2 Ministererklæring i anledning sekstiårsdagen for avslutningen av annen verdenskrig
I år 2005 markeres sekstiårsdagen for avslutningen av kampene under annen verdenskrig. Vi sørger over de titalls millioner av mennesker som mistet livet som ofre for krigen, Holocaust, okkupasjon og undertrykkelse. Vi hedrer alle dem som kjempet for menneskehetens seier, mot diktatur, undertrykkelse og aggresjon. Tiden vil ikke svekke betydningen av deres oppofrelse. Vi ser med glede på resolusjonen fra FNs generalforsamling for å markere sekstiårsdagen for avslutningen av annen verdenskrig.
Med et dyptfølt ønske om å forhindre at en slik europeisk og internasjonal katastrofe skal gjenta seg, hilser vi velkommen de fremskritt som er gjort i løpet av de siste 60 årene for å overvinne den tragiske arven etter annen verdenskrig, i retning av global fred og sikkerhet, forsoning, internasjonalt og regionalt samarbeid og for å fremme demokratiske verdier, menneskerettighetene og de grunnleggende friheter, særlig gjennom FN og ved å opprette regionale organisasjoner. Vi fremhever den viktige rollen KSSE og OSSE har spilt i denne forbindelse de tre siste tiårene.
Vi minner om Sluttakten fra Helsingfors, Paris-pakten for et nytt Europa, Sikkerhetspakten for Europa og andre vedtatte OSSE–dokumenter, og vil gjøre vårt beste for å hindre at det oppstår nye skillelinjer i OSSE–området, og for å fjerne årsakene til fiendskap, spenninger og konfrontasjoner. Vi er fast bestemt på å videreføre vår felles innsats med sikte på å skape et felles og udelelig sikkerhetsområde i OSSEs område, basert på demokrati, rettsstatlige prinsipper, økonomisk velstand, sosial rettferdighet og respekt for menneskerettighetene og de grunnleggende friheter, herunder rettighetene til personer som tilhører nasjonale minoriteter.
Av historien har vi lært hvilke farer som ligger i intoleranse, diskriminering, ekstremisme og hat på bakgrunn av etnisk, rasemessig og religiøs tilhørighet. Vi er forpliktet til å bekjempe disse truslene, blant annet gjennom OSSE, og vi avviser alle forsøk på å rettferdiggjøre dem.
Vi fordømmer på det sterkeste enhver fornekting av Holocaust. Vi fordømmer alle former for etnisk rensing. Vi stadfester vår tilslutning til FNs overenskomst om forhindring og avstraffelse av forbrytelsen folkemord, som ble vedtatt 9. desember 1948. Vi oppfordrer deltakerstatene til å iverksette alle mulige tiltak for å sikre at forsøk på å begå folkemord forhindres i dag og i fremtiden. Personer som begår slike forbrytelser, må stilles for retten.
Nye tider medfører nye trusler og utfordringer, og terrorisme er den farligste av disse. Vi vil i fellesskap kjempe mot denne trusselen ved å forene vår innsats og våre ressurser og ved å forsvare felles prinsipper. Vi vil, blant annet gjennom OSSE, arbeide for å bekjempe terrorisme og andre trusler og utfordringer knyttet til sikkerheten.
Vi er overbevist om at det er ved å søke fredelige løsninger på alle eksisterende konflikter, overholde folkerettslige normer, holde i hevd målene og prinsippene i FN–pakten og oppfylle forpliktelsene i Sluttakten fra Helsingfors og andre vedtatte OSSE–dokumenter vi best kan hedre dem som kjempet for fred, frihet, demokrati og menneskelig verdighet, minnes alle ofrene i annen verdenskrig og spare nåværende og kommende generasjoner for krig og vold.