18 Kvalifiseringstilbud til personer som ikke omfattes av lovforslaget
Kapittel 11 omhandler lovforslagets personkrets. Lovforslagets § 2 første ledd oppregner personer som omfattes av loven. Begrepet nyankommet er definert i § 2 annet ledd. Målgruppen er avgrenset ut fra behovet for grunnleggende kvalifisering, og det er i hovedsak i forhold til denne gruppen kommunene har etterlyst et bedre redskap i integreringsarbeidet. Det vises for øvrig til behandlingen av dette spørsmål i kapittel 11.
Departementet ser ikke bort fra at det blant innvandrere som faller utenfor lovforslagets § 2 vil være personer som kan ha behov for grunnleggende kvalifisering. Dette kan være tilfelle for så vel personer med et annet oppholdsgrunnlag enn det lovforslagets § 2 oppregner, som for personer med en lengre botid enn det § 2 annet ledd gir anvisning på. I det følgende drøftes situasjonen mht. kvalifisering for innvandrere som ikke omfattes av lovforslaget.
Ut over ren norskopplæring kan kommunen ved behov tilby personer utenfor lovforslagets personkrets et introduksjonsprogram etter et mønster som i lovforslaget. Dersom noen av disse som faller utenfor lovens personkrets er avhengig av sosialhjelp og etter kommunens vurdering har behov for grunnleggende kvalifisering, kan kommunen vurdere adgangen til å stille vilkår etter sosialtjenesteloven § 5-3.
Personer som kommer til Norge for å arbeide (såkalte arbeidsinnvandrere), herunder EØS-borgere, faller utenfor lovforslaget. Disse forutsettes i utgangspunktet å være i et arbeidsforhold som gir grunnlag for oppholds- eller arbeidstillatelse. Tilknytning til arbeidslivet eller ordinær utdanning er en sentral forutsetning for integrering. For arbeidsinnvandrere må opplæring og kvalifisering eventuelt komme i tillegg til arbeid. Departementet viser her til tilbudet om gratis opplæring i norsk med samfunnskunnskap, som omfatter denne gruppen. Når det gjelder deltakelse i norskopplæring i arbeidstiden viser departementet til avtale av 1979 mellom NHO og LO. Det framgår av avtalen at arbeidsgivere forplikter seg til å gi arbeidsinnvandrere permisjon i arbeidstiden når de ønsker å delta på kurs i norsk. Avtalen forutsetter at arbeidsgiveren positivt forsøker å motivere ansatte til å delta på slik undervisning. Avtalen setter en begrensning på to timer undervisning pr. uke for retten til permisjon med full lønn, men åpner for unntak fra denne grensen i enkelte tilfeller. Den tverretatlig arbeidsgruppen ledet av UDI, jf. kapittel 17, anbefaler at arbeidslivets parter gjennomgår og utvikler denne avtalen etter dagens behov. Departementet bemerker for sin del at deltakelse i norskopplæring i arbeidstiden vil kunne være hensiktsmessig også når det gjelder personer fra lovforslagets målgruppe som har fått arbeid før de har fullført introduksjonsordningen.
Regjeringen ser på introduksjonsordningen som en mulig modell når det gjelder tiltak overfor langtidsmottakere av sosialhjelp og andre personer med behov for grunnleggende kvalifisering enn de som omfattes av lovens målgruppe.