Prop. 47 L (2017–2018)

Lov om fagskoleutdanning (fagskoleloven)

Til innholdsfortegnelse

21 Forholdet til forvaltningsloven og forsøk

21.1 Gjeldende rett

Forholdet til forvaltningsloven

Forholdet mellom fagskoleloven og lov 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker (forvaltningsloven) er nærmere regulert i gjeldende fagskolelov § 1 b. Bestemmelsens første ledd viser eksplisitt til at forvaltningslovens bestemmelser om habilitet, jf. §§ 6-10, og taushetsplikt, jf. §§ 13-13 e, gjelder for behandling av saker etter fagskoleloven. Disse bestemmelsene gjelder dermed for både private og offentlige fagskoler.

Bestemmelsens annet ledd fastsetter at avgjørelse om opptak, avsluttende vurdering, bortvisning, utvisning, utestenging og andre disiplinæravgjørelser er å regne som enkeltvedtak, og at forvaltningslovens regler for enkeltvedtak skal følges. Dette vil gjelde for alle fagskolene uavhengig av eierform. Dette innebærer blant annet at reglene om begrunnelse og underretting kommer til anvendelse for denne typen enkeltvedtak.

Videre er det fastsatt hjemmel for å gjøre unntak fra forvaltningslovens alminnelige klageregler. Slik hjemmel er påkrevd for å kunne fastsette unntak fra forvaltningslovens alminnelige klageregler, jf. forvaltningsloven § 28 fjerde ledd. Unntak er gjort i studiekvalitetsforskriften § 1-9 bokstav b, hvor det er fastsatt at kun den som et vedtak direkte gjelder for, kan klage på vedtak fattet av NOKUT. Det står også i bestemmelsens bokstav c at NOKUTs faglige vurdering av de faktiske forholdene i forbindelse med vedtak etter forskriftens kapittel 5, ikke kan påklages.

Forsøk

Det følger av gjeldende fagskolelov § 3 at departementet etter søknad fra fagskolen kan vedta at det kan gjøres unntak fra loven og forskriftene til loven i forbindelse med tidsavgrensede organisatoriske eller pedagogiske forsøk. Bakgrunnen for bestemmelsen er å legge til rett for skoleutvikling og gi fagskolene mulighet til å prøve ut nye pedagogiske og organisatoriske løsninger. I forbindelse med godkjenning av forsøk kan det stilles vilkår.

21.2 Departementets høringsforslag

Departementet viste i høringsnotatet til at forslagene til nye bestemmelser i §§ 39 og 40 (høringsforslaget §§ 38 og 39) er en videreføring av gjeldende rett, jf. fagskoleloven §§ 1 b og 3 åttende ledd.

21.3 Høringsinstansenes syn

Det er kun NOKUT som har kommentert lovforslagets § 39. NOKUT har foreslått en endring i bestemmelsens tredje ledd da de ønsker at «godkjenning» skal erstattes med «akkreditering». Det er ingen høringsinstanser som har hatt merknader til forslaget om forsøk.

21.4 Departementets vurdering

Forholdet til forvaltningsloven

NOKUTs vedtak om akkreditering av utdanninger eller fagområder er for private fagskoler enkeltvedtak etter forvaltningsloven og vil i utgangspunktet gi dem et rettslig krav på behandling i to instanser. Imidlertid følger det av gjeldende fagskolelov at departementet har myndighet til å fastsette i forskrift unntak fra klageadgangen etter forvaltningsloven kapittel VI for private institusjoner. Bakgrunnen for dette unntaket fra forvaltningsloven er at slike akkrediteringssaker er saker med omfattende saksbehandling som ofte vil innebære oppnevning av sakkyndige og med omfattende faglige vurderinger. En full toinstansbehandling av disse sakene vil være både tidkrevende og økonomisk kostbar og vil kunne byråkratisere NOKUTs samlede virksomhet, jf. Ot. prp. nr. 40 (2001–2002) s. 28. Det er følgelig kun saksbehandlingsfeil som kan påklages til NOKUTs klagenemnd. Klageretten er derfor lik for offentlige og private fagskoler.

Når det gjelder NOKUTs forslag om å endre «godkjenning» til «akkreditering» er departementet enig i forslaget, og lovforslaget endres i tråd med dette.

Forsøk

Departementet foreslår å videreføre bestemmelsen om forsøk. Forsøkene kan være utprøving av modeller som innebærer behov for unntak fra bestemmelser som gjelder pedagogiske, organisatoriske eller økonomiske forhold. Bestemmelsen er knyttet til gjennomføring av konkrete forsøk hvor fagskolen søker om og får innvilget unntak fra klart angitte bestemmelser i loven eller forsøk for en avgrenset periode. Den gir ingen generell adgang til å gjøre unntak fra bestemmelser i lov eller forskrift. En forutsetning for å få godkjent forsøk er at fagskolen i søknaden til departementet må begrunne hvorfor de mener forsøket med de unntak fra regelverket fagskolen ser behov for, kan ha en effekt på resultatene i ordningen. Fagskolene må beskrive hvilke ulemper et slikt forsøk vil få for fagskolestudentene, samt gi en vurdering av hvordan de samlede fordelene med forsøksordningen oppveier ulempene inngrepet i rettigheter etter loven medfører. Dersom denne forutsetningen ikke er oppfylt i fagskolens søknad om unntak fra bestemmelse i lov og/eller forskrift, og de samlede fordelene ved forsøksordningen ikke oppveier ulempene inngrepet i rettigheter etter loven medfører, vil departementet ikke gi fagskolen godkjenning til å sette i gang slike forsøk.

Det vises til lovforslaget §§ 39 og 40.

Til forsiden