16 Betydningen av fravær ved beregning av ansettelsestid etter fireårsregelen ved innleie
16.1 Forslag på høring
I tilleggshøringen foreslo departementet en endring i arbeidsmiljøloven § 14-12 tredje ledd. Bestemmelsen henviser i dag til reglene i § 14-9 femte ledd andre punktum, den såkalte fireårsregelen for midlertidig ansatte, og innebærer at en arbeidstaker som har vært sammenhengende innleid i mer enn fire år, skal anses som fast ansatt i innleievirksomheten.
Bestemmelsen i § 14-12 tredje ledd henviser imidlertid ikke til § 14-9 femte ledd tredje punktum om beregning av ansettelsestiden i forhold til fireårsregelen. Denne bestemmelsen innebærer at det ikke skal gjøres fradrag for arbeidstakers fravær ved beregningen av ansettelsestid, og gjelder kun midlertidige ansettelser. Departementet foreslo i høringsbrevet at det i § 14-12 tredje ledd også vises til denne bestemmelsen. Dette vil innebære at fravær, for eksempel på grunnlag av lov-, avtale- eller individuelt bestemte permisjoner, ferie, sykefravær, driftsstans i innleievirksomheten, offentlige verv, mv., ikke skal komme til fradrag ved beregning av lengden på perioden arbeidstakeren leies ut til en virksomhet.
16.2 Høringsuttalelser
Det er bred støtte for forslaget blant arbeidstakerorganisasjonene. LO ber om at det også presiseres at innleiebedriften ikke kan skifte ut innleide for å utføre det samme arbeidet og på den måten omgå reglene.
Blant arbeidsgiverorganisasjonene uttrykkes det misnøye med den eksisterende fireårsregelen. Det argumenteres blant annet med at organisasjonene mener det er lite hensiktsmessig at arbeidstakeren etter fire år vil kunne gjøre krav på fast ansettelse i to bedrifter, både utleie- og innleiebedriften. Spekter mener regelen skaper et resultat som gjør det umulig for den innleide å ivareta sine forpliktelser som arbeidstaker, ettersom arbeidstakeren vil måtte avslutte arbeidsforholdet hos den ene arbeidsgiveren ved en oppsigelse, men ikke vil være i stand til å oppfylle sin arbeidsplikt i oppsigelsestiden. KS mener at en fast ansatt vikar i et vikarbyrå ikke har det samme behovet for vern som en midlertidig ansatt vikar.
16.3 Departementets vurderinger og forslag
Det antas at fireårsregelen vil ha mindre praktisk betydning i innleietilfellene enn for midlertidig ansatte. Det er neppe like vanlig at en arbeidstaker blir utleid til samme virksomhet i en sammenhengende periode på mer enn fire år, selv om det nok forekommer også i innleietilfellene. I høringsrunden har flere av arbeidsgiverorganisasjonene uttrykt misnøye vedrørende den eksisterende fireårsregelen for innleieforhold generelt. Flere har videre kommentert at de mener det er uheldig at arbeidstaker ved denne regelen i prinsippet vil kunne gjøre krav på fast ansettelse i to bedrifter.
Departementet har imidlertid kun foreslått en mindre endring i fireårsregelen ved innleie. Å ta bort bestemmelsen har ikke vært ansett som aktuelt. Det har heller ikke vært på høring.
Hensynet til konsistens og sammenheng i regelverket tilsier at reglene bør være de samme ved midlertidig ansettelse og innleie, også når det gjelder beregning av ansettelsestid etter fireårsregelen. Det er heller ikke i høringsrunden kommet innspill på at denne regelen bør være utformet annerledes for innleietilfellene enn for midlertidige ansettelser.
Departementet foreslår derfor at fravær, for eksempel på grunn av lov-, avtale- eller individuelt bestemte permisjoner, ferie, sykefravær, driftsstans i innleievirksomheten, offentlige verv, mv., ikke skal komme til fradrag ved beregning av lengden på perioden arbeidstakeren leies ut til en virksomhet.
I høringen foreslo departementet at lovendringen ble foretatt i § 14-12 tredje ledd, men av lovtekniske hensyn foreslås det nå at bestemmelsen blir nytt fjerde ledd.