19 Råd om skjermbruk til dere som er barn og unge
19.1 Innledning
Skjermbrukutvalget har fått i oppgave å hjelpe regjeringen med å forstå hvordan barn og unges bruk av skjerm i barnehage, skole og hjemme kan påvirke deres helse, hvordan de har det, hvordan de lærer og hvordan de vokser opp. Utvalget har møttes i halvannet år for å lage denne rapporten sammen. Gjennom arbeidet har vi sett på forskning og undersøkelser, og snakket med blant annet forskere, lærere, foreldre og organisasjoner. Vi har også snakket med flere barn og unge, og vi har satt ned vår egen ekspertgruppe av ungdom som har gitt oss innspill og råd i arbeidet.
Det vi hører fra mange barn og unge er at det ofte er vanskelig å konsentrere seg når de bruker skjerm. De synes også at det er vanskelig å slutte å bruke skjermen og de føler seg avhengige. Mange barn og ungdommer sier at de bruker mer tid på skjermen enn de egentlig vil, og at det går utover andre viktige ting, som søvn og læring. De ønsker derfor å vite mer om hva som er bra og hva som er dårlig med skjermbruk. De vil ha gode råd som kan gjøre det lettere å ta gode valg om hvordan man best kan bruke skjerm. Derfor har vi laget råd til barn og unge, basert på det vi vet fra kunnskapen vi har samlet sammen.
Selv om det finnes mye forskning, er det fortsatt mye vi ikke vet om skjermbruk og hvordan den påvirker barn og unge. Utviklingen går så raskt og derfor henger forskningen etter. Vi har for eksempel ganske mye forskning om å se på TV og bruke Facebook, men vi vet mindre om hvordan det er å bruke smarttelefoner og TikTok. Men, fra annen forskning vet vi mye om hva barn og unge trenger for å ha en god oppvekst og god helse.
Vi kan ikke si nøyaktig hvor mye tid som er bra eller ikke å bruke på skjerm. Men vi vet at det er bra for utvikling, læring, trivsel og helse å gjøre ulike aktiviteter i løpet av en dag. Rådene våre er derfor ment som tips for å få en god balanse i hverdagen.
I forrige kapittel la vi også fram råd til foreldre og andre voksne, som skal hjelpe og veilede barn og unge med å bruke skjerm på en balansert, sunn og trygg måte. Rådene til de voksne handler også om sin egen bruk når de er sammen med barn. Disse rådene kan barn og foreldre gjerne lese sammen, og bruke til å snakke om felles skjermregler i familien. Rådene kan lastes ned i utskriftsformat på skjermbrukutvalget.no.
Selv om vi gir råd til barn, ungdom og voksne, mener vi at myndighetene og de som lager spill og sosiale medier må ta et større ansvar. For å lese alle anbefalingene våre, se sammendraget i kapittel 1 eller utvalgets anbefalinger i kapittel 17.
19.2 Råd til deg mellom 6 og 12 år
For å være frisk og glad trenger du nok søvn, lek, bevegelse, mat og tid med venner og familie. Derfor er det viktig at du har en god balanse mellom ulike aktiviteter i løpet av dagen. Vi kan ikke si akkurat hvor mye tid du skal bruke på skjerm hver dag, fordi det er forskjellig for alle. Det viktigste er at du har nok tid til å gjøre forskjellige ting i løpet av en dag.
Selv om du får lov til mer alene jo eldre du blir, trenger du fortsatt hjelp fra voksne til å passe på at du gjør forskjellige ting, og at du bruker mobilen og andre skjermer på en god måte. Det du ser og gjør på skjermen bør passe til alderen din. Derfor er det lurt å følge aldersgrensene for spill og sosiale medier.
Foreldrene dine kan sette opp mobilen og nettbrettet ditt slik at du ikke får for mange varslinger i løpet av dagen. Mange varslinger kan være stressende og kan gjøre at du bruker for mye tid på skjermen. Dette gjelder hele familien, så bli gjerne med å lage felles regler med de du bor sammen med. Det er også fint med felles regler i klassen, så man slipper å føle seg utenfor.
Våre råd til deg som er mellom 6 og 12 år er:
-
Gjør mange forskjellige ting i løpet av dagen. Husk at du trenger å bevege deg, du trenger å sove, leke, spise og gjøre ting sammen med venner og familie.
-
Hvis du skal bruke skjerm, ta også pauser. Hvil øynene og strekk på kroppen.
-
Nettbrett, mobil og TV kan være gøy og underholdende, men skjermene kan også stjele tiden din fordi det kan være vanskelig å stoppe. Få hjelp av foreldrene dine til å sette på innstillinger som gjør at du ikke bruker mer tid enn du hadde tenkt.
-
Bli med på å lage familieregler om skjermbruk.
-
Fortell foreldrene dine om hva du gjør på skjermen, og si ifra til voksne hvis du ser eller opplever noe som skremmer deg eller som du synes er ekkelt.
-
Følg aldersgrensene på apper og spill.
-
Prøv å holde deg til én ting om gangen på skjermen, og én skjerm om gangen. Da blir det enklere å følge med, og du blir mindre sliten.
-
Ikke spis foran en skjerm. Det er bedre å snakke med de man er sammen med, og uten skjerm er det lettere å konsentrere seg om maten og kjenne når man er mett.
-
Les på papir og legg vekk skjermene når du skal konsentrere deg om å lese noe langt.
-
Ikke bruk skjermer rett før du skal legge deg. Det kan gjøre det vanskeligere å sovne og kan gjøre at du sover dårligere.
19.3 Råd til deg mellom 13 og 19 år
Skjermbruk er en stor del av hverdagen for de fleste ungdommer. Men skjermbruk kan også ta tid fra andre viktige ting. Du trenger nok søvn, fysisk aktivitet, tid til skolearbeid, og tid med venner og familie for å være sunn, lære og utvikle deg.
Som tenåring får du mer frihet og ansvar, også når det kommer til det digitale i livet. Men det er fortsatt viktig at du får og tar imot hjelp fra voksne til å finne en balanse mellom tid på skjerm og andre viktige aktiviteter i livet.
Sosiale medier kan være morsomme, lærerike og en viktig sosial møteplass. Men det kan også være stressende å alltid være pålogget og tilgjengelig. Varsler, algoritmer og egenskaper som evig skrolling og autoavspilling gjør at man ofte bruker mer tid enn man vil på sosiale medier.
Å gjøre flere ting samtidig er vanskelig for alle mennesker. Å bruke flere digitale medier samtidig gir dårligere læring og konsentrasjon. Hvis du skal lese en lang tekst, viser forskning at det er bedre å lese den på papir. Mobilen bør også legges bort.
Forskning viser at mye skjermbruk på kvelden kan gjøre det vanskeligere å sovne, og at man kan få dårligere søvn. Derfor er det viktig å være mindre på skjerm før leggetid og om natten. Helst bør mobilen din ligge utenfor soverommet, men hvis det er vanskelig så bør du i det minste skru av varslingene på kvelden og på natta.
Våre råd til deg som er mellom 13 og 19 år er:
-
Skjermbruk må inngå i et godt balansert liv, med nok søvn, tid med venner og familie og fysisk aktivitet.
-
Når du bruker skjerm – ta pauser. Hvil øynene og strekk på kroppen.
-
Reduser varslinger, følg aldersgrenser og benytt deg av sikkerhetsinnstillinger i appene og spillene du bruker.
-
Tenk på at plattformer og apper som styres av algoritmer kan påvirke hva du gjør, hva du ser og hvordan du har det. Du kan endre innstillinger for å påvirke hvilket innhold du ser, og du kan slutte å følge profiler som påvirker deg negativt.
-
Si i fra til en voksen hvis du opplever noe skremmende eller ubehagelig på nett.
-
Sørg for å ha skjermfrie soner i hverdagen både på skolen og hjemme, for eksempel knyttet til søvn, måltider og felles aktiviteter med venner eller familie.
-
Bli med på å lage felles regler om skjermbruk i familien.
-
Snakk med venner og klassen om felles regler og forventninger, for eksempel om å ikke sende hverandre meldinger etter et bestemt klokkeslett, eller å ikke forvente svar med en gang.
-
Hvis du skal lære deg noe skikkelig, som når du skal øve til en prøve, er det lurt å ikke være på mobilen eller andre skjermer samtidig. Det tar lengre tid og du lærer mindre.
-
Les på papir og legg vekk skjermene når du skal konsentrere deg om å lese en lengre tekst.
-
Arbeid aktivt for å styrke dine digitale ferdigheter og digitale dømmekraft. Bruk gjerne offentlige nettressurser som ung.no og dubestemmer.no.
-
Unngå bruk av skjerm før leggetid. Helst bør du ikke ha mobilen eller andre skjermer tilgjengelig når du skal sove. Men hvis du har mobilen med deg, husk å skru av varslinger.
19.4 Hovedfunn i rapporten
Barn og unge opplever mange gleder og positive sider ved sosiale medier og digitale spill. Mediene utgjør en vesentlig del av barn og unges sosiale liv, og de er i dag en viktig arena for å få og opprettholde vennskap. Sosiale medier kan være en kilde til underholdning, informasjon og inspirasjon, og en måte å holde kontakt med familie, venner og kjente. Dataspill er også blitt en viktig sosial arena. Selv om noen utvikler problemer, er dataspill først og fremst en viktig kilde til underholdning, mestring og fellesskap for barn og unge.
Samtidig har de digitale plattformene noen negative sider. De største utfordringene vi har funnet i denne rapporten er:
Å bruke skjermer kan gjøre det vanskeligere å sovne og gi dårligere søvn
God søvn er veldig viktig for å lære og ha det bra både fysisk og psykisk. Å bruke skjermer på kvelden og natten kan gjøre det vanskeligere å sovne og kan gi dårligere søvn for barn og unge. Mange unge sier at de syntes det er vanskelig å legge bort mobilen om kvelden. De føler også på et press om å være tilgjengelige, noe som kan påvirke søvnen deres.
Egenskaper ved sosiale medier kan føre til dårligere psykisk helse
Sosiale medier kan være en av flere grunner til at flere ungdommer, og spesielt flere jenter, sliter psykisk. Vi ser at det er en sammenheng mellom bruk av sosiale medier og dårlig kroppsbilde og spiseforstyrrelser. Sosiale medier kan være et «høyrisikomiljø» som gjør det lettere å sammenligne seg med andre, og tro at noen kroppstyper er bedre enn andre. Sosiale medier kan også gjøre at barn og unge bruker mer tid enn de vil, føler mer stress, ser skadelig innhold og at mobbing blir verre.
Det er sannsynligvis stor forskjell på hvordan ungdom blir påvirket av sosiale medier. Studier viser at jenter blir mer påvirket enn gutter og at ungdom fra familier med lavere inntekt kan være mer utsatt for negative effekter. Vi trenger flere og bedre forskningsstudier for å forstå bedre hvordan sosiale medier kan henge sammen med psykisk helse.
Skjermbruk kan utfordre barn og unges konsentrasjon og læring
Det er lett å bli distrahert av skjerm og vanskelig å ikke bruke mer tid enn man ønsker på skjerm, særlig når hjernen ikke er ferdig utviklet. To store utfordringer som barn og unge vi har snakket med nevner, er problemer med konsentrasjon og vanskeligheter med å legge bort skjermen. Måten dataspill og sosiale medier er laget på kan gjøre dem ekstra vanskelig å legge fra seg, for eksempel fordi autoavspilling og evig skrolling gir en uendelig strøm av innhold.
Elever skal ha en variert skolehverdag og digital teknologi er en viktig del av dette. Digital teknologi kan hjelpe med læring og motivasjon, og lage undervisning som passer for hver elev. Men digital teknologi har også negative sider. Å ha mange ting på skjermen samtidig, som lyd, bilder, videoer og tekst kan distrahere, spesielt de yngste elevene.
Å gjøre flere ting på en skjerm samtidig og hele tiden skifte fokus er også vanskelig. Å være på flere medier samtidig, for eksempel å bruke datamaskin og mobil, kan forstyrre læring. Det er også mer krevende å lese lange og vanskelige tekster på skjerm enn på papir.