3 Bakgrunn
3.1 Om Rusreformutvalget
Rusreformutvalget ble opprettet ved kongelig resolusjon 23. mars 2018 for å forberede gjennomføringen av rusreformen.
Utvalget fikk følgende sammensetning:
Runar Torgersen. Førstestatsadvokat. (leder)
Henriette Sinding Aasen. Professor ved juridisk fakultet, Universitetet i Bergen.
Moses Deyegbe Kuvoame. Førsteamanuensis ved fakultet for helse- og sosialvitenskap, Høgskolen i Sørøst-Norge.
Mona Michalsen. Ruskonsulent i Søgne kommune.
Anne Helene Fraas Tveit. Seksjonsleder ved ruspoliklinikken, Lovisenberg Diakonale sykehus.
Trine Funder Amundal. Spesialist i rusmedisin ved St. Olavs Hospital HF.
Sverre Martin Nesvåg. Forskningsleder ved Regionalt kompetansesenter for rusmiddelforskning i Helse Vest (KORFOR), Stavanger Universitetssjukehus HF.
Kenneth Arctander Johansen. Informasjonsansvarlig i RIO.
Wibecke Årst. Styreleder i MARBORG.
Rune Solberg Swahn. Politiinspektør ved seksjon for etterretning og forebygging, Politidirektoratet.
Utvalgets mandat var:
«1. Formål
Regjeringen ønsker å endre myndighetenes reaksjoner mot personer som tas for bruk og besittelse av narkotika fra straff til hjelp, behandling og oppfølging.
Regjeringen vil gjennomføre en rusreform for å sikre et bedre tilbud til rusavhengige, der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten.
Politisk plattform 14. januar 2018
Bakgrunnen for rusreformen er en erkjennelse av at rusproblematikk i all hovedsak er en helseutfordring. Straffeforfølgning av bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk har bidratt til stigmatisering, marginalisering og sosial utstøting og kan ha stått i veien for å møte den enkelte bruker med hensiktsmessige og tilpassede tilbud og oppfølging.
Rusreformen innebærer med dette et betydelig skifte i norsk ruspolitikk. Et skifte i tenkningen og holdningen til hva et rusproblem er – og ikke minst – hvordan vi som samfunn skal møte dette problemet.
I regjeringens politiske plattform slås det videre fast at:
Regjeringen vil føre en kunnskapsbasert ruspolitikk, med mål om forebygging av rusproblemer, skadereduksjon og begrensing av skadevirkninger. Å redde liv og å sikre verdighet må alltid ligge i bunn for en human rusomsorg.
Regjeringen vil ikke legalisere bruk og besittelse av narkotika, men dette er ikke til hinder for mer vekt på skadereduksjon.
Politiet skal kunne pålegge at den rusavhengige skal møtes med helserettede tiltak, og manglende oppfølging vil medføre sanksjoner
Regjeringen setter med dette ned et offentlig utvalg for forberedelse av rusreformen (Rusreformutvalget).
2. Utvalgets oppdrag
Utvalget skal forberede gjennomføringen av regjeringens rusreform der ansvaret for samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk overføres fra justissektoren til helsetjenesten.
Utvalget skal utrede og foreslå en modell for å oppnå formålet med rusreformen.
Portugal flyttet i 2001 den rettslige reguleringen av bruk og besittelse av narkotiske stoffer fra straffelovgivningen til helse- og sosialsektoren (begrenset til opptil 10 brukerdoser), gjennom opprettelse av såkalte kommisjoner; The Portuguese Commission for the Dissuasion of Drug Addiction (CDT). Brukere blir pålagt av politiet å møte for kommisjonen som vurderer hva slags sanksjoner, og eventuelt tjenestetilbud, som vil være hensiktsmessig overfor den enkelte bruker.
Utvalget står fritt til å se til andre lands erfaringer med lignende tilnærminger, men skal særskilt vurdere erfaringer fra Portugal og den portugisiske modellen, med tanke på hvorvidt denne, eller deler av denne, kan være egnet i en norsk sammenheng.
Modellen må understøtte regjeringens målsetting om bedre tjenestetilbud til brukerne, og være i tråd med internasjonale anbefalinger om rehabilitering og reintegrering bl.a. fra FN og EMCDDA. Den valgte modellen må sikre at tjenester og tilbud som i dag rettslig og organisatorisk ligger til kommunesektoren, spesialisthelsetjenesten og andre relevante sektorer, som arbeids- og velferdssektoren, barnevernet og utdanningssektoren mv, kan inngå i tilbudet til den enkelte bruker. Utvalget må videre sikre at hensynet til barn som pårørende ivaretas, at barnets omsorgssituasjon vurderes og at barnets beste legges til grunn.
Utvalget må utrede og foreslå hvordan modellen skal forankres organisatorisk og administrativt.
Modellen kan ikke forutsette endring av dagens prinsipielle ansvars- og oppgavefordeling mellom kommune og spesialisthelsetjeneste.
Utvalget skal utrede, og foreslå nødvendige lovendringer for å gjennomføre reformen i form av konkrete lovutkast. I arbeidet inngår også utredning av de foreslåtte endringenes forhold til Norges folkerettslige forpliktelser, blant annet FNs narkotikakonvensjoner og menneskerettighetene.
Utkast til regelverksendringer og organisering må legge til rette for rolleavklaring og god samhandling mellom politi og påtalemyndighet, kommunal helse- og omsorgstjeneste, spesialisthelsetjeneste samt andre relevante aktører.
Utvalget skal blant annet utrede:
Mengde illegale rusmidler som skal falle inn under definisjonene av bruk og besittelse til eget bruk
Hvilke tilbud/sanksjoner som skal gis ut ifra den enkeltes livssituasjon, alvorlighetsgrad av rusproblem og individuelle behov, herunder
overfor brukere som gjentatte ganger bryter forbudet om bruk og besittelse til eget bruk
overfor bruker som ikke følger opp de tilbud/tidligere sanksjoner som er gitt
Hvorvidt og i så fall på hvilken måte, personer som bryter lov/forskrift grunnet beruselse eller påvirkning av alkohol, samt personer som får bistand av politi/ambulanse ved overdoser, skal inngå i modellen
Om forsøk på anskaffelse av illegale rusmidler til eget bruk skal inngå i modellen
Hvorvidt og i så fall på hvilken måte, dagens alternative straffereaksjoner, vilkår ved påtaleunnlatelse mv, som benyttes ved bruk og besittelse til eget bruk skal inngå i modellen
I hvilken grad foreslåtte endringer i regelverk og foreslåtte tilbud og sanksjoner er i samsvar med prinsippet om samtykkebasert helsehjelp.
Regjeringen forutsetter at utvalget legger opp til en åpen arbeidsform og på egnet måte tar imot innspill og drøfter sentrale tema med ulike fagmiljøer, statlige råd, bruker- og interesseorganisasjoner mv. for å sikre ivaretagelse av ulike perspektiver og en bredest mulig oppslutning om den valgte modellen.
Utvalget må være oppmerksom på arbeider som er i igangsatt på tilgrensende områder, for eksempel regjeringens nasjonale strategi for samordnet tilbakeføring etter gjennomført straff (2017–2021). I strategien fremgår det blant annet at regjeringen vil vurdere det samlede straffereaksjons- og behandlingstilbudet under straffegjennomføring for personer med rusproblemer eller avhengighet, og om innretningen av dette bør endres. Strategien er tverrdepartemental og er forankret i Justis- og beredskapsdepartementet.
3. Økonomiske og administrative konsekvenser, lovteknikk m.m.
Økonomiske, administrative og andre vesentlige konsekvenser av utvalgets forslag skal utredes og fremgå av utredningen i samsvar med Utredningsinstruksen – Instruks om utredning av statlige tiltak (2016) kapittel 2.
Utvalget skal synliggjøre hvordan forslag til rusreform kan gjennomføres uten økte bevilgninger.
Utvalgets budsjett vil bli fastsatt særskilt. Om godtgjøring gjelder de til enhver tid gjeldende bestemmelsene i Statens personalhåndbok om godtgjøring mv. til leder, medlemmer og sekretærer i utvalg.
Utvalget skal utforme lovforslag i tråd med reglene i Justisdepartementets veiledning Lovteknikk og lovforberedelse (2000), jf. utredningsinstruksen punkt 4-1. For å oppnå brukervennlige regler, bør lovforslaget ha god systematikk og et enkelt og klart språk.
Om arkivordningen gjelder arkivforskrifta § 1-2 og eventuelle utfyllende bestemmelser.
4. Frist
Utvalget skal avgi sin utredning til Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet innen 31. desember 2019.»
Rusreformutvalget leverte sin rapport, NOU 2019: 26 Rusreform – fra straff til hjelp, til Helse- og omsorgsdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet 19. desember 2019.
3.2 Høring
Helse- og omsorgsdepartementet sendte NOU 2019: 26 Rusreform – fra straff til hjelp på høring 19. desember 2019 med frist for å gi uttalelse 2. april 2020. Fristen ble senere forlenget til 15. mai 2020. Høringen ble sendt til:
Departementene
Arbeid- og velferdsdirektoratet
Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet
Barne-, ungdoms- og familieetaten
Barneombudet
BarnsBeste – Nasjonalt kompetansenettverk for barn som pårørende (Sørlandets sykehus HF)
Biskopene
Datatilsynet
Direktoratet for e-helse
Diskrimineringsnemnda
Domstolsadministrasjonen
Folkehelseinstituttet (FHI)
Helsedirektoratet
Helseklage (Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten)
Høyesterett
Integrerings- og mangfoldsdirektoratet
Kirkerådet
Kriminalomsorgsdirektoratet
Kripos
Lagmannsrettene
Landets helseforetak
Landets høgskoler med helsefaglig utdanning
Landets kontrollkommisjoner
Landets pasient- og brukerombud
Landets politidistrikt
Landets regionale helseforetak
Landets regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK)
Landets regionale kompetansesentre – Rus (KoRus)
Landets regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS)
Landets statsforvaltere
Landets universiteter
Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO)
Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (N-ROP)
Nasjonal kompetansetjeneste for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (NK-TSB)
Nasjonalt kompetansesenter for prehospital akuttmedisin (NAKOS)
Norges forskningsråd (NFR)
Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM)
Norsk pasientskadeerstatning (NPE)
Pasientskadenemnda
Politidirektoratet
Regjeringsadvokaten
Riksadvokaten
Riksrevisjonen
Sametinget
Samisk nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsevern og rus (SANKS)
Sekretariatet for konfliktrådene (Sfk)
SERAF – Senter for rus- og avhengighetsforskning (UiO)
Sentralenheten for fylkesnemndene
SINTEF Helse
Sivilombudsmannen
Statens helsepersonellnemnd
Statens helsetilsyn
Statens legemiddelverk
Statens råd for likestilling av funksjonshemmede
Statens seniorråd
Statistisk sentralbyrå (SSB)
Sysselmannen på Svalbard
Fylkesrådet for funksjonshemmede
Landets fylkeskommuner
Landets kommuner
USHT Akershus
USHT Aust-Agder
USHT Buskerud
USHT Finnmark
USHT Hedmark
USHT Møre og Romsdal
USHT Nordland
USHT Nord-Trøndelag
USHT Oppland
USHT Oslo
USHT Sør-Trøndelag
USHT Telemark
USHT Troms
USHT Vest-Agder
USHT Østfold
Actis – Rusfeltets samarbeidsorganisasjon
ADHD Norge
Advokatforeningen
Afasiforbundet i Norge
Akademikerne
Akan kompetansesenter
Alliansen for en Rettighetsorientert Ruspolitikk (AROD)
A-larm
Aleris Helse AS
Allmennlegeforeningen
Amnesty International Norge
Anonyme alkoholikere (AA)
Arbeiderbevegelsens rus- og sosialpolitiske forbund (AEF)
Aurora
Barn av rusmisbrukere – BaR
Bipolarforeningen
Blå Kors Norge
Borgestadklinikken
Center for African Mental Health Promotion and Cultural Competence (campcom)
Delta
Den norske Dommerforening
Den norske legeforening
Den norske tannlegeforening
Det norske Diakonforbund
DNT – Edru Livsstil
EmmaSofia
Erfaringssentrum
Fagforbundet
Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon
Familieklubbene i Norge
Fellesorganisasjonen (FO)
Forbundet mot rusgift (FMR)
Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN)
Foreningen for kroniske smertepasienter (FKS)
Foreningen tryggere ruspolitikk (FTR)
Forskerforbundet
Forskningsstiftelsen FAFO
Frelsesarmeen
FRI-Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold
Frilynt Norge
Frivillighet Norge
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO)
Gatejuristen
Helsetjenestens Lederforbund
Helseutvalget for bedre homohelse
HERO/Avdeling for helseledelse og helseøkonomi
Hiv-Norge
Hjernerådet
Human-Etisk Forbund
Hvite Ørn
Informasjonssenteret Hieronimus
Innvandrernes Landsorganisasjon (INLO)
Institutt for aktiv psykoterapi (IAP)
Institutt for barne- og ungdomspsykoterapi (IBUP)
Institutt for gruppeanalyse og gruppepsykoterapi (IGA)
Institutt for helse og samfunn (HELSAM)
Institutt for mentalisering
Institutt for psykoterapi
Institutt for samfunnsforskning
IOGT Norge
Islamsk Råd Norge
Ivareta – Pårørende berørt av rus
Ja, det nytter
Junior- og barneorganisasjonen Juba
JURK
Juss-buss
Jussformidlingen
Jusshjelpa
Juvente
Kirkens bymisjon
Kompetansesenter for brukererfaring og tjenesteutvikling (KBT)
Kreftforeningen
KS
Landets private sykehus
Landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende (LUPE)
Landsforeningen 1001 dager – mental helse under graviditet og etter fødsel
Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord (LFSS)
Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP)
Landsforeningen mot seksuelle overgrep (LMSO)
Landsforeningen We Shall Overcome (WSO)
Landsgruppen av helsesykepleiere, NSF
Landsgruppen av psykiatriske sykepleiere
Landslaget for rusfri oppvekst
Landsorganisasjonen i Norge (LO)
Law Enforcement Action Partnership (LEAP) Scandinavia
Legestudentenes rusopplysning
LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord
Likestillingssenteret
Lisa-gruppene
MA – Rusfri trafikk og livsstil
MARBORG
Mental Helse Norge
Mental Helse Ungdom
Moreno-instituttet – Norsk psykodramainstitutt
NA – Anonyme Narkomane
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid – NAPHA
Nasjonalt senter for erfaringskompetanse innen psykisk helse
Norges automobilforbund (NAF)
Norges Farmaceutiske Forening
Norges Handikapforbund (NHF)
Norges Idrettsforbund (NIF)
Norges Juristforbund
Norges kristelige legeforening
Norges kvinne- og familieforbund
Normal Norge
Norsk barne- og ungdomspsykiatrisk forening
Norsk Ergoterapeutforbund
Norsk Farmaceutisk Selskap
Norsk Forbund for psykoterapi (NFP)
Norsk Forening for barn og unges psykiske helse (N-BUP)
Norsk forening for kognitiv terapi (NFKT)
Norsk forening for palliativ medisin (NFPM)
Norsk Forening for Psykisk Helsearbeid (NFPH)
Norsk forening for rus- og avhengighetsmedisin (NFRAM)
Norsk Fysioterapeutforbund (NFF)
Norsk Gestaltterapeut forening (NGF)
Norsk Helsesekretærforbund (NHSF)
Norsk karakteranalytisk institutt (NKI)
Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF)
Norsk Pasientforening
Norsk Presseforbund
Norsk Psykiatrisk Forening
Norsk Psykoanalytisk Forening
Norsk Psykologforening
Norsk sykehus- og helsetjenesteforening (NSH)
Norsk sykepleierforbund (NSF)
Norsk Tjenestemannslag (NTL)
Norske Kvinners Sanitetsforening (N.K.S.)
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)
Omsorgsjuss
Parat
Parat Helse
Personskadeforbundet LTN
PION – Prostituertes interesseorganisasjon
Politiets Fellesforbund (PF)
Privatpraktiserende Fysioterapeuters Forbund (PFF)
proLAR Nett
Psykiatrialliansen
Pårørendealliansen
Regionsentrene for barn og unges psykiske helse (RBUP)
Retretten
Rettspolitisk forening (RPF)
RIO
ROM – Råd og muligheter
Rustelefonen
Røde Kors
Rådet for legeetikk
Rådet for psykisk helse
Samarbeidsforumet av funksjonshemmedes organisasjoner (SAFO)
Samarbeidsforumet for norske kollektiver
Selvhjelpsstiftelsen
SEPREP Senter for psykoterapi og psykososial rehabilitering ved psykoser
Skyggeutvalget
Spekter
Spillavhengighet Norge
STAFO
Stiftelsen Angstringen Norge (ARN)
Stiftelsen CRUX
Stiftelsen Fransiskushjelpen
Stiftelsen Golden Colombia
Stiftelsen KRAFT
Stiftelsen Livet etter soning
Stiftelsen Menneskerettighetshuset
Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Stiftelsen Pinsevennenes evangeliesentre
Stiftelsen Psykiatrisk Opplysning (PsykOpp)
Stiftelsen Pårørendesenteret
Stiftelsen Wayback
Tekna
Trygg Trafikk
Tyrili Utvikling og prosjekt – stiftelse
UMN Ungdom mot narkotika
Ung i trafikken – ingen venner å miste
Unio
Universitets- og høyskolerådet
Utdanningsforbundet
Veien Tilbake AS
Veiledningssenter for pårørende til mennesker med rus og psykiske lidelser
Velferdsforskningsinstituttet NOVA
Verdighetssenteret
Virke
Voksne for barn
Yngre legers forening
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS)
Departementet har mottatt uttalelser med merknader til saken fra følgende instanser:
Forsvarsdepartementet
Samferdselsdepartementet
Agder politidistrikt
Barneombudet
Biskop i Nidaros bispedømme
Bufetat, region nord
Datatilsynet
Det nasjonale statsadvokatembetet
Finnmark politidistrikt
Folkehelseinstituttet (FHI)
Helse Bergen HF, Haukeland universitetssykehus
Helse Fonna HF
Helse Møre og Romsdal HF, Avd. TSB
Helse Nord-Trøndelag HF, Klinikk for psykisk helsevern og rus
Helse Stavanger HF
Helse Sør-Øst RHF
Helsedirektoratet
Innlandet politidistrikt
Institutt for sosialt arbeid (NTNU)
Kriminalomsorgsdirektoratet
Kripos
Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO)
Møre og Romsdal politidistrikt
Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse (N-ROP)
Nasjonal kompetansetjeneste for tverrfaglig spesialisert rusbehandling (NK-TSB)
Nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsearbeid (NAPHA)
Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM)
Nordland politidistrikt
Norges forskningsråd (NFR)
Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM)
Oslo politidistrikt
Oslo statsadvokatembeter
Oslo universitetssykehus HF
Pasient- og brukerombudet i Oslo og Akershus
Politidirektoratet
Politiets utlendingsenhet
Politihøgskolen I og II
Regionalt kompetansesenter – Rus (KoRus) – Midt Norge
Regionalt kompetansesenter – Rus (KoRus) – Sør
Regionalt kompetansesenter – Rus (KoRus) – Vest Stavanger
Regionalt kompetansesenter – Rus (KoRus) – Øst
Regionalt kompetansesenter – Rus (KoRus) Oslo
Ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS) region Midt
Riksadvokaten
Sekretariatet for konfliktrådene (Sfk)
SERAF – Senter for rus- og avhengighetsforskning (UiO)
Sivilombudsmannen
St. Olavs hospital HF, Klinikk for rus- og avhengighetsmedisin
Statens helsetilsyn
Statistisk sentralbyrå (SSB)
Sykehuset i Vestfold HF
Sykehuset Østfold HF
Sysselmann på Svalbard
Sørlandet Sykehus HF, Klinikk for psykisk helse – psykiatri og avhengighetsbehandling
Sør-Vest politidistrikt
Sør-Øst politidistrikt
Troms politidistrikt
Trøndelag politidistrikt
Universitetssykehuset Nord-Norge HF
Utlendingsdirektoratet
Utrykningspolitiet
Vest politidistrikt
Vestfold, Telemark og Buskerud statsadvokatembeter
VID vitenskapelige høgskole
Øst politidistrikt
Alver kommune
Arendal kommune
Asker kommune
Aukra kommune
Bamble kommune
Barne- og familietjenesten Fana og Ytrebygda (Bergen kommune)
Bergen kommune
Bjørnafjorden kommune
Bodø kommune
Bremanger kommune
Brønnøy kommune
Bærum kommune
Dovre kommune
Drammen kommune
Eidsvoll kommune
Forebyggende enhet barn og unge (Ringerike kommune)
Fredrikstad kommune
Færder kommune
Gildeskål kommune
Gjesdal kommune
Hamar katedralskole
Hareid kommune
Harstad kommune
Helsenettverk Lister
Horten kommune
Hustadvika kommune
Hå kommune
Inderøy kommune
Interkommunalt politisk råd Namdal (Namdal regionråd)
Iveland kommune
Kjentmenn ved fire videregående skoler (Bergen kommune)
Klepp kommune
Kristiansand kommune
Kristiansund kommune
Larvik kommune
Lesja kommune
Lillehammer kommune
Lillesand kommune
Lofotrådet
Lom kommune
Lyngdal kommune
Malvik kommune
Midt Telemark kommune
Moss kommune
Mottak, Motivasjon og Oppfølgingssenter RUS (Skien kommune)
Narvik kommune
Nesodden kommune
Nordland fylkeskommune
Nordre Land kommune
Notodden kommune
Oslo kommune
Porsgrunn kommune
Prindsen mottakssenter (Oslo kommune)
Representanter i SLT-arbeidet (Lindesnes kommune)
Ressursgruppa rus og Familiebasen (Grong kommune)
Ringerike kommune
Ringsaker kommune
Rælingen kommune
Salten Regionråd
Sandefjord kommune
Sandnes kommune
Sarpsborg kommune
Sel kommune
Selbu kommune
Skien kommune
Sola kommune
Stavanger kommune
Stord kommune
Stryn kommune
Tolga kommune
Tromsø kommune
Trondheim kommune
Trøndelag fylkeskommune
Tynset kommune
Ullensaker kommune
Uteseksjonen (Trondheim kommune)
Vennesla kommune
Vestfold og Telemark fylkeskommune
Vestvågøy kommune
Vindafjord kommune
Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan
Actis Hordaland
ADHD Norge
Advokatforeningen
Akan kompetansesenter
A-larm
Alliansen for en rettighetsorientert ruspolitikk (AROD)
Alta SV
Amnesty International
Arbeiderbevegelsens Rus- og Sosialpolitiske Forbund (AEF)
Autoriserte Trafikkskolers Landsforbund
Barn av Rusmisbrukere – BaR
Blå Kors Norge
Center for African Mental Health Promotion and Cultural Competence (campcom)
Chemfriendly Norge
Den norske legeforening
Den norske tannlegeforening
Det Hvite Bånd
DNT – Edru Livsstil
EmmaSofia
Fagforbundet
Fagrådet – Rusfeltets hovedorganisasjon
Fellesorganisasjonen (FO)
Folkeaksjonen lovlige utsalgssteder for hasj og marihuana
Forandringsfabrikken
Forbundet Mot Rusgift (FMR)
Foreldrenettverket 13+ i Sandefjord
Foreldreoppropet mot narkotika
Foreningen for helhetlig ruspolitikk (FFHR)
Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN)
Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), Trøndelag
Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN), Vestland
Foreningen for sosialpolitisk arbeid
Foreningen Tryggere Ruspolitikk (FTR)
Fransiskushjelpen-sykepleie på hjul
Frelsesarmeen
FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold
Frogn Fremskrittsparti
Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon Akershus v/Helse- og samfunnspolitisk utvalg
Fylkesungdomsrådene i Troms og Finnmark, Nordland, Oslo, Vestland, Rogaland og Innlandet
Gatejuristen
HivNorge
Innlandet Sosialistisk Venstreparti
IOGT i Norge
Ivareta – pårørende berørt av rus
Junior- og Barneorganisasjonen Juba
Jussbuss
Juvente
KFUK-KFUM Norge
Kirkens Bymisjon
KROM – Norsk forening for kriminalreform
KS
Landsforeningen for oppsøkende sosialt ungdomsarbeid
Law Enforcement Action Partnership (LEAP) Scandinavia
MA – Rusfri Trafikk
MARBORG
Mental Helse
Norges Kvinne- og familieforbund
Norges Narkotikapolitiforbund
Norges Politilederlag i Parat
Norges Røde Kors
Norgespatriotene
Normal Norge
Norsk Barnevernlederorganisasjon (NOBO)
Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF)
Norsk Pasientforening
Norsk psykologforening
Norsk Sykepleierforbund (NSF)
Omsorg – Pårørende og etterlatte tilknyttet Foreningen Tryggere Ruspolitikk (FTR)
PASCAN-Pasientforeningen for Sikker Cannabisbruk
PION – Prostituertes interesseorganisasjon
Politiets Fellesforbund (PF)
Politiets Kriminalitetsforebyggende Forum
proLAR Nett
Rana Venstre
Recovery og Tilfrisking R. O. T
Rettspolitisk forening (RPF)
RIO
Rus og brukerutvalget
Rådet for psykisk helse
Samarbeidsforum for Norske Kollektiv
Skyggeutvalget
Stiftelsen Golden Colombia
Stiftelsen Helseutvalget
Stiftelsen KRAFT
Storbarnsforeldre i Vestfold og Telemark
Trygg Trafikk
Tryggere Ungdom
Tyrilistiftelsen
Ullensaker Venstre
Ungdom Mot Narkotika (UMN)
Ungdommens fylkesutvalg Agder
Usynlige tigre
Vestfold og Telemark Høyre
Viken FrP
Vinje SV
Voksne for Barn
I tillegg har departementet mottatt 87 høringssvar fra privatpersoner. Følgende høringsinstanser hadde ingen merknader:
Klima- og miljødepartementet
Kommunal- og moderniseringsdepartementet
Utenriksdepartementet
Domstoladministrasjonen
Drammen tingrett
Høyesterett
Den norske Dommerforening
Hovedsynspunktene fra høringen gjengis under behandlingen nedenfor av de enkelte bestemmelsene i lovforslaget.