8 Registrering av revisorer og revisjonsselskaper
8.1 Foretaksregistrering – revisjonsforetak
8.1.1 Gjeldende rett
Lovfestet revisjon og oppdrag om revisorbekreftelser kan utføres av en registrert eller statsautorisert revisor i eget navn eller av et revisjonsselskap, jf. revisorloven § 2-2. Virksomheten til en registrert eller statsautorisert revisor som utfører lovfestet revisjon i eget navn, vil være et enkeltpersonforetak.
Etter foretaksregisterloven § 2-1 første ledd nr. 7 skal enkeltpersonforetak registreres i Foretaksregisteret hvis personen driver handel med dertil innkjøpte varer eller sysselsetter mer enn fem fast ansatte i hovedstilling. Øvrige enkeltpersonforetak har registreringsrett etter § 2-2.
Revisjonsselskaper, jf. revisorloven § 3-5 første ledd, skal være registrert i Foretaksregisteret etter de alminnelige reglene om registreringspliktige foretak i foretaksregisterloven § 2-1 første ledd. Etter bestemmelsen skal aksjeselskaper, allmennaksjeselskaper og andre næringsdrivende selskaper registreres.
8.1.2 EØS-rett
Det er ikke særskilte EØS-krav til foretaksregistrering av foretak som utfører lovfestet revisjon. EØS-regler som svarer til EUs selskapsrettsdirektiver, stiller imidlertid visse krav til registrering av foretak.
8.1.3 Danmark og Sverige
Det er ikke særskilte krav etter danske og svenske regler til foretaksregistrering av foretak som utfører lovfestet revisjon. På samme måte som i Norge, stiller lovgivningen opp alminnelige krav til foretaksregistrering.
8.1.4 Utvalgets vurderinger
Utvalget har vurdert om det bør lovfestes en plikt for statsautoriserte revisorer som utfører lovfestet revisjon i eget navn til å registrere enkeltpersonforetaket i Foretaksregisteret. Lovfestet revisjon har en viktig samfunnsmessig funksjon, og revisorer er derfor underlagt særskilt regulering og offentlig tilsyn. Reguleringen skal bidra til åpenhet og til at revisjon drives i ordnede former. Foretaksregisteret er offentlig og har til hensikt å klargjøre ansvarsforhold i foretakene som registreres. Registrering av enkeltpersonforetaket i Foretaksregisteret vil bidra til det.
Utvalget foreslår derfor at alle statsautoriserte revisorer som utfører lovfestet revisjon i eget navn skal registrere enkeltpersonforetaket i Foretaksregisteret. Det er ikke nødvendig at utføring av enkeltstående oppdrag om revisorbekreftelser i seg selv skal medføre registreringsplikt, men slike oppdrag utføres normalt av revisorer som også utfører lovfestet revisjon. Krav til foretaksregistrering av revisjonsselskaper følger av de alminnelige kravene i foretaksregisterloven.
Utvalget mener videre at det er hensiktsmessig å definere revisjonsselskaper og statsautoriserte revisorer som utfører lovfestet revisjon i eget navn som «revisjonsforetak» i revisorloven. Dette brukes som et samlebegrep i alle de bestemmelsene i loven som skal gjelde for foretaket som driver revisjonsvirksomheten.
Det vises til lovforslaget § 1-2 annet ledd og § 6-3.
8.2 Offentlig revisorregister
8.2.1 Gjeldende rett
Etter revisorloven § 10-1 kreves det at Finanstilsynet fører et register over revisorer og revisjonsselskaper som er godkjent etter loven. Registeret viser derfor alle revisorer som er godkjent av Finanstilsynet, uavhengig av om de er yrkesaktive eller ikke, og uavhengig av om de arbeider innen revisjon.
Registeret er offentlig tilgjengelig i elektronisk form på Finanstilsynets nettsted. Det er en del av «konsesjonsregisteret» som viser alle tilsynsenheter som er underlagt Finanstilsynets tilsyn. Alle revisjonsselskaper og ansvarlige revisorer som fremgår av registeret er tildelt et revisorregisternummer.
8.2.2 EØS-rett
Direktiv 2006/43/EF som endret ved direktiv 2014/56/EU (revisjonsdirektivet) artikkel 15 inneholder nærmere krav om at det skal etableres et register over godkjente revisorer og revisjonsselskaper. Det fremgår av bestemmelsen at alle godkjente revisorer og revisjonsselskaper skal registreres og identifiseres i registeret med et individuelt registreringsnummer. Dette nummeret skal lagres elektronisk og være tilgjengelig for offentligheten.
Medlemslandene kan beslutte at kravene om offentlighet i artikkel 15 og 16 kan fravikes i ekstraordinære tilfeller. Unntak kan kun skje i det omfang som er nødvendig for å redusere en overhengende og vesentlig trussel mot en persons personlige sikkerhet.
Det offentlige registeret skal også inneholde navn og adresse til de kompetente myndigheter med ansvar for
godkjennelse, jf. revisjonsdirektivet artikkel 3
kvalitetssikring, jf. revisjonsdirektivet artikkel 29
undersøkelser og sanksjoner vedrørende revisorer og revisjonsselskap, jf. revisjonsdirektivet artikkel 30
offentlig tilsyn, jf. revisjonsdirektivet artikkel 32
Med direktiv 2014/56/EU (endringsdirektivet) er det gjort en redaksjonell endring av artikkel 15 nr. 1 som ikke har noen materiell betydning.
8.2.3 Danmark og Sverige
I dansk rett fremgår kravet om et revisorregister av revisorloven § 2, hvor det er angitt at Erhvervs- og Selskabsstyrelsen skal føre et offentlig register over godkjente revisorer og revisjonsselskaper.
Det fremgår av revisorforordningen (1995:665) § 11 at Revisorsnämnden i Sverige skal føre et register over revisorer, registrerte revisjonsselskaper og revisorer fra tredjeland.
8.2.4 Utvalgets vurderinger
Finanstilsynets konsesjonsregister, som Revisorregisteret er en del av, oppfyller kravet etter revisjonsdirektivet artikkel 15. Revisorloven § 10-1 går ikke lenger enn det som fremgår av revisjonsdirektivet artikkel 15 og det er etter utvalgets vurdering ikke behov for å endre gjeldende rett på dette punktet. Utvalget foreslår derfor at bestemmelsen om Revisorregisteret videreføres.
Egne krav til registrering av og tilsyn med revisjonsforetak fra land utenfor EØS som reviderer foretak fra land utenfor EØS som er notert på regulert marked i Norge, er omtalt i punkt 20.5.
Det vises til lovforslaget § 6-1.
8.3 Hvem skal registreres
8.3.1 Gjeldende rett
Det fremgår av revisorloven § 10-2 og § 10-3 at det er registrerte og statsautoriserte revisorer samt revisjonsselskaper som skal registreres i Revisorregisteret.
8.3.2 EØS-rett
Av direktiv 2006/43/EF som endret ved direktiv 2014/56/EU (revisjonsdirektivet) artikkel 15 nr. 1 fremgår det at godkjente revisorer og godkjente revisjonsselskap skal stå i registeret. Kun i ekstraordinære tilfeller kan dette kravet fravikes, og bare i det omfang som er nødvendig for å redusere en overhengende og vesentlig trussel mot en persons personlige sikkerhet.
8.3.3 Danmark og Sverige
Etter svensk rett er det påkrevd at revisorer, registrerte revisjonsselskaper og revisorer fra tredjeland registreres etter revisorforordningen (1995:665) § 11, og etter den danske revisorloven § 2 kreves det at Erhvervsstyrelsen registrerer opplysninger om godkjente revisorer og revisjonsselskaper.
8.3.4 Utvalgets vurderinger
Revisorregisteret skal gjøre det enkelt for alle som har behov for en revisor, å få tilgang til offentlig registrerte opplysninger om godkjente revisorer og revisjonsselskaper. Det må fremgå tydelig hvem som kan velges som revisor for revisjonspliktige foretak og hvem som kan være oppdragsansvarlig revisor i et revisjonsselskap.
Det vises til utvalgets forslag om at det fremover kun skal være én kategori godkjente revisorer, statsautorisert revisor. Forslaget er omtalt i punkt 6.1.4, 6.4.2 og 6.5.4. Det vises videre til utvalgets forslag om å oppheve ordningen med en egen registrering som «ansvarlig revisor» at godkjente revisorer skal kunne ha ansvar for revisjonsoppdrag. Etter utvalgets forslag skal alle statsautoriserte revisorer oppfylle de vilkårene som er nødvendig for å kunne være oppdragsansvarlig revisor eller kunne velges som revisor. Forslaget er omtalt i punkt 9.2.4.
Disse forslagene legger til rette for å forenkle opplysningene i Revisorregisteret. Det vil gjøre det enklere for brukerne av registeret, og det vil redusere mengden av opplysninger som skal innhentes til registeret.
Utvalget foreslår at Finanstilsynet skal føre et offentlig register over statsautoriserte revisorer og revisjonsselskaper. Disse skal uten ugrunnet opphold gi melding til Finanstilsynet om endringer i registrerte opplysninger. Det foreslås at departementet skal kunne gi forskrift til utfylling av lovbestemmelsene om Revisorregisteret.
Det vises til lovforslaget § 6-1.
8.4 Hvilke opplysninger skal registreres
8.4.1 Gjeldende rett
Det fremgår av revisorloven § 10-2 at følgende opplysninger skal fremgå om registrerte og statsautoriserte revisorer
navn
bostedsadresse og eventuelt kontoradresse eller annen adresse for oppbevaring av dokumentasjon som gjelder klienter i Norge i henhold til § 3-5 annet ledd og § 3-7 annet ledd
dato for godkjenning og angivelse av godkjent tittel
om godkjenningen er tilbakekalt eller suspendert etter kapittel 9
navn, adresse og organisasjonsnummer på revisjonsselskap dersom revisor er ansatt eller på annen måte er tilknyttet et revisjonsselskap
For ansvarlig revisor skal registeret i tillegg inneholde opplysninger om revisorregisternummer tildelt av Finanstilsynet og om registrering i annet land, eventuelt navn på tilsynsmyndighet og revisorregisternummer tildelt i annet land. I tillegg skal det gis opplysninger om det foretas revisjon av foretak som er revisjonspliktig i land utenfor EØS, og eventuelt foretaksnavn, adresse, nettstedsadresse og organisasjonsnummer for enkeltpersonforetak.
Videre fremgår det av revisorloven § 10-3 hvilke opplysninger som skal fremgå om revisjonsselskaper. For disse skal Revisorregisteret inneholde opplysninger om foretaksnavn, kontor- og postadresse, organisasjonsnummer, dato for godkjenning, samt revisorregistreringsnummer tildelt av Finanstilsynet. I tillegg skal registeret inneholde opplysninger om navn og revisorregisternummer på ansvarlige revisorer, jf. § 3-7, som er ansatt eller på annen måte tilknyttet revisjonsselskapet, navn på kontaktperson og eventuelt revisjonsselskapets nettstedsadresse, og navn og adresse til hvert avdelingskontor i Norge. I tillegg skal eventuell deltakelse i samarbeid som nevnt i § 4-7 første ledd, samt navn og adresser på andre selskaper som deltar eller på annen måte inngår i samarbeidet, fremgå av Revisorregisteret. Om selskapets godkjenning er tilbakekalt eller suspendert etter revisorlovens kapittel 9 skal også fremgå av registeret. Hvis revisjonsselskapet er registrert i et annet land, skal det fremgå opplysninger om det i registeret, samt eventuelt navn på tilsynsmyndighet og eventuelt revisorregisternummer og organisasjonsnummer tildelt i annet land. Det skal også fremgå av registeropplysningene om selskapet foretar revisjon av foretak som er revisjonspliktig i land utenfor EØS. For øvrig skal navn og bostedsadresse for revisjonsselskapets styremedlemmer, varamedlemmer, daglig leder og aksjeeiere eller deltakere opplyses i registeret.
Finanstilsynet kan unnlate å tildele revisorregisternummer til revisjonsselskaper som ikke utøver virksomhet som faller inn under revisorloven.
8.4.2 EØS-rett
Det er direktiv 2006/43/EF som endret ved direktiv 2014/56/EU (revisjonsdirektivet) artikkel 16 som setter krav til hvilke opplysninger som må fremgå om revisorer. Det offentlige registeret skal minst inneholde opplysninger om revisors navn, adresse og registreringsnummer. Dersom revisoren er ansatt i et revisjonsselskap, eller tilknyttet som partner eller på annen måte, skal firmaets navn, adresse, internettadresse og registreringsnummer fremgå av registeret. For øvrig skal all annen registrering som revisor hos kompetente myndigheter i andre medlemsland, og som revisor i tredjeland, fremgå av registeret. I slike tilfeller skal det gis opplysninger om registreringsmyndighetens navn og eventuelt registreringsnummer.
Tredjelandsrevisorer som er registrert i henhold til revisjonsdirektivets artikkel 45, skal i registeret klart fremstå som dette og ikke som revisorer.
Revisjonsdirektivets krav til registeropplysninger gjelder kun for de som utfører lovpliktig revisjon.
Informasjonen som skal fremgå av registeret om revisjonsselskaper er angitt i artikkel 17 og skal minimum inkludere opplysninger om
navn, adresse og registreringsnummer
selskapsform
kontaktopplysninger til den primære kontaktperson og selskapets eventuelle internettadresse
adresse til samtlige av selskapets kontorer i medlemslandet
navn og registreringsnummer på alle revisorer som er ansatt eller partnere i, eller på annen måte er tilknyttet revisjonsfirmaet
navn og forretningsadresse til alle eiere og aksjonærer
navn og forretningsadresse til alle styremedlemmer
eventuelt medlemskap i et nettverk og en liste over navn og adresser til medlemsselskapene og tilknyttede selskaper, eller informasjon om hvor slike opplysninger kan finnes
all annen registrering som revisjonsselskap hos de kompetente myndigheter i andre medlemsland og som revisjonsselskap i tredjeland, herunder registreringsmyndighetens navn og eventuelt registreringsnummer
revisjonsselskapet eventuelt er registrert i henhold til direktivets artikkel 3 a punkt 3
Med direktiv 2014/56/EU (endringsdirektivet) er det gjort en endring i artikkel 17 om registrering av revisjonsselskaper. I artikkel 17 nr. 1 er det lagt til en bokstav j) som krever, der det er relevant, at det registreres opplysninger om hvorvidt et revisjonsselskap er registrert i henhold til artikkel 3a dvs. om revisjonsselskapet er godkjent i et annet medlemsland men med rett til å utføre lovpliktig revisjon i vertslandet.
8.4.3 Danmark og Sverige
I Danmark fremgår det av bekendtgørelse om register over godkendte revisorer og revisionsvirksomheder hvilke opplysninger som skal registreres om henholdsvis revisorer og revisjonsselskaper. Foruten de opplysningene som skal registreres i henhold til revisjonsdirektivet, kreves det registrering av opplysninger knyttet til personens faglige tittel, om personen har en særskilt godkjenning til å revidere finansforetak og etterutdanning. Videre skal det registreres visse opplysninger om revisorer som er godkjent på bakgrunn av utenlandsk utdanning og revisor som er gitt midlertidig adgang til å utøve visse tjenester i Danmark.
Det skal registreres opplysninger om revisjonsselskaper i tråd med kravene i revisjonsdirektivet, jf. bekendtgørelsen § 2.
I Sverige er det etter forordning (1995:665) om revisorer § 15 gitt regler om hvilke opplysninger som skal registreres for henholdsvis godkjente revisorer og godkjente revisjonsselskaper i tråd med kravene i revisjonsdirektivet. I tillegg kreves opplysninger om fødselsnummer og fødselsdato for revisorer.
8.4.4 Utvalgets vurderinger
Utvalget foreslår bestemmelser om registrering av opplysninger i Revisorregisteret i tråd med revisjonsdirektivet artikkel 16 og 17.
Utvalget foreslår at følgende opplysninger skal registreres om statsautoriserte revisorer:
navn og adresse
revisorregisternummer tildelt av Finanstilsynet
navn, adresse, nettstedadresse og organisasjonsnummer på revisorforetak som revisoren er tilknyttet som partner, ansatt eller på annen måte
om revisoren er registrert i et annet land, skal også navn på tilsynsmyndigheten og revisorregisternummer tildelt i landet registreres
Utvalget foreslår at følgende opplysninger skal registreres om revisjonsforetak, det vil si revisjonsselskaper og statsautoriserte revisorer som driver revisorvirksomhet i enkeltpersonforetak:
navn, kontoradresse, postadresse og organisasjonsnummer
revisorregisternummer tildelt av Finanstilsynet
navn og revisorregisternummer på statsautoriserte revisorer som er tilknyttet revisjonsforetak som innehaver, partner, ansatt eller på annen måte
navn på kontaktperson og revisjonsforetakets nettadresse
navn og adresse til hvert avdelingskontor i Norge
navn og adresse på de andre foretakene i revisors nettverk eller opplysning om hvor slik informasjon er allment tilgjengelig
om revisjonsforetaket er registrert i et annet land, skal også navn på tilsynsmyndighet, revisorregiserternummer og organisasjonsnummer i landet registreres
navn og adresse på medlemmer og varamedlemmer i styret og på daglig leder
navn og adresse på aksjeeiere eller deltakere i revisjonsselskap
Det vises til lovforslaget § 6-2 og § 6-4.
Utvalget foreslår også regler til gjennomføring av nye krav i revisjonsdirektivet om registrering av revisjonsselskaper som har godkjenning i et annet EØS-land, men som utfører lovpliktig revisjon i vertslandet. Det vises til omtalen i punkt 7.5 og lovforslaget § 4-2.
8.5 Oppdatering og sletting av opplysninger
8.5.1 Gjeldende rett
Revisorloven § 10-4 krever at revisor og revisjonsselskaper skal gi melding til Finanstilsynet når det skjer endringer i de registrerte opplysningene i Revisorregisteret. Opplysninger om revisjonsselskap skal gis av daglig leder eller signaturberettiget, jf. bestemmelsens annet ledd. Opplysninger kan oversendes elektronisk, når det er benyttet en betryggende metode som autentiserer avsender og sikrer dokumentets innhold, jf. bestemmelsens tredje ledd. Finanstilsynet kan videre kreve at endringene oppdateres elektronisk, jf. fjerde ledd.
Opplysninger i Revisorregisteret skal slettes ti år etter at revisor er død, revisjonsselskapet er oppløst, eller godkjenning er tilbakekalt, jf. revisorloven § 10-5 nr. 1-3.
8.5.2 EØS-rett
Det fremgår av EØS-regler som svarer til direktiv 2006/43/EF som endret ved direktiv 2014/56/EU (revisjonsdirektivet) artikkel 18 at revisorer og revisjonsselskaper skal underrette tilsynsmyndigheten om endringer i de registrerte opplysningene. Det fremgår videre at registeret skal oppdateres av tilsynsmyndigheten uten «unødig opphold». Begrepet «unødig opphold» er ikke nærmere definert i direktivet. Direktivet inneholder for øvrig ikke regler om sletting av opplysninger.
Det følger videre av EØS-regler som svarer til revisjonsdirektivet artikkel 19, at revisor og revisjonsselskapet har ansvar for å gi tilsynsmyndighetene opplysninger og opplysningene skal underskrives.
8.5.3 Danmark og Sverige
I Danmark har revisjonsselskapets øverste ledelse og den godkjente revisor en plikt til å oppdatere de registrerte opplysningene, dersom det skulle være endringer, jf. bekendtgørelse om register over godkendte revisorer og revisionsvirksomheder § 4 og § 14. Videre kan Erhvervsstyrelsen slette en revisor eller et revisjonsselskap dersom revisoren eller revisjonsselskapet ikke oppfyller kravene for å være registrert eller om de registrerte opplysningene ikke oppfyller kravene, jf. bekendtgørelsen § 18.
Etter den svenske forordning (1995:665) om revisorer § 16, skal en revisor, et registrert revisjonsforetak og en revisor fra et tredjeland snarest mulig gi melding om enhver forandring av de opplysninger som fremgår av registeret. Meldingen skal være underskrevet av en revisor, en autorisert representant for det registrerte revisjonsforetaket eller revisoren fra et tredjeland der det er aktuelt. Hvis Revisorsnämnden har fattet vedtak om suspendering av autorisasjon, godkjenning eller registrering, eller fattet vedtak om å avvise søknad om fortsatt autorisasjon, godkjenning eller registrering, skal opplysninger om revisoren eller revisjonsforetaket slettes fra registeret så snart som mulig.
8.5.4 Utvalgets vurderinger
Det er viktig for Revisorregisterets funksjon at opplysningene holdes oppdatert. Utvalget går inn for å videreføre at statsautoriserte revisorer og revisjonsselskaper uten ugrunnet opphold skal gi melding til Finanstilsynet om endringer i registrerte opplysninger.
Utvalget mener imidlertid at det er unødvendig å videreføre at opplysninger i registeret skal slettes ti år etter at revisor er død, revisjonsselskapet er oppløst eller godkjenning etter loven er tilbakekalt. Dette er ikke et krav etter revisjonsdirektivet.
Det vises til lovforslaget § 6-1 annet ledd.