13 Adgangsregulering og forvaltningslovens regler om enkeltvedtak
13.1 Forslaget i høringsnotatet
Departementene gikk i høringsnotatet inn for at en avgjørelse om adgang eller ikke adgang til sprøyterommet, ikke skal regnes som enkeltvedtak. Forvaltningslovens regler om blant annet klageadgang får da ikke anvendelse. Departementene begrunnet forslaget slik (side 20):
«Departementene er av den oppfatning at en vanskelig kan oppnå formålet med tiltaket hvis det skal etableres ordninger for skriftlig søknadsbehandling og klagebehandling. Ordningens karakter av lavterskeltiltak tilsier at avgjørelser om adgang til sprøyterommet vil måtte tas raskt og på en ubyråkratisk måte. Lav terskel, med få og enkle adgangskriterier, oppveier etter departementenes vurdering behovet for begrunnede vedtak og klagerett. Sprøyterom skal dessuten etableres som en forsøksordning som vil bli evaluert. Dersom det skulle vise seg å være et behov for at forvaltningslovens bestemmelser om enkeltvedtak får anvendelse, kan dette avklares i forbindelse med evalueringen.»
Departementene ba spesielt om høringsinstansenes syn på forslaget.
13.2 Høringsinstansenes syn
Et overveiende flertall av høringsinstansene som har uttalt seg om spørsmålet, støtter forslaget. Dette gjelder Politidirektoratet, Oslo politidistrikt, Troms politidistrikt, Oslo kommune, Høgskolen i Bodø, Høgskolen i Oslo, Universitetet i Bergen, Helseansattes Yrkesforbund, Helse- og sosialombudet i Oslo, Fagrådet innen Rusfeltet i Norgeog Statens helsetilsyn. Instansene viser i hovedsak til begrunnelsen i høringsnotatet.
For eksempel uttaler Statens helsetilsyn:
«Ut fra hensynet til å etablere et tilbud som er lett tilgjengelig og med få og enkle adgangskriterier synes det hensiktsmessig å unnta avgjørelse om adgang/ikke adgang til sprøyterommet fra regelen om enkeltvedtak. For å sikre rettssikkerhetsaspektet er det positivt at denne ordningen omfattes av den planlagte evalueringen.»
Datatilsynet og Politiets Fellesforbund går imot forslaget om å unnta avgjørelsen om adgang fra forvaltningslovens regler om enkeltvedtak.
Datatilsynet er av den oppfatning at å unnta avgjørelser om adgang til og bruk av sprøyterommet fra reglene om enkeltvedtak etter forvaltningsloven, rokker ved både rettssikkerhetsprinsipper og grunnleggende hensyn i personvernretten. Datatilsynet viser blant annet til at det er av stor betydning for den enkelte at man har mulighet til å kontrollere og etterprøve hvorvidt avgjørelsen er tatt på korrekt grunnlag.
13.3 Departementets vurdering
Departementet viser til at flertallet av høringsinstansene støtter forslaget om å unnta avgjørelser om adgang til sprøyterommet fra reglene om enkeltvedtak, og fastholder forslaget i høringsnotatet.
Forvaltningslovens regler om enkeltvedtak skal sørge for at avgjørelsene som treffes, blir riktige, og har ikke først og fremst en side mot personvernet slik det tradisjonelt defineres. Departementet har forståelse for innvendingene som er reist mot forslaget under høringen. På den annen side viser departementet til begrunnelsen i høringsnotatet, og vil særlig peke på at sprøyterom som tiltak er helt spesielt. En skriftlig behandling med klageadgang vil forrykke ordningens karakter av lavterskeltilbud. I avveiningen mellom ulike hensyn mener departementet at hensynet til lavterskel må gå foran den ekstra garanti som ligger i forvaltningslovens regler om enkeltvedtak. Dette fikk bred støtte under høringen. Departementet vil også peke på at den som får avslag, ikke er forhindret fra å søke om igjen. Dette er viktig fordi de faktiske forhold som påvirker vilkårene for å ha adgang til sprøyterommet, kan endre seg over tid.
Departementet vil dessuten gå inn for at lederen av sprøyteromsordningen skal avgjøre eventuelle avslag, jf. utkastet til forskrift § 3.