11 Kompetanseutvikling

11.1 Kompetanseutvikling i staten

Staten er avhengig av kvalifiserte og motiverte medarbeidere for å kunne yte befolkningen og næringslivet tjenester med høy kvalitet.

Raske endringer i samfunnet utfordrer tradisjonelle arbeidsmåter og stiller nye krav til kompetanse. For å være i takt med raske samfunnsendringer må det tilrettelegges for livslang læring gjennom hele karriereløpet. For å være en attraktiv, konkurransedyktig og kvalitetsbevisst arbeidsgiver må staten – både sentralt og i virksomhetene – legge til rette for kompetanse- og karriereutvikling for medarbeiderne. Den enkelte virksomhet bør utnytte mulighetene til å bli en «lærende organisasjon», blant annet gjennom læringsintensive jobber, en systematisk kunnskapsdeling og ved å tilby opplæring, etter- og videreutdanning. Dette krever fokus på involverende personalledelse med dialog om utviklingsbehov og ønsker mellom leder og den enkelte medarbeider, og gode partsforhold. Samtidig må den enkelte ta ansvar for egen kompetanse- og karriereutvikling.

For å lykkes med kompetanseutvikling bør den enkelte virksomhet satse på fleksible og gjerne individuelt tilpassede tiltak – internt og i samarbeid med eksterne ressursmiljøer. Tiltakene bør baseres på systematisk kartlegging av behov og evaluering av tidligere læringsresultater.

DFØs læringsplattform har et godt tilbud av e-læringskurs og -ressurser som alle kan benytte gratis. På Statens arbeidsgiverportal finnes fagsider med nyttig informasjon. I Statens arbeidsgiverstrategi 2024-2027 er kompetanse et av tre strategimål.

11.2 Hospitering og mobilitet

Statlige virksomheter oppfordres til å legge til rette for, og verdsette, mobilitet internt i virksomheten eller til annen statlig virksomhet enn der den enkelte ansatte har sitt daglige arbeid. Gjennom å stimulere til intern mobilitet kan virksomhetene bidra til/medvirke til at medarbeidere mestrer mer sammensatte oppgaver, bidrar til faglig oppdatering og opparbeider spisskompetanse innenfor ulike fagområder. Den mottakende virksomheten vil også kunne trekke veksel på hospitantens kunnskaper. Intern mobilitet vil styrke virksomhetenes samarbeid på tvers, bidra til effektiv utførelse av arbeidsoppgaver og sikre de ansatte muligheter for faglig utvikling.

Retningslinjer for intern mobilitet for arbeidstakere innenfor det statlige tariffområdet er utarbeidet av Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet. Retningslinjene regulerer hva som må inngå i en hospiteringsavtale når arbeidstaker skal arbeide i annen virksomhet eller på et annet tjenestested enn der arbeidstaker har sitt daglige arbeid, for et nærmere avtalt tidsrom.

Arbeidstakerne i det statlige tariffområdet gis gjennom en hospiteringsavtale anledning til å arbeide på et annet tjenestested i egen virksomhet eller i annen statlig virksomhet i et nærmere avtalt tidsrom, fra 3 måneder til maksimum 1 år. En hospiteringsordning som følger retningslinjene i dette dokumentet, vil være forenelig med statsansattelovens regler.

11.3 Støtte til kompetanseutvikling

11.3.1 Stipend til kompetanseutvikling for statsansatte

Enkelte fagdepartementer og virksomheter har bevilgning til stipend på sine budsjetter som kan tildeles statsansatte etter søknad i hvert enkelt tilfelle.

11.3.2 Midler til kompetanseutviklingstiltak i virksomheten – søknadsbasert ordning

Gjennom hovedtariffavtalene , punkt. 5.3.2, er det avsatt midler til satsing på kompetanse for å utvikle og effektivisere staten, fremme et godt samarbeid mellom ledelsen og medarbeidere, og mellom partene i virksomheten, slik at virksomhetene kan tilby attraktive arbeidsplasser. Statlige virksomheter kan søke om midler til kompetanseutviklingstiltak. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) administrerer ordningen. Les om ordningen på Statens arbeidsgiverportal .

11.3.3 Stipend til nordisk tjenesteutveksling

Under forutsetning av at budsjettposten blir opprettholdt, bevilger Nordisk Ministerråd hvert år penger til tjenesteutveksling i Norden. Statsansatte i de nordiske land er med i utvekslingsordningen.

Formålet med ordningen er å gi ansatte i staten, sentralt og lokalt, bedre kjennskap til forvaltningen og lovgivningen i de nordiske landene. Det gir også mulighet til å utvikle kontaktnett av stor verdi for senere arbeid. Utvekslingsordningen forutsetter ikke gjensidig utveksling.

Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) administrerer ordningen for norske søkere. Les mer om ordningen på Statens arbeidsgiverportal .

11.4 Oppholdsgodtgjøring ved kortvarige kurs og konferanser

Det enkelte fagdepartement har fått fullmakt til å avgjøre hvilke godtgjørelser som skal gis. Godtgjørelsene skal være innenfor rammen av særavtale om dekning av utgifter til reise og kost innenlands .

11.5 Reise- og oppholdsutgifter ved studiereiser til utlandet

Det vises til særavtale om dekning av utgifter til reise og kost utenfor Norge .

Til forsiden