2 Bakgrunnen for lovrevisjonen
2.1 Nedsettelse av Minerallovutvalget
På bakgrunn av det stadfestede behovet for en gjennomgang av norsk minerallovgivning (se nærmere om dette i kapittel 1), vedtok Nærings- og energidepartementet den 15 september 1993 å nedsette et utredningsutvalg med mandat til å fremlegge forslag til ny minerallov.
Utvalget har arbeidet ut fra følgende mandat:
«Utredningsutvalget skal foreta en systematisk gjennomgang av dagens bergverkslovgivning og det regelverk som er av særlig betydning for denne, og legge frem forslag til ny minerallov. Siktemålet er å bringe lovgivningen mest mulig i overensstemmelse med dagens forhold og behov.
Det kan i denne forbindelse påpekes at den nåværende lovtekniske inndeling av de ulike mineraler synes uhensiktsmessig. Utvalget bør derfor vurdere om bl.a. følgende lover og regler kan inntas i en felles minerallov:
lov om bergverk av 1972
lov om kalkstensforekomster av 1914
lov om kvartsforekomster av 1949
lov om vitenskapelig utforskning og undersøkelse etter og utnyttelse av andre undersjøiske naturforekomster enn petroleumsforekomster av 1963
lov om avståing av grunn m.v. til drift av ikke-mutbare mineralske forekomster av 1952
kapittel II om bergverk i industrikonsesjonsloven av 1917
Videre bør de forskjellige behandlingsprosedyrer for erverv og drift gjennomgås, med sikte på samordning og forenkling. I denne forbindelse bør utvalget særlig se nærmere på forholdet til plan- og bygningslovens regler om masseuttak.
Utvalget kan også foreta en vurdering av behovet for reguleringer i tilknytning til erverv, drift og forvaltning av sand, grus, pukk og leire.
Utvalget kan for øvrig fritt ta opp og behandle de spørsmål som det finner nødvendig og naturlig i forbindelse med en revisjon av denne lovgivningen. Nærings- og energidepartementet kan endre og supplere mandatet ved behov.»
Mandatet har blitt endret underveis. Nest siste avsnitt i mandatet som knytter seg til erverv, drift og forvaltning av sand, grus, pukk og leire ble tilføyet for å presisere at dette skulle være gjenstand for utvalgets revisjonsarbeid.
Utvalgsmedlemmene ble utpekt av de institusjoner/organisasjoner de representerte. Utvalgets formann ble imidlertid utpekt av Nærings- og energidepartementet.
Utvalget fikk følgende sammensetning:
Advokat Jan Petter Romsaas (utvalgets leder)
Konsulent Anders Fekjær, Miljøverndepartementet
Styreformann Olav Markussen, Bergindustriens Landsforening
Rådgiver Torkel Moen, Landbruksdepartementet
Leder Arnfinn Nilsen, Norsk Arbeidsmandsforbund
Bergmester Ole Nordsteien, Bergvesenet
Rådgiver Mona Søyland, Nærings- og energidepartementet
Sekretariat:
Førstekonsulent Harald Tore Roaldsen, Nærings- og energidepartementet
Rådgiver Bård Dagestad, Bergvesenet
I løpet av utvalgets arbeidsperiode skjedde det en del utskiftninger og utvidelser av Minerallovutvalget. Da utvalget avsluttet sitt arbeid var sammensetningen slik:
Advokat Jan Petter Romsaas (utvalgets leder)
Konsulent Anders Fekjær, Miljøverndepartementet
Avdelingsdirektør Tom Hugo-Sørensen, Nærings- og energidepartementet
Høyesterettsadvokat Otto Jebens, representant for Sametinget
Rådgiver Geir-Olav Jensen, Landbruksdepartementet
Styreformann Olav Markussen, Bergindustriens Landsforening
Leder Arnfinn Nilsen, Norsk Arbeidsmandsforbund
Bergmester Ole Nordsteien, Bergvesenet
Advokat Mona Søyland
Sekretariat:
Førstekonsulent Kristin Zach, Nærings- og energidepartementet
Rådgiver Pål Hellesylt, Nærings- og energidepartementet
Rådgiver Bård Dagestad, Bergvesenet
I tillegg bisto konsulent Elisabeth Berger fra Nærings- og energidepartementet sekretariatet. Direktør Niels Christian Hald i Bergindustriens Landsforening fungerte som vararepresentant for Olav Markussen.
Minerallovutvalgets arbeid foregikk parallelt med Samerettsutvalgets arbeid. Sistnevnte utvalgs utredninger om samenes rett til land og vann i Finnmark har betydning for Minerallovutvalgets arbeid. Formannen i Samerettsutvalget, sorenskriver Tor Falch, og utvalgsmedlemmet Kari Husabø og sekretæren Jon Gauslaa deltok derfor på Minerallovutvalgets møte i Trondheim den 13 juni 1995.
Minerallovutvalget begynte sitt arbeid 13 oktober 1993, og etter å ha avholdt 26 møter la utvalget frem sin utredning 15 august 1996.
2.2 Hovedpunkter i Minerallovutvalgets forslag
Dagens minerallovgivning består av flere lover. Minerallovutvalget hadde som mål å lage én felles lov som skal gjelde for alle mineralske forekomster.
Utvalgets målsetting var å foreta en forsvarlig avveining av alle berørte interesser ved vurderingen av hvilke regler som skal opprettholdes, hvilke som må endres, og hvor det må foreslås helt nye regler. I denne forbindelse har særlig hensynet til grunneierne, det offentliges behov for kontroll og styring og industriens behov for fornuftige rammebetingelser stått sentralt.
I forslaget skilles det mellom mutbare mineraler, registrerbare mineraler og mineralske byggeråstoffer (sand, pukk og grus m v). Sentralt i lovutkastet står prinsippet om den frie leterett. På visse vilkår og med enkelte begrensninger har utvalget foreslått at enhver skal ha rett til, på egen eller andres grunn, å lete etter mutbare og registrerbare mineraler.
Leteretten, som omfatter de mutbare og registrerbare mineralene, er første ledd i et ervervssystem som skal føre frem til drift på en drivverdig forekomst. Den som finner en forekomst han kan tenke seg å undersøke nærmere eller utnytte, gis visse rettigheter for å sikre vedkommende førsterett til drift. Utvalget har funnet det nødvendig å foreslå to parallelle systemer med utgangspunktet i leteretten, ett for de mutbare mineraler og ett for de registrerbare.
For de mutbare mineralene opprettholdes det gamle systemet med undersøkelsestillatelse (muting) og utmål (rett til å erverve en forekomst). Den som har undersøkelsestillatelse på best prioritet kan søke om utmål, forutsatt at forekomsten av det mutbare mineral er drivverdig eller kan bli det innen rimelig tid. Når det gjelder de registrerbare mineralene, foreslås et system med visse fellestrekk med de mutbare mineralene, men likevel med grunnleggende forskjeller. Siden det er grunneier og ikke staten som er eier av de registrerbare mineralene, gir en undersøkelsestillatelse på best prioritet kun en rett til å kunne utnytte forekomsten dersom undersøkeren har fått avtale med grunneieren om utnyttelse av forekomsten, eller fått ekspropriert tilsvarende rett.
Siste ledd i ervervssystemet både for de mutbare og de registrerbare mineralene er en driftskonsesjon. For å kunne starte bergverksdrift må man ha konsesjon fra departementet og en driftsplan som er godkjent av Bergvesenet. For uttak av masse som ikke overstiger 50 000 m3 er det ikke krav om driftskonsesjon når uttaket er i overensstemmelse med reguleringsplan etter plan- og bygningsloven, og det er satt vilkår om drift i planen.
Lete- og undersøkelsesretten omfatter ikke mineralske byggeråstoffer. Reglene i mineralloven om driftskonsesjon før man starter uttak skal imidlertid gjelde fullt ut for alle mineralkategorier.
I lovutkastet er det også regler om ekspropriasjon. Dersom prospektøren ikke oppnår frivillig avtale med grunneier om rett til forekomst på registrerbare mineraler, kan vedkommende søke om tillatelse til å erverve forekomsten ved ekspropriasjon. Utkastet har dessuten regler om ekspropriasjon av rett til undersøkelser eller adkomst til undersøkelses- og driftsområdet. Reglene om ekspropriasjon gjelder for mutbare og registrerbare mineraler.
Selv om utvalget i stor grad foreslår en minerallov som skal gjelde for samtlige bergarter, vil viktige sider ved bergverksdriften fortsatt være regulert av annen lovgivning. Plan- og bygningslovens regler om arealplaner, reguleringsplaner og konsekvensutredninger vil gjelde fullt ut. Det vil således fortsatt være nødvendig med behandling etter plan- og bygningsloven før drift igangsettes. Det vises i denne sammenheng til de nye reglene i plan- og bygningsloven § 93 bokstav i som krever søknad fra en tiltakshaver før igangsetting av vesentlige terrenginngrep. Forurensningsloven, motorferdselloven, naturvernloven og reindriftsloven er andre lover som setter viktige rammebetingelser og sikrer samfunnsmessig kontroll i forbindelse med bergverksvirksomhet.
Minerallovutvalget redegjør også for de spesielle problemstillinger som lovforslaget reiser i forhold til samiske interesser.
2.3 Høringsinstanser
Departementet sendte Minerallovutvalgets utredning på høring 24 september 1996. Høringsfristen ble satt til 17 januar 1997.
Departementet ba høringsinstansene om å uttale seg om utvalgets forslag generelt og om spesielle kommentarer til lov- og forskriftsutkastet. Videre ba departementet høringsinstansene i den grad de fant det nødvendig, å forelegge saken for underliggende etater og organer.
Følgende institusjoner og organisasjoner har avgitt realitetsuttalelse:
Kulturdepartementet
Landbruksdepartementet
Miljøverndepartementet
Olje- og energidepartementet
Plan- og samordningsdepartementet
Utenriksdepartementet
Landsorganisasjonen i Norge
Steinindustriens Landsforening
Pukk- og grusleverandørenes Landsforening
Prosess- og foredlingsindustriens Landsforening
Norsk Bergindustriforening
Sametinget
Bergvesenet
Statskog SF
Norsk Skogbruksforening
Norges Skogeierforbund
Norges Bondelag
Norske Reindriftsamers Landsforbund
Reinsdyrsforvaltningen
Buskerud fylkeskommune
Hordaland fylkeskommune
Møre og Romsdal fylkeskommune
Nordland fylkeskommune
Nord-Trøndelag fylkeskommune
Rogaland fylkeskommune
Sør-Trøndelag fylkeskommune
Troms fylkeskommune
Fylkesmannen i Buskerud
Fylkesmannen i Finnmark
Fylkesmannen i Hedmark
Fylkesmannen i Nord-Trøndelag
Fylkesmannen i Oppland
Fylkesmannen i Troms
Fylkesmannen i Vest-Agder
Fylkesmannen i Vestfold
Statens Kartverk
Norges Geologiske Undersøkelse
Norges Tekniske Naturvitenskapelige Universitet
Den Norske Advokatforening
Oslo byskriverembete
Norges Miljøvernforbund
Direktoratet for Naturforvaltning
Bergmesteren for Svalbard
Larvikittprodusentenes Forening
Kautokeino kommune
Riksantikvaren
Norwegian Holding AS
Norges Naturvernforbund
Norsk Presseforbund
Følgende høringsinstanser avga ikke realitetsuttalelse:
Barne- og familiedepartementet
Finans- og tolldepartementet
Fiskeridepartementet
Forsvarsdepartementet
Justisdepartementet
Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet
Kommunal- og regionaldepartementet
Samferdselsdepartementet
Sosial- og helsedepartementet
Næringslivets Hovedorganisasjon
Norsk Arbeidsmandsforbund
Akademikernes Fellesorganisasjon
Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund
Bergindustriens Landsforening
Norsk Bonde- og småbrukarlag
Reindriftsadministrasjonen i Alta
Akershus fylkeskommune
Aust-Agder fylkeskommune
Finnmark fylkeskommune
Hedmark fylkeskommune
Oppland fylkeskommune
Sogn og Fjordane fylkeskommune
Telemark fylkeskommune
Vest-Agder fylkeskommune
Vestfold fylkeskommune
Østfold fylkeskommune
Oslo kommune
Fylkesmannen i Aust-Agder
Fylkesmannen i Hordaland
Fylkesmannen i Møre og Romsdal
Fylkesmannen i Nordland
Fylkesmannen i Oslo og Akershus
Fylkesmannen i Rogaland
Fylkesmannen i Sogn og Fjordane
Fylkesmannen i Sør-Trøndelag
Fylkesmannen i Telemark
Fylkesmannen i Østfold
Kommunenes Sentralforbund
Norsk Geologiråd
Norges Geografiske Oppmåling
Statens Nærings- og distriktsutviklingsfond
Norges Ingeniørorganisasjon
Norske Sivilingeniørers Forening
Den norske bergingeniørforening
Den Norske Dommerforening
Norges Juristforbund
Trondheim byfogdembete
Stavanger byfogdembete
Asker og Bærum herredsrett
Sorenskriveren i Sør-Østerdal
Miljøstiftelsen Bellona
Lensmannsetatens landslag
2.4 Høringsinstansenes generelle merknader
Høringsinstansenes merknader som knytter seg til konkrete punkter i lovforslaget, vil bli behandlet under de respektive kapitler i proposisjonen.
Høringsinstansene stiller i seg i hovedsak positive til at minerallovgivningen samles i én lov.
Norges Geologiske Undersøkelse(NGU) vil understreke at innenfor mineralområdet har Norge et lov- og regelverk som etter hvert er blitt uoversiktlig og en praksis som til dels er uforutsigbar:
«Dette gjelder både for næringen, grunneiere og myndigheter som skal fatte avgjørelser etter regelverket. Derfor er behovet stort for at Norge snarlig får et mer oversiktlig regelverk som samler avgjørelsesmyndigheten i saker av bergfaglig karakter, ivaretar alle berørte interesser, samt forhindrer forskjellsbehandling.»
Prosessindustriens Landsforeninguttaler følgende:
«Bergverkslovgivningen i Norge er uoversiktlig og lite tidsmessig, og vi er glade for det initiativ departementet tok ved å nedsette minerallovutvalget for en gjennomgang av dagens lovgivning og for å legge frem forslag til en minerallov i overensstemmelse med dagens forhold og behov.»
Miljøverndepartementet, Landbruksdepartementet, Hordaland fylkeskommune, Nordland fylkeskommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune, Troms fylkeskommune, Fylkesmannen i Buskerud, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag, Fylkesmannen i Oppland, Fylkesmannen i Troms, Fylkesmannen i Vest-Agder, Kautokeino kommune, Fylkeslandbrukskontoret i Finnmark, Advokatforeningen, Bergmesteren på Svalbard, LO Industri, Norsk Bergindustriforening, Norges Miljøvernforbund, Norges Tekniske Naturvitenskapelige Universitet, Riksantikvaren, Statens Nærings- og distriktsutviklingsfond, Statskog og Steinindustriens Landssammenslutninggir uttrykk for tilsvarende vurderinger.
2.5 Utkast til lovproposisjon
Utkast til lovproposisjon har vært forelagt alle departementene.
Videre har proposisjonsutkastet vært til lovteknisk gjennomgang i Justisdepartementet (Lovavdelingen). Nærings- og handelsdepartementet har tatt hensyn til Justisdepartementets merknader.