NOU 2011: 19

Ny våpenlov— Gjennomgang av gjeldende våpenlovgivning og forslag til ny våpenlov

Til innholdsfortegnelse

21 Deaktivering

21.1 Gjeldende rett og internasjonale forpliktelser

I henhold til våpenloven § 1 annet ledd, anses ikke et våpen som skytevåpen dersom det er gjort varig ubrukbart. I våpenforskriften § 1 tredje ledd fremgår det at et våpen er gjort varig ubrukbart dersom alle vesentlige deler av våpenet er gjort permanent ubrukelige, og disse ikke kan fjernes, erstattes eller modifiseres på en måte som vil gjøre det mulig å reaktivere våpenet. Deaktiveringen kan foretas eller etterkontrolleres av godkjent tilvirker eller børsemaker, eller politiet. Når deaktiveringen er foretatt eller etterkontrollert, kan politiet påføre våpenet et lett synlig merke. I våpenforskriften er Politidirektoratet gitt hjemmel til å fastsette nærmere regler for hvilke krav som skal stilles for at våpenet er deaktivert, og for gjennomføring og kontroll av deaktiveringen. Slike regler er per i dag ikke utarbeidet.

Både FNs våpenprotokoll og EUs våpendirektiv oppstiller regler for deaktiverte skytevåpen. I FNs våpenprotokoll artikkel 9 fremgår det at

«[e]n stat som ikke anerkjenner et deaktivert skytevåpen som er skytevåpen i samsvar med sin nasjonale lovgivning, skal treffe de nødvendige tiltak, om nødvendig ved å gjøre bestemte handlinger straffbare, for å forhindre ulovlig reaktivering av deaktiverte skytevåpen, i samsvar med følgende generelle prinsipper for deaktivering: a) alle vesentlige deler av et deaktivert skytevåpen skal gjøres permanent ubrukelig og hindres i å kunne fjernes, erstattes eller modifiseres på en måte som ville gjøre det mulig å reaktivere våpenet på noen måte; b) det skal legges til rette for at en ansvarlig myndighet om nødvendig skal kunne verifisere deaktiveringstiltak for å sikre at modifikasjoner foretatt på et skytevåpen gjør det permanent ubrukelig; c) verifisering utført av ansvarlig myndighet skal omfatte sertifikat eller rapport som attesterer at skytevåpenet er deaktivert, eller et lett synlig merke som angir dette og som preges på skytevåpenet.»

Våpendirektivet oppstiller tilnærmet lignende regler i direktivets vedlegg 1 III. Av bestemmelsen fremgår det at kommisjonen skal utstede felles retningslinjer for deaktiveringsstandarder og -teknikker for å sikre at deaktiverte skytevåpen er definitivt ubrukelige.1

21.2 Vurdering av gjeldende rett

Etter våpenlovutvalgets syn er dagens regelverk for deaktivering noe mangelfullt, idet det ikke er utarbeidet detaljerte regler for hvilke krav som stilles for at våpenet er deaktivert. Det er heller ikke utarbeidet detaljerte regler for gjennomføring og kontroll av deaktiveringen.

Utvalget er kjent med at det har blitt forsøkt importert betydelig mengder deaktiverte skytevåpen som relativt enkelt kunne reaktiveres. Uklare regler gjør kontrollen vanskelig for politi og tollmyndigheter, som ofte vil ha vansker med å kunne avgjøre hvorvidt våpenet er deaktivert og ikke registreringspliktig, eller om det er et skytevåpen med registreringsplikt. Uklare regler på området kan føre til at deaktiverte våpen som lett lar seg reaktivere, tilflyter kriminelle miljøer.

Kripos har overfor utvalget pekt på at det er svært vanskelig å gjøre et skytevåpen «varig» ubrukbart uten å destruere det. Selv omfattende inngrep for å ødelegge sentrale våpendeler vil ofte ikke være tilstrekkelig til å hindre reaktivering. Kripos ga i møte med utvalget uttrykk for at en deaktivering av skytevåpen bør innebære at alle innvendige deler som ikke er synlige, fjernes, at alle innvendige spor/glidespor for sluttstykket slipes bort, at alle deler tilhørende tennmekanismen fjernes, og at støtbunnen freses ut.

Etter utvalgets syn bør deaktiveringen gjøres på en slik måte at ytre skader eller merker begrenses i størst mulig grad. Fra brukernes side er det forståelig at våpenet taper noe av sin verdi dersom deaktiveringen må gjøres på en slik måte at dette tydelig synes på våpenet. En uheldig effekt av dette vil kunne være at våpeneieren velger å beholde sitt våpen som det er, fremfor å deaktivere det. Hensynet til at det foretas en forsvarlig deaktivering av skytevåpenet må imidlertid alltid veie tyngre enn den enkeltes ønske om å ha et minst mulig beskadiget våpen til dekorasjonsformål.

Det presiseres at antikke skytevåpen ikke anses som skytevåpen, og heller ikke skal omfattes av regler om deaktivering.

21.3 Utvalgets forslag

Våpenlovutvalget foreslår at bestemmelsen i våpenforskriften § 1 tas opp i loven, og erstatter gjeldende våpenlov § 1 annet ledd. Våpenforskriftens bestemmelse foreslås imidlertid noe omredigert, uten større materielle endringer.

I dag skal deaktiveringen utføres av en godkjent tilvirker, børsemaker eller politiet. Etter utvalgets syn er det viktigste at arbeidet utføres av kvalifisert personell. Utvalget foreslår derfor at lovteksten endres til at deaktiveringen skal foretas eller godkjennes av tilvirker eller den Kongen bemyndiger. Vedkommende som godkjenner deaktiveringen må enten selv ha utført arbeidet, eller gå god for det arbeidet som er utført. Etter godkjenning skal våpenet påføres et lett synlig merke.

Våpenlovutvalget foreslår at det utarbeides klare regler i forskrift for deaktivering av skytevåpen. Reglene bør være generelle og tilpasset de mest vanlige typer skytevåpen. Det bør oppstilles klare vilkår som normalt vil være tilstrekkelige for å gjøre skytevåpenet deaktivert, for eksempel at støtbunnen freses ut og at innvendige spor/glidespor for sluttstykket slipes bort. Lovens hovedregel må imidlertid alltid være at skytevåpenet er gjort varig ubrukbart uavhengig av reglene. Reglene som er gitt, vil kunne tenkes å ikke alltid være tilstrekkelige for å oppfylle dette vesentlige grunnvilkår. Det må kanskje mer til. Det kan også tenkes andre tiltak som gjør våpenet varig ubrukbart uten at samtlige regler er fulgt. Det kan for eksempel tenkes at skytevåpenet har blitt delt i to deler på langs. Dersom en kontroll viser at skytevåpenet på denne måten har blitt varig ubrukbart, bør det også kunne godkjennes som deaktivert. Den nærmere detaljregulering bør imidlertid gis i forskrift.

Våpenlovutvalget vil også foreslå at det innføres registreringsplikt for deaktiverte våpen. Utvalget ser få hensyn som taler mot at det innføres en registreringsplikt også for deaktiverte skytevåpen. Alle skytevåpen, både aktive og deaktiverte, bør fremgå av våpenregisteret. Forslaget vil innebære at deaktiverte våpen beholder sin status som skytevåpen i lovens forstand. Er man fra før eier av et registrert aktivt skytevåpen, men ønsker å deaktivere det på grunnlag av affeksjon mv, vil man kunne få våpenet deaktivert etter nærmere regler. Skytevåpenet vil imidlertid fortsatt stå registrert i våpenregisteret, sammen med opplysninger om eieren. Skytevåpenet vil imidlertid bli omregistrert som deaktivert. Ønsker man på den annen side å importere eller erverve et deaktivert skytevåpen for dekorasjonsformål eller lignende, vil man måtte innhente tillatelse fra politiet på lik linje med om våpenet var aktivt. Import av deaktiverte skytevåpen vil dermed bare kunne skje når det foreligger tillatelse fra politiet. Vurderingen av behov blir her naturligvis annerledes, ved at skytevåpenet ikke er tenkt brukt til annet enn dekorasjon. Det vil heller ikke være naturlig å stille krav til oppbevaring og transport likt ordinære skytevåpen.

På den annen side ser utvalget få hensyn som taler for at lovens øvrige krav ikke må være oppfylt, idet deaktiverte skytevåpen vil kunne medføre en viss risiko ved at de vil kunne reaktiveres. Det må i forskrift tas stilling til i hvilken utstrekning våpenlovens krav til person, herunder alderskrav, bør gjelde også for deaktiverte våpen. Deaktiverte våpen foreslås tatt inn under definisjonen av skytevåpen i lovens definisjonsbestemmelse. Definert som skytevåpen vil også deaktiverte våpen underlegges de samme regler som aktive våpen.

Skytevåpen som før lovens ikrafttredelse er lovlig deaktivert etter tidligere krav, bør underlegges pliktig etterregistrering. Disse behøver imidlertid ikke å underlegges en ny godkjenningskontroll. Skytevåpen som på grunn av alder ikke kan brukes som skytevåpen og heller ikke kan utbedres eller gjøres om slik at det kan brukes til å skyte med, faller utenfor reglene for deaktivering.

Fotnoter

1.

Utvalget er ikke kjent med om Kommisjonene har utarbeidet slike deaktiveringsstandarder og –teknikker.

Til forsiden