14 Medbestemmelse og medvirkning i staten
I staten legges det stor vekt på medbestemmelse og medvirkning fra de ansatte. Medbestemmelse og medvirkning kan skje både gjennom ansattes organisasjoner og gjennom direkte involvering av den enkelte ansatte.
I staten er det avtalt regler i hovedavtalen om medbestemmelse mellom arbeidsgiver og tillitsvalgte. Hovedavtalen gjelder arbeidssituasjonen for statens ansatte, og har som formål å skape et best mulig samarbeidsgrunnlag mellom partene på alle nivåer i virksomheten. Avtalen gir rammer for arbeidsgiver og de ansattes representanter når det gjelder den praktiske utøvelsen av medbestemmelsen.
Statlige virksomheter har ulike samfunnsoppdrag, oppgaver og ansvar. Medbestemmelsen må tilpasses disse ulikhetene. Partene i den enkelte virksomhet skal derfor inngå egen tilpasningsavtale (lokal avtale om medbestemmelse) hvor medbestemmelsen er tilpasset virksomhetens og de ansattes behov. Se nærmere regler om tilpasningsavtaler i hovedavtalen kapittel 2 .
I staten er det et viktig skille mellom politisk demokrati og bedriftsdemokrati. Tillitsvalgte i staten skal ikke ha større innflytelse på politiske saker enn det enhver borger har. Dette innebærer at det ikke er medbestemmelse på politiske beslutninger, se hovedavtalen § 4 . Politiske beslutninger omfatter også beslutninger knyttet til politiske prioriteringer, beslutninger som fattes på grunnlag av lover, forskrifter, stortingsvedtak og kongelige resolusjoner, samt beslutninger om spørsmål som i hovedsak gjelder virksomhetens samfunnsmessige rolle (forholdet til innbyggerne). Det er medbestemmelse i spørsmål om hvordan en politisk beslutning skal gjennomføres , med mindre også gjennomføringsmåten må betraktes som politisk, se hovedavtalen § 4 nr. 3 .
På DFØs læringsplattform er e-læringskurset «Samarbeid og medbestemmelse» for ledere og tillitsvalgte. Til kurset er det også utviklet en pedagogisk veileder om råd og tips til hvordan skreddersy og implementere opplæringen i den enkelte virksomhet etter virksomhetens behov.