22 Administrative og økonomiske konsekvenser av voldgiftsloven
Tvistemålsutvalget har vurdert de økonomiske og administrative konsekvensene av lovforslaget i utredningen del II kap. 9 (s. 82).
I likhet med utvalget finner departementet at lovforslaget ikke vil få noen store administrative konsekvenser. De alminnelige domstolers oppgaver i forbindelse med voldgift i forbindelse med visse prosessuelle avgjørelser, og ved søksmål om tilsidesettelse av voldgiftsdommen, blir omtrent som etter tvistemålslovens kapittel 32. Det er få slike spørsmål eller tvister som bringes inn for de alminnelige domstoler, og det er ikke holdepunkter for at lovforslaget vil medføre noen endring. Utvalget foreslår at i den grad domstolene skal treffe avgjørelser i tilknytning til en voldgiftssak, bør det kreves et gebyr for dette som gjennomsnittlig gir dekning for det arbeid domstolen har. Departementet er enig med utvalget og har foreslått nye regler om dette i rettsgebyrloven.
Departementet kan i likhet med utvalget ikke se at lovforslaget vil ha økonomiske eller på andre måter negative konsekvenser for parter i voldgiftssaker. Lovforslaget legger ikke opp til en prosess som gjennomsnittlig vil bli mer omfattende eller kostbar enn den som følger av tvistemålsloven kapittel 32. Lovforslaget åpner for en proporsjonal og kostnadseffektiv behandling. Generelt vil det også for en del parter være en fordel å ha en lov som er bygget opp etter mønster av UNCITRALs modellov. Lovforslaget kan gi et bedre grunnlag for at internasjonale voldgifter holdes i Norge, noe som kan ha positive virkninger for norsk næringsliv i et større perspektiv.