21 Beslutning nr. 633 fremme av toleranse og mediefrihet på Internett
Det faste råd,
som stadfester de forpliktelser som ble vedtatt på ministerrådsmøtet i Maastricht om å bekjempe hatkriminalitet, som kan blusse opp etter internettpropaganda basert på rasisme, fremmedfrykt og antisemittisme,
som bekrefter at det er viktig at menings- og ytringsfriheten respekteres fullt ut, deriblant friheten til å innhente, motta og viderebringe informasjon, friheter som er viktige for demokratiet, og som i praksis er blitt styrket gjennom Internett,
som minner om forpliktelsene om å samle inn og arkivere pålitelig informasjon og statistiske data om hatkriminalitet som bunner i rasisme, fremmedfrykt, antisemittisme og annen diskriminering og intoleranse, om jevnlig å innrapportere slik informasjon til OSSEs kontor for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR) og om å gjøre denne informasjonen tilgjengelig for allmennheten, som omhandlet i Det faste råds beslutning om bekjempelse av antisemittisme (PC.DEC/607) og om toleranse og kamp mot rasisme, fremmedfrykt og diskriminering (PC.DEC/621),
som understreker at det er viktig å fremme toleranse, gjensidig respekt, dialog og forståelse, blant annet gjennom mediene og Internett, i strategier som baserer seg på en rekke forskjellige tiltak,
beslutter at:
Deltakerstatene skal treffe tiltak for å sikre at Internett forblir et åpent og offentlig forum for menings- og ytringsfrihet, slik det er nedfelt i verdenserklæringen om menneskerettighetene, og for å bidra til at både hjem og skole får tilgang til Internett.
Deltakerstatene skal etterforske, og eventuelt straffeforfølge fullt ut, vold og straffbare trusler om bruk av vold som bunner i rasisme, fremmedfrykt, antisemittisme og andre beslektede fordommer på Internett.
Deltakerstatene skal lære opp representanter for politi og påtalemyndighet i hvordan de behandler kriminalitet som bunner i rasisme, fremmedfrykt, antisemittisme og andre beslektede fordommer på Internett, og skal som ledd i utvekslingen av beste praksis gi hverandre opplysninger om vellykkede opplæringstiltak.
OSSE-representanten for frie medier skal fortsatt delta aktivt i arbeidet med å fremme ytringsfrihet og tilgang til Internett, og skal fortsatt følge den videre utviklingen på disse områdene i alle deltakerstatene. Medierepresentanten skal arbeide for og fremme OSSEs prinsipper og forpliktelser. I denne oppgaven inngår tidlig varsling når lovgivning eller andre tiltak som forbyr ytringer som bunner i rasisme, fremmedfrykt, antisemittisme og andre beslektede fordommer, av politiske grunner praktiseres på en diskriminerende eller selektiv måte, noe som kan føre til at alternative oppfatninger og synspunkter ikke får komme til uttrykk.
Deltakerstatene skal undersøke effektiviteten av lovgivning og andre tiltak som regulerer hva som kan publiseres på Internett, særlig med hensyn til hvilken virkning de har på forekomsten av kriminalitet som bunner i rasisme, fremmedfrykt og antisemittisme.
Deltakerstatene skal oppmuntre til og støtte strengt analytiske undersøkelser om mulige sammenhenger mellom rasistiske, fremmedfiendtlige og antisemittiske internettytringer og forekomsten av kriminalitet som bunner i rasisme, fremmedfrykt, antisemittisme og andre beslektede fordommer.
OSSE vil arbeide for at det utveksles informasjon for å finne fram til effektive metoder for å takle problemet med rasistisk, fremmedfiendtlig og antisemittisk internettpropaganda, uten at informasjons- og ytringsfriheten dermed settes i fare. OSSE vil sørge for at det gis anledning til å fremme utveksling av beste praksis, blant annet på det årlige gjennomføringsmøtet om den menneskelige dimensjon.
Deltakerstatene skal oppmuntre til at det innføres programmer for å gi barn og ungdom kunnskap om ytringer de kan finne på Internett som bunner i rasisme, fremmedfrykt, antisemittisme og andre beslektede fordommer. Deltakerstatene og tilbydere av internett-tjenester skal eventuelt også iverksette tiltak for å gjøre foreldre oppmerksom på nettfiltre i vanlig handel som gjør det lettere for foreldrene å holde oversikt over og føre kontroll med barns bruk av Internett. Som ledd i utvekslingen av beste praksis bør det settes i gang masseutsending av opplysningsmateriell om effektive opplæringstiltak og nettfiltre.
Deltakerstatene bør se med glede på frivillige organisasjoners kontinuerlige og intensiverte innsats for å overvåke Internett med henblikk på rasistiske, fremmedfiendtlige og antisemittiske ytringer samt på disse organisasjonenes innsats for å spre og offentliggjøre resultatene av slik overvåking.