23 Lavere verdsettelse av børsnoterte aksjer og verdipapirfondsandeler ved formuesskatteligningen
23.1 Innledning og sammendrag
Finansdepartementet foreslår endringer i reglene om formuesverdsettelse av børsnoterte aksjer og verdipapirfondsandeler. Børsnoterte aksjer skal etter gjeldende rett i hovedregelen verdsettes til kursverdien per 1. januar i ligningsåret. Verdipapirfondsandeler skal verdsettes til fastsatt andelsverdi per 1. januar i ligningsåret. Departementet foreslår at alle børsnoterte aksjer skal verdsettes til 65 prosent av kursverdien per 1. januar i ligningsåret, og at verdipapirfondsandeler skal verdsettes til 65 prosent av andelsverdien per 1. januar i ligningsåret. Dermed blir det lik verdsettelse ved formuesbeskatningen av alle typer aksjer (bortsett fra aksjer i boligaksjeselskaper) og verdipapirfondsandeler.
23.2 Gjeldende rett
Etter skatteloven § 4-12 første ledd verdsettes børsnoterte aksjer i hovedregelen til kursverdien per 1. januar i ligningsåret. Aksjer notert på SMB-listen ved Oslo Børs verdsettes til 65 prosent av kursverdien per 1. januar i ligningsåret, jf. skatteloven § 4-12 annet ledd.
Ikke-børsnoterte aksjer i norske selskaper skal etter skatteloven § 4-12 tredje ledd verdsettes til 65 prosent av aksjenes forholdsmessige andel av selskapets samlede skattemessige formuesverdi per 1. januar i året før ligningsåret. Ikke-børsnoterte aksjer i utenlandske selskaper skal i utgangspunktet verdsettes til 65 prosent av antatt salgsverdi per 1. januar i ligningsåret, men kan kreves verdsatt til 65 prosent av aksjenes forholdsmessige andel av selskapets samlede skattemessige formuesverdi per 1. januar i året før ligningsåret dersom skattyteren krever dette og kan sannsynliggjøre selskapets skattemessige formuesverdi, jf. skatteloven § 4-12 fjerde ledd.
Også for grunnfondsbevis gis det en reduksjon ved formuesverdsettelsen. Etter skatteloven § 4-12 sjette ledd verdsettes grunnfondsbevis til 65 prosent av kursverdien per 1. januar i ligningsåret. Er kursen ikke notert eller kjent, settes verdien til 65 prosent av den antatte salgsverdi.
Formue i form av andeler i verdipapirfond verdsettes til fastsatt andelsverdi per 1. januar i ligningsåret, jf. skatteloven § 4-12 sjuende ledd.
23.3 Departementets vurderinger og forslag
I St.meld. nr. 29 (2003-2004) Om skattereform uttalte departementet på side 133:
«Departementet legger opp til at formuesskatten halveres i løpet av 2006 og 2007, og at den deretter trappes videre ned med sikte på avvikling. Nedtrappingen av formuesskatten må ses i sammenheng med innføringen av aksjonærmodellen, jf. kapittel 8. Disse endringene vil bidra til at beskatningen av kapital i større grad vris fra skatt på beholdning til skatt på overskudd. Departementet mener det er bedre, både nærings- og fordelingspolitisk, å skattlegge kapitalen når den tas ut på personlig hånd.»
Departementet uttalte også i meldingen på side 134:
«Det legges opp til å starte nedtrappingen av formuesskatten i 2006, samtidig med at aksjonærmodellen innføres.
Departementet foreslår å gjennomføre lettelsen i formuesskatten hovedsakelig ved å kombinere reduserte satser og økte innslagspunkt. Det kan også bli aktuelt med en felles reduksjonsfaktor for alle aksjer ved verdsetting. En generell verdsettingsregel for aksjer vil sikre at norske og utenlandske aksjer likebehandles i tråd med prinsippet om fri bevegelighet av kapital m.m. over landegrensene.»
Departementet har kommet til at nedtrappingen av formuesskatten bør innledes allerede i 2005, ved at det innføres en felles reduksjonsfaktor ved formuesverdsettelsen av alle aksjer og verdipapirfondsandeler. Dette betyr at alle børsnoterte aksjer skal verdsettes til 65 prosent av kursverdien per 1. januar i ligningsåret, og ikke til 100 prosent av kursverdien per 1. januar i ligningsåret som etter den någjeldende hovedregelen for børsnoterte aksjer. Verdipapirfondsandeler skal etter forslaget verdsettes til 65 prosent av andelsverdien per 1. januar i ligningsåret, mot tidligere 100 prosent av andelsverdien per 1. januar i ligningsåret. For ikke-børsnoterte aksjer, aksjer notert på SMB-listen ved Oslo Børs og grunnfondsbevis medfører forslaget ingen endring.
Som nevnt i St.meld. nr. 29 (2003-2004) Om skattereform må nedtrappingen av formuesskatten ses i sammenheng med innføringen av aksjonærmodellen. En styrking av privat norsk eierskap gjennom en reduksjon av formuesskatten er en viktig del av forslaget til skattereform som legges fram i denne proposisjonen.
En felles reduksjonsfaktor ved formuesskatteligningen for alle aksjer vil også sikre likebehandling av norske og utenlandske aksjer. I denne sammenhengen nevnes det at EFTAs overvåkningsorgan (ESA) i åpningsbrev av 19. mars 2004 har uttalt at regelen om reduksjon ved formuesverdsettelse av aksjer notert på SMB-listen ved Oslo Børs er i strid med EØS-avtalens bestemmelser om fri bevegelse av kapital, jf. avtalens artikkel 40 og artikkel 1 i direktiv 88/361/EEC. Departementet har i svarbrev til ESA av 6. juli 2004 argumentert for at den gjeldende verdsettelsesregelen ikke er i strid med EØS-avtalen. På bakgrunn av at departementet ut fra andre hensyn foreslår en felles reduksjonsfaktor ved formuesskatteligningen for alle aksjer, finner en ikke grunn til å gå nærmere inn på de gjeldende verdsettelsesreglenes forhold til EØS-reglene her.
Det vises til forslag til endringer i skatteloven § 4-12.
23.4 Økonomiske og administrative konsekvenser
Forslaget om å innføre rabatt ved verdsettelse av alle børsnoterte aksjer anslås å innebære et provenytap på 110 mill. kroner påløpt og 90 mill. kroner bokført i 2005.
En verdsettelse av verdipapirfondsandeler til 65 prosent av kursverdien anslås på svært usikkert grunnlag å gi et et provenytap på om lag 240 mill. kroner påløpt og 190 mill. kroner bokført i 2005.
Det ovennevnte innebærer at forslagene samlet anslås å gi et provenytap på 350 mill. kroner påløpt og 280 mill. kroner bokført i 2005.
Forslagene antas ikke å ha administrative konsekvenser av betydning.
23.5 Ikrafttredelse
Departementet foreslår at endringene trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2005.