7 Hovedforslag i NOU 2005: 1 og hovedinntrykk fra høringsrunden
7.1 Innledning
I det følgende vil det bli gitt en overordnet fremstilling av utvalgets vurderinger og forslag til rettslig regulering av medisinsk og helsefaglig forskning. Videre redegjøres det for høringsrunden og hovedinntrykket av høringsinstansenes uttalelser. Departementet vil i kapitlene 8 til 19 konkretisere de enkelte forslagene nærmere, redegjøre for høringsinstansenes syn, samt redegjøre for departementets vurderinger og forslag til rettslig regulering.
7.2 Forslaget om én lov
Utvalget foreslo å forenkle reguleringen av medisinsk og helsefaglig forskning ved at denne type forskning skulle reguleres i én felles ny lov. Forslaget innebærer at biobankloven, bioteknologiloven, helseregisterloven og personopplysningsloven som hovedregel ikke skal regulere medisinsk og helsefaglig forskning. Opprettelse av lokale, regionale og nasjonale helseregistre skal imidlertid fortsatt reguleres av helseregisterloven. Bioteknologilovens bestemmelser om blant annet forskning på befruktede egg og kloning skal fremdeles reguleres i denne særloven.
Det redegjøres for detaljene i forslaget i kapittel 23.3 i NOUen, og i kapittel 8 i herværende proposisjon.
7.3 Forslaget om én postkasse
Utvalget foreslår at den regionale komiteen for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk (REK) skal få rollen som eneste instans for godkjenning før oppstart, med unntak for klinisk utprøvning av legemidler, der Statens legemiddelverk fortsatt skal kunne nekte at et prosjekt blir igangsatt. Helsetilsynet, Datatilsynet og Statens legemiddelverk skal fremdeles drive tilsyn med forskningen, slik de gjør i dag.
Utvalgets forslag innebærer at REK overtar de oppgaver knyttet til vurdering av forskningsprosjekter som Sosial- og helsedirektoratet i dag har etter delegasjon fra Helse- og omsorgsdepartementet. Dette gjelder godkjenning av forskningsbiobanker, av endret, utvidet eller ny bruk av tidligere innsamlet biologisk materiale, av overføring av biobankmateriale til utlandet og av andres tilgang til materialet.
Det redegjøres for detaljene i forslaget i kapittel 32 i NOUen, og i kapittel 11 i herværende proposisjon.
7.4 Forslag om krav til forskningens organisering
Utvalget foreslår at det lovfestes et forsvarlighetskrav for medisinsk og helsefaglig forskning med et tilhørende ansvarlighetsprinsipp for den enkelte forsker. Det er videre foreslått vilkår om at forskningen må organiseres med en forskningsansvarlig som har det overordnede ansvaret for forskningsprosjektet, og en prosjektleder med det daglige ansvaret for prosjektet. Både den forskningsansvarlige og prosjektleder pålegges plikter og ansvar i forslaget. Den forskningsansvarlige plikter å sørge for forsvarlig organisering, gjennomføring og etterforvaltning av prosjektet, samt å føre internkontroll tilpasset virksomheten. Det foreslås spesifikke krav til prosjektleders kompetanse, og spesifiseres at andre forskere og øvrig personell er underlagt prosjektleders styring og kontroll. Det foreslås et vilkår om at alle forskningsprosjekter skal ha en forskningsprotokoll og det stilles forholdsvis detaljerte krav til hva en slik protokoll skal inneholde.
Det redegjøres for detaljene i forslaget i kapittel 25 i NOUen, og i kapittel 10 i herværende proposisjon.
7.5 Forslag om krav til rettslig grunnlag, forhåndsgodkjenning og meldeplikt
Utvalget foreslår at det fastslås i loven at medisinsk og helsefaglig forskning skal bygge på et gyldig samtykke fra forskningsdeltakeren, eller på et annet gyldig rettsgrunnlag som for eksempel hjemmel i lov. Videre foreslår utvalget at REK må forhåndsgodkjenne et forskningsprosjekt før det igangsettes, og at det som den klare hovedregel må være tilstrekkelig at prosjektet bare forelegges REK. Utvalget legger til grunn at det må gjøres unntak fra dette når det gjelder klinisk utprøving av legemidler. Videre foreslås det en meldeplikt for endring av prosjektet og en sluttrapportplikt ved avslutning av prosjektet.
Det redegjøres for detaljene i forslaget i kapittel 26 i NOUen, og i kapittel 11 i herværende proposisjon.
7.6 Forslag om krav til samtykke og informasjon
Utvalget foreslår felles samtykkeregler uavhengig av om forskningen er på mennesker, humant biologisk materiale eller helseopplysninger. Som nevnt i punkt 7.5. foreslås det at hovedregelen er at forskningsdeltakeren selv skal samtykke. Det gis regler for personer som ikke selv kan samtykke, og åpnes for at også disse skal kunne inkluderes i forskning, så fremt de har en lovlig representant som kan samtykke på deres vegne. Det gis bestemmelser om informasjon, og åpnes for at forskningsdeltakeren skal kunne avgi et bredt samtykke. Det foreslås å åpne for forskning i kliniske nødssituasjoner, der det ikke er tid til å innhente samtykke, og det åpnes på strenge vilkår for unntak fra samtykkekravet for forskning på humant biologisk materiale og helseopplysninger som er innsamlet i helsetjenesten for behandlingsformål.
Det redegjøres for detaljene i forslaget i kapittel 27 i NOUen, og i kapittel 12 i herværende proposisjon.
7.7 Forslag om forskning på mennesker
Utvalget foreslår at det innføres egne regler som gjelder forskning som involverer mennesker. Det oppstilles et forbud mot kommersiell utnyttelse av forskningsdeltakere, humant biologisk materiale og helseopplysninger som sådan, og innføres en meldeplikt ved uønskede medisinske hendelser.
Det redegjøres for detaljene i forslaget i kapittel 28 i NOUen, og i kapittel 13 og 14 i herværende proposisjon.
7.8 Forslag om forskning som involverer humant biologisk materiale og forskningsbiobanker
Utvalget foreslår at det innføres egne regler som gjelder forskning som involverer humant biologisk materiale og bruk av forskningsbiobanker. Det foreslås at reglene i biobankloven som gjelder forskning skal videreføres i forslaget til ny lov.
Det redegjøres for detaljene i forslaget i kapittel 29 i NOUen, og i kapittel 15 i herværende proposisjon.
7.9 Forslag om forskning som involverer helseopplysninger
Utvalget foreslår at forskning på helseopplysninger skal reguleres av helseforskningsloven. Det foreslås nye begreper for helseopplysninger, slik at man kun skal operere med tre kategorier: helseopplysninger med åpen identitet, helseopplysninger med skjult identitet og anonymiserte opplysninger.
Det redegjøres for forslaget i kapittel 30 i NOUen, og i kapittel 16 i herværende proposisjon.
7.10 Forslag om åpenhet og innsyn
Utvalget foreslår at det innføres en plikt til en systematisk oppfølging av hvordan forskningsprosjekter offentliggjøres og formidles, slik at også negative resultater blir offentliggjort. Det åpnes for at dette kan gjøres ved publisering i tidsskrifter, og at det også må gjøres i form av en sluttrapport som skal sendes inn til REK. Det foreslås lovfestet at forskningsdeltakeren har rett til innsyn i opplysninger om seg selv, og regler om allmennhetens rett til innsyn. Videre foreslås det at REK skal føre en systematisk fortegnelse over innmeldte og avsluttede forskningsprosjekter og over forskningsbiobanker.
Det redegjøres for forslaget i kapittel 31 i NOUen, og i kapittel 17 i herværende proposisjon.
7.11 Forslag om veiledning, forhåndsgodkjenning og tilsyn
Utvalget foreslår som nevnt over at REK skal være eneste forhåndsgodkjenningsinstans, og at NEM skal være klageinstans, jf. punkt 7.5. Det foreslås at Statens helsetilsyn, Datatilsynet og Statens legemiddelverk skal føre tilsyn med forskningen på sine områder.
Det redegjøres for forslaget i kapittel 32 i NOUen, og i kapittel 18 i herværende proposisjon.
7.12 Forslag om sanksjoner m.m.
Utvalget foreslår bestemmelser om at forskningsdeltakeren skal ha rett til erstatning ved skade. Utvalget mener at enhver skal kunne påpeke mulige pliktbrudd ved medisinsk og helsefaglig forskning, og at REK, Statens legemiddelverk, Statens helsetilsyn og Datatilsynet innenfor sine områder må kunne gi pålegg om å stanse et forskningsprosjekt. Det foreslås videre at det inntas en hjemmel for straff for den som forsettlig eller grovt uaktsomt opptrer i strid med loven.
Det redegjøres for forslaget i kapittel 33 i NOUen, og i kapittel 19 i herværende proposisjon.
7.13 Høringsrunden
Departementet sendte NOU 2005: 1 God forskning – bedre helse på høring i tre måneder med høringsfrist 6. mai 2005. Det har innkommet om lag 100 høringssvar.
NOU 2005: 1 ble sendt til følgende høringsinstanser:
Akademikerne
Afasiforbundet i Norge
Amnesty International Norge
Ananke, Støtteforeningen for mennesker med tvangslidelse
Angstringen
Anorexia/Bulemia foreningen
Aurora, Støtteforeningen for mennesker med psykiatriske helseproblem
Autismeforeningen i Norge
Ambulansehelsetjenesten KFO
Arbeidsgiverforeningen NAVO
Barneombudet
Bioingeniørfaglig Institutt/NITO
Bioteknologinemnda
Dysleksiforbundet i Norge
Cerebral Parese-foreningen
Colosseumklinikken AS
Datatilsynet
De regionale komiteer for medisinsk forskningsetikk
Den Norske Advokatforening
Den norske Dommerforening
Den Norske Jordmorforening
Den Norske Kreftforening
Den norske lægeforening
Den norske tannlegeforening
Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin
Departementene
Det Norske Diakonforbund
Drammen private sykehus
EEG-Laboratoriet AS
Famileterapi Instituttet
Farmasi Forbundet
Fellesorganisasjonen for barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere
Fellesorganisasjonen for små og sjeldne diagnosegrupper
Finansforbundet
Finansnæringens Hovedorganisasjon
Flerfaglig Fellesorganisasjon
Foreningen for Muskelsyke
Foreningen for kroniske smertepasienter
Foreningen for blødere i Norge
Foreningen for hjertesyke barn
Foreningen for Hjerte-Lungetransplanterte
Forbrukerombudet
Forbrukerrådet
Forum for Bioteknologi
Funksjonshemmedes fellesorganisasjon
Fiirst medisinske laboratorium AS
Giftinformasjonen
Gynlab AS
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon
Helhetsterapiforbundet
Helseansattes Yrkesforbund
Helsetjenestens Lederforbund
Helsetilsynet i fylkene
Human-Etisk Forbund
Hørselshemmedes Landsforbund
Innovasjon Norge
Institutt for samfunnsforskning
Institutt for menneskerettigheter
Interesseforeningen for LMBB-syndrom
Interessegruppa for kvinner med spiseforstyrrelser
Koordineringsutvalget for psykiatriske ungdomsteam
Kommunenes sentralforbund
KFO
Kliniske ernæringsfysiologers forening
Konkurransetilsynet
Kreftregisteret
Landets blodbanker
Landets helseforetak
Landets regionale helseforetak
Landets høyskoler (m/sos.fagl. utdannelse)
Landets pasientombud
Landets universiteter
Landsgruppen av psykr. sykepleiere
Landsforeningen Alopecia Areata
Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer
Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri
Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke
Landsforeningen for Huntingtons sykdom
Landsforeningen for kosthold og helse
Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring
Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte
Landsforeningen for Transseksuelle
Landsforeningen for Trafikkskadde
Landsforeningen for utviklingshemmede og pårørende
Landsforeningen Mitt Livstestament
Landsgruppen av psykr. sykepleiere
Landsorganisasjonen i Norge (LO)
Legeforeningens forskningsinstitutt
Legemiddelindustriforeningen
Likestillingsombudet
Mattilsynet
MBD og Tourette foreningen
Medi 3 Molde AS
Mental Helse Norge
Multippel Sklerose Forbundet i Norge
Nasjonalt folkehelseinstitutt
Nasjonalt Forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Nasjonalt råd for spesialistutdanning
Norges Apotekerforening
Norges Astma- og Allergiforening
Norges Blindeforbund
Norges Diabetesforbund
Norges Døveforbund
Norges Fibromyalgi Forbund
Norges Farmaceutiske Forening
Norges forskningsråd
Norges Handikapforbund Oslo
Norges Juristforbund
Norges Kristelige Legeforening
Norges Landsforbund for Homøopraktikere
Norges Naprapatforbund
Norges Optikerforbund
Norges Parkinsonforbund
Norges Røde Kors
Norges Thyreoideaforbund
Norsk audiografforbund
Norsk akupunkturforening
Norsk Cøliakiforening
Norsk Epilepsiforbund
Norsk Ergoterapeutforbund
Norsk Forbund for Klassisk Osteopati
Norsk Forbund for Osteopatisk Medisin
Norsk Forbund for Psykoterapi
Norsk Forbund for Utviklingshemmede
Norsk forening for Analatresi
Norsk forening for Ernæring og Dietetikk
Norsk forening for medisinsk akupunktur
Norsk forening for helhetsmedisin
Norsk forening for nevrofibromatose
Norsk forening for Ostegenisis Imperfecta
Norsk forening for Stomi-og Reservoaropererte (Norilco)
Norsk forening for Tuberøs Sklerose
Norsk Forskerforbund
Norsk Helse- og Sosialforbund
Norsk Helse- og Sosiallederlag
Norsk Homøopatisk pasientforening
Norsk Immunsviktforening
Norsk Interesseforening for Kortvokste
Norsk Interesseforening for Stamme
Norsk Intravenøs Forening
Norsk Kiropraktikerforening
Norsk Landsforening for Laryngectomerte
Norsk Massørforbund
Norsk Narkolepsiforening
Norsk Osteoporoseforening
Norsk ortopedisk forening
Norsk Kommuneforbund (KS)
Norsk Pasientforening
Norsk Pasientskadeerstatning (NPE)
Norsk Presseforbund
Norsk Psoriasis Forbund
Norsk Psykologforening
Norsk Psykiatrisk Forening
Norsk Psykoanalytisk Institutt
Norsk Radiografforbund
Norsk Reumatikerforening
Norsk redaktørforening
Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste
Norsk senter for oppvekst, velferd og aldring (NOVA)
Norsk Skolelederforbund
Norsk Sykepleierforbund
Norsk Tannpleierforening
Norsk Tjenestemannslag (NTL)
Norsk Tourette Forening
Norsk Vernepleierforbund
Norske Fotterapeute Frsorbund
Norske Fysioterapeute Frosrbund
Norske Homeopaters Landsforbund
Norske Naturterapeuters Forbund
Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO)
Omsorgsrådet
Organisasjonen Voksne for Barn
Omnia Sykehuset AS
Pasientskadenemnda
Patentstyret
Personvernnemnda
Pluss, Landsforeningen mot AIDS
Psykopatofferforbundet
Private helseinstitusjoners landsforbund (PHL)
Pårørendeforeningen for aldersdemente/Alzheimer
Regjeringsadvokaten
Ressurssenteret for omsorgstjenester
Rettspolitisk forening
Riksadvokaten
Riksrevisjonen
Rikstrygdeverket
Ringvoll Klinikken
Ryggmargsbrokkforeningen
Ryggforeningen i Norge
Røde Kors Klinikken
Røntgeninstituttenes Fellesorganisasjon
Rådet for psykisk helse
Samfunnsviternes fagforening
Sametinget
Senter for samfunnsforskning
Senter for medisinsk etikk (SME)
SINTEF Unimed
Sosial- og helsedirektoratet
Spesial Helse Senteret
Statens autorisasjonskontor for helsepersonell
Statens Helsepersonellnemnd
Statens helsetilsyn
Statens legemiddelverk
Statens råd for funksjonshemmede
Statens seniorråd
Statens senter for Ortopedi
Statens strålevern
Statstjenestemannsforbundet
Stortingets ombudsmann for forvaltningen
Stiftelse for helsetjenesteforskning (HELTEF)
Stiftelsen Menneskerettighetshuset
Stiftelsen Organdonasjon
Støtteforeningen for Kreftsyke Barn
Teknologirådet
Turner Syndrom foreningen i Norge
Universitets- og høyskoleutdannedes forbund
Utdanningsforbundet
Volvat Medisinske Senter AS
We shall overcome
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS)
Yngre legers forening
Følgende instanser kom med realitetsuttalelse:
Arbeids- og sosialdepartementet
Arbeidsgiverforeningen NAVO
Axis-Shield
Barne- og familiedepartementet
Barneombudet
Bioteknologinemnda
Datatilsynet
De nasjonale forskningsetiske komiteer
Den norske jordmorforening
Den Norske Kreftforening
Den norske lægeforening
Fiskeri- og kystdepartementet
Forum for bioteknologi
Funksjonshemmedes fellesorganisasjon
Fylkesmannen i Vestfold
Helse Fonna HF
Helse Førde HF
Helse Midt-Norge RHF
Helse Nord Trøndelag HF
Helse Nordmøre og Romsdal HF
Helse Vest RHF
Helse Øst RHF
Helsetilsynet i Buskerud
Høgskolen i Akershus
Høgskolen i Ålesund
Justis- og politidepartementet
Kliniske ernæringsfysiologers forening
Kreftregisteret
Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke
Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri
Landsorganisasjonen i Norge
Legemiddelindustriforeningen
Moderniseringsdepartementet
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Nasjonalt folkehelseinstitutt
Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten
Norges Apotekerforening
Norges Diabetesforbund
Norges Forskningsråd
Norges Ingeniørorganisasjon
Norges teknisk-naturvitenskaplige universitet
Norsk Forbund for Utviklingshemmede
Norsk Optometrisk Forskningsinstitutt – NOFI
Norsk Pasientskadeerstatning
Norsk Presseforbund
Norsk Psykologforening
Norsk samfunnsvitenskaplig datatjeneste
Norsk Sykepleierforbund
Norske Fysioterapeutforbund
Norske Naturterapeuters Hovedorganisasjon
Nærings- og handelsdepartementet
Næringslivets hovedorganisasjon
Patentstyret
Regional komité for medisinsk forskningsetikk – Midt-Norge
Regional komité for medisinsk forskningsetikk – Nord-Norge
Regional komité for medisinsk forskningsetikk – Sør-Norge
Regional komité for medisinsk forskningsetikk – Vest-Norge
Regional komité for medisinsk forskningsetikk – Øst-Norge
Riksadvokaten
Rikshospitalet – Radiumhospitalet HF
Rikstrygdeverket
Sametinget
Sosial- og helsedirektoratet
St. Olavs Hospital HF
Statens helsetilsyn
Statens legemiddelverk
Statistisk Sentralbyrå
Støtteforeningen for Kreftsyke Barn
Sørlandet sykehus HF
Ullevål universitetssykehus HF
Universitetet i Bergen
Universitetet i Oslo
Universitetet i Tromsø
Universitetssykehuset Nord-Norge HF
Utdannings- og forskningsdepartementet
Utenriksdepartementet
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund
Et flertall av høringsinstansene stiller seg positive til utvalgets forslag om én lov og én postkasse, herunder forskningsmiljøene, sykehusene og flere brukerorganisasjoner. Universitetet i Tromsø finner at all forskning bør reguleres under ett. De øvrige universitetene støtter forslaget. Det samme gjør det nasjonale fakultetsmøtet i medisin, de regionale komiteene for medisinsk forskningsetikk, Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin, Norges forskningsråd og Kreftregisteret . Videre støttes forslaget av de regionale helseforetakene Helse Øst, Helse Vest og Helse Midt-Norge , samt av de helseforetakene som har gitt egne høringssvar. Dette gjelder blant annet Ullevål universitetssykehus, Rikshospitalet Radiumhospitalet HF, Sørlandet sykehus HF og St. Olavs hospital . Videre gir blant annet Den norske lægeforening, Norsk Sykepleierforbund, Norges Diabetesforbund, Kreftforeningen og Nasjonalt folkehelseinstitutt sin tilslutning til forslaget.
Et mindretall av høringsinstansene uttrykker skepsis overfor forslaget, herunder Datatilsynet, Bioteknologinemnda, Statistisk sentralbyrå, Funksjonshemmedes fellesorganisasjon, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste , daværende Utdannings- og forskningsdepartementet, Sosial- og helsedirektoratet og Universitetet i Tromsø .
Av de ovennevnte instanser som er negative til forslaget om én lov, blir det pekt på at forslaget skaper avgrensningsproblemer i forhold til andre typer forskning, og da spesielt til annen type forskning som involverer mennesker, slik som samfunnsfaglig forskning. Videre reises det spørsmål om en ny lov er den adekvate løsningen på de vansker forskningen møter i dag.
Når det gjelder REKs rolle er det flere instanser, herunder Bioteknologinemnda , daværende Utdannings- og forskningsdepartementet, Sosial- og helsedirektoratet, Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste , Ullevål universitetssykehus og Sørlandet sykehusHF , som tar til orde for at REK kun skal være en formidlingsinstans, slik at fagansvaret beholdes der det er i dag, men at forskeren kun trenger å forholde seg til REK som så vil videresende søknaden til de aktuelle instanser for behandling.
Noen instanser, slik som Funksjonshemmedes fellesorganisasjon og Landsforeningen for hjerte- og lungesyke , er av den oppfatning at unntakene fra samtykkekravet er for vidtrekkende, og at dagens vern om pasientene blir svekket.
Mange av forskningsinstitusjonene frykter på den annen side at lovforslaget vil føre til for stor detaljeringsgrad og byråkratisering, og at dette vil begrense REKs skjønn i for stor grad. I stedet ønsker mange seg at loven blir en rammelov, der REK har stor frihet til å utøve skjønn og sette betingelser avhengig av det enkelte forskningsprosjekts natur.