20 Rett til foreldrepermisjon
20.1 Gjeldende rett
Gjeldende fagskolelov regulerer ikke rett til permisjon for studenter som får barn i studietiden, jf. tilsvarende bestemmelse i universitets- og høyskoleloven § 4-5. Selv om fagskoleutdanningene i dag maksimalt er toårige, kan det være like aktuelt for fagskolestudenter som for universitets- og høyskolestudenter å få barn i studietiden. Mange fagskolestudenter er eldre enn universitets- og høyskolestudenter (i snitt to år eldre) og tar fagskoleutdanning som en videreutdanning. I tillegg gis mange fagskoleutdanninger på deltid, slik at utdanningen strekker seg over lengre tid enn den normerte studietiden på heltid skulle tilsi. Det fremstår derfor som uheldig at fagskolestudentene ikke har en tilsvarende rett til permisjon og til omsorg for barn som universitets- og høyskolestudentene har når de får barn i studietiden.
20.2 Departementets høringsforslag
Universitets- og høyskoleloven § 4-5 hjemler studenters rett til å opprettholde sin studentstatus i permisjonstiden dersom de får barn mens de studerer. I Prop. 59 L (2013–2014) Endringer i universitets- og høyskoleloven ble det foreslått at studenter skulle få rett til utsatt eksamen dersom eksamensdato er satt i perioden fra tre uker før fastsatt termin til seks uker etter fødsel. Retten til utsatt ordinær eksamen eller prøve gjelder både for mor og far til barnet, samt medmor og adoptivforeldre. Endringene trådte i kraft i 2014.
Departementet viste i høringsnotatet til at de samme rettighetene også bør gjelde for fagskolestudentene. Studenter bør behandles likt, uavhengig av utdanning. I tillegg har fagskolestudentene ofte også utgifter til utdanningen fordi de må betale skolepenger i større grad enn hva studenter ved universiteter og høyskoler må. Å lovfeste rett til permisjon vil gi fagskolestudentene bedre mulighet til å kunne fullføre utdanningen sin og hindre at de må betale to ganger for samme utdanning.
20.3 Høringsinstansenes syn
Det er ingen av høringsinstansene som er negative til dette forslaget. De aller fleste er positive og har ingen særlige merknader, det er bare et fåtall som har noe de vil tilføye. Høringsinstansenes kommentarer går i all hovedsak ut på at de er positive til at studenter ved fagskoler får samme rettigheter som studenter ved universiteter og høyskoler.
Fagskolen Innlandet mener det er en selvfølge at fagskolestudenter skal ha samme rettigheter som andre studenter i høyere utdanning. Dette vil sannsynligvis skje såpass sjelden at det vil få begrensede konsekvenser. Kristne friskolers forbund støtter forslaget. «Vi oppfatter at dette er bestemmelser som er i samsvar med vanlig oppfatning om rettigheter ved fødsel og vanlig rettsforståelse.» Høyskolen Kristiania mener dette er et «viktig steg i retning av bedre studentrettigheter at fagskolestudenter får hjemlet rett til permisjon i forbindelse med fødsel». Flere fagskoler har opparbeidet rutiner rundt dette, selv om ikke loven har hjemlet det direkte. Høyskolen Kristiania «ser det som nødvendig at bestemmelser om permisjon i forbindelse med fødsel er hjemlet i fagskoleloven. Dette skaper større forutsigbarhet for studenter og institusjonene får en juridisk ramme å forholde seg til».
20.4 Departementets vurdering
Departementet viser til at ingen høringsinstanser er negative til forslaget eller har forslag til endringer i ordlyden. Departementet viser også til at enkelte fagskoler allerede har ordninger som gir studentene mulighet for permisjon ved graviditet og fødsel.
Det er viktig at studenter på fagskolene får de samme rettighetene som universitets- og høgskolestudentene har etter universitets- og høyskoleloven. Dette er nå gjennomført både ved lovendringer i 2016, som i hovedsak gjaldt studentenes faglige rettigheter, og ved de endringene som omtales i denne proposisjonen.
Departementet viser til at denne bestemmelsen vil være lik den tilsvarende bestemmelsen i universitets- og høyskoleloven. Denne regelen skal derfor også praktiseres på samme måte. Retten til å få permisjon gjelder studenter som får barn i studietiden. Den vil også gjelde for de studentene som adopterer et barn. Studentene kan beholde sin studentstatus under permisjonen ved å betale semesteravgift. De har krav på å fortsette utdanningen på tilsvarende nivå som før permisjonen, men de har ikke krav på å gjeninntre i utdanningen umiddelbart etter permisjon hvis dette ikke passer med institusjonens undervisningstilbud. Institusjonene må imidlertid, så langt det er praktisk mulig, legge til rette for at studentene kan gjenoppta utdanningen så raskt som mulig etter endt permisjon.
Studentene vil også ha rett til å få utsatt eksamen, dersom eksamensdagen og termin er nær hverandre i tid. Denne perioden er regulert i lovbestemmelsen, og det er termindato som er utgangspunkt for beregning av rett til utsatt eksamen før fødsel, mens det må være dagen fødselen skjer som er utgangspunkt for beregning av rett til eksamen etter fødsel. Fars rett reguleres slik at han har rett til utsatt eksamen dersom hans eksamen skal avholdes i en periode på to uker fra dagen mor fødte.
Departementet kan fastsette nærmere regler om utsatt eksamen.
Det vises til lovforslaget § 28.