4 Sprøyterom i andre land
4.1 Generelt
Sprøyterom er opprettet i en del land i og utenfor Europa.
Ifølge årsrapport 2003 utgitt av Europeisk overvåkingssenter for narkotika og narkotikamisbruk (EONN), har EU-landene Tyskland, Spania og Nederland opprettet sprøyterom. I tillegg skal sprøyterom være under planlegging i Luxembourg. Så vidt departementet er kjent med har Portugal i 2001 endret lovgivningen for å legge til rette for mulig etablering av sprøyterom. Ved årsskifte 2003/2004 var det etablert 62 sprøyterom i Europa. Tyskland og Nederland har flest sprøyterom, med henholdsvis 25 og 22 slike rom plassert i en rekke byer.
Også i Sveits, Australia og Canada er det opprettet sprøyterom.
4.2 Nærmere om Tyskland
Med virkning fra april 2000 fikk Tysklands «Narcotic Act» § 10 a et tillegg om adgang til å etablere sprøyterom. Lovendringen åpnet for at de ulike delstater (länder) kan få «lisens» til å opprette sprøyterom dersom en rekke minstekrav er oppfylt. Bakgrunnen for lovendringen var et ønske om å avklare en uklar og kontroversiell rettslig situasjon knyttet til sprøyterommene som allerede var opprettet. I Tyskland kan erverv og bruk av mindre mengder narkotika (brukerdose) generelt unntas fra straffeforfølgning.
Det første tyske sprøyterommet ble åpnet i Frankfurt am Main i 1994. Sprøyterommene i Tyskland kan være ulike i form og innhold. Her finnes i praksis isolerte sprøyterom uten tilknytning til andre lavterskeltilbud og sprøyterom som inngår som en integrert del av andre tiltak.
Den nasjonale lovgivningen stiller betingelser for målene for, kravene til og organiseringen av sprøyterommet. Det stilles en rekke minstekrav til sikkerhet og overvåking, for eksempel krav til utstyr, tilgang på akutt medisinsk hjelp, tilgang på medisinsk rådgivning og bistand for å minimere risikoen ved sprøytemisbruk, krav om tiltak for å forhindre kriminelle handlinger i sprøyterommet, ekskludering av åpenbare førstegangsbrukere osv. Det er imidlertid på delstatsnivå at ordningen nærmere utformes og hjemles, men da innenfor rammen av lovens minstekrav.
Tyskland anser sprøyterommene for å være i overensstemmelse med de internasjonale narkotikakonvensjonene.
4.3 Nærmere om andre nordiske land
Ingen nordiske land har etablert sprøyterom. I Danmark er spørsmålet om etablering av sprøyterom nylig avvist i regjeringens handlingsplan mot narkotikamisbruk, jf. «Kampen mod narko - handlingsplan mod narkotikamisbrug (oktober 2003)». Her heter det blant annet:
«Begrunnelsen for at afvise etablering av fixerum er ikke blot en konventionsretslig formalitet: Etablering af fixerum er et kvalitativt betydeligt mer vidtgående skridt end for eksempel uddeling af sprøyter og kanyler og et klart udtryk for en legaliseringstendens. Bærende for tanken om fixerum er jo, at hensynet til skadereduksjon må have absolut forrang. Problemet er, at en helt konsekvent forfølgelse af dette hensyn kolliderer med kernen i narkotikapolitikken: Imødegåelsen af al ikke-medicinsk og ikke-videnskapelig anvendelse af narkotika.»