6 Lovens virkeområde
6.1 Gjeldende rett
I gjeldende fagskolelov § 1 annet ledd første punktum om virkeområde heter det at «Loven gjelder for den som tilbyr fagskoleutdanning (tilbyder), og som har fått godkjenning av fagskoleutdanningen etter § 2». I samme bestemmelse tredje ledd fremgår det at loven gjelder for tilbydere av fagskoleutdanning i Norge, Svalbard og Jan Mayen. Loven gjelder som hovedregel ikke utenfor Norge, men loven skal ikke være til hinder for at deler av undervisningen ved norske institusjoner kan organiseres i utlandet. Lovens virkeområde kan utvides eller innskrenkes etter avtale med fremmed stat eller internasjonal organisasjon.
6.2 Departementets høringsforslag
Departementet forslo å videreføre gjeldende § 1, men i en enklere og omskrevet versjon i høringsutkastet § 2 første ledd. Det sentrale her er å fastslå at loven gjelder for akkreditert fagskoleutdanning. Det vises videre til vilkårene for akkreditering og godkjenning av fagskoleutdanning i forslag til ny § 5. I høringsutkastet § 2 andre ledd foreslo departementet en forenkling av bestemmelsen, uten at dette innebærer en endring av gjeldende rett. Denne bestemmelsen er nå videreført i forslaget til ny lov § 2 andre punktum.
Det er i dag både universitetssenter (UNIS), grunnskole- og videregående skole på Svalbard. Departementet sender våren 2018 en lovproposisjon til Stortinget, med forslag om å gjøre folkehøyskoleloven gjeldende for Svarlbard. Dersom lovforslaget blir vedtatt, vil det åpne for etablering av folkehøyskole på Svalbard. Departementet ønsker at virkeområdet for de ulike utdanningene er det samme, og foreslår derfor at ny fagskolelov fortsatt skal gjelde for Svalbard og Jan Mayen.
Departementet ønsket å videreføre lovens geografiske virkeområde, men foreslo å ta ut bestemmelsen om at loven ikke gjelder for virksomhet som utføres utenfor riket. Dersom det skulle være aktuelt for norske tilbydere å etablere fagskoleutdanninger i utlandet, forutsettes det å måtte skje i samsvar med det aktuelle lands nasjonale regelverk og innenfor rammen av internasjonale forpliktelser.
Departementet foreslo å ikke videreføre bestemmelsen om at lovens virkeområde kan utvides eller innskrenkes på bestemte saksområder etter avtale med fremmed stat. Departementet mener at denne bestemmelsen er uklar og overflødig.
6.3 Høringsinstansenes syn
NOKUT er positiv til og støtter forslaget til § 2. NOKUT har følgende forslag til endring: Loven gjelder for institusjoner med akkreditert fagskoleutdanning, jf. § 4.
CERES er positiv til forslaget, men har forslag til endringer. CERES påpeker at ordlyden i § 2 første ledd hverken samstemmer med bestemmelsene i § 4, som det vises til, eller med NOKUTs praksis (forskrift). CERES viser til at i henhold til fagskolelovens § 4 og forskrift om kvalitetssikring og kvalitetsutvikling i høyere utdanning og fagskoleutdanning, akkrediterer NOKUT kun utdanningstilbud etter lov om fagskoleutdanning, mens bestemmelsene ikke gir hjemmel for institusjonsakkreditering av fagskoler. CERES antar at departementet endrer ordlyden «akkrediterte fagskoler» til «akkrediterte fagskoletilbud» eller annet, jf. fagskolelovens § 4, slik det ligger i høringsforslaget. Utenriksdepartementet (UD) skriver i sitt høringssvar at de antar at endringene i ordlyden i andre ledd har skjedd i samarbeid med Språkrådet. UD skriver at de vil gjøre Kunnskapsdepartementet oppmerksom på at «riket» og «Norge» ikke har samme betydning. «Riket» er en kortform for «Kongeriket Norge» som omfatter Fastlands-Norge, Svalbard og Jan Mayen. «Norge» omfatter i tillegg Bouvetøya og bilandene i Antarktis (Dronning Maud Land og Peter I Øy).
På grunn av bilandsloven § 2 får det ingen betydning om «riket» eller «Norge» benyttes i den nye loven. UD har derfor ingen innvendinger mot endringen.
UD mener at den opprinnelige ordlyden, eller lignende varianter, er brukt i en rekke lover der det kan være behov for tilpasninger for Svalbard og Jan Mayen. UD mener at dersom det i den nye loven skal benyttes en ny ordlyd, bør samme ordlyd brukes i alle nye lover. Konsekvent ordlyd gjør det enklere å forstå lover.
UD mener også at om det nye forslaget til ordlyd skal benyttes i denne og eventuelt andre nye lover, så bør dette avklares i samråd med Polaravdelingen i Justis- og beredskapsdepartementet. UD bemerker at den opprinnelige ordlyden anses mest treffende for å uttrykke at stedlige forhold i visse tilfeller kan medføre at Kongen fastsetter særlige regler.
Justis- og beredskapsdepartementet støtter forslaget, men ønsker en annen formulering vedrørende Svalbard. Justis- og beredskapsdepartementet viser til lovutkastets § 2 andre ledd tredje punktum der det heter at «Kongen kan fastsette særlige regler som gjelder for de stedlige forholdene». De mener denne bestemmelsen har blitt mer uklar enn i gjeldende fagskolelov, hvor det heter i § 1 at «Kongen kan fastsette særlige regler under hensyn til de stedlige forhold» (på Svalbard og Jan Mayen). Siste punktum bør flyttes til et eget ledd, og det bør velges en annen formulering i tredje punktum. Justis- og beredskapsdepartementet ber om at formuleringen i tredje ledd endres til å være likelydende med formuleringen i gjeldende fagskolelov. Denne formuleringen blir benyttet i de fleste andre lover med tilsvarende forskriftsbestemmelse, og de mener at den bør videreføres. Formuleringen gir etter deres syn nødvendig rom for de mange ulike forhold som kan falle inn under behovet for stedlig tilpasning. Dette omfatter blant annet administrative, klimatiske og geografiske forhold. Departementet viser i denne sammenheng til omtalen av dette i Meld. St. 32 (2015–2016) s. 31.
6.4 Departementets vurdering
Departementet har merket seg NOKUTs og CERES’ innspill om å endre «fagskole» til «fagskoleutdanning» i § 2 første punktum. Departementet støtter dette endringsforslaget, og forslaget følger tilsvarende begrepsbruk i forslag til ny § 4 om fagskoleutdanning. Gjennom dette forslaget blir dagens praksis videreført.
Departementet har merket seg kommentarene fra Utenriksdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet knyttet til formuleringen i § 2. Departementets intensjon var å videreføre gjeldende rett i et modernisert språk. Departementet ser at Utenriksdepartementet og Justis- og beredskapsdepartementet kommer med gode argumenter for hvordan lovgivingen for Svalbard bør være utformet. På bakgrunn av kommentarene ønsker departementet å gå tilbake til gjeldende ordlyd for Svalbard og Jan Mayen. Departementet har da hjemmel til å tillate fagskolevirksomhet på Svalbard dersom dette skulle bli aktuelt.
Ny lov vil fortsatt ha hjemmel for at norske fagskoler skal kunne organisere deler av undervisningen i utlandet.
Det vises til lovforslaget § 2.