37 Lovforslaget
Lov […] om skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon mv. (våpenloven)
Kapittel 1 Lovens formål, aktsomhetsplikt, definisjoner og virkeområde
§ 1 Lovens formål
Formålet med loven er å
a) sikre samfunnet mot uønskede hendelser med våpen,
b) sikre offentlig myndighet tilstrekkelig kontroll med våpen i sivilt eie for dette formål, samtidig som det tas hensyn til den enkeltes mulighet til å inneha våpen til lovlige formål, og
c) gi grunnlag for at våpeninnehavere og organisasjoner kan ivareta og utvikle en god våpenkultur, i samarbeid med offentlig myndighet.
§ 2 Generell aktsomhetsplikt
Enhver som bruker, behandler, oppbevarer, overdrar, tilvirker eller på annen måte er i befatning med våpen, våpendeler eller ammunisjon skal opptre aktsomt slik at det ikke kan oppstå fare eller voldes skade.
§ 3 Definisjoner
I denne lov forstås med:
1. Våpen: Skytevåpen og andre våpen eller lignende som reguleres i eller i medhold av § 12.
2. Skytevåpen:
a) Våpen som med ladning av krutt eller annet drivmiddel, eller ved en mekanisk eller elektrisk innretning kan skyte ut kuler, hagl, piler eller andre prosjektiler,
b) våpen eller apparater for utskyting eller utsending av sprengladninger, gass, signallys, stråling, raketter eller lignende, herunder flammekastere,
c) våpenimitasjoner og lignende som enkelt kan gjøres om slik at skarp ammunisjon kan avfyres, og
d) våpen som nevnt i bokstav a til c som er deaktivert, jf. nr. 9.
e) Våpen som nevnt i bokstav a til c som på grunn av konstruksjon ikke kan brukes som skytevåpen og heller ikke enkelt kan utbedres eller gjøres om slik at det kan brukes til å skyte med, anses ikke som skytevåpen. Det samme gjelder våpen som nevnt i bokstav a til d som på grunn av alder ikke kan brukes som skytevåpen og heller ikke enkelt kan utbedres eller gjøres om slik at det kan brukes til å skyte med.
3. Våpendeler: Enhver del, komponent eller erstatningsdel som er spesielt konstruert for et skytevåpen.
4. Registreringspliktige våpendeler: Låskasser og piper til skytevåpen. Innstikningspiper anses likevel bare som registreringspliktige våpendeler når de kan brukes i skytevåpen som nevnt i § 4 tredje ledd. Som registreringspliktige våpendeler regnes også boksmagasiner til tohåndsskytevåpen med magasinkapasitet over 10 skudd, og boksmagasiner til enhåndsskytevåpen med magasinkapasitet over 20 skudd.
5. Vital del:
a) Sluttstykke, låskasse eller pipe til skytevåpen.
b) For skytevåpen som lades ved at våpenet brekkes, regnes pipe, forskjefte, baskyle eller avtrekkermekanisme som vital del.
c) For enkeltløpede hagler som lades ved at våpenet brekkes, regnes ikke forskjefte som vital del.
d) Med vital del på pistol regnes våpenets rammestykke, pipe, sleide eller sluttstykke.
e) Med vital del på revolver regnes rammestykke, pipe, sylinder eller tønne.
6. Ammunisjon:
a) Patroner bestående av prosjektil, hylse, drivladning og tennmiddel,
b) prosjektiler av enhver art bestemt for utskyting eller utsending fra skytevåpen som nevnt i nr. 2 bokstav a til c,
c) hylser når de er forsynt med drivladning eller tennmiddel,
d) håndgranater, bomber, raketter, miner og lignende,
e) lys-, brann-, gift- og tåregassbokser, og
f) gift- og tåregasser til bruk i skytevåpen som nevnt i nr. 2 bokstav a til c eller i ammunisjon som nevnt i bokstav a, b, d og e.
7. Tilvirking: Produksjon, tilpasning, og ombygging av skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler og produksjon av ammunisjon som ikke går inn under lov 14. juni 1974 nr. 39 om eksplosive varer (gjelder bare for Svalbard) eller brann- og eksplosjonsvernloven.
8. Reparasjon: Enhver utbedring av feil og mangler på skytevåpen og registreringspliktige våpendeler.
9. Deaktivering: Gjøre et skytevåpen varig ubrukbart ved at alle vesentlige deler av skytevåpenet gjøres permanent ubrukelige, og slik at disse ikke kan fjernes, erstattes eller modifiseres på en måte som vil gjøre det mulig å reaktivere skytevåpenet.
10. Våpenhandler: Person som etter § 38 første ledd har bevilling til å drive handel med skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon som ikke går inn under lov 14. juni 1974 nr. 39 om eksplosive varer (gjelder bare for Svalbard) eller brann- og eksplosjonsvernloven.
11. Våpenutleier: Person som etter § 38 annet ledd har bevilling til å drive utleie av skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler.
12. Våpenmegler: Person som etter § 45 har bevilling til å drive megling med skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon.
13. Våpentilvirker: Person som etter § 46 har bevilling til å drive tilvirkning, reparasjon eller deaktivering av skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler for salg, eller til å drive tilvirkning av ammunisjon som ikke går inn under lov 14. juni 1974 nr. 39 om eksplosive varer (gjelder bare for Svalbard) eller brann- og eksplosjonsvernloven for salg.
Kongen kan bestemme at andre våpendeler enn de som er nevnt i første ledd nr. 4 skal regnes som registreringspliktige våpendeler.
§ 4 Saklig virkeområde
Loven gjelder for våpen, våpendeler og ammunisjon.
Loven gjelder ikke for våpen, våpendeler eller ammunisjon som er bestemt for eller tilhører Forsvaret eller politiet. Kongen fastsetter de bestemmelser som skal gjelde for Forsvarets anvendelse av ammunisjon.
Dersom annet ikke er bestemt i eller i medhold av denne lov, gjelder loven ikke for
a) apparater for slakting, signalpistoler og andre innretninger for signalgiving, rednings- og harpungeværer når de av departementet finnes utelukkende egnet for det oppgitte formål,
b) registreringspliktige våpendeler av skytevåpen som er nevnt i denne paragraf, likevel ikke innstikningspiper som kan brukes i disse skytevåpen, jf. § 3 første ledd nr. 4 annet punktum, eller
c) ammunisjon som utelukkende kan brukes i skytevåpen som nevnt i denne paragraf.
Kongen bestemmer i hvilken utstrekning loven skal gjelde for deaktiverte skytevåpen og luft- og fjærvåpen, i den utstrekning ikke annet er bestemt i denne lov.
§ 5 Stedlig virkeområde
Loven gjelder også for Svalbard, Jan Mayen, de norske bilandene, på norsk fartøy, boreplattform eller lignende flyttbar innretning, med de endringer som Kongen fastsetter av hensyn til de stedlige eller andre særlige forhold.
§ 6 Unntak fra loven eller enkelte av dens bestemmelser
Kongen kan helt eller delvis gjøre unntak fra loven eller enkelte av dens bestemmelser for andre arter av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon enn de som er nevnt i § 4 tredje ledd.
Kongen kan helt eller delvis gjøre unntak fra loven eller enkelte av dens bestemmelser for tidsbegrenset bevæpning av norsk fartøy.
Kapittel 2 Tillatte og forbudte våpen, våpendeler og ammunisjon
§ 7 Tillatte våpen, våpendeler og ammunisjon
Det er bare tillatt å erverve, eie, inneha, innføre, utføre, tilvirke, overdra eller overlate våpen, våpendeler og ammunisjon som ikke er forbudt i medhold av eller i forskrift gitt i medhold av §§ 8, 9, 10, 11 eller 12, og på de vilkår som følger av denne lov.
Våpen, våpendeler om ammunisjon som er forbudt i medhold av eller i forskrift gitt i medhold av §§ 8, 9, 10, 11 eller 12 er likevel tillatt å erverve, eie, inneha, innføre, utføre, tilvirke, overdra eller overlate dersom det er gitt dispensasjon i medhold av § 13.
§ 8 Forbudte skytevåpen
Følgende skytevåpen er forbudt:
a) skytevåpen som vanligvis brukes som krigsvåpen,
b) helautomatiske skytevåpen, og
c) skytevåpen kamuflert som annen gjenstand.
Kongen kan i forskrift forby andre skytevåpen enn de som er nevnt i § 9 som gjennom sin utforming eller virkemåte fremstår som særlig farlig eller uten aktverdig anvendelsesområde.
§ 9 Halvautomatiske skytevåpen
Halvautomatiske pistoler er tillatte skytevåpen, med unntak av pistoler som forbys i forskrift.
Halvautomatiske hagler er tillatte skytevåpen, med unntak av hagler som forbys i forskrift.
Halvautomatiske rifler er forbudte skytevåpen, med unntak av rifler som tillates i forskrift.
Kongen kan i forskrift forby halvautomatiske pistoler og hagler, jf. første og annet ledd, som enkelt kan omgjøres til å avgi helautomatisk ild, eller som gjennom sin utforming eller virkemåte fremstår som særlig farlig eller uten aktverdig anvendelsesområde.
Kongen kan i forskrift tillate halvautomatiske rifler, jf. tredje ledd, som ikke enkelt kan omgjøres til å avgi helautomatiske ild, og som gjennom sin utforming eller virkemåte ikke fremstår som særlig farlig og som har et aktverdig anvendelsesområde.
§ 10 Forbudte våpendeler
Våpendeler som endrer skytevåpenet slik at dets virkeområde fremstår som særlig farlig eller uten aktverdig anvendelsesområde, er forbudte våpendeler.
Kongen kan i forskrift gi nærmere regler om hvilke våpendeler som er forbudte.
§ 11 Forbudt ammunisjon
Følgende ammunisjon er forbudt:
a) panserbrytende ammunisjon,
b) brannstiftende ammunisjon,
c) eksplosiv ammunisjon, og
d) ammunisjon og prosjektiler med ekspanderende effekt til pistol og revolver med sentertenning, med unntak av når dette brukes til konkurranseskyting.
§ 12 Våpen eller lignende som ikke anses som skytevåpen
Kongen kan i forskrift forby særlig farlige gjenstander som ikke anses som skytevåpen etter § 3 første ledd nr. 2, som fremstår som voldsprodukter og uten aktverdig formål.
Kongen kan bestemme at loven helt eller delvis skal gjelde for andre farlige gjenstander enn de som forbys i medhold av først ledd og som ikke anses som skytevåpen etter § 3 første ledd nr. 2.
§ 13 Dispensasjon fra forbud
Når det foreligger særlige grunner, kan Kongen i forskrift eller i enkelttilfeller dispensere fra forbud i § 7 første ledd, jf. §§ 8, 9, 10, 11 eller 12, dersom hensynet til den offentlige sikkerhet og orden ikke er til hinder for det.
Kapittel 3 Erverv mv. av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon
§ 14 Tillatelse til å erverve, eie og inneha skytevåpen og registreringspliktige våpendeler
Den som vil erverve skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler, skal ha tillatelse fra politimesteren (ervervstillatelse). Ved førstegangs søknad om ervervstillatelse skal enhver avgi egenerklæring og fremlegge legeerklæring. Ved senere søknad om ervervstillatelse skal enhver avgi egenerklæring og enhver kan bli pålagt å fremlegge legeerklæring. Den som har en myndig person i sitt husstandsfellesskap, skal legge frem bekreftelse på at vedkommende er kjent med søknaden om ervervstillatelse. Enhver kan innkalles til intervju i forbindelse med søknad om ervervstillatelse.
Den som vil eie eller inneha skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler, skal ha tillatelse fra politimesteren (våpenkort). Tillatelsen er betinget av at vedkommende avgir regelmessige egenerklæringer. Dersom særlige grunner foreligger, kan tillatelse gis for et bestemt tidsrom.
Dersom kravene i §§ 16 til 18 eller § 19 er oppfylt, kan politimesteren gi tillatelse etter første og annet ledd. Slik tillatelse kan gjøres avhengig av vilkår som fastsettes av politimesteren dersom særlige grunner foreligger.
Tillatelse etter første og annet ledd gis av politimesteren på søkerens bosted eller av politimesteren på oppholdsstedet dersom personen ikke har bopel i riket. Person som er bosatt i annet EØS-land må fremlegge samtykke til erverv fra vedkommende lands myndigheter før ervervstillatelse kan gis.
Kongen gir i forskrift nærmere regler om egenerklæringer.
§ 15 Tillatelse til å erverve, eie og inneha ammunisjon
Den som vil erverve, eie eller inneha ammunisjon, skal ha våpenkort til skytevåpen ammunisjonen er tenkt brukt til.
For å kunne erverve, eie eller inneha ammunisjon uten våpenkort kreves tillatelse fra politimesteren. Bestemmelsene i § 14 tredje ledd, jf. §§ 16 til 18 eller § 19, gjelder tilsvarende. Tillatelse gis av politimesteren på søkerens bosted eller av politimesteren på oppholdsstedet dersom søkeren ikke har bopel i Norge. Tillatelsen må omfatte et bestemt kvantum og kan ikke gjøres gjeldende lenger enn 3 måneder.
§ 16 Krav til personlig skikkethet
Tillatelse etter § 14 kan bare gis til person som oppfyller krav til pålitelighet, edruelighet og helse, og som ikke av særlige grunner kan anses uskikket til å ha skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler.
Utenlandsk person skal fremlegge tilfredsstillende dokumentasjon på at vedkommende oppfyller kravene i første ledd. Dersom vedkommende ikke kan fremlegge slik dokumentasjon, kan politimesteren beslutte krav om inntil 5 års botid i Norge før tillatelse kan gis.
Dersom personen ikke oppfyller kravene i første ledd, kan politimesteren ilegge vedkommende en karantenetid før tillatelse kan gis.
Kongen gir i forskrift nærmere regler om krav til pålitelighet, edruelighet og helse, samt regler om krav til tilfredsstillende dokumentasjon for utlendinger, botidskrav og karantenetid.
§ 17 Krav til alder
Tillatelse etter § 14 kan bare gis til person over 18 år.
Tillatelse etter § 14 til å erverve, eie eller inneha revolver eller pistol eller registreringspliktige våpendeler til slike skytevåpen, kan bare gis til person over 21 år.
Politimesteren kan dispensere fra alderskravet i første ledd til person over 16 år når særlige grunner foreligger og når skytevåpenet kan oppbevares av verge eller annen person som oppfyller krav i denne paragraf og § 16. Søknad fra umyndig må være tiltrådt av verge. Politimesteren kan også dispensere fra alderskravet i annet ledd til person over 18 år når særlige grunner foreligger og for en periode inntil 1 år. Ved erverv av skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler ved arv, kan politimesteren dispensere fra aldersbestemmelsene på de vilkår han finner nødvendig i hvert enkelt tilfelle.
Kongen kan fastsette høyere aldersgrense for andre arter skytevåpen og registreringspliktige våpendeler enn de som er nevnt i annet ledd, likevel ikke over 21 år.
§ 18 Krav til behov eller annen rimelig grunn
Tillatelse etter § 14 kan bare gis til person som har behov eller annen rimelig grunn for å ha skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler.
Som behov eller annen rimelig grunn regnes blant annet
a) jakt, jf. § 20,
b) konkurranseskyting, jf. § 21,
c) samling, jf. § 22,
d) arv og affeksjon,
e) slakting, utryddelse av skadedyr og jakt på sel,
f) at skytevåpenet eller den registreringspliktige våpendelen skal brukes av andre som ikke kan erverve gjenstandene på grunn av alder, og
g) museumsformål.
§ 19 Juridiske personers erverv mv. av skytevåpen og registreringspliktige våpendeler
Juridisk person kan bare gis tillatelse etter § 14 til å erverve, eie og inneha skytevåpen og registreringspliktige våpendeler dersom vedkommende oppfyller krav til pålitelighet som nevnt i § 16 og krav til behov eller annen rimelig grunn for å ha skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler som nevnt i § 18.
Tillatelse etter første ledd kan bare gis hvis den som er ansvarlig for utlevering, bruk og oppbevaring av skytevåpen og registreringspliktige våpendeler (den våpenansvarlige), oppfyller kravene til personlig skikkethet og alder som nevnt i §§ 16 og 17.
Plikten til å avgi egenerklæring og fremlegge legeerklæring etter § 14 første og annet ledd gjelder i den utstrekning Kongen bestemmer i forskrift eller politimesteren i enkelttilfeller bestemmer.
§ 20 Erverv mv. av skytevåpen og registreringspliktige våpendeler til jakt
Tillatelse etter § 14 til å erverve, eie og inneha skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler til jakt kan gis til person som er innført i Jegerregisteret.
Person som oppfyller kravet i første ledd kan erverve, eie og inneha et bestemt antall skytevåpen til jakt uten at vedkommende dokumenterer behovet for det enkelte skytevåpenet.
Tillatelse etter første ledd kan bare gis dersom skytevåpenet etter viltlovgivningen er tillatt benyttet til jakt i Norge.
Politimesteren kan dispensere fra kravene i første og tredje ledd dersom særlige grunner foreligger.
§ 21 Erverv mv. av skytevåpen og registreringspliktige våpendeler til konkurranseskyting
Tillatelse etter § 14 til å erverve, eie og inneha skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler til konkurranseskyting kan gis til person som kan dokumentere medlemskap og aktivitet i godkjent skytterorganisasjon.
Tillatelse etter første ledd kan bare gis dersom skytevåpenet er godkjent av Politidirektoratet, jf. § 60, til bruk i skyteprogram som vedkommende skytterorganisasjon administrerer.
Politimesteren kan dispensere fra kravene i første og annet ledd dersom særlige grunner foreligger.
§ 22 Erverv mv. av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon til privat samling
Den som vil samle på skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon, skal ha særskilt tillatelse fra politimesteren. Slik særskilt tillatelse kan gis til person over 21 år som oppfyller kravene til personlig skikkethet som nevnt i § 16 og som kan dokumentere medlemskap og aktivitet i godkjent våpensamlerorganisasjon. Politimesteren kan gi vedkommende tillatelse til å samle på skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon innenfor et klart definert, våpenhistorisk og nasjonalt begrunnet samleområde.
Den som har særskilt tillatelse etter første ledd, kan gis tillatelse etter § 14 til å erverve, eie og inneha skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon til privat samling innenfor vedkommendes godkjente samleområde.
Politimesteren kan dispensere fra kravene i første og annet ledd dersom særlige grunner foreligger.
§ 23 Kjøp av ammunisjon til tilvirking av eksplosiv vare
Den som etter lov 14. juni 1974 nr. 39 om eksplosive varer (gjelder bare på Svalbard) eller brann- og eksplosjonsvernloven har tillatelse til å tilvirke eksplosiv vare for salg, kan kjøpe ammunisjon som trengs til tilvirkingen uten tillatelse.
Kapittel 4 Utlån og annen overlatelse av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon
§ 24 Krav ved utlån
Den som har våpenkort, kan låne ut eget skytevåpen eller registreringspliktig våpendel til person som selv har våpenkort for tilsvarende skytevåpen eller registreringspliktig våpendel. Den som ikke har våpenkort for tilsvarende skytevåpen eller registreringspliktig våpendel, kan låne skytevåpen eller registreringspliktig våpendel etter tillatelse fra politimesteren (våpenlånetillatelse).
Dersom kravene i § 14, jf. §§ 16 til 18 eller 19, er oppfylt, kan politimesteren gi tillatelse etter første ledd annet punktum. Slik tillatelse kan gjøres avhengig av vilkår som fastsettes av politimesteren dersom særlig grunner foreligger.
I låneperioden anses låntakeren som innehaver. Den som overlater skytevåpen eller registreringspliktig våpendel, skal gi mottakeren skriftlig utlånserklæring med opplysning om til hvilket bruk og for hvilken tid skytevåpenet eller den registreringspliktige våpendelen er overlatt. Ved utlån utover 4 uker skal den som overlater skytevåpen eller registreringspliktig våpendel, straks oversende kopi av utlånserklæringen til politimesteren.
Utlånserklæringen i kombinasjon med lånerens våpenkort eller våpenlånetillatelse, trer i stedet for våpenkort for det aktuelle skytevåpenet eller den registreringspliktige våpendelen.
Utlån etter første og annet ledd kan skje i inntil 6 måneder.
Bestemmelsene i denne paragraf gjelder ikke hvis skytevåpenet bare blir brukt i nærvær av og under direkte tilsyn av den som har våpenkort til skytevåpenet.
§ 25 Overdragelse eller overlatelse til person under 18 år mv.
Ingen må overdra eller overlate revolver eller pistol eller registreringspliktig våpendel til slike skytevåpen, til person under 21 år, eller andre skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon til person under 18.
Politimesteren kan dispensere fra alderskravene i første ledd når særlige grunner foreligger. Slik dispensasjon kan ikke gis når vedkommende er under 16 år, eller under 18 år for revolver eller pistol.
Bestemmelsene i første og annet ledd er ikke til hinder for at slike gjenstander, uten dispensasjon fra politimesteren, overlates til person under 18 år til kortvarig bruk under forsvarlig tilsyn, når foreldrene eller den som har omsorgen for vedkommende samtykker. Bestemmelsene i første og annet ledd er heller ikke til hinder for at person under 18 år i egenskap av ansatt, gis befatning med skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon, når rimelige krav til aktsomhet er ivaretatt.
Dersom bestemmelsene i første til tredje ledd ikke er overholdt, kan politiet ta gjenstandene i forvaring. Gjenstandene utleveres etter anmodning av eieren eller, hvis dette er vedkommende selv, av foreldrene eller den som har omsorgen for vedkommende. Er gjenstandene ikke forlangt utlevert innen 1 år, kan politiet destruere gjenstandene.
Bestemmelsene i denne paragraf gjelder også for skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon som nevnt i § 4 tredje ledd.
Kongen kan fastsette høyere aldersgrense for andre arter skytevåpen og registreringspliktige våpendeler enn pistol og revolver eller registreringspliktig våpendel til slike skytevåpen, likevel ikke over 21 år.
§ 26 Overlatelse av ammunisjon
Til den som har våpenkort eller utlånserklæring sammen med våpenkort eller våpenlånetillatelse, kan ammunisjon til vedkommende skytevåpen overlates i rimelige mengder.
For øvrig må ammunisjon ikke overlates til person som ikke har tillatelse som nevnt i § 15 annet ledd eller som ikke etter § 23 kan erverve ammunisjon uten tillatelse.
Kapittel 5 Oppbevaring, transport og forsendelse mv.
§ 27 Krav til oppbevaring
Den som eier eller innehar skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon skal oppbevare gjenstandene på egen fast bopel.
Skytevåpen eller en vital våpendel av skytevåpenet skal oppbevares forsvarlig nedlåst i godkjent våpenskap eller våpenrom. Oppbevares bare en vital våpendel av skytevåpenet i godkjent våpenskap eller våpenrom, skal resten av skytevåpenet oppbevares forsvarlig nedlåst.
Registreringspliktige våpendeler og ammunisjon skal oppbevares forsvarlig nedlåst.
Ved midlertidig oppbevaring av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon som medbringes i forbindelse med legitim bruk, hvor det ikke er mulig å oppbevare gjenstandene i henhold til kravene i første til tredje ledd, skal gjenstandene oppbevares under forsvarlig tilsyn. Skytevåpen kan midlertidig forlates uten tilsyn dersom en vital del av skytevåpenet tas med og oppbevares under forsvarlig tilsyn.
Politimesteren kan gi særlig pålegg om oppbevaring.
Kongen gir i forskrift nærmere regler om oppbevaring, herunder om godkjente våpenskap og våpenrom, midlertidig oppbevaring hos andre og skytterorganisasjonenes oppbevaring av skytevåpen mv.
Kongen kan bestemme at reglene om oppbevaring også skal gjelde for skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon som nevnt i § 4 tredje ledd.
§ 28 Krav ved transport og forsendelse
Under transport skal skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon være under forsvarlig tilsyn slik at gjenstandene ikke kommer på avveie. Skytevåpen skal under transport være tomt for ammunisjon og nedpakket. På offentlig sted er det ikke tillatt å transportere skytevåpen i hylster eller lignende som bæres på kroppen.
Transporteres skytevåpen i privat motorvogn, skal det være anbrakt slik at det ikke er lett tilgjengelig. Skytevåpenet kan da oppbevares udelt, dersom det er under forsvarlig tilsyn. Forlates motorvognen uten forsvarlig tilsyn, skal en vital del av skytevåpenet medbringes. Skytevåpenets hoveddel og ammunisjon kan etterlates innlåst dersom det skjules på en forsvarlig måte.
Transporteres skytevåpenet som reisegods eller ved forsendelse, skal en vital del av skytevåpenet fjernes eller skytevåpenet sikres på annen måte slik at det ikke kan brukes. Registreringspliktig våpendel og ammunisjon sikres på forsvarlig måte.
§ 29 Våpeninnehavers plikt til å ha med seg våpenkort mv.
Våpeninnehaveren skal alltid ha med seg våpenkort når vedkommende bærer eller fører med seg skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon. Dersom skytevåpenet, registreringspliktig våpendel og ammunisjon er lånt eller leid, skal utlånserklæring tas med sammen med våpenkort eller våpenlånetillatelse.
Dokumentasjon som nevnt i første ledd, skal på forlangende av politiet vises frem for kontroll. Har ikke vedkommende med seg slik dokumentasjon ved kontroll, skal politiet ta skytevåpenet, den registreringspliktige våpendelen eller ammunisjonen i forvaring inntil dokumentasjonen er forevist. Politiet kan likevel la vedkommende beholde skytevåpenet, den registreringspliktige våpendelen eller ammunisjonen dersom dette ikke er betenkelig.
Kapittel 6 Tilbakekall av våpenkort mv., bevilling og godkjenning samt overlatelse av skytevåpen mv. til politiet
§ 30 Tilbakekall av våpenkort mv.
Politimesteren skal tilbakekalle våpenkort hvis innehaveren ikke lenger oppfyller krav til pålitelighet, edruelighet eller helse, eller dersom vedkommende av særlige grunner kan anses uskikket til å ha skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler, jf. § 16 første ledd.
Politimesteren skal også tilbakekalle våpenkort hvis innehaveren ikke lenger har behov for eller annen rimelig grunn til å ha skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler, jf. § 18 første ledd.
For tilbakekall av tillatelse til å eie og inneha ammunisjon etter § 15 annet ledd gjelder bestemmelsene i første og annet ledd tilsvarende.
Blir våpenkort tilbakekalt etter første eller annet ledd, skal våpenkortet og i tilfelle skytevåpenet straks overlates til politiet. Politimesteren kan beslutte at også registreringspliktige våpendeler og ammunisjon skal overlates til politiet. Tilhører gjenstandene en annen enn innehaveren, skal de utleveres eieren, og ellers avhendes. Har slik avhendelse ikke funnet sted innen 1 år, kan politimesteren beslutte at gjenstandene skal destrueres.
Politimesteren kan beslutte at skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon skal tas i forvaring dersom det er gitt forhåndsvarsel om tilbakekall av våpenkort.
Dersom det er grunn til å tro at vilkårene for tilbakekall etter første ledd er til stede og det ikke er tid til å gi forhåndsvarsel etter femte ledd, kan politiet beslutte at skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon tas i forvaring i inntil 2 uker i påvente av forhåndsvarsel.
Politimesteren kan beslutte at skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon som nevnt i § 4 tredje ledd, skal overlates til politiet når vilkårene etter første og annet ledd er til stede. Bestemmelsene i fjerde ledd tredje og fjerde punktum gjelder tilsvarende.
Blir våpenkort eller tillatelse til å eie eller inneha ammunisjon etter § 15 annet ledd tilbakekalt etter første, annet eller tredje ledd, kan politimesteren nedlegge forbud mot at vedkommende eier eller innehar skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon som nevnt i § 4 tredje ledd. Slikt forbud kan ikke nedlegges for lengre tid enn tilbakekallet gjelder. Det samme gjelder dersom politimesteren har besluttet at skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon skal overlates til politiet etter syvende ledd. Forbud etter dette ledd kan også nedlegges overfor person som ikke har våpenkort.
Denne paragraf kommer til anvendelse for ervervstillatelse som nevnt i § 14 første ledd og § 15 annet ledd, særskilt tillatelse som nevnt i § 22 første ledd og våpenlånetillatelse som nevnt i § 24 første ledd så langt den passer.
§ 31 Tilbakekall av bevilling og godkjenning
Bevilling gitt i medhold av kapittel 9 eller 10 skal tilbakekalles av den myndighet som har gitt den, hvis innehaveren ikke lenger oppfyller krav til pålitelighet, edruelighet eller helse, eller dersom vedkommende av særlige grunner kan anses uskikket til å ha skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler, jf. § 16 første ledd. Slik bevilling kan også tilbakekalles hvis innehaveren ikke lenger oppfyller andre vilkår for å få bevilling, eller hvis vedkommende overtrer de regler som gjelder for utøvelsen av bevillingen.
Politidirektoratet kan tilbakekalle godkjenning av skytter- og våpensamlerorganisasjoner hvis organisasjonen ikke lenger oppfyller vilkår for godkjenning, jf. § 58 annet ledd, eller hvis organisasjonen ikke overholder plikter etter § 59.
Kapittel 7 Dødsbo og konkursbo
§ 32 Dødsbo
Arvingene har rett til å oppbevare skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon i henhold til bestemmelsene i § 27 annet eller tredje ledd i inntil 4 uker etter arvelaters død.
Arvingene skal innen fristen i første ledd søke om politimesterens samtykke til fortsatt oppbevaring av gjenstandene. Politimesteren skal ved samtykke fastsette vilkår for fortsatt oppbevaring. Dersom samtykke ikke gis, skal gjenstandene overlates til politiet eller overdras til person som har tillatelse til å erverve disse.
Når tingretten mottar melding om dødsfall, skal tingretten straks undersøke om avdøde var eier eller innehaver av skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler. Tingretten skal straks underrette politiet dersom avdøde var eier eller innehaver av slike gjenstander. Tingretten skal samtidig underrette arvingene om dette og om arvingens plikter etter første og annet ledd.
§ 33 Konkursbo
Ved åpning av konkurs skal bostyrer straks undersøke om konkursboet eier eller innehar skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler. Bostyreren har rett til å oppbevare skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon i henhold til bestemmelsene i § 27 annet eller tredje ledd i inntil 4 uker etter konkursåpning.
Bostyreren skal innen fristen i første ledd annet punktum søke om politimesterens samtykke til fortsatt oppbevaring av gjenstandene. Politimesteren skal ved samtykke fastsette vilkår for fortsatt oppbevaring. Dersom samtykke ikke gis, skal gjenstandene overlates til politiet eller overdras til person som har tillatelse til å erverve disse.
§ 34 Utøvelse av bevilling i dødsbo og konkursbo
Når en bevillingshaver dør eller går konkurs, kan arvingene eller konkursboet utøve bevillingen inntil 1 år fra dødsfallet eller konkursåpningen. Dersom arvingene eller bostyreren vil utøve bevillingen, skal de innen 4 uker etter dødsfallet eller konkursåpningen sende melding til den myndighet som har gitt bevillingen om dette og navn på daglig leder.
Det er et vilkår for fortsatt utøvelse av bevillingen at daglig leder blir godkjent.
§ 35 Oppbevaring hos politiet
Når særlige grunner foreligger, kan politimesteren bestemme at skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon som befinner seg i et dødsbo eller konkursbo, inntil videre skal oppbevares slik politimesteren bestemmer.
Politiet plikter å motta skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon fra dødsbo og konkursbo til oppbevaring. Skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon tilfaller politiet dersom de ikke overdras til ny eier innen 1 år fra overlatelse. Politimesteren kan forlenge fristen.
Kapittel 8 Innførsel og utførsel
§ 36 Tillatelse til å innføre og uføre skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon
Den som vil innføre eller utføre skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon, skal ha tillatelse fra departementet.
Tillatelsen etter første ledd skal angi gjenstandenes art og mengde. Tillatelsen skal gjelde for et bestemt tidsrom, og kan etter søknad forlenges.
Kongen kan bestemme at reglene om innførsel og utførsel gitt i eller i medhold av denne lov helt eller delvis skal gjelde for skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon som nevnt i § 4 tredje ledd.
For forsendelser av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon mellom fastlands-Norge og Svalbard kan Kongen fastsette særlige regler uavhengig av bestemmelser gitt i eller i medhold av dette kapittel.
§ 37 Vilkår for å få tillatelse til å innføre skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon
Tillatelse til å innføre skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon kan bare gis til den som har bevilling etter kapittel 9 eller 10. Slik tillatelse kan også gis til den som kan drive handel med ammunisjon etter § 23.
Tillatelse til å innføre skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon kan også gis til den som oppfyller kravene som nevnt i § 14 første og tredje ledd, jf. §§ 16 til 18 eller § 19, eller § 15 dersom det bare gjelder innførsel til eget bruk.
Bestemmelsene om våpenkort i § 14 annet ledd gjelder også for skytevåpen innført i medhold av annet ledd.
Kapittel 9 Handel, utleie og megling med skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon
§ 38 Krav om bevilling
Den som vil drive handel med skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon som ikke går inn under lov 14. juni 1974 nr. 39 om eksplosive varer (gjelder bare for Svalbard) eller brann- og eksplosjonsvernloven, skal ha bevilling fra politimesteren. Dersom Kongen ikke bestemmer annet, gjelder dette også skytevåpen som nevnt i § 4 tredje ledd. Bevillingen omfatter bare skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon som er tillatt å overdra i medhold av § 7.
Den som vil drive utleie av skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler, skal ha bevilling fra politimesteren. Dersom Kongen ikke bestemmer annet, gjelder dette også skytevåpen som nevnt i § 4 tredje ledd. Bevillingen omfatter bare skytevåpen og registreringspliktige våpendeler som er tillatt å overlate i medhold av § 7.
Dersom vilkårene i § 39 er oppfylt, kan politimesteren gi bevilling etter første og annet ledd. Bevillingen kan begrenses til å gjelde nærmere bestemte arter skytevåpen og ammunisjon og ellers gjøres avhengig av vilkår som fastsettes av politimesteren.
Bevillingen etter første og annet ledd skal inneholde opplysning om bevillingshaverens navn og forretningssted, bevillingens omfang og de vilkår som gjelder for utøvelsen.
Den som etter lov 14. juni 1974 nr. 39 om eksplosive varer (gjelder bare på Svalbard) eller brann- og eksplosjonsvernloven har tillatelse til å tilvirke ammunisjon for salg, kan uten bevilling drive handel med slik ammunisjon av egen eller annens tilvirking som tilvirkingstillatelsen omfatter fra tilvirkingssteder eller fra oppbevaringssted som vedkommende har opprettet med tillatelse etter lov 14. juni 1974 nr. 39 om eksplosive varer (gjelder bare på Svalbard) eller brann- og eksplosjonsvernloven.
§ 39 Vilkår for å få bevilling
Bevilling etter § 38 kan bare gis til den som skal drive næringsvirksomhet og som
a) er over 21 år,
b) oppfyller krav til personlig skikkethet for å drive handel med og utleie av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon, jf. § 16,
c) oppfyller krav til faglige kvalifikasjoner,
d) har forretnings- og lagerlokaler som tilfredsstiller regler om oppbevaring av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon, og
e) skal holde forretningen åpen i normal forretningstid.
Bevilling til en juridisk person der daglig leder på grunn av virksomhetens størrelse eller andre omstendigheter ikke selv har den direkte ledelse av den del av virksomheten som krever bevilling etter § 38, kan gjøres betinget av at det ved siden av daglig leder skal være en person som godkjennes som medansvarlig.
§ 40 Politiattest til person som ansettes hos bevillingshaver
Våpenhandler og våpenutleier skal kreve fremleggelse av ordinær politiattest av fysisk person som skal ansettes hos bevillingshaveren og som skal ha befatning med skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon.
§ 41 Unntak fra kravet om våpenkort og ervervstillatelse for våpenhandler
Bestemmelsen i § 14 annet ledd om våpenkort gjelder ikke for skytevåpen som våpenhandleren har for sin virksomhet når de beror på vedkommendes lager eller i vedkommendes forretning.
Bestemmelsene om ervervstillatelse etter § 14 første ledd og § 15 annet ledd gjelder ikke for våpenhandleres kjøp av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon for videresalg. Bestemmelsene som nevnt i første punktum gjelder heller ikke ved kjøp av ammunisjon for videresalg som foretas av tilvirker som går inn under § 23.
§ 42 Registrering og rapportering
Våpenhandler skal føre en fortløpende oversikt over kjøp, utlån og salg av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon.
Oversikt over kjøp og salg skal leveres til politiet innen frist fastsatt i forskrift.
§ 43 Utlevering fra våpenhandler og våpenutleier
Våpenhandler skal bare overdra skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon til person som kan legge frem gyldig og dekkende tillatelse, hvis slik tillatelse er nødvendig for ervervet, jf. §§ 14 og 15. Levering til annen våpenhandler skal bare finne sted når denne kan godtgjøre at vedkommende har bevilling til å drive handel med slike gjenstander som leveringen gjelder.
Våpenutleier skal bare leie ut skytevåpen og registreringspliktige våpendeler til person som har våpenkort for tilsvarende skytevåpen eller registreringspliktig våpendel, eller til den som har våpenlånetillatelse etter § 24. For overlatelse av ammunisjon gjelder bestemmelsene i § 26 tilsvarende.
§ 44 Oppbevaringskrav
Våpenhandler og våpenutleier skal oppbevare skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon forsvarlig sikret i henhold til nærmere regler gitt i forskrift eller politimesterens pålegg.
§ 45 Bevilling til å drive våpenmegling
Den som vil drive megling med skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon, skal ha bevilling fra politimesteren.
Dersom vilkårene gitt i eller i medhold av denne paragraf er oppfylt, kan politimesteren gi bevilling etter første ledd. Bevillingen kan begrenses til å gjelde nærmere bestemte arter skytevåpen og ammunisjon og ellers gjøres avhengig av vilkår som fastsettes av politimesteren.
Bevillingen skal inneholde opplysning om bevillingshaverens navn og forretningssted, bevillingens omfang og de vilkår som gjelder for utøvelsen.
Bevilling kan bare gis til den som er over 21 år og som oppfyller krav til faglige kvalifikasjoner samt krav til personlig skikkethet for å drive megling med skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon, jf. § 16.
Kapittel 10 Tilvirking, reparasjon og deaktivering av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon
§ 46 Krav om bevilling
Den som vil tilvirke, reparere eller deaktivere skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler for salg, skal ha bevilling av departementet. Det samme gjelder den som vil tilvirke ammunisjon som ikke går inn under lov 14. juni 1974 nr. 39 om eksplosive varer (gjelder bare for Svalbard) eller brann- og eksplosjonsvernloven for salg.
Dersom vilkårene i § 47 er oppfylt, kan departementet gi bevilling etter første ledd. Bevillingen kan begrenses til å gjelde nærmere bestemte arter skytevåpen og ammunisjon og ellers gjøres avhengig av vilkår som fastsettes av departementet.
Kongen kan bestemme at skytevåpen og registreringspliktige våpendeler som nevnt i § 4 tredje ledd, helt eller delvis skal være undergitt bestemmelsene i dette kapittel. Det samme gjelder for ammunisjon som nevnt i § 4 tredje ledd, for så vidt ammunisjonen ikke går inn under lov 14. juni 1974 nr. 39 om eksplosive varer (gjelder bare for Svalbard) eller brann- og eksplosjonsvernloven.
§ 47 Vilkår for å få bevilling
Bevilling etter § 46 kan bare gis til den som
a) er over 18 år, eller over 21 år ved tilvirking, reparasjon eller deaktivering av skytevåpen hvor alderskravet ved erverv mv. er 21 år,
b) oppfyller krav til personlig skikkethet for å drive tilvirking, reparasjon og deaktivering av skytevåpen og registreringspliktige våpendeler for salg, samt tilvirking av ammunisjon for salg, jf. § 16,
c) oppfyller krav til faglig kvalifikasjoner, og
d) har tilfredsstillende lokaler og utstyr.
§ 48 Registrering og rapportering
Våpentilvirker skal føre en fortløpende oversikt over skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon som er tilvirket og deaktivert, eller er inne til reparasjon.
Oversikt over innleverte og utleverte skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon skal leveres til politiet innen frist fastsatt i forskrift.
§ 49 Utlevering fra våpentilvirker
Våpentilvirker skal bare foreta levering til person som har våpenkort for gjenstandene, hvis slikt kreves, jf. §§ 14 annet ledd og 15.
Levering til våpenhandler eller annen våpentilvirker skal bare finne sted når denne kan godtgjøre at vedkommende har bevilling til å drive handel eller tilvirking, reparasjon eller deaktivering med slike gjenstander som leveringen gjelder.
§ 50 Oppbevaringskrav
Våpentilvirker skal oppbevare skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon forsvarlig sikret i henhold til regler gitt i forskrift eller politimesterens pålegg.
§ 51 Tilvirking til eget bruk
Den som vil tilvirke skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler til eget bruk, skal ha tillatelse fra politimesteren.
Dersom kravene i §§ 16 til 18 er oppfylt, kan politimesteren gi tillatelse etter første ledd. Bestemmelsene om våpenkort gjelder også for skytevåpen tilvirket i medhold av første ledd.
Det kreves ikke tillatelse til å tilvirke ammunisjon eller prosjektiler til eget lovlig bruk.
§ 52 Vesentlig endring av skytevåpen
Den som vil foreta en vesentlig endring av et skytevåpens karakter, eller som eier eller innehar skytevåpen som er vesentlig endret, skal ha tillatelse fra politimesteren. Dette gjelder også skytevåpen som nevnt i § 4 tredje ledd.
Dersom kravene i §§ 16 til 18 er oppfylt, kan politimesteren gi tillatelse etter første ledd.
Kapittel 11 Deaktivering, destruksjon og merking mv.
§ 53 Deaktivering av skytevåpen
Deaktivering av skytevåpen, jf. § 3 første ledd nr. 9, skal foretas eller godkjennes av våpentilvirker eller den Kongen bemyndiger. Den som foretar eller godkjenner deaktiveringen, skal påføre skytevåpenet et lett synlig merke.
Kongen gir i forskrift nærmere regler om hvilke krav som skal stilles for at et skytevåpen er deaktivert, og for gjennomføring, merking og kontroll av deaktiveringen.
Kongen kan bestemme at reglene gitt i eller i medhold av denne paragrafen ikke får anvendelse for et skytevåpen som er lovlig deaktivert etter tidligere krav.
§ 54 Destruksjon av våpen, våpendeler og ammunisjon
Våpen, våpendeler eller ammunisjon som skal destrueres, overlates til politiet, som destruerer gjenstandene uten vederlag.
Et skytevåpen som er innlevert til destruksjon, anses ikke lenger som våpen.
§ 55 Merking av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon mv.
Den som tilvirker skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler, skal merke gjenstandene med et unikt merke.
Den som innfører skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler, skal merke gjenstandene med et unikt merke. Kravet til merking gjelder ikke ved midlertidig innførsel av skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler til legitime formål.
Den som tilvirker eller innfører ammunisjon skal merke alle basispakker med komplett ammunisjon.
Skytevåpen som permanent overføres fra politiet eller Forsvaret til sivilt eie, skal merkes med et unikt merke.
Kongen gir i forskrift nærmere regler om merking av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon.
Kongen kan bestemme at kravene om merking i første og annet ledd ikke skal gjelde for nærmere bestemte registreringspliktige våpendeler. Kongen kan også bestemme at kravene om merking i første og annet ledd også skal gjelde for andre våpendeler.
§ 56 Kvalitetskontroll av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon
Kongen kan bestemme at skytevåpen og registreringspliktige våpendeler skal underlegges kvalitetskontroll. Det samme gjelder for ammunisjon som ikke går inn under lov 14. juni 1974 nr. 39 om eksplosive varer (gjelder bare for Svalbard) eller brann- og eksplosjonsvernloven.
Kongen kan bestemme at også skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon som nevnt i § 4 tredje ledd skal underlegges kontrollen.
Skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon som ikke blir godkjent ved kontrollen, kan kontrollmyndigheten om nødvendig deaktivere eller destruere.
§ 57 Skytebaner
Kongen kan i forskrift gi nærmere regler om kontroll med og godkjenning av skytebaner, herunder hvordan en skytebane skal anlegges og utstyres.
Dersom en skytebane ikke oppfyller kravene som er gitt i medhold av første ledd, kan politimesteren forby bruken av den.
Kapittel 12 Godkjente skytter- og våpensamlerorganisasjoner
§ 58 Godkjenning av skytter- og våpensamlerorganisasjoner
Der det stilles krav til medlemskap og aktivitet i skytter- eller våpensamlerorganisasjon for å erverve, eie og inneha skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon, skal organisasjonen være godkjent av Politidirektoratet.
Politidirektoratet kan godkjenne organisasjon som
a) har et aktverdig formål som dekker behovet for angjeldende type skytevåpen,
b) har et aktivitetstilbud for medlemmene i henhold til formål som nevnt i bokstav a,
c) er registrert i Enhetsregisteret,
d) har eget styre,
e) har en stabil drift og økonomi, og
f) har et sentralt medlemsregister.
§ 59 Godkjente skytter- og våpensamlerorganisasjoners plikter
Får godkjente skytter- og våpensamlerorganisasjoner kunnskap om at en person handler på slik måte at det kan være grunn til å tro at vedkommende ikke oppfyller krav til personlig skikkethet etter § 16, skal organisasjonen straks melde dette til politiet. Meldeplikten gjelder bare kunnskap om handlinger som finner sted i forbindelse med organisasjonenes aktiviteter.
Godkjente skytter- og våpensamlerorganisasjoner plikter å gi politiet adgang til opplysninger om hvem som er registrert som medlem i organisasjonen.
§ 60 Godkjenning av nye typer skytevåpen i skyteprogram
Politidirektoratet skal godkjenne at andre typer skytevåpen enn det skytterorganisasjonen allerede har skyteprogram for, kan brukes i nye eller endrede skyteprogram som kan gi grunnlag for tillatelse etter § 14. Godkjenningen skal omfatte typer skytevåpen, herunder art, kaliber og øvrige tekniske spesifikasjoner.
Kapittel 13 Politiets forvaltning og kontroll, meldeplikt for leger mv., sentralt våpenregister, gebyr mv. og klage
§ 61 Politiets kontroll
Politiet kan foreta kontroll med
a) at den som har tillatelse etter §§ 14, 15 eller 24 oppfyller krav som ligger til grunn for tillatelsen,
b) oppbevaringen hos den som innehar skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon. I private hjem kan slik kontroll bare gjennomføres etter minst 48 timers forhåndsvarsel i overensstemmelse med nærmere regler gitt i forskrift,
c) transport av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon,
d) at godkjente skytter- og våpensamlerorganisasjoner oppfyller krav som nevnt i § 58 annet ledd, og
e) at den som har bevilling etter kapittel 9 eller 10 oppfyller krav som ligger til grunn for bevillingen.
§ 62 Våpenforvaltningens adgang til opplysninger innad i politiet
Tjenestemenn i politiets våpenforvaltning kan gis tilgang (rett til direkte søk) til opplysninger, eller opplysninger kan utleveres til dem, jf. politiregisterloven § 29, i den utstrekning det er et tjenestemessig behov, og det er til bruk for kontroll med skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon i sivilt eie.
Dersom tilgang som nevnt i første ledd gjelder register hvor det kreves særskilt bemyndigelse, gjelder bestemmelsen i den grad behandlingsansvarlig har gitt slik bemyndigelse.
§ 63 Meldeplikt for leger, psykolog og optiker
I medhold av helsepersonelloven § 34 a skal lege, psykolog eller optiker som finner at en pasient med våpenkort, våpenlånetillatelse eller bevilling etter kapittel 10 eller 11, ikke oppfyller kravet til helse i § 16, gi melding til politiet etter nærmere regler gitt i forskrift.
§ 64 Sentralt våpenregister
Til bruk for kontroll med skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon i sivilt eie skal det føres et sentralt elektronisk våpenregister over skytevåpen, registreringspliktige våpendeler, ammunisjon, våpeneiere, våpenlånetillatelser, samt våpenhandlere, våpenutleiere, våpenmeglere og våpentilvirkere.
Registeret skal kun inneholde opplysninger som er nødvendige for gjennomføringen av kontrollen med skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon i sivilt eie.
Helsepersonell som har meldeplikt etter helsepersonelloven § 34 a skal gis tilgang til nødvendige opplysninger i våpenregisteret for å utøve meldeplikten.
Før en behandling etter første ledd kan iverksettes, skal Kongen i forskrift gi nærmere regler om
a) formålet med behandlingen,
b) hvem som er behandlingsansvarlig,
c) hvilke opplysningskategorier som kan registreres,
d) hvem som har tilgang til opplysningene,
e) adgangen til å utlevere opplysningene,
f) innsyn, retting, sperring og sletting av opplysninger, og
g) informasjonssikkerhet og internkontroll.
Alle opplysninger i sentralt våpenregister kan unntas fra offentlighet.
§ 65 Gebyr og utgifter
Kongen kan fastsette gebyr for
a) tillatelse til å erverve skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon,
b) bevilling som nevnt i kapittel 9 og 10,
c) tillatelse til å innføre eller utføre skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon, og
d) kvalitetskontroll.
Kongen kan fastsette et årlig gebyr for å
a) eie eller inneha skytevåpen og registreringspliktige våpendeler, og
b) ha bevilling som nevnt i kapittel 9 og 10.
Kongen kan bestemme at
a) eier eller innehaver skal betale utgiftene med å få skytevåpen deaktivert,
b) eier eller innehaver skal betale utgiftene til ombygging av skytevåpen etter politiets pålegg, og politiets etterkontroll av dette,
c) den som ønsker å eie eller inneha skytevåpen eller drive handel med skytevåpen kan bli pålagt helt eller delvis å dekke statens utgifter til kontroll av skytevåpenet eller skytevåpentypen, herunder godkjenning av halvautomatiske rifler til sivilt bruk, og
d) utgifter ved merking av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon skal betales av den som tilvirker og innfører gjenstandene, jf. § 55.
§ 66 Klage
Vedtak truffet i medhold av eller med hjemmel i denne lov kan påklages til nærmeste overordnede organ.
Kapittel 14 Straff og våpenamnesti
§ 67 Straff
Den som forsettlig eller grovt uaktsomt overtrer bestemmelser gitt i eller i medhold av denne lov, straffes med bot og fengsel inntil 6 måneder, hvis ikke overtredelsen rammes av et strengere straffebud. Gjelder overtredelsen ulovlig innføring, avhendelse, erverv eller besittelse av skytevåpen eller ammunisjon, kan bot eller fengsel inntil 2 år anvendes.
§ 68 Våpenamnesti
Kongen kan bestemme at overtredelser av § 14 første ledd første punktum og annet ledd første punktum og § 15 første ledd første punktum ikke skal forfølges strafferettslig dersom den som har begått overtredelsen, gir underretning til politiet om overtredelsen i løpet av et nærmere angitt tidsrom fastsatt av Kongen.
Kapittel 15 Forskrifter
§ 69 Forskrifter
Kongen kan i forskrift gi nærmere regler til gjennomføring og utfylling av denne lov, herunder om
1. totallengde og pipelenge for skytevåpen,
2. saksbehandling og saksbehandlingstid for å tillate halvautomatiske rifler, jf. § 9,
3. skytterorganisasjonenes og andre juridiske personers erverv av skytevåpen og registreringspliktige våpendeler, jf. §§ 14 og 19,
4. juridiske personers erverv av ammunisjon, og skytterorganisasjoners formidling av ammunisjonskjøp for sine medlemmer,
5. politimesterens dispensasjonsadgang for alderskravene, jf. § 17 tredje ledd,
6. kravet til behov og annen rimelig grunn, herunder om
a) jaktvåpengarderobe, jf. § 19 annet ledd,
b) aktivitetskrav mv. for konkurranseskyting, og
c) samling,
7. utlån av skytevåpen fra godkjente skytterorganisasjoner,
8. transport og forsendelse ved transportør av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler, og ammunisjon, samt unntak for våpenhandleres og politiets transport og forsendelse ved transportør av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler og ammunisjon,
9. innførsel og utførsel av skytevåpen, registreringspliktige våpendeler eller ammunisjon, herunder
a) om europeisk våpenpass,
b) ved ut- og innreise i forbindelse med midlertidig opphold i utlandet,
c) som norsk fangstekspedisjon bringer til og fra fangstfelter utenfor norsk territorialfarvann, og
d) ved inn- og utreise i forbindelse med midlertidig opphold i utlandet,
10. forretnings- og lagerlokalenes innredning og utstyr samt hvilke faglige kvalifikasjoner en bevillingsinnehaver eller daglige leder og den medansvarlige må ha, jf. § 39,
11. frist for våpenhandler og våpentilvirker til å levere inn oversikt, jf. §§ 42 annet ledd og 48 annet ledd,
12. våpenhandlers adgang til å levere ut skytevåpen mv. ved prøveskyting, jf. § 43,
13. krav til oppbevaring for våpenhandlere, våpenutleiere og våpentilvirker, jf. §§ 44 og 50,
14. bevilling til å drive våpenutleie og våpenmegling,
15. vilkår for bevilling til å drive tilvirking, reparasjon og deaktivering, jf. § 47,
16. behandling og bruk av skytevåpen og registreringspliktige våpendeler som våpentilvirker eller våpenhandler innehar i forbindelse med sin virksomhet,
17. regler for godkjenning av nye typer skytevåpen i skytterorganisasjoners skyteprogram, jf. § 60,
18. politiets kontroll etter § 61, herunder om kontroll med oppbevaring i private hjem, og
19. saksbehandlingsregler til utfylling av reglene i tjenesteloven for tillatelsesordninger i eller i medhold av denne lov, herunder om saksbehandlingsfrist og rettsvirkninger av fristoverskridelse. Unntak fra tjenesteloven § 11 andre ledd kan bare gjøres når det er begrunnet ut fra tvingende allmenne hensyn, herunder hensynet til privatpersoners beskyttelsesverdige interesser.
Departementets myndighet etter denne lov kan legges til Politidirektoratet. Departementet bestemmer hvilken myndighet og hvilke oppgaver som skal legges til Politidirektoratet.
Kapittel 16 Sluttbestemmelser
§ 70 Ikraftsetting
Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan bestemme at ulike bestemmelser i loven kan tre i kraft til forskjellig tid.
Fra samme tid oppheves: ----
Kongen kan gi regler om overgangsbestemmelser.
§ 71 Endringer i andre lover
Med virkning fra den tid våpenloven […] settes i kraft, gjøres følgende endringer i andre lover:
1. I lov 2. juli 1999 nr. 64 om helsepersonell m.v. (helsepersonelloven) gjøres følgende endringer:
Ny § 34 a skal lyde:
§ 34 a Opplysninger i forbindelse med våpenkort mv.
Lege, psykolog eller optiker som finner at en pasient med våpenkort, våpenlånetillatelse eller bevilling etter våpenloven kapittel 9 eller 10, ikke oppfyller kravet til helse i våpenloven § 16, skal gi melding til politiet etter nærmere regler gitt av Kongen i forskrift.
Kongen kan i forskrift gi nærmere regler om gjennomføring av meldeplikten i første ledd.
2. I lov 20. mai 2005 nr. 28 om straff (straffeloven) gjøres følgende endringer:
§ 189 skal lyde:
§ 189 Ulovlig bevæpning på offentlig sted
Med bot eller fengsel inntil 1 år straffes den som på et offentlig sted forsettlig eller grovt uaktsomt har med
a) skytevåpen,
b) luft- og fjærvåpen, eller
c) våpenetterligninger som lett kan forveksles med skytevåpen.
På samme måte straffes den som på et offentlig sted bærer
a) kniv eller lignende skarpt redskap som er egnet til å påføre noen en legemskrenkelse, eller
b) gjenstand som kan brukes som slagvåpen som er egnet til å påføre noen en legemskrenkelse.
Forbudet i første og annet ledd gjelder ikke skytevåpen, kniv eller annet redskap eller gjenstand som brukes til, bæres eller medbringes i forbindelse med arbeid, friluftsliv eller et annet aktverdig formål.
3. I lov 21. februar 1930 om skifte gjøres følgende endringer:
Ny § 13 annet ledd skal lyde:
I dødsbo skal retten snarest mulig undersøke om avdøde var eier eller innehaver av skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler. Tingretten underretter straks politiet dersom avdøde var eier eller innehaver av slike gjenstander. Tingretten underretter samtidig arvingene om hvilke skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler det gjelder og om arvingenes plikter etter våpenloven § 32.
Nåværende annet og tredje ledd blir tredje og fjerde ledd.
4. I lov 8. juni 1984 nr. 58 om gjeldsforhandling og konkurs gjøres følgende endringer:
Ny § 80 tredje ledd skal lyde:
Bostyrer skal straks undersøke om konkursboet eier eller innehar skytevåpen eller registreringspliktige våpendeler og hvilke gjenstander det gjelder. Våpenloven § 33 gir nærmere regler om bostyrers plikter.