26 Endring i lov om studentsamskipnader – deling (fisjonering) av studentsamskipnader
26.1 Gjeldende rett
Kunnskapsdepartementet har lagt til grunn at det er mest hensiktsmessig at hver høyskole og universitet skal være knyttet kun til én studentsamskipnad, se Meld. St. 18 (2014–2015) Konsentrasjon for kvalitet – strukturreform i universitets- og høyskolesektoren. Det følger av studentsamskipnadsloven § 2 tredje ledd at Kunnskapsdepartementet beslutter om studentsamskipnader skal «opprettes, legges ned eller slås sammen». Sammenslåing omtales ofte som fusjon. Deling, ofte omtalt som fisjon, av studentsamskipnader er i dag ikke særskilt regulert i loven. Det er imidlertid lagt til grunn i praksis at departementet kan dele en studentsamskipnad. Da Norges-teknisk naturvitenskapelige universitetet (NTNU) ble slått sammen med Høgskolen i Gjøvik og Høgskolen i Ålesund, ble avdelingen i Gjøvik skilt ut fra Studentsamskipnaden i Oppland og Avdeling Ålesund skilt ut fra studentsamskipnaden i Sunnmøre. Disse ble så slått sammen med Studentsamskipnaden i Trondheim.
I forbindelse med skifte av eier av fast eiendom skal det som hovedregel betales avgift ved tinglysning av dokument (dokumentavgift). Ved fusjoner, fisjoner og omdanninger som bygger på såkalte kontinuitetsbetraktninger, skal det likevel ikke betales dokumentavgift, fordi det reelt sett ikke foreligger noen hjemmelsoverføring når fast eiendom blir overført i en slik situasjon. Formålet med kontinuitetsbetraktningene er å lette gjennomføringer av fusjoner, fisjoner og omdanninger som er ønskelig ut fra et samfunnsøkonomisk perspektiv. Departementet har lagt til grunn at sammenslåinger av studentsamskipnader ikke bør medføre krav om betaling av dokumentavgift. I studentsamskipnadsloven § 2 tredje ledd er det fastsatt at sammenslåinger kan gjennomføres basert på kontinuitet i rettighets- og forpliktelsesposisjoner, jf. Prop. 92 L (2011–2012), jf. Prop. 15 L (2010–2011).
Gjennom praksis er det etablert at sammenslåing av studentsamskipnader kan registreres i foretaksregisteret. Det er også lagt til grunn, ved utskilling av Gjøvik-delen av Studentsamskipnaden i Oppland, at kontinuitetsprinsipper kan gjelde ved deling av en studentsamskipnad. Dette innebærer bl.a. at deling ikke har medført plikt til å betale dokumentavgift.
26.2 Departementets høringsforslag
Strukturen for universiteter, høyskoler og fagskoler er dynamisk og kan endres over tid. Organiseringen av studentsamskipnadene må kunne endres slik at prinsippet om at hver enkelt universitet, høyskole og fagskole kun skal være knyttet til én studentsamskipnad (se over) kan legges til grunn ved eventuelle fremtidige endringer av organiseringen. Fremtidig struktur for studentsamskipnader kan også bli påvirket av at fagskoler skal få rett til å knytte seg til en studentsamskipnad.
Kunnskapsdepartementet har lagt til grunn at det skal ligge til fagdepartementet å vurdere hva som er en hensiktsmessig struktur for studentsamskipnadene. For å unngå usikkerhet hvis det er behov for omorganiseringer ønsker departementet å lovfeste gjeldende tolkning og praktisering av kontinuitetsprinsippet ved deling av studentsamskipnader.
Hittil har deling av studentsamskipnader skjedd som en forberedelse til innlemming av den utskilte delen i en annen studentsamskipnad. Departementet foreslår imidlertid også å tydeliggjøre at en studentsamskipnad skal kunne deles, uten at delen eller delene deretter innlemmes i en annen studentsamskipnad, men at de kan fortsette som en selvstendig studentsamskipnad.
Departementet foreslår at deling av studentsamskipnader kan skje på like vilkår som sammenslåing. Departementet foreslår at prinsippene om kontinuitet i rettigheter og forpliktelser ved sammenslåing av studentsamskipnader også legges til grunn ved deling av studentsamskipnad, og at dette slås fast i studentsamskipnadsloven § 2 tredje ledd.
26.3 Høringsinstansenes syn
Det er kun to av høringsinstansene som har uttalt seg om forslaget, og disse er begge positive. Samskipnadsrådet uttaler at de er positive til endringene i studentsamskipnadsloven om å lovfeste gjeldende tolkning og praktisering av fisjonering av studentsamskipnader. Fagskolen Innlandet mener at det virker fornuftig å gjøre det lettere å tilpasse strukturen i studentsamskipnader til strukturen til utdanningsinstitusjoner.
26.4 Departementets vurdering
Departementet konstaterer at de høringsinstansene som har uttalt seg om høringsforslaget er positive til forslaget. Ingen av instansene hadde forslag til endringer i ordlyden.
Departementet mener det bør komme tydelig frem av ordlyden i loven at departementet kan bestemme at studentsamskipnader skal deles, og at dette kan gjøres i tråd med prinsippet om kontinuitet. Kontinuitet ved deling av en studentsamskipnad vil ha likhetstrekk med fisjon av selskaper eller omdanning av stiftelser ved deling.
Ved en fisjon av selskaper kan det være spørsmål om skattemessig kontinuitet, kontinuitet på eiersiden og kontinuitet mht. den utøvende virksomheten, i tillegg til regnskapsmessig behandling. Dette blir annerledes for en studentsamskipnad, da de ikke har noen eiere, og skal etter en deling også drive virksomhet i tråd med lov om studentsamskipnader. Ved deling blir det ikke spørsmål om eierkontinuitet siden det er på det rene at den utøvende virksomheten skal videreføres. Selv om deling av studentsamskipnader skal gjennomføres med kontinuitet, må det ved hver enkelt deling gjøres konkrete vurderinger av hvordan delingen for øvrig skal gjennomføres, der bl.a. forholdet til kreditorer avklares. Departementet legger til grunn at det mest sentrale i praksis ved en fisjon av en studentsamskipnad vil være at det ikke skal betales dokumentavgift ved tinglysning av eiendom.
Lov om studentsamskipnader har ikke egne bestemmelser som nærmere beskriver hvordan omorganiseringer skal gjennomføres. I og med at det er et begrenset antall studentsamskipnader i Norge, mener departementet det heller ikke er behov for slike regler. Imidlertid kan stiftelseslovens bestemmelser om omdanning ved deling gi veiledning i den praktiske gjennomføringen av en deling av en studentsamskipnad.
Det vises til forslag om endring i studentsamskipnadsloven § 2.