved ulike hjelpeordninger i hjemmene, og tilsvarende tjenester i kommunale pleie- og omsorgsinstitusjoner (alders- og/eller sykehjem). I det etterfølgende brukes altså pleie og omsorg i denne snevrere betydning.
3.3.4 Bruker
Bruker brukes som betegnelse for pleie- og omsorgstrengende. Behov for pleie- og omsorgstiltak oppstår på grunn av funksjonshemminger av forskjellige slag. I innstillingen legges det opp til å følge vanlig språkbruk på dette punkt, slik at betegnelsen bruker/brukerne omfatter både eldre og funksjonshemmede.
3.3.5 Eldre
Det finnes ikke noen skarp avgrensning av gruppen eldre. Behovene for pleie- og omsorgstjenester øker normalt når alderen kommer over 80 år, men med store muligheter for individuell variasjon. Dette betyr at i noen sammenhenger i utredningen vil gruppen eldre bestå av personer over 67 år, og i andre sammenhenger av personer over f.eks. 80 år.
3.3.6 Funksjonshemmede
Begrepet funksjonshemmede er ofte et mindre entydig begrep. I Regjeringens handlingsplan for funksjonshemmede for 1994-97 (og 1990-93) blir følgende definisjon benyttet:
«Funksjonshemming er et misforhold mellom individets forutsetninger og miljøets krav til funksjon på områder som er vesentlig for etablering av selvstendighet og selvstendig tilværelse.»
Handlingsplanen avgrenser videre funksjonshemmede til fem hovedgrupper funksjonshemmede. Disse gruppene er bevegelseshemmede, hørselshemmede, synshemmede, psykisk utviklingshemmede, skjulte funksjonshemminger (f.eks. diabetes, psykiske problemer, hjerteproblemer, dysleksi, allergi). Det er således foretatt en avgrensning i forhold til sosialt funksjonshemmede som f.eks. rusmiddelmisbrukere.
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon definerer i sine vedtekter funksjonshemming som:
«en konflikt mellom individets forutsetninger og miljøets og samfunnets krav til funksjon på områder som er vesentlige for etablering og opprettholdelse av menneskers selvstendighet og sosiale tilværelse».
I sitt Langtidsprogram for 1996-99 heter det videre:
«I FFOs forståelse av funksjonshemming ligger det et krav til varighet. Det er en tilstand man må leve med, ikke noe som kan helbredes eller kureres.»
Denne definisjonen er i stor grad sammenfallende med definisjonen av funksjonshemmede i Regjeringens handlingsplan.
Levekårsutvalget (NOU 1993:17) definerer funksjonshemmede som:
«personer i alderen 16-66 år som mottar uførepensjon og/eller grunn- og hjelpestønad, eller som ikke klarer grunnleggende daglige gjøremål som innkjøp eller vask og rengjøring av bolig».
Utvalget er av den oppfatning at gruppen funksjonshemmede er sammensatt både når det gjelder behov for pleie- og omsorgstjenester, hvilke stønader de mottar og alder. Det er derfor ikke hensiktsmessig å foreta en konkret avgrensning av gruppen i forhold til diagnose, inntektsforhold, stønadsmottak, pensjonsordning eller alder slik det er gjort i Levekårsundersøkelsen. Det vil f.eks. ikke være slik at alle voksne funksjonshemmede er uføretrygdet. Mange er yrkesaktive selv om de har behov for tekniske hjelpemidler og praktisk hjelp i dagliglivet. Det er heller ikke slik at alle funksjonshemmede mottar grunn- og hjelpestønad. Årsakene kan være f.eks. at de ikke har utgifter som berettiger til grunnstønad, men likevel har behov for hjelpetiltak eller tilrettelegging, eller manglende diagnose eller kunnskap om rettigheter.
Utvalget tar ikke stilling til hvilke definisjoner som skal benyttes eller hvilke grupper som generelt bør omfattes av begrepet funksjonshemmede. Utvalget vil imidlertid der det finnes nødvendig, f.eks. i forbindelse med vurderinger av om enkelte grupper funksjonshemmede bør skjermes, presisere nærmere hvem som omfattes av begrepet i de ulike sammenhenger der dette er aktuelt. Der det i utredningen henvises til empiriske undersøkelser, vil utvalget henvise til hvilke definisjoner som er benyttet.
3.3.7 I og utenfor institusjon
Et viktig skille går mellom institusjonsbaserte tjenester og hjemmebaserte tjenester. Dette skillet er viet betydelig oppmerksomhet i mandatet og dermed også i denne utredningen. Dette skyldes først og fremst at dagens brukerbetalings- og finansieringsordninger varierer etter om tjenestene ytes i eller utenfor institusjon.
Utvalget har tolket formuleringen i og utenfor institusjon dithen at tjenestetilbud i institusjon omfatter tjenestetilbud som ytes i:
sykehjem og boform for heldøgns omsorg og pleie i medhold av lov om helsetjenesten i kommunene § 1-3 første ledd nr. 5
boliger med heldøgns omsorgstjenester som nevnt i lov om sosiale tjenester §§ 7-1, 7-5, jf. 4-2 og forskrift til lov om sosiale tjenester m.v. kapittel 7.
I henhold til forskrift til lov om sosiale tjenester § 7-2, omfatter bolig med heldøgns omsorgstjenester, aldershjem, barneboliger og privat forpleining. Når utvalget i det videre omtaler boliger med heldøgns omsorgstjenester avgrenses det til aldershjem. Utvalget tolker mandatet dithen at institusjoner for rusmiddelmisbrukere, barneboliger og privat forpleining faller utenfor utvalgets mandat. Endringer i betalingsordningene for slike boformer må derfor eventuelt vurderes særskilt i etterkant av utvalgets arbeid.
Tjenestetilbud utenfor institusjon omfatter tjenestetilbud som ytes i:
egne hjem
andre former for tilpassede boliger for eldre og funksjonshemmede som serviceboliger, trygdeboliger, omsorgsboliger etc.
Begrepet omsorgsbolig er et relativt nytt begrep som benyttes i utredningen når det gjelder tjenestetilbud utenfor institusjon. Omsorgsbolig omtales i St.meld. nr. 35 (1994-95) som : en mellomløsning mellom brukerens egen opprinnelige bolig og en institusjonsplass. Disse boligene skal brukes av eldre eller andre med pleie- og omsorgsbehov. De eies eller disponeres av kommunene eller de kan organiseres som borettslag eller sameie med brukerne selv som eiere. I slike tilfeller har kommunen tildelingsrett.
Skillet mellom boformene – i og utenfor institusjon – er at boformer som ovenfor omfattes av begrepet i institusjon er lovregulerte i motsetning til boformer som er å anse som utenfor institusjon. Boformer, som anses som utenfor institusjon, er ikke lovregulerte. Beboernes rettsstilling er således den samme som om vedkommende bor i eget hjem. I kapittel 8 gis en nærmere redegjørelse for betydningen av dette skillet.
Begrepet omsorgsbolig vil i denne utredningen omfatte selvstendige boenheter tilpasset eldre og funksjonshemmede. Boformen skal være tilrettelagt slik at det skal kunne ytes døgnkontinuerlig tjenester der etter behov. Omsorgsboliger er såkalte ikke lovregulerte boliger hvor beboerens behov for pleie og omsorg regulerer tjenestetilbudet og ikke selve boformen.
3.4 Finansierings- og brukerbetalingsordninger
Generelt
Finansieringen av pleie- og omsorgstjenesten kan skje via følgende finansieringskilder:
Kommunale midler fra egen beskatning
Statlige rammeoverføringer
Øremerkede statlige stimuleringstilskudd
Statlige rettighetsordninger, herunder folketrygden
Brukerbetaling
Innen pleie- og omsorgstjenesten vil det i praksis ikke være et spørsmål om valg av en finansieringskilde, men en kombinasjon av flere ulike elementer. I utvalgets arbeid vil finansieringsansvaret for bruker og tilbyder av ulike tjenester stå sentralt.
I mandatet er utvalget spesielt bedt om å utrede spørsmålet om hvilket forvaltningsnivå som skal dekke utgifter til helsetjenester. Helsetjenestene drøftes særlig i forhold til dagens uensartete finansiering knyttet til om brukeren mottar tjenestene i eller utenfor institusjon. Boligfinansiering og utforming av bostøtteordningene står også sentralt i mandatet.
I mandat og foredrag brukes finansieringsordninger og betalingsordninger om hverandre. Med finansieringsordninger forstår utvalget generelt bidrag fra ulike kilder for å finansiere de ulike tjenestene. Brukerbetaling er brukernes egne bidrag til finansieringen av tjenestene.
3.4.1 Formål med brukerbetaling
Generelt
Brukerbetaling for offentlige tjenester kan innføres av flere hensyn som ikke nødvendigvis utelukker hverandre. Hensikten kan være:
å skaffe den offentlige sektor inntekter
å oppnå bedre ressursutnyttelse i samfunnet
å påvirke inntektsfordelingen ut fra rettferdighetsbetraktninger
Ofte er finansieringshensynet tungtveiende, det vil si å skaffe offentlig sektor inntekter til velferdsinnsats. Finansieringshensynet vil også ofte være kombinert med rettferdighetsbetraktninger. Det anses i en rekke tilfeller som rettferdig at en bruker, som ønsker en individualisert tjeneste fra offentlig sektor, selv skal betale noe av de merkostnader produksjonen av denne tjenesten påfører det offentlige.
For individualiserte offentlige tjenester der brukeren selv kan gi uttrykk for krav eller ønske om tjeneste, både omfang og kvalitet, vil en brukerbetalingsordning – uansett om begrunnelsen ligger i behovet for inntekter eller rettferdighetsbetraktninger – også kunne medføre en mer effektiv ressursbruk i samfunnet. Hovedårsaken til det er at det kan oppstå et overforbruk av individrettede tjenester som er gratis for brukeren. Slike tjenester vil dermed kreve rasjoneringsordninger eller administrative tildelingsordninger.
Administrativ tildeling av offentlig tjeneste
Ved offentlig produksjon av en individrettet tjeneste vil det, når produksjonen ikke er stor nok til å dekke alle potensielle brukernes ønsker, oppstå knapphet. Knapphet betyr at bare en del av de potensielle brukere kan få dekket sine behov. Det er da behov for et tildelingssystem eller en rasjoneringsordning som bestemmer hvilke av brukerne som skal få dekket sine behov.
I slike tilfeller er det vanlig å gjennomføre administrativ tildeling eller administrativ rasjonering av tjenesten. En administrativ tildeling av en tjeneste betyr vanligvis at kompetente fagfolk bestemmer arten og omfanget av de tjenester en bruker skal motta. Selv om slike tildelinger gjøres på et faglig grunnlag, vil det dreie seg om subjektive vurderinger av de ulike brukeres behov. For noen tjenester kan brukernes behov ha sammenheng med spesielle dokumenterbare kjennetegn, eksempelvis alder, sivilstand, kjønn, inntekt, diagnose for bestemte lidelser osv. I slike tilfeller kan man på subjektiv basis velge et eller flere av slike kjennetegn som kriterium for tildeling. Tildelingskriteriet vil da framstå som et objektivt kriterium.
For tjenester der det ikke foreligger entydige kjennetegn eller kriterier, eller hvor mengden av forskjellige kriterier er stor og mangfoldig, vil de kompetente fagfolk måtte basere tildeling av tjenester på mer skjønnsmessige vurderinger. Ved slike tildelinger vil det alltid være en fare for forskjellsbehandling og at uvedkommende hensyn spiller inn.
Hovedalternativet til administrativ tildeling er tildeling ved prisrasjonering, som behandles nærmere i det etterfølgende. Det er imidlertid også andre tildelingsmetoder. En ikke helt uvanlig metode er tildeling etter registreringstidspunkt, dvs. at de som kommer først til mølla får først malt, – jf. venting på legekontor og lignende. Tildeling ved loddtrekning forekommer i helt spesielle tilfeller og er rettferdig når alle potensielle brukere har samme sannsynlighet for å bli trukket ut. Loddtrekning har f.eks. vært brukt ved tildeling av båtplass i kommunal småbåthavn.
Prisrasjonering av offentlige tjenester
Hovedalternativet til en administrativ tildeling av offentlige tjenester er prisrasjonering eller tildeling på basis av brukerens betalingsvillighet. De vestlige markedsøkonomier er basert på at fordelingen av privatproduserte varer og tjenester i samfunnet er basert på prisrasjonering. Prisrasjonering er ikke det samme som prismekanismen. Betegnelsen prismekanismen, som gjerne brukes som identisk med markedsmekanismen, gjelder et samspill mellom etterspørrere (forbrukere) og tilbydere (produsenter eller forhandlere), som i henhold til markedsteorien på kort sikt fastlegger en likevektspris som gir markedsklarering, dvs. en pris som er slik at alle som ønsker å kjøpe til denne pris får kjøpt, samtidig som alle som ønsker å selge til denne pris får solgt. Videre vil den langsiktige effekt være at produsentene tilpasser sin produksjon etter folks betalingsvillighet (etterspørsel) for å sikre avsetning av produksjonen og sikre/øke sine inntekter. Når markedsmekanismen fungerer slik at tilbyderne tilpasser produksjonen etter forbrukernes kjøp, sier man at man har konsumentstyrt produksjon.
Prisrasjonering betyr at tildelingen av varer og tjenester til den enkelte forbruker er avhengig av vedkommendes betalingsvillighet for den enkelte vare eller tjeneste. Fordelen ved prisrasjonering er at man i normaltilfellet derved sikrer seg at forbrukeren har en betalingsvillighet som er større eller lik samfunnets kostnader ved å produsere vedkommende gode. Under visse forutsetninger er dette et effektivt system for produksjon og fordeling av varer og tjenester. Systemet er effektivt i den forstand at det bidrar til en effektiv ressursutnyttelse i samfunnet. Ved tildeling etter betalingsvillighet er tilgangen på goder for den enkelte forbruker avhengig av vedkommendes kjøpekraft eller inntekt.
For mange typer av offentlig produksjon er det imidlertid allmenn enighet om at de offentlige goder skal være tilgjengelig i henhold til behov og uavhengig av den enkeltes inntektsmessige situasjon. Det syn gjør seg i utpreget grad gjeldende for helse- og sosialtjenester, herunder ikke minst pleie- og omsorgstjenester. Ovennevnte likhetsprinsipp må avveies mot andre rettferdighetsbetraktninger og ønsker om finansiering av offentlig virksomhet, samt hensynet til en effektiv ressursbruk.
I en del sammenhenger har man gebyrer som kan være kostnadsdekkende. Et eksempel er de statlige forskrifter for kommunale avgifter for vann, avløp og renovasjon. Disse gebyrer vil være relatert til bolig/eiendom og det antas at behovene for særskilte skjermingsordninger ikke er til stede. Hovedbegrunnelsen for slike betalingsordninger er dels rettferdighetsbetraktninger og dels den offentlige sektors inntektsbehov.
Ikke alle gebyrer tar sikte på å være kostnadsdekkende. Et eksempel er gebyr for kommunal barnehageplass, som vil kunne ha en dekningsgrad på fra 30 – 40 pst. av selvkost, mens de resterende kostnader dekkes ved statstilskudd og kommunalt bidrag. De statlige forskrifter for barnehagegebyrer åpner for at den enkelte kommune kan ha inntektsgraderte satser. Utgangspunktet for dette betalingssystem er trolig både hensynet til den offentlige sektors inntektsbehov, rettferdighetsbetraktninger og effektivitetsbetraktninger.
Avsilingsgebyr
Et tredje eksempel er såkalte avsilingsgebyr. Det er gebyr som ikke er ment å være kostnadsdekkende, og som derfor gir en lavere grad av kostnadsdekning. Hensikten med avsilingsgebyr er å skille ut potensielle brukere av en tjeneste som har en så lav betalingsvillighet for en tjeneste at de ikke er villig til å betale et lavt gebyr. Hovedhensikten med avsilingsgebyr er å oppnå en bedre ressursutnyttelse.
Gebyret for besøk av legevakt i hjemmet er for tiden kr 145. Sett i forhold til kostnadene ved legebesøk i hjemmet nattetid (overtidsbetaling for lege med sosiale utgifter, samt transportkostnader), er dette et relativt lavt gebyr og må sies å representere et typisk avsilingsgebyr. Hvis gjennomsnittskostnaden for et legevaktbesøk i hjemmet er kr 600 blir dekningsgrad for brukerbetalingen ca. 25 pst. Hensikten med et slikt gebyr er bl.a. å få de som ikke er villig til å betale et slikt gebyr til å vente med legebesøk til ordinær arbeidstid neste dag.
Vanligvis vil man forvente at etterspørselen også for en offentlig individualisert tjeneste synker med økende pris. Dette er en forutsetning for at brukerbetaling (gebyr) skal ha en avsilingseffekt. Avsilingseffekter kan gjøre seg gjeldende for alle brukerbetalingsordninger, ikke bare for avsilingsgebyrer. Når det foreligger en avsilingseffekt, vil de som har så lav nytte av en tjeneste at de ikke vil betale gebyret, falle bort som brukere. Ut fra økonomisk terminologi sier man da at det foreligger en samfunnsmessig effektivitetsgevinst i betydningen bedre ressursutnyttelse.
Fiskalgebyr
I visse tilfeller vil etterspørselen (betalingsvillighet) være upåvirket av pris. Det er situasjonen når brukeren tilsynelatende må ha tjenesten uansett pris. I slike tilfeller kan man tale om et fiskalgebyr, dvs. et gebyr som bare fungerer som en skatt som overfører inntekt fra bruker til det offentlige. Bruken av fiskalgebyr er således et utpreget politisk spørsmål om fordelingspolitikk, som ikke i seg selv gir økt samfunnsmessig effektivitet i betydningen bedre ressursutnyttelse.
3.4.2 Brukerbetaling i pleie- og omsorgstjenesten
Brukerbetaling for pleie- og omsorgstjenester dekker en relativt liten andel av kostnadene, og tjenestene er vanligvis rasjonerte. Inntektsgraderte betalingssatser og skjermingsordninger for storforbrukere er vanlig. Dette er dels et resultat av nasjonale retningslinjer for utformingen av betalingsordninger og dels et resultat av lokale fordelingspolitiske vurderinger. Formålet med graderte betalingssatser er å sikre at tjenestetilbudet først og fremst fordeles etter behov og i liten grad etter betalingsvillighet og -evne.
Den offentlige pleie- og omsorgspolitikk for eldre og funksjonshemmede skal ut fra de politiske vurderinger, som er allment akseptert i vårt samfunn, ikke baseres på prisrasjonering, men på administrativ rasjonering basert på faglige vurderinger foretatt av kompetent omsorgspersonale (leger, sykepleiere mv.). Det er et slikt system man har og som man ønsker å opprettholde. Spørsmålet blir hvilken rolle brukerbetaling for pleie- og omsorgstjenester vil spille i en slik sammenheng.
Abonnementsordning – mengdeuavhengig gebyr
Den administrativt enkleste form for et avsilingsgebyr er en abonnementsordning for den enkelte pleie- og omsorgstjeneste. En abonnementsordning virker slik at brukerbetalingen ikke er avhengig av forbruk. Ulempen er at abonnementsordninger ikke legger noen demper på krav og ønsker fra de brukere som har betalt abonnementsavgiften. På den annen side blir innkreving av gebyret svært enkel og det vil ikke være behov for spesielle skjermingsordninger for brukere med et stort behov for tjenesten og/eller brukere med svært lave inntekter. Erfaringsmessig vil en rekke potensielle brukere, som har behov for et lavt volum på tjenesten, unnlate å melde seg som brukere. Abonnementsbetalingen regnet pr. tjenesteenhet kan bli for høy.
Regulært gebyr – mengdeavhengig gebyr
Ut fra en rent økonomisk betraktning kan det virke mer tillokkende å ha et betalingssystem som er slik at gebyrplikten for en tjeneste øker med omfanget av tjenesten. Det vil gi en løpende avsilingseffekt idet en bruker må vurdere om gevinsten ved enhver ny tjenesteenhet tilsvarer den pris som må betales. Et slikt mengdeavhengig avsilingsgebyr vil kreve skjermingsordninger for brukere med stort behov og/eller lave inntekter. Slike skjermingsordninger kan eventuelt baseres på inntektsavhengige satser. Det blir altså vesentlig mer komplisert å håndheve et mengdeavhengig avsilingsgebyr idet alt forbruk av tjenesten må registreres og følges opp med betalingskrav, innkreving og kontroll, samtidig som skjermingsordningen må ivaretas.
Oppsummering
Utvalget vil i sin utredning legge til grunn at kommunale pleie- og omsorgstjenester fortsatt i hovedsak skal skje gjennom administrativ tildeling. Dette betyr at brukerbetalingen primært blir å betrakte som finansieringskilde, og i mindre grad en pris som skal bidra til effektiv ressursbruk i pleie- og omsorgssektoren. Brukerbetalingen bør ikke kunne settes så høyt at brukere vil avstå fra å søke tjenester som de etter medisinske og sosiale kriterier ville fått tildelt.
Brukerbetaling for pleie- og omsorgstjenester 1 vil bare i begrenset grad bidra til å kunne dekke den forventede vekst i de framtidige pleie- og omsorgskostnader. Det skyldes primært at det ut fra likhetsprinsippet ikke vil være aktuelt å innføre kostnadsdekkende brukerbetalingsordninger. Selv betalingsordninger med lav grad av kostnadsdekning vil kreve skjermingsordninger for brukere med store behov og/eller lav inntekt, slik at finansieringspotensialet blir begrenset. Likevel vil bidraget fra brukerbetaling kunne være verdifullt for kommunene, spesielt på lengre sikt.
Erfaringer med brukerbetaling
Når det gjelder erfaringer med brukerbetaling for pleie- og omsorgstjenester viser utvalget spesielt til Theisen (1990) og Olsen og Solem (1993). Utvalget har også valgt å referere tilsvarende undersøkelser gjort på helsetjenester. Til en viss grad kan resultatene fra helsetjenestene også generaliseres til pleie- og omsorgstjenestene, men med viktige unntak. For hjemmehjelp er det grunn til å tro at brukeren har større vurderingsevne om egne behov enn for rene helsetjenester. Ved tildeling av hjemmesykepleie og sykehjemsplass vil helsepersonellet ofte være bedre egnet til å foreta en behovsvurdering enn brukeren selv. Egen behovsvurdering er en viktig forutsetning for at brukerbetalingen skal ha en styrende effekt på etterspørselen.
I Theisen (1990) påvises at prisen på hjemmehjelp særlig har innvirkning på småforbrukeres etterspørsel. Undersøkelsen viser til at andelen av småforbrukere er stor, og at en betydelig andel av disse ikke hadde særlige behov for hjemmehjelp etter helsefaglige vurderinger.
Olsen og Solem (1993) har vurdert etterspørselsvirkninger av brukerbetaling for hjemmetjenester ut fra intervjuer med tjenesteytere og ledere i en del kommuner. Deres konklusjon er at abonnementsordninger kan medføre at småforbrukere frasier seg hjelpen, på grunn av at den blir for dyr pr. tidsenhet. Konklusjonen er også at brukerbetaling fungerer etterspørselsregulerende i den forstand at den fremmer en kritisk vurdering av eget behov i brukergruppen. Primært er det her snakk om brukere med et begrenset brukerbehov.
Olsen og Solem konkluderer imidlertid med at dagens praktisering av brukerbetalingsordningene ikke gir betydelige etterspørselsvirkninger, verken ved at mange frasier seg hjelpen eller ved at mange etterspør mer enn de trenger når hjelpen er gratis. Disse konklusjonene bygger på intervju med personell og ikkebrukere.
Det er gjort betydelig mer forskning på brukerbetaling i helsetjenestene enn for pleie- og omsorgstjenestene. En hovedkonklusjon fra denne forskningen er at brukere med høy inntekt ikke reagerer så sterkt på prisendringer som brukere med lav inntekt. I en amerikansk undersøkelse styrkes inntrykket av at egenbetaling innebærer en sosial ulikhet; ved økt egenbetaling ble etterspørselen redusert med 7 prosent for gjennomsnittet i befolkningen, men med 18 prosent for de med lavest inntekt (Beck, 1974).
Spørsmålet om hvem som reduserer sin etterspørsel og hvilken del av etterspørselen de reduserer, er viktig når det skal vurderes om etterspørselsvirkningene er akseptable eller ikke. Resultater fra den såkalte Rand-undersøkelsen er gjengitt i St.meld. nr. 50 (1993-94). Denne undersøkelsen er gjort i USA og gjelder helsetjenester. Den tyder på at etterspørselseffekten av brukerbetaling var noe større for lavinntektsfamilier enn for andre familier. Brukerbetalingen førte ikke til at pasientene spesielt reduserte de unødige legebesøkene. Dette blir forklart med at folk i liten grad er i stand til å vurdere det reelle behovet for å oppsøke lege og effekten av behandlingen de mottar. Når pasienten først kom til lege, viste undersøkelsen at brukerbetalingen hadde liten innvirkning på den behandling de mottok. Dette understreker at helse- og sosialtjenester i stor grad er tilbudsstyrt; det er tjenesteutøverne og det offentlige generelt som i stor grad bestemmer omfanget av tjenestene.
I en undersøkelse i Australia fant Richardson (1991) bl.a. følgende:
Brukerbetaling på helsetjenester har en effekt på etterspørselen. I fravær av andre faktorer, vil brukerbetaling på 25-30 prosent redusere etterspørselen med 25-28 prosent.
Tar man hensyn til at bruken av helsetjenester også bestemmes av tilbudssiden, blir effekten av brukerbetaling mye mindre.
I 1989-90 betalte pasientene i Australia i gjennomsnitt 13,9 prosent av kostnadene for helsetjenester. Dersom kostnadsdekningen ble økt til 30 eller 50 prosent, ville dette sannsynligvis redusere tilbudet av helsetjenester med 5-10 prosent.
Brukerbetaling har en urimelig virkning på bruken av tjenester for lavinntektsgrupper.
De fant ingen støtte om at brukerbetaling medfører mere effektiv bruk av ressurser. Brukerbetaling reduserte både nødvendige og unødvendige tjenester med omtrent samme størrelse.
Det er liten støtte for at lav brukerbetaling påvirker brukernes helsetilstand.
Undersøkelsen konkluderer med at betydningen av brukerbetaling er blitt overdrevet i Australia. Det konkluderes videre med at brukerbetaling ikke spiller noen rolle som virkemiddel til å løse de store utfordringene i helsesektoren.
I en undersøkelse av Evans et al. (1993) argumenteres det mot bruk av egenandeler ut fra fordelingshensyn. Undersøkelsen viser til at egenandeler rammer de fattigste og sykeste hardest og at den gevinst en kan oppnå i økt effektivitet står i misforhold til det en taper i uheldig fordeling.
I en undersøkelse av Kristiansen og Sørgaard (1994) testes to hypoteser:
Brukerbetaling øker effektiviteten ved selektivt å påvirke de med minst behov.
Brukerbetaling øker ulikheten fordi den har større etterspørselsvirkninger på lav-sosioøkonomiske grupper.
Undersøkelsen baserer seg på spørsmål om redusert etterspørsel etter helsetjenester som følge av brukerbetaling over en femårsperiode. 8 612 nordmenn deltok i undersøkelsen.
Redusert konsum av helsetjenester som følge av brukerbetaling var forbundet med dårlig helse kombinert med at pasientene mottok trygdeytelser. Ensomhet og ønske om kontakt var også forbundet med denne gruppen. For mer ressurssterke pasienter var forholdet mellom helsekonsum og brukerbetaling mindre når det gjaldt allmennlegebesøk og poliklinikker.
De fant ingen støtte i data for hypotesen om at økt brukerbetaling gir økt effektivitet. Derimot fant de at de med lavest helsestatus (som har høyest nytte av konsum av helsetjenester) var de som ble mest påvirket av brukerbetaling. I undersøkelsen var det uklart om det relativt lave nivået på brukerbetaling på helsetjenester fører til ulikheter.
De undersøkelser som utvalget har referert, tyder på at det er lavinntektsgruppene som blir mest påvirket av brukerbetaling. Det er riktignok få undersøkelser og lite forskning å støtte seg til når det gjelder virkninger av brukerbetaling for pleie- og omsorgstjenester, men det er rimelig å anta at når det gjelder egenandelsvirkninger, vil det være store likhetstrekk med helse- og sosialtjenester i alminnelighet.
Skattefinansiering contra brukerbetaling
En generell skattefinansiering av pleie- og omsorgstjenester kan begrunnes ut fra fordelingshensyn. Skattefinansiering kan være fordelingsmessig gunstigere enn brukerbetaling ved at den enkeltes bidrag avgjøres av betalingsevne og ikke etter forbruk. Dette avhenger imidlertid av utformingen av systemene.
Det knytter seg kostnader til innkreving av egenandeler både i kommuneadministrasjonen og i trygdeetaten. Innkreving av brukerbetaling er en mer ressurskrevende prosess enn annen finansiering av pleie- og omsorgstjenester. Brukerbetaling innenfor pleie- og omsorgstjenestene var i 1993 i underkant av 2 mrd. kroner. Det utgjør rundt 9 prosent av de totale kostnadene til disse tjenestene. Alternativt kan drift av pleie- og omsorgssektoren, samt videre utbygging, finansieres fullt ut ved økte skatter. Økte skatter gir imidlertid et effektivitetstap i økonomien. Dette effektivitetstapet bør vurderes opp mot kostnadene, både på total ressursbruk, fordeling og administrasjon ved en ordning med brukerbetaling.
Et av hovedprinsippene bak skattereformen i 1992 var å lage et bredest mulig skattegrunnlag men med lavere skattesatser enn før. Hovedtrekkene i vårt skattesystem skal føres videre. Imidlertid bør det arbeides med å gjøre skattesystemet så effektivt som mulig. Et mer effektivt skattesystem vil bidra til bedre ressursbruk og økt verdiskaping. Dette gir grunnlag for økte skatteinntekter som kan brukes til å finansiere fellesforbruk med gode fordelingsvirkninger. I en åpen økonomi som den norske, med stor mobilitet av personer og bedrifter over landegrensene, vil det være vanskelig å ha et vesentlig høyere skattenivå enn i andre land uten at det oppstår samfunnsøkonomiske tap. En kan altså si at arbeidet med å gjøre skattesystemet effektivt er et av flere fordelingspolitiske virkemiddel, og at innføring av brukerbetaling også bør vurderes i en slik sammenheng. Dette er et prinsipp som det holdes fast ved og som ønskes videreutviklet. Ved at nye offentlige forpliktelser fullfinansieres via ordinær beskatning, reduseres antall inntektskilder (virkemidler) til velferdsinnsats. Det medfører kostnader å øke det generelle skattenivået, f.eks. i form av svekket konkurranseevne for norske bedrifter, redusert arbeidstilbud, økt svart arbeid mv.
I dag er det et press mot en rekke eksisterende skatte- og avgiftsformer, blant annet formuesskatten, fordelsbeskatningen av bolig, eiendomsskatt og enkelte særavgifter. En viktig oppgave framover er å finne alternative inntektskilder til det generelle skattesystemet. Å legge en fullfinansiering av pleie- og omsorgstjenestene til det generelle skattesystemet kan umiddelbart virke som en enkel løsning. Det kan imidlertid medføre at ressursene til utbygging av pleie- og omsorgstjenestene i kommunene blir mindre enn ellers.
Skatte- eller avgiftsfinansiering av pleie- og omsorgstjenester er nødvendigvis ikke fordelingsmessig mer gunstig enn en kombinasjon av dette og en moderat brukerbetaling. Eksempelvis kan en økning i momsen bety en større belastning på husholdninger med relativt lave inntekter, fordi den relative andel av inntekten som brukes til momsbelagte varer kan være størst for husholdninger med lave inntekter. Dette kan isolert sett gi en dårligere fordelingsprofil enn f.eks. brukerbetaling, der en kan utforme systemet slik at de med de høyeste inntektene og det høyeste forbruket betaler mest, opp til en grense.
De eldres pensjonsinntekter vil øke i framtida. I tillegg er det rimelig å anta at også andre inntekter vil kunne øke. En slik positiv utvikling gjør at flere pensjonister i framtida vil være i stand til å betale mer for de pleie- og omsorgstjenester de mottar, enn de gjør i dag. Dette vil kunne bidra til et økonomisk mindre press på den offentlige sektor og i noen grad kunne lette utfordringene knyttet til den framtidige finansiering av pleie- og omsorgstjenestene. Brukerbetaling vil også kunne markere betydningen av det personlige ansvar for egen helse og livssituasjon, og kan dessuten gjøre det mer legitimt for brukerne å stille krav til tjenesteprodusentene.
3.5 Krav til framtidig finansierings- og brukerbetalingssystem
3.5.1 Innledning
Utgangspunkt for utvalgets arbeid er dels svakheter ved dagens finansierings- og brukerbetalingssystemer innen pleie- og omsorgstjenesten, og dels finansieringsbehovet som vil følge av økningen i antall eldre, og særlig de eldste eldre. I dette avsnittet drøftes nærmere de krav som er stilt til et framtidig finansierings- og brukerbetalingssystem i foredraget til utvalgets mandat. Hensikten med dette er å komme fram til et mer prinsipielt grunnlag for drøfting av betalingssystemer innen pleie- og omsorgssektoren.
Utvalget oppfatter mandatet slik at det står overfor to hovedtyper av spørsmål: utforming av brukerbetalingssystemet, og hvilket omfang brukerbetalingen skal ha i den samlede finansiering av den enkelte tjeneste. Disse to spørsmålene henger naturligvis nøye sammen, men kan også for mange formål vurderes atskilt fra hverandre.
Et betalingssystem, dvs. et system for finansierings- og brukerbetalingsordninger, vil ikke bare være et spørsmål om inntektsoverføringer. Bruk av betalingssystemer påvirker bruken og etterspørselen etter tjenester og tilpasninger i kommunene og staten. Det er derfor viktig å finne fram til et betalingssystem som gir de ønskede insentiver, slik at man oppnår et samfunnsmessig sett helhetlig og godt pleie- og omsorgstilbud.
I det følgende presenteres ulike hensyn som bør ligge til grunn for framtidige finansierings- og brukerbetalingssystemer. Disse hensynene baseres på flere av de kravene som er stilt i mandatet. Tabell 3.1 gir en oversikt over hovedhensyn som kan stilles til finansierings- og brukerbetalingssystem.
Tabell 3.1 Hovedhensyn ved utforming av finansierings- og brukerbetalingssystem.
Nr | Hensyn | Innhold |
---|---|---|
1 | Brukermedvirkning | Den offentlige pleie- og omsorgspolitikk må baseres på et brukerperspektiv hvor brukerne har innflytelse over egen livssituasjon og over utformingen av tjenestene. |
2 | Likhet | Det bør ikke være for store forskjeller i betalingsordninger og betalingsnivå mellom ulike boformer eller ulike kommuner. |
3 | Effektivitet | Betalingssystemer innen pleie- og omsorgssektoren skal medvirke til at de ulike aktører velger løsninger som stemmer overens med brukernes behov. Ordningene må samtidig bidra til å sikre at tjenestene produseres så billig som mulig. |
4 | Skjerming | Betalingssystemer skal ikke forhindre at personer med lav inntekt får dekket sine grunnleggende pleie- og omsorgsbehov. |
5 | Synliggjøring | De ulike kostnadselementene i pleie- og omsorgstjenestene må framstå klart, herunder hvilke tjenester betalingsordningene omfatter, og hva den enkelte bruker skal betaler. |
6 | Enkelhet | Betalingssystemene må være enkle å forstå og administrere, både når det gjelder beregning av den enkeltes betaling, samt innfordring og kontroll. |
7 | Fleksibilitet | Tjenestene skal utformes ut fra den enkelte brukers behov. Finansieringsordningene bør ikke legge bindinger på kommunenes organisering og prioritering av tjenester. |
3.5.2 Brukermedvirkning
Brukerbetalingsordninger innen pleie- og omsorgstjenesten må utformes slik at brukerinnflytelse og selvbestemmelsesrett ivaretas. I mandatet og foredraget legges det vekt på at løsningene må basere seg på brukernes behov, og at brukernes innflytelse over egen livssituasjon må styrkes. I Velferdsmeldingen er dette et uttalt mål: – å bedre den enkeltes rettssikkerhet gjennom forenkling og kvalitetssikring av velferdsordningene, og tilstrebe et bedre samordnet hjelpeapparat der samarbeid og brukerperspektiv blir framtredende.
Brukerperspektivet bygger på en ideologi hvor hvert enkelt menneskes selvbestemmelsesrett skal respekteres. Dette bør danne basis for hvordan helse- og sosialtjenestene, herunder pleie- og omsorgstjenestene, skal utvikle seg. Å være bruker av en eller flere typer pleie- og omsorgstjenester er knyttet til den enkeltes kortvarige eller langvarige problemer som i ulik grad påvirker og setter grenser i forhold til ens muligheter for livsutfoldelse og livskvalitet. Tjenesteapparatets mål er å hjelpe den enkelte å bevare og å ha makt over egen tilværelse og legge til rette for selvbestemmelse. Dette forutsetter at tjenesteaktørene anlegger en helhetstenkning i forhold til de tiltak og tjenester som iverksettes for å løse den enkeltes problem.
Brukerne kjenner best sine egne problemer. Det er derfor brukeren og ev. nære pårørende som har størst kompetanse på problemene og på hvordan de oppleves. Å anlegge et brukerperspektiv innebærer at den som er ansvarlig for å yte tjenesten forholder seg til brukeren som et likeverdig menneske som har innsikt og ressurser. Tjenesteyteren besitter på sin side kunnskap og virkemidler som kan bidra til å løse brukerens problem. I diskusjonen om løsninger kan brukeren bidra med synspunkter på hvilken behandlings-, pleie- eller rehabiliteringsform som oppleves som mest relevant og senere gi tilbakemelding på hvordan igangsatte tiltak virker.
Utforming av tjenester og tiltak på brukernes premisser innebærer både at tjenestene gjøres mer tilgjengelige og at tjenesteyterne settes i bedre i stand til å hjelpe brukerne med å løse sine problemer. Dette setter krav både til dem som står i en behandler- og tjenesteyterrolle, og til dem som finansierer, organiserer og administrerer tjenestene på kommunalt, fylkeskommunalt og statlig nivå.
Brukermedvirkning baseres på prinsippet om at den som berøres av en beslutning, skal bli hørt og tatt på alvor i beslutningsprosessen. Brukermedvirkning henspeiler på en relasjon eller samhandling mellom minst to parter, kommunene som tilbyr tjenester og iverksetter tiltak, og brukerne med deres pårørende og/eller organisasjoner. Det kan være hensiktsmessig å skille mellom to nivåer av brukermedvirkning i forhold til pleie- og omsorgstjenester.
Individuell medvirkning skjer mellom den enkelte bruker og tjenesteapparatets aktører i forhold til utforming av eget tjenestetilbud.
Representativ brukermedvirkning er medvirkningsprosesser som igangsettes mellom representanter for brukerne og offentlige myndigheter i spørsmål som f.eks. planlegging, organisering eller lokal prioritering av tjenestene. Brukerrepresentantenes medvirkning kan dreie seg om alt fra uttalerett, forhandlingsrett til beslutningsmyndighet.
Det synes rimelig å regne med at kravene om økt brukerinnflytelse vil komme i framtida. Økt selvbevissthet og kompetanse hos såvel pensjonister og funksjonshemmede vil innebære økende krav til selvbestemmelsesrett, også når det gjelder tilgang og bruk av grunnleggende pleie- og omsorgstjenester.
3.5.3 Likhet
«Det bør i størst mulig grad være et likt system for hele landet.»
Kravet om at det i størst mulig grad bør være et likt finansierings- og brukerbetalingssystem for hele landet begrunnes ut fra hensynet til brukerne i pleie- og omsorgstjenesten. Det oppfattes av mange som urimelig og urettferdig at brukerbetalingen for samme tjenester for (i prinsippet) identiske brukere avhenger av hvilken kommune man bor i. I dag er det variasjoner både når det gjelder omfanget (nivået) på brukerbetalingen og hvilke tjenester det tas betaling for.
Praktisering av vederlagsforskriften for institusjonene viser at hensynet til likhet ivaretas i institusjonene i den forstand at brukere med samme inntektsgrunnlag i stor grad betaler det samme (kommunene står imidlertid fritt til å ta mindre enn hva forskriftene fastsetter som øvre grense, men dette skjer i liten grad). Men når det gjelder hva som tilbys og kvaliteten og standarden på det samlede tjenestetilbudet, kan det være betydelige variasjoner.
For hjemmetjenestene er det også betydelige kommunale variasjoner både for hvilke tjenester det tas betaling for, og hvor mye betaling som tas. F.eks. har mange kommunestyrer vedtatt at det ikke skal tas betaling for hjemmesykepleie. Utvalget tar utgangspunkt i at finansieringsordningene bør gjøres gjeldende for alle landets kommuner, og utformes slik at en unngår urimelig ulikhet for brukerne når det gjelder betaling.
Sosialkomiteen sier i sin innstilling (Innst. S. nr. 180 (1995-96)) til Velferdsmeldingen:
«at det er et mål at det ikke blir for stor variasjon i brukerbetalingen for omsorgstjenester fra kommune til kommune. .. Komiteen er derfor opptatt av at egenbetalingsordningene blir gjennomgått med tanke på å få et mer rettferdig system.»
Skal stor grad av likhet i brukerbetaling gjøres gjeldende, forutsetter dette sterk statlig styring, både når det gjelder hvilke tjenester det skal tas betaling for, og hvor mye betaling som kan tas. Kravet om likhet i brukerbetaling vil også kunne legge føringer på hvordan utformingen av betalingsordningene bør være. F.eks. vil grovmaskede abonnementsordninger i liten grad skille mellom brukere som mottar lite og brukere som mottar mye tjenester. I denne forstand vil en slik utforming av ordningene kunne stride mot kravet om likhet i betaling for samme tjenester.
3.5.4 Effektivitet
I foredraget til mandatet står det blant annet:
«Finansieringsordningene bør fungere nøytralt, slik at det blir den enkelte brukers behov for tjenester som regulerer tilbudet, og ikke kommunenes økonomiske tilpasning ut fra en lønnsomhetsbetraktning.»
Innen pleie- og omsorgstjenesten er det ulike aktører som samlet bidrar til finansiering av tjenestene, men mandatets krav fastslår at det skal være den enkelte brukers behov som regulerer tilbudet av tjenester. Dette er helt grunnleggende for framtidas pleie- og omsorgstilbud.
Utformingen av finansieringsordningene kan imidlertid føre til kommunale tilpasninger som ikke er optimale med hensyn til brukernes behov, og dermed heller ikke er samfunnsøkonomisk lønnsomme. Konsekvensen av dette kan bli et tjenestetilbud som ikke dekker brukernes behov på både best og rimeligst mulig måte. Et eksempel på dette kan være konsekvenser statlige øremerkede tilskuddsordninger kan ha. Statlige stimuleringstilskudd som det er knyttet eksplisitte vilkår til, kan føre til at kommunene bygger ut tjenestetilbudet annerledes enn om de hadde fått tilskuddet uten bindinger. Resultatet kan bli samfunnsøkonomisk uheldig, samtidig som brukernes behov kunne vært dekket på en både bedre og/eller billigere måte. Ordninger som medfører eller stimulerer til vridninger i kommunenes tjenestetilbud, og som ikke er basert på brukernes behov, bør unngås med mindre det er klare politiske prioriteringer som nødvendiggjør øremerkede tilskudd.
Det er viktig at samfunnet ikke innrettes slik at enkeltaktører, ut fra snevre økonomiske motiver, velger strategiske tilpasninger som velter utgiftsansvaret over på andre. Betalingssystemet bør innrettes slik at samtlige aktører, dvs. bruker, brukers familie/pårørende, kommune, fylkeskommune og staten, ser seg tjent med å velge tilpasning og løsninger som er i overensstemmelse med de langsiktige mål for den offentlige pleie- og omsorgspolitikk.
3.5.5 Skjerming
«Betalingsordningene må inneholde skjermingsordninger for eldre og funksjonshemmede med lav inntekt og/eller lav formue»
Framtidige betalingssystem må være slik at brukere med lav inntekt og/eller lav formue kan opprettholde en viss økonomisk handlefrihet. Brukere med lav inntekt og/eller formue må ikke betale mer for tjenestene enn at de har et rimelig beløp igjen både til nødvendig livsopphold og utgifter knyttet til deltakelse og aktivitet i samfunnet. Brukerbetalingen må heller ikke utformes slik, eller ha et slikt nivå, at brukerne avstår fra viktige tjenester. Dette innebærer at gode skjermingsordninger må etableres.
Formålet med skjermingsordninger har vært begrunnet i forhold til to grupper, nemlig å:
verne storforbrukere mot samlet store utlegg (uavhengig av brukerens økonomiske evne til å bære kostnaden selv).
skjerme brukere med lav inntekt (for å sikre at disse ikke må avstå fra et fullgodt tilbud ut fra personlig økonomi).
Den demografiske utviklingen vil som kjent stille kommunene overfor store utfordringer innen pleie- og omsorgssektoren. Den kostnadsdekning som kommunene blir gitt anledning til, forventes å avkreves alle som ut fra personlig økonomi har anledning til å betale for seg. Dette gjelder i utgangspunktet også storforbrukere.
Skjermingsordningene må i hovedsak utformes med tanke på brukere med lav inntekt/lav formue som ikke vil være i stand til å nyttiggjøre seg et ellers relevant tilbud for deres situasjon. Et generelt prinsipp for framtidas skjermings- og tilskuddsordninger kan derfor være følgende:
Skjermings- og tilskuddsordninger skal sikre at pasienter/brukere med lav inntekt og eller lav formue ikke avstår fra et fullgodt tilbud ut fra personlig økonomi. Ordningene må også sikre at brukeren har et rimelig beløp igjen til andre utgifter.
Utvalget understreker at brukerbetalingssystemet må utformes slik at brukerens ektefelles/samboers/mindreårige barns behov i forbindelse med bolig og økonomi blir tilfredsstillende ivaretatt.
Skjermingsordninger vil ofte innebære en svekkelse av effektiviteten. Med andre ord vil det kunne være et motsetningsforhold mellom disse to hensynene. Det vises til nærmere drøfting i kap. 9 om dette.
3.5.6 Synliggjøring
«Ordningene bør synliggjøre de reelle kostnader knyttet både til botilbudet og pleietilbudet;»
Kravet består i at de ulike kostnader knyttet til den offentlige pleie- og omsorgspolitikk skal framstå eksplisitt både når det gjelder kapitalkostnader og driftsutgifter. Alle kostnadene må være synlige og reelle slik at politikere og administrasjon blir i stand til å treffe rasjonelle valg. Synliggjøring av de reelle kostnadene er også en forutsetning for at den enkelte bruker i større grad skal kunne ta det finansielle ansvaret for bofunksjonen. En synliggjøring av de ulike kostnadselementene for brukerne vil også kunne påvirke viljen for å betale for de ulike deltjenestene.
En annen viktig side ved å synliggjøre kostnadene er at det blir mulig å sammenligne utviklingen i slike kostnader over tid i en omsorgsenhet og mellom forskjellige omsorgsenheter i ulike kommuner. Dette vil være viktig med tanke på forbedringer av tjenesteapparatet.
Synliggjøring av de ulike kostnadselementene innenfor den kommunale virksomheten er også en forutsetning for at foredragets ønske om vridning av den kommunale ressursbruken fra boutgifter til pleie- og omsorgstjenester kan realiseres. Det vises til avsnitt 5.3 hvor utvalget foretar en nærmere kartlegging av kommunale kostnader knyttet til boliger for eldre og funksjonshemmede.
3.5.7 Enkelhet
«Betalingsordningene bør være enkle å forstå og administrere;»
Kravet om at brukerbetalingsordningene bør være enkle å forstå, er avgjørende for en god praktisering av ordningene, men det viktigste er at de framstår som enkle å forstå fra brukerens side. Skal målsettingen om at brukerne skal ha utstrakt grad av valgfrihet være reell, må de enkelt få oversikt over hva de ulike tjenester koster, og at de kan planlegge sin økonomi framover. At ordningene er enkle å forstå, er nærmest en forutsetning for at de skal være enkle å administrere. Det bør være en målsetting at kommunene bruker minst mulig ressurser til administrasjon og fortolkning/bruk av skjønn i forbindelse med praktisering av brukerbetalingsystemet. Dette innebærer også at automatisering ved bruk av rasjonelle IT-løsninger blir stadig viktigere.
3.5.8 Fleksibilitet
«Finansieringsordningene må utformes slik at de ikke legger bindinger på kommunenes organisering eller prioritering av tjenestetilbudet.»
Kommunene må satse på et fleksibelt og variert tjenestetilbud basert på brukernes behov og lokale forhold for øvrig. Kommunene bør ha et helhetlig og samordnet tilbud hvor ulike yrkesgrupper og deltjenester fungerer sammen. Dette er en forutsetning for effektiv bruk av ressursene og sikring av brukernes interesser. Utformingen av finansierings- og brukerbetalingsordningene må ikke legge bindinger på kommunenes organisering og prioritering av tjenester. Dette hensynet tilsier at kommunene bør ha høy grad av frihet til selv å velge løsninger og hvordan disse skal utformes. Det bør være vide rammer for den kommunale virksomheten, slik at kommunen kan finne de beste løsningene basert på lokal kunnskap og lokale behov. Detaljstyring og høy grad av regulering bør unngås hvis hovedvekten skal legges på fleksibilitet.
3.6 Sammenhengen mellom de ulike hensyn
I avsnittene 3.1 og 3.5 er det foretatt en gjennomgang av de viktigste mål og hensyn som utvalget legger til grunn for finansierings- og brukerbetalingssystem i pleie- og omsorgssektoren. Denne gjennomgangen forholder seg lite til at enkelte av hensynene kan stå i motsetningsforhold til hverandre. I dette avsnittet drøftes dette noe nærmere.
Likhet – fleksibilitet
Det kan være motsetninger mellom hensynet til likhet og hensynet til fleksibilitet. Det første hensynet knytter seg til likhet for brukerne av pleie- og omsorgstjenestene når det gjelder betaling for tjenestene. Bør systemet utformes slik at det samme tjenestetilbudet gitt til identiske brukere i forskjellige kommuner, utløser samme brukerbetaling? Det andre hovedspørsmålet knytter seg til prinsippet om det kommunale selvstyret, og kommunenes frihet til selv å utforme ordninger og løsninger som er tilpasset lokale behov og ressurser. Disse to hovedhensynene står i motsetning til hverandre, og begge har på ulik måte sin plass i dagens betalingssystem innenfor pleie- og omsorgstjenestene.
Avveininger mellom likhetshensynet og hensynet til det kommunale selvstyret gjør seg først og fremst gjeldende når det gjelder utformingen av betalingsordningene, og er i mindre grad knyttet til tjenesteproduksjonen. En rimelig god pleie- og omsorgstjeneste må fastlegges ut fra individuelle behov og lokale forhold for øvrig. For brukerbetalingsordningene er problemstillingene annerledes. Lokal frihet til å fastlegge brukerbetalingsordninger gjelder bl.a. valg av sentrale kjennetegn ved et betalingssystem. Det er spørsmål om betalingen skal være mengdeavhengig, verdiavhengig, inntektsgradert, i hvilken grad de skal være kostnadsdekkende, adgang til betalingsfritak, samt valg av skjermingsordninger for brukere med lav inntekt og/eller stort forbruk etc. Brukerbetalingsordninger påvirker derfor i større eller mindre grad inntektsfordelingen mellom landets innbyggere.
Som tidligere nevnt innebærer praktiseringen av dagens vederlagsforskrift for institusjon mv. at hensynet til likhet ivaretas i institusjonene i den forstand at brukere med samme inntektsgrunnlag i stor grad betaler det samme, mens det for hjemmetjenestene er betydelige kommunale variasjoner både når det gjelder hvilke tjenester det tas betaling for og betalingens størrelse. F.eks. har mange kommunestyrer vedtatt at de ikke skal ta betaling for hjemmesykepleie. Innenfor en rekke andre tjenesteområder (f.eks. innen teknisk sektor) har kommunene betydelig frihet til om og ev. hvor mye de vil ta seg betalt for ulike tjenester. Begrensningen for hva kommunene kan ta i gebyr knytter seg vanligvis til beregninger av hva det koster å produsere tjenestene (selvkost) eller særlovsavgifter (spesielt innen miljøvernsektoren).
En står overfor et vanskelig dilemma i valget mellom på den ene siden hensynet til den kommunale frihet, og på den andre siden hensynet til likebehandling av brukerne. Skal et framtidig betalingssystem sikre likhet ved at brukerne betaler det samme for like tjenester, eller skal hensynet til det kommunale selvstyret tillegges størst vekt. Vektlegging av sistnevnte hensyn vil nok medføre at det vil variere mellom kommunene både hvilke tjenester det tas betaling for, og hvor mye disse tjenestene vil koste.
I St.meld. nr. 23 (1992-93) Om forholdet mellom staten og kommunane, drøftes forholdet mellom likhet og kommunalt selvstyre:
«Kommunalt sjølvstyre er ein av dei overordna verdiane ved det norske politiske og administrative systemet. Men denne verdien vil kunne kome i konflikt med andre sentrale verdiar. Dette gjer det nødvendig at også kommunane blir underlagt statleg styring.»
Videre pekes det på fem hensyn for statlig styring overfor kommunesektoren som står særlig sentralt for regjeringen. Likhet er et av de fem hensynene som nevnes:
«Likskap er ein sentral del av velferdssamfunnet. Kommunane og fylkeskommunane er dei sentrale iverksettingsorgana når det gjeld å levere dei velferdsgodene som velferdsstaten tilbyr. For mange offentlege velferdsgode skal det vere eit likeverdig tilbod uansett kva for ein kommune eller fylkeskommune ein bur i.»
Jf. også Sosialkomiteens uttalelser om likhet og et mer rettferdig system.
I sine vurderinger av ulike betalingssystemer ønsker utvalget å sikre viktige sider ved begge disse til dels motstridende hensynene. Hensynet til det lokale selvstyre med vekt på valgfrihet og fleksibilitet i tjenestetilbudet må ikke hindres gjennom utformingen av brukerbetalingsordningene. Brukerbetalingsordningene og øvrige finansieringsordninger må ikke legge bindinger på kommunenes organisering og prioritering av tjenestetilbudet. På den andre siden må hensynet til brukerne og likhet i betaling også ivaretas.
For å ivareta likhet må brukerbetalingssystemet gjøres gjeldende for hele landet. For å ivareta det lokale selvstyre kan kommunene innenfor selve systemet gis frihet til selv å avgjøre om det skal tas betaling for de enkelte tjenestene, samt å fastlegge nivået for brukerbetalingen. Systemet må imidlertid inneholde klare retningslinjer for hvor mye det maksimalt kan tas for enkelttjenester, samt skjermingsordninger for personer med lav inntekt/og eller lav formue.
Skjerming – effektivitet
Også mellom skjermingshensynet og effektivitetshensynet vil det kunne være et motsetningsforhold. Iverksettelse av skjermingsordninger vil ofte ha utilsiktede effekter. Innføring av skjermingsordninger medfører at enkelte subsidieres, og dette kan føre til en annen tilpasning enn om en ikke hadde skjerming. I følge økonomisk teori innebærer denne form for inngripen en svekkelse av effektiviteten. Skjerming vil også ofte innebære administrative kostnader i tid og ressurser på å avklare og sikre at det er de rette brukerne som omfattes av skjermingen. Gode skjermingsordninger er likevel nødvendige for å sikre at alle kan motta den pleie og omsorg som de har behov for.
Enkelhet – Skjerming
Hensynet til enkelhet må imidlertid avveies mot andre hensyn, som f.eks. skjermingsregler, sikkerhet for at brukerne ikke betaler for mye, etc. Dette er faktorer som bidrar til å komplisere betalingsordningene, men som ofte begrunnes i rettferdighetsbetraktninger knyttet til fordeling og rettssikkerhet. Hensynet til enkelhet kan dermed stå i et visst motsetningsforhold til hensynet til skjerming. Kravet til enkelhet må derfor renonseres noe i forhold til disse andre viktige målsettingene.
Fotnoter
Kostnadene til pleie- og omsorgstjenester er bare ett av elementene som også omfatter bokostnader, dagliglivets utgifter/kostnader og medisinske kostnader.