15 Arbeidstilsynets kontroll med at drøfting gjennomføres
15.1 Forslag på høring
I høringen foreslo departementet at Arbeidstilsynet skal kontrollere og håndheve at den foreslåtte drøftingsplikten faktisk gjennomføres, tilsvarende det som gjelder ved drøftingsplikten ved midlertidige ansettelser. Endringen ble foreslått gjennomført ved å la drøftingsbestemmelsen omfattes av Arbeidstilsynets vedtakskompetanse i § 18-6.
15.2 Høringsuttalelser
LO, Akademikerne, NITO og Arbeidstilsynet støtter forslaget om å gi Arbeidstilsynet myndighet til å kontrollere og håndheve at drøftingene faktisk gjennomføres.
KS mener at det er uheldig, og kan danne uoversiktlige forhold, at det ved innføringen av drøftingsplikten vil oppstå et tosporet sanksjonssystem hvor de tillitsvalgte enten kan gå i forhandlinger med arbeidsgiver og eventuelt ta saken videre til Arbeidsretten for avklaring, eller at Arbeidstilsynet kan gi pålegg. KS mener derfor det bør klargjøres i loven at eventuelle tariffbestemmelser erstatter lovpålagt drøftingsplikt, etter mønster av arbeidsmiljøloven § 8-2 fjerde ledd.
15.3 Departementets vurderinger og forslag
Arbeidstilsynet har i dag myndighet til å føre tilsyn med at det foretas drøftinger mellom arbeidsgiver og de tillitsvalgte om bruken av midlertidig ansettelse. Som det fremgår av kapittel 14, foreslår departementet å innføre en drøftingsplikt med tillitsvalgte også når det gjelder bruk av innleid arbeidskraft. Etter departementets oppfatning bør Arbeidstilsynet ha samme myndighet til å kontrollere og håndheve denne drøftingsregelen, som de har etter tilsvarende regel knyttet til midlertidig ansettelse. Departementet foreslår således at Arbeidstilsynet får hjemmel til å håndheve kravet om drøfting av bruk av innleie etter reglene i arbeidsmiljøloven kapittel 18.
KS uttaler at Arbeidstilsynets kontroll med at drøfting gjennomføres vil skape et tosporet sanksjonssystem som kan danne uoversiktelige forhold. Departementet vil i den forbindelse påpeke at det ikke er uvanlig at det i tariffavtaler reguleres forhold som også er gjenstand for regulering i arbeidsmiljøloven. At det i slike tilfeller er et tosporet håndhevingssystem er en naturlig følge av at tariffavtalene og loven håndheves forskjellig. Det er departementets klare oppfatning at dette ikke skaper store problemer i praksis.
Det stilles ikke krav om hvordan drøftingen gjennomføres utover at det må gjennomføres reelle drøftinger mellom partene. Det er disse elementene som må oppfylles uavhengig av om det også foreligger drøftingsplikt etter tariffavtale. Arbeidstilsynet skal kontrollere lovkravene, ikke kravene etter tariffavtalen. Arbeidstilsynet skal heller ikke kontrollere hva partene har drøftet eller resultatet av drøftingene.