NOU 2011: 19

Ny våpenlov— Gjennomgang av gjeldende våpenlovgivning og forslag til ny våpenlov

Til innholdsfortegnelse

18 Kontroll av sivil oppbevaring av våpen

18.1 Gjeldende rett

Våpenloven § 9 oppstiller krav om at våpenkort eller utlånserklæring på forlangende skal vises frem for politiet. Våpeninnehaveren skal alltid ha med seg våpenkort eller utlånserklæring når vedkommende bærer eller fører med seg skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon. Dersom våpenkort ikke kan fremvises kan politiet ta skytevåpen, våpendeler eller ammunisjon i forvaring til forholdene er brakt på det rene.

Våpenloven § 27a annet ledd bestemmer at politiet kan kontrollere oppbevaringen av skytevåpen hos dem som har skytevåpen, våpendeler og ammunisjon. Hos private kan slik kontroll kun gjennomføres etter forhåndsvarsel. Bestemmelsen ble inntatt i våpenloven i 1998.

18.2 Vurdering av gjeldende rett

Våpenloven § 9 oppstiller et selvsagt krav om at våpeneieren eller en som har lånt et våpen, våpendel eller ammunisjon, til enhver tid skal kunne dokumentere sin rett ved kontroll. Våpenlovutvalget mener bestemmelsen har fungert tilfredsstillende, og foreslår at bestemmelsen videreføres.

Våpenloven § 27a annet ledd var omstridt da den ble innført, idet det ble anført at bestemmelsen var i strid med Grunnloven § 102 om husinkvisisjon, samt at kontrollordningen innebar et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 8 om retten til respekt for privatliv og familieliv.

Høyesterett tok stilling til spørsmålet i dom inntatt i Rettstidende 2004 s. 1723, hvor Høyesterett kom til at bestemmelsen verken var i strid med Grunnloven eller EMK. I forhold til Grunnlovens grenser for ransaking, som fremgår av straffeprosessloven kapittel 15, fant Høyesterett å legge avgjørende vekt på at kontrollen kun ville skje på det sted som ble anvist av våpeneieren som oppbevaringssted for våpnene, og at kontrollen bare kunne finne sted etter minst 48 timers forhåndsvarsel. Etter Høyesteretts syn synliggjorde forhåndsvarselet «at formålet med besøket ikke er å etterforske en mistanke om ulovlige forhold, verken med hensyn til oppbevaring av våpen eller av annen art.» I sin forholdsmessighetsvurdering etter EMK artikkel 8 nr. 2, fant Høyesterett at vekten av det offentliges interesse i dette tilfelle forsvarte det relativt begrensede inngrep som ordningen med våpenkontroll gjorde i den rett til respekt for hjemmet som er vernet i artikkel 8.

Utvalget har diskutert hvorvidt det er problematisk at kontrollen også kan foretas av polititjenestemenn, i tillegg til politiets sivilt ansatte. Også Høyesterett var inne på dette i sin avgjørelse, uten at Høyesterett synes å ha tatt stilling til om ordningen var noe annet enn lovstridig. Høyesterett viste til at polititjenestemenn også i andre tilfeller benyttes til rene forvaltningsoppgaver, som for eksempel etter barneloven1 og tvangsfullbyrdelsesloven.2

Utvalget har vurdert om kontrollen kun bør utføres av politiets sivilt ansatte, men har ikke funnet å fremme forslag om dette. Det vises til at problemstillingen er marginal, idet våpeneieren selv velger oppbevaringssted for sine våpen, og at kontrollen først vil kunne gjennomføres etter minst 48 timers forhåndsvarsel. Våpeneieren vil kunne innrette seg på en slik måte at politiet ikke får tilgang til andre rom i boligen enn der skapet er plassert. Våpeneieren vil også ha rimelig tid etter varselet til å kunne bringe våpenoppbevaringen i tråd med gjeldende regelverk, før kontrollen gjennomføres. Det bør kunne forutsettes at varselet har kommet våpeninnehaveren til kunnskap.

18.3 Utvalgets forslag

Våpenlovutvalget foreslår at våpenloven § 9 videreføres med den endring at bestemmelsen gjøres kjønnsnøytral. «Han» byttes ut med «vedkommende» i første og tredje punktum. Bestemmelsen videreføres som egen bestemmelse om våpeninnehaverens plikt til å ha med seg våpenkort mv. Det foreslås også inntatt bestemmelse om plikt til å ha med seg utlånserklæring ved lånt eller leid skytevåpen, registreringspliktig våpendel eller ammunisjon.

Våpenloven § 27a annet ledd foreslås videreført i egen bestemmelse om politiets kontroll. Nåværende bestemmelses siste punktum foreslås endret ved at det presiseres at kravet til forhåndsvarsel bare gjelder når kontrollen skal utføres i et privat hjem. Utenfor private hjem vil kontrollen kunne gjennomføres uten forhåndsvarsel. Videre foreslås det presisert i bestemmelsen at forhåndsvarsel skal gis med minst 48 timers varsel. I bestemmelse om politiets kontroll foreslås også inntatt bestemmelse om at politiet kan foreta kontroll med at den som har tillatelse til å erverve, eie eller inneha skytevåpen, registreringspliktig våpendel eller ammunisjon, oppfyller kravene som ligger til grunn for tillatelsen. Videre foreslås det inntatt bestemmelse om at politiet kan foreta kontroll av om reglene for transport av skytevåpen er overholdt, at godkjente skytter- og våpensamlerorganisasjoner oppfyller kravene til godkjenning, og at den som har bevilling til handel, utleie, megling og tilvirkning oppfyller kravene som ligger til grunn for bevillingen.

Våpenlovutvalget foreslår videre at det inntas en hjemmel for Kongen til i forskrift å fastsette nærmere regler for politiets kontroll.

Fotnoter

1.

Lov 8. april 1981 nr. 7 om barn og foreldre

2.

Lov 26. juni 1992 nr. 86 om tvangsfullbyrdelse

Til forsiden