8 Den uformelle arbeidsgruppen for grensespørsmåls allmenne betraktninger ved utarbeidelsen av et OSSE-konsept for grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll
Deltakerstatene er enige om de felles mål om å fremme bevegelsesfrihet for personer, varer, tjenester og investeringer og i fellesskap å løse de problemer som knytter seg til slik bevegelse.
Deltakerstatenes grensemyndigheter skal, i samarbeid med sine respektive nasjonale fagmyndigheter og –etater, arbeide sammen for å nå dette målet.
Spørsmål av regulerende art som oppstår som følge av bevegelser over landegrensene, kan løses ved direkte samarbeid mellom de nasjonale fagmyndigheter og –etater i deltakerstatene med grunnlag i bilaterale avtaler. Forhold som kan føre til en liberalisering av visumordningene, bør særlig stimuleres.
Direkte kontakt mellom grensemyndighetene og mellom fagmyndigheter og –etater i deltakerstatene kan finne sted på bilateralt eller multilateralt nivå, også på regional basis, avhengig av den konkrete saken.
En slik forvaltning av grensekontrollen kan bedre utsiktene til felles økonomisk utvikling. Den vil også kunne bidra til at det skapes et felles rom for frihet, sikkerhet og rettferd der deltakerstatene sammen kan få del i integreringsprosessene i OSSE-området.
Det er de øverste nasjonale myndigheter og særlig de ansvarlige grensemyndigheter på hver side av grensen som har best kjennskap til aktuelle problemer. Dialog over landegrensene, åpenhet og etablering av tillit er et nødvendig første skritt for å finne løsninger som alle er tjent med, og som tilfører en merverdi.
OSSE-området har ikke ensartede grenser. Hvert lands grenser har sine særpreg, noe som kan kreve bestemte politiske valg. Den enkelte deltakerstat har alene rett til å velge hvordan egen grense skal sikres og forvaltes, relevante politiske og militære, økonomiske og samfunnsmessige forhold tatt i betraktning.
OSSE utgjør, i tråd med sitt felles, utvidede, kooperative og udelelige sikkerhetsbegrep, en hensiktsmessig politisk ramme, og kan stille sine institusjoner og strukturer til disposisjon for deltakerstatene dersom de ber om hjelp.
Internasjonal bistand og samarbeid kan med fordel bli mer målrettet og samordnet. OSSE bør derfor bidra til politisk og operativt samarbeid med andre internasjonale organisasjoner og institusjoner som arbeider for åpne og sikre grenser.
Som en regional ordning etter FN-paktens kapittel VIII er OSSE også et forum for samarbeid med andre regionale organisasjoner innenfor organisasjonens område. Større grad av regional samordning mellom statene i spørsmål om grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll kan være et skritt i retning av åpnere og sikrere grenser i hele OSSE-området.
De forpliktelser OSSEs deltakerstater har påtatt seg når det gjelder grensesikkerhet og forvaltning av grensekontroll, kan på frivillig grunnlag også utvides til å omfatte OSSEs samarbeidspartnere.