20 Økonomiske og administrative konsekvenser av lovforslagene
Revisjonen av straffeloven kapittel 27 om forbrytelser i gjeldsforhold har til formål å effektivisere regelverket. Dette vil gi grunnlag for en bedre ressursutnyttelse i forbindelse med etterforskningen av gjeldsforbrytelser.
Styrket innsats på dette området vil virke preventivt i forhold til konkurskriminalitet mv., noe som vil ha positiv effekt på dekningsmulighetene i boene.
På den annen side vil et enklere regelverk kunne føre til at flere saker blir forfulgt av rettsvesenet, slik at revisjonen totalt sett vil innebære et visst merarbeid for politi, påtalemyndighet og domstoler. På tilsvarende måte vil arbeidsbelastningen bli noe større som følge av den begrensede ansvarsutvidelsen som foreslås. Særlig er det grunn til å peke på forslaget om å utvide rekkevidden av det økonomiske vilkåret, jf. punkt 6.5, og på forslaget om at det ikke skal frita for straff for formuesforringelse ved insolvens mv. at det økonomiske vilkåret ikke lar seg fastslå, når dette skyldes at skyldneren forsettlig eller grovt uaktsomt har overtrådt regnskapsbestemmelser, jf. punkt 12.2.5. I samme retning trekker forslaget om å innføre en regel om suspensjon av foreldelse i forbindelse med konkurs og gjeldsforhandling etter loven, jf. punkt 18.5.
Gjennomføringen av flere og strengere straffer vil i neste omgang føre til en viss merbelastning for kriminalomsorgen.
For øvrig legger departementet til grunn at de foreslåtte lovendringene ikke vil ha vesentlige administrative og økonomiske konsekvenser. De konsekvensene som inntreffer, vil under enhver omstendighet kunne dekkes innenfor de ordinære budsjettrammene.