12 Indeksregulering. Barneloven § 56
Etter barneloven § 56 skal bidraget indeksreguleres årlig, basert på endringene i konsumprisindeksen fra SSB. Begrunnelsen for regelen er å kompensere for prisstigning, lønnsstigning og endringer i det alminnelige kostnadsnivå. Ordningen skal også kompensere for eventuell prisnedgang, og bestemmelsen kan derfor føre til både forhøyelse og nedsettelse av bidraget. Indeksreguleringen skjer per 1. juni hvert år.
Regelen var tidligere begrenset til å omfatte endringer i konsumprisindeksen på over 5 %, noe som vesentlig var begrunnet ut fra praktiske hensyn. I Ot. prp. nr. 19 (1991-92) ble det imidlertid foreslått å indeksregulere alle bidrag hvert år selv om endringene var på mindre enn 5 %. Endringen ble vedtatt med virkning fra 1. januar 1992.
I høringsnotatet av 28. juni 1999 ble det foreslått å opprettholde regelen om indeksregulering av løpende bidrag. Behovet for å kompensere for endringer i det alminnelige kostnadsnivået vil være til stede uavhengig av hvilken modell som benyttes for bidragsfastsettelse. Etter departementets oppfatning bør derfor det løpende bidrag fortsatt være gjenstand for årlig indeksregulering.
Størrelsen på de enkelte sjabloner i underholdskostnaden må videre oppdateres regelmessig. I høringsrunden påpekte både Advokatforeningenog RTV viktigheten av å vedlikeholde sjablonene.
Vedlikeholdet av de enkelte sjabloner i underholdskostnaden bør skje årlig, enten i form av indeksregulering eller omregning basert på oppdatert statistikk. Sjablonen for forbruksutgifter bør følge SIFOs årlige justeringer. Nye vedtak som fattes, baseres på de sist oppdaterte sjablonene. Det samme gjelder satsene og beløpsgrensene som er gjeldende på vedtakstidspunktet for bl.a. barnetrygd, personfradrag i skatteklasse 2 og gjeldsordningslovens satser for livsopphold. Dette gjelder både førstegangsfastsettelser og endringssaker. I denne proposisjonen er det konsekvent benyttet sjabloner, satser, beløpsgrenser og statistikk for 1998 både ved utregning av eksempler og beregning av fordelingsvirkninger. Det er viktig å være oppmerksom på at satsene og sjablonene ikke er faste, men at disse skal reguleres.
Løpende bidrag skal ikke justeres automatisk som følge av endring i sjablonene eller satsene og beløpsgrensene. Endring skjer bare etter søknad med mindre trygdeetaten går inn i saken etter hjemmel om endring av eget tiltak. 10%-vilkåret for endring må uansett være oppfylt.